Devre Kesici seçimi

Devrenin üst ve alt kısmındaki yolların en az 2 - 2.5 cm genişliğinde kalın bakır içermesi gerektiğini zaten biliyorsundur.
 
Akımı neden kesmen gerekiyor? Tekrar açıp kapatılacak mı yoksa acil durum için mi sadece? Transistör ma mertebesindeki işler için gerekli. 60a için mosfet kullanacaksın. 07N03 işini gorecek bir mosfet. Tek de iş görür ama 2 tanesi daha iyi olur. Tabi mosfeti bir transistörle sürmen gerekiyor.
 
Akımı neden kesmen gerekiyor? Tekrar açıp kapatılacak mı yoksa acil durum için mi sadece? Transistör ma mertebesindeki işler için gerekli. 60a için mosfet kullanacaksın. 07N03 işini gorecek bir mosfet. Tek de iş görür ama 2 tanesi daha iyi olur. Tabi mosfeti bir transistörle sürmen gerekiyor.
Özür dilerim ama 07N03 bir N channel MOSFET. Low side switch için uygun. Halbuki burada high side switch istenmiş. Dolayısıyla P channel kullanılması lazım. Ama en baba P channel MOSFET'in bile RDSON değeri 07N03'ün 6.2 mohm değerine ulaşamaz. Haa uygun konfigürasyonda 4 - 5 tane IRF4905 paralel bağlanarak denenebilir tabii.
(IRF4905'in RDSON değeri 20 mohm. On tanesi paralel bağlanırsa 2 mohm eder toplam direnç Bir standart NPN transistörle sürülebilir. 60 Amper'de 7.2 Watt ısı oluşturur ve transistör başına 720 mW düşer ki muhtemelen soğutucu da gerektirmez. Ama bütün bunları bu arkadaşımız yapamaz.)
N channel MOSFET'i high side switch olarak kullanamaz mıyız? Tabii kullanırız ama bunun için özel charge pump gate driver devresi ya da entegresi lazım.
Bu MOSFET'i kullandığımızı varsayarsak bile, 60 Amper'de yaklaşık 22 W gücün ısıya dönüşmesi gerekiyor ki, sıkı bir soğutucu gerekecek. Boyut ciddi olarak artacak.
O nedenle arkadaşımız için en basit çözüm röle...
 
  • Beğen
Tepkiler: Mehmet Solakoğlu
Küçük bir mosfet en iyi yoldur.
IRF3205 mesela (55V 110A) bu mosfetin devreye bağlantı şeklini bul,gate ucunu 10v dc ile sür, işlem tamam.Bu mosfet iletken olduğunda 0,0025ohm gibi çok küçük bir dirençle devreyi tamamlar.
Yanlız transistör uygun bir soğutucu üstüne bağlanmalı ve iletken yollar kalın olmalı.
Bağlantı çok basit,biraz arastirmalisin
Kolay gele ?
Yukarıda anlattım. İşler yazdığınız gibi yürümüyor. Söylediğiniz devre beklediğiniz şekilde çalışmaz.
 
Haklısınız Sümer bey,yazdiklariniz teknik olarak çok doğru ?
Ben teorik olarak çok incelemeden yazdım uyygulamada karmaşık bir sürücü gerekir, yani pratik olarak yapılamaz.
Ama yinede kendi projem olsaydı statik anahtarı tercih ederdim ?
 
80-100A'lik röle de ağır. Tam olarak amaç nedir onu da anlamadım. Uçar bir cihazda neden devre kesici istenir?
Geçmişte piroteknik bir devre kesici yaptistim, hem cok hafif, hem de cok pratik. Elektrikli fünyeyi patlatmak için anlık 1.2A gerekiyor. Patlayici malzeme kol kadar teli kopartip atiyor. Bitti gitti.
Gerci bu arkadaş da yine bir "yarışma" icin mesajını attı, yarın son kez bakar bir daha da buralara uğramaz.
 
Benzinli motor onboard starteri için MOSFET'lerle ne yaptıysam olmadı. Bu röleden çift kullandım ( ). Boyut ve ağırlık olarak makul bir devre çıktı ortaya. ( )

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
  • Beğen
Tepkiler: Mehmet Kucuksari
Arkadaşlar ortadan kaybolduğum yok, bir süredir İnternete erişimim yoktu dolayısıyla cevap yazamadım, kusura bakmayın lütfen. Cevaplarınızı tek tek okuyup değerlendireceğim, herkese teşekkürler.
 
Ayrıca özür dilerim detaylandırmayı unutmuşum 3S pil kullanacağım ve kapatıldığında yeniden açılması gerekiyor.
 
Eğer sorduğum soru saçma ise bağışlayın ancak bahsettiğiniz devreyi kullanmanın şu şekilde bir akım kesici kullanmaya göre avantajı nedir? Yani anladığım kadarıyla ağırlık anlamında avantajlı ama boyut anlamında değil gibi geldi (tam emin değilim, hatalıysam kusura bakmayın) ve yapması benim için daha zor. Sizce hangisi daha mantıklı ya da akım kesici mantıklı mı?

Akım Kesici:
 
Son düzenleme:
RC hobi ile uğraşanlar hiçbir araçta (uçak, helikopter, tekne, araba) devre kesici kullanmazlar. Ne kadar çok parça o oranda arıza riskidir. Hem ağırlık hemde arıza riski düşünüldüğünde gereksizdir. Pilin fişini çektiğimizde devre kesilir.