www.bilimselyuzme.com

Deneysel V - Tail Trainer

CANKUT TAŞ

Çalışkan Uye
İlgi Alanı
Uçak
Arkadaşlar selam.Uzun süredir mini talon ile fpv uçuyordum ve bir tane deneysel v tail trainer yapma fikrim vardı,tatile girince hemen işe koyuldum :) Aslında dihedral olmadığından tam bir trainer sayılamaz.Neden v tail dediğinizi duyar gibiyim,amacım hem trainer gibi stabil ve güzel süzülmek,hem de v tail'ın manevra kabiliyetini tek modelde birleştirebilmekti.
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Model özellikleri: V Tail Trainer
Gövde uzunluğu 95 cm
Kanat Açıklığı: 1400 mm
Aileron uzunluğu: 4 cm
Kanat kord kalınlığı: 30 mm
Kanat kord uzunluğu 230 mm
Kanat alanı: 140 x 23: 3220 cm2
V tail kuyruk ebatları: 29.5 x 30.5 x 10 x 6.5
V tail kuyruk kontrol yüzeyi uzunluğu 4 cm
V tail iç açısı: 110 derece
V tail kanat alanı: 486 cm2
Gövde malzemesi : 5 mm fotoblok
Kanat malzemesi: xps köpük
(gövde ve kanatlar kaplanmıştır)
Pil: 3s - 4s batarya
Pervane: 3s için 11x6, 4s için 10x6
Kalkış ağırlığı: 1 - 1.2 kg

Kanatları pembe izocam xps köpükten kendi airfoil kalıplarım yardımıyla kestim ve içinden 10 mm karbon boru geçirdim.Boruyu geçirme nedenim kaplama esnasında köpükte herhangi bir eğilme bükülmeyi engellemekti.Kaplama yapmadan önce aileronları kestim ve öyle kapladım.Sonra aileronların kalın kenarlarını biraz keserek manevra boşluğu yaratarak monte ettim.Kesim tekniği için:
Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Gelelim en janjanlı kısma. V tail meselesi.V tail doğası gereği pek trainerda kullanılmaz ama denemek istedim.Bunu hesaplarken düz mantık elevatörü v yaptığınızda malesef doğru olmuyor.Çünkü düz bir alanı büktüğünüzde kanat alanınız azalmış oluyor.Türkçesi elevatörünüz küçüldüğü için kuyruk kısmınız yeterli miktarda down force üretemiyor ve uçak sürekli burun aşağı gitmek istiyor (Burası önemli çünkü bu durum yeni başlayanlar tarafından hep cg problemi zannediliyor,ama değil) Mevcut elevatörün geometrisi ile biraz oynadım ve kanat alanını biraz daha genişlettim.Birkaç yapay zeka ile 3220 cm2 kanat alanı ile 486 cm2 v tail alanı karşılaştırdım ve arasındaki 52 cm kuvvet kolu mesafesine göre güvenli limitler içerisinde olduğuna karrar verdim.V tail açıları için 100 ile 120 derece aralığında bir referans mevcut.Ben ortalama olarak 110 dereceyi karar kıldım. Çünkü v tail kanatlarda iç açı azaldıkça (kanatlar birbirine yaklaştıkça) rudder kontrolü artıyor ancak elevatör kontrolü zorlaşıyor.İç açı arttıkça (kanatlar birbirinden uzaklaştıkça) elevatör kontrolü artıyor ancak rudder kontrolü azaldığı için kuyruk sallama,hatta inişte düşük hızda kuyruk bırakma gibi durumlara sebep olabiliyor.

V tail kanat alanı hesaplaması için yapay zekadan faydalandım ve:
Kanadın gövdeye bağlandığı kök kordu 10 cm
Kanadın uç kordu 6.5 cm
Kanadın dik uzunluğu 29.5 cm
Kanadın yamuk uzunluğu 30.5 cm
şeklinde veriler girdim ve 243 cm2 gibi bir veri elde ettim.Tabi bu veri tek bir kanat için geçerli. V tail kuyrukta iki kanat olduğu için 243 cm2 alanı iki ile çarparak 486 cm2 toplam v tail kanat alanı elde ettim.

V kanadı kestikten sonra,sıcak silikon kullanmadan önce bir adet 110 derecelik,iki adet de 35 derecelik fotoblok kestim ve 110 derece olanı kanatların arasına,35 derece olan iki parçayı da kanatların dış alt kısmına koyup yapıştırdım ki kanatlar açısal olarak doğru sabitlenmiş olsun.

Havalar ısındığı için esc'mizi dışarıdan geçirdim ki yüksek akım verirken ısınma sorunu ile karşılaşıp itki kaybetmeyelim (gövde içine koy ne olacak demeyin,geçen yaz mini talonda 60a esc yakmışlığımız mevcut) elektroniklere gelince, kanat açıklığı arttıkça ağırlık da arttığı için sunnyskys x2814 1100 kv motor (3s için maksimum 1850 gr, 4s için maksimum 2230 gr itki üretir) ve hobbywing skywalker 50a esc kullandım.Kalanı alıcı ve mg90s servo.Kumandadan da servoların end pointlerini ve v tail ayarlarını yaptım.Expo kullanmadım.

Tamamen manuel uçacağımız için alıcımızın antenlerini olabildiğince yatay ve dikey konumlandırdım ki sinyal kaybı olmasın.Cgmizi de 60 mm olarak ayarladım (Daha büyük bir değer de verilebilir ancak stabil uçması için 60 mm uygun gördüm.Normalde trainerlarda kanat kordunun 1/3ü kabul edilir,ama stabilite için 1/4e yakın bir oran aldım,yani cg ayarlarken burun çok az aşağı basması stabilite için gayet iyidir) Yaptığımız kısa süreli uçuşlarla ayarlayıp tekrar kalktık.Beş kısa uçuş sonrası güzel sonuçlar elde ettik.Müsait bir zamanda videosunu da paylaşacağım.

Son düzenleme: