[Duyuru]: Sahada devam eden "Uçuş ve meydan emniyeti" zaafiyet Problemi

  • Konbuyu başlatan altan
  • Başlangıç tarihi
  • 2,047
A

altan

Guest
Tüm dostlara merhaba.Bu pazar sezonun ilk ve en güzel havasını yakalayan şanslı modelcilerden biriydim.Birçok arkadaş,ağabey ve kardeşlerimiz de bu havayı değerlendirdi ama ne yazık ki yine yeniden emniyet ve güvenlikle alakalı aksaklıklar yaşandı.Buradan bunları ve sebep olan arkadaşları anlatmanın pek anlamı yok çünkü yapan arkadaşlara göre yaptıkları gayet doğal.Ama maalesef durum hiç de doğal değilÇünkü temelinde eğlenmek ve hoş vakit geçirmek gibi görünen hobimiz bu gibi hatalar yüzünden ciddi tehlikelere açık bir hobi.Bu ve tehlikeleri herkes tarafından bilindiği halde aynı tehlikeli hareketleri tekrar etmenin altında kişisel bir takım farklar olduğunu düşünüyorum.Hata herkese mahsustur ama tehlikeli davranış ve tekrarı başka bir durumdur.Buradan tekrar ve ısrarla rica ediyorum ben de yaparsam sizlerde beni uyarın arkadaşlar bilinen ve istenen tüm kurallara uyun.Az bir zahmetle çok büyük üzüntüleri def edebiliriz.Anlayış ve hoşgörünüz için teşekkür ederim. :bravo: :bravo: :bravo: :)p
 
Ynt: Uçuş ve meydan emniyeti

Altan, çok doğru ve güzel söylemişsin, katılmamak mümkün değil...
 
Ynt: [Duyuru]: Uçuş ve meydan emniyeti

Altan Culpan' Alıntı:
Tüm dostlara merhaba.Bu pazar sezonun ilk ve en güzel havasını yakalayan şanslı modelcilerden biriydim.Birçok arkadaş,ağabey ve kardeşlerimiz de bu havayı değerlendirdi ama ne yazık ki yine yeniden emniyet ve güvenlikle alakalı aksaklıklar yaşandı.
Evet Altan Bey, ne yazık ki tam da tahmin ettiğim gibi olmuş :-\ İşin kötü tarafı havalar iyileştikçe ve sayımız, sevindirici bir şekilde, arttıkça durum daha da kötüye gidecek gibi :embarras:

Altan Culpan' Alıntı:
Bu ve tehlikeleri herkes tarafından bilindiği halde aynı tehlikeli hareketleri tekrar etmenin altında kişisel bir takım farklar olduğunu düşünüyorum.Hata herkese mahsustur ama tehlikeli davranış ve tekrarı başka bir durumdur.
Valla Altan Bey, ne yazık ki burada size katılamayacagım. Bana göre insanların tehlikeyi bilmelerine rağmen hata konusunda ısrar etmeleri, ya da daha doğrusu ortamın ilk müsait olduğunda kuralları unutmasının başkaca sebepleri var. (Ki yazdığımım herşey benim şahsım için de geçerlidir)

1- En büyük problem kendine aşırı güven:
Buna bağlı olarak da "Ben zaten biliyorum, benim pilotajım gayet iyi. Ne olursa olsun durumu ben kontrol altına alırım" düşünceleri

2- Olası kaza durumunda sadece ve sadece modelin kaybı ve onun maliyetinin dikkate alınması:
Bence bu da 2. problem. Insanlar nedense bir kaza sonrası ortaya çıkacak olumsuz olayları değerlendirken sadece modellerinin maliyetini dikkate alıyorlar.

"Ya bu modeli kaybetsem ne olur ki, en fazla 200 TL. Ee bu durumda problem yok."
" Aman kırılırsa kırılır, altı üstü köpük değil mi. Akşam yapıştırır uçmaya devam ederim"....

gibi düşünceler olayı hafife alma sonucunu doğuruyor.

3- Üşengeçlik :
Bu da diğer bir problememiz. Insanlar nerde ise arabanın bagajından modeli çıkarıp hemen havalanmak istiyorlar. Oysa tehlikeyi biliyorlar ama model ile beraber 20 mt yürümek zor geliyor çoğumuza ne yazık ki.

Altan Culpan' Alıntı:
Buradan tekrar ve ısrarla rica ediyorum ben de yaparsam sizlerde beni uyarın arkadaşlar bilinen ve istenen tüm kurallara uyun.Az bir zahmetle çok büyük üzüntüleri def edebiliriz.Anlayış ve hoşgörünüz için teşekkür ederim. :bravo: :bravo: :bravo: :)p

Bu kısımda da yine Altan Bey'e göre daha radikal düşünüyorum. Artık olay SADECE UYARI aşamasını geçmeli. Ciddi yaptırımlar uygulama zamanı geldi diye düşünüyorum.

Zira bir noktadan sonra UYARAN arkadaşlar rahatsız olurken, UYARILAN arkadaşlar gayet rahat ve hiç bir şey yokmuş edası ile uçmaya devam ediyorlar.

Önerim Solaklar için daha önce karar verip, yürürlüğe aldığımız UÇUŞ KURALLARINI, Arslanbey'e göre uyarlayıp bu hafta içerisinde yürürlüğe almak ve önümüzdeki hafta sonu itibari ile de CIDDI yaptırımlar ile hayata geçirmek.

KomHavk RC Saha Uçuş Kuralları :

CIDDI Yaptırımlar ise gerçekten ciddi olmalı : Örneğin;

1- Mesela duyurulan kuralları bilmesine rağmen hala dikkate almıyor ve uyarılması gerekiyor ise, o arkadaş o hafta seyirci olarak kalmalı.
2- Hatanın ısrarı ve devamlılığında ise, sahaya girişi belli bir süreliğine askıya alınmalı.
 
Ynt: [Duyuru]: Sahada devam eden "Uçuş ve meydan emniyeti" zaafiyet Problemi

Malesef , bu iş çok önemli , konu güvenlik olunca , alınganlık ,dargınlık , kırgınlık olmamalı arkadaşlar .Hata yapmak hepimiz için gayet doğal bir durum , uyarılmak ve ikaz edilmek aslında bir nimettir.... ;)
 
Ynt: [Duyuru]: Sahada devam eden "Uçuş ve meydan emniyeti" zaafiyet Problemi

Altan Culpan' Alıntı:
Tüm dostlara merhaba.Bu pazar sezonun ilk ve en güzel havasını yakalayan şanslı modelcilerden biriydim.Birçok arkadaş,ağabey ve kardeşlerimiz de bu havayı değerlendirdi ama ne yazık ki yine yeniden emniyet ve güvenlikle alakalı aksaklıklar yaşandı...........
Altan Bey,

Ben bildiğiniz gibi bu sıralar uçan bir modelim olmaması sebebiyle sahada bir nevi dışarından bakan bir gözüm. Normalde benim de uğraştığım bir modelim olsa muhtemelen ona konsantre olacağım için şu an farkediyor olduğum birçok detay gözümden kaçacaktı.

Üzülerek söylemeliyim ki farkındaydık veya değildik bence Pazar günü olmaması gereken şeyler oldu sahada. Olayları kişiselleştirmeyi ve detaya girmeyi şu an için gerekli görmüyorum. Fakat bu durumun bir alışkanlık olmaya başladığını ve modelimle uçarken arkamı kollamak zorunda olduğumu hissedersem kişiselleştirmekten de çekinmem. Benim kendimi güvende hissederek uçmaya, çay kahve içmeye, sohbet etmeye ihtiyacım var. Sanırım bu hepimiz için geçerli.

Örnek olarak yarın nitro helikopterimi sahaya getirdiğimde dakikada 2000 devir dönen 1,5 metrelik pallerinin siz uçarken ensenizde dönüyor olmasını nasıl istemeyecekseniz bende arkamı kollayarak tedirgin bir şekilde modelimle uçmak istemem elbette.

İşin güvenlik kısmını da bir tarafa bırakalım ki bırakamayız ama yine bir örnek olarak benim bir yıl boyunca uğraşıp topladığım, şu zamana kadar 4000 TL para harcadığım modelim, olaki yerden 1 metre yüksekte invert uçuş yaparken kafamın üzerinden geçen bir cisim sebebiyle konsantrayonumun dağılması yüzünden yere yapışıp paramparça olursa sanırım hepimiz biraz üzülürüz. Üstelik bu ucuz atlatılmış, sadece maddiyat ve emek kaybı yaşanan bir kırım olur.

Esasında söylenebilecek çok fazla şey var fakat uzatarak keyif için yaptığımız bu hobimizde gergin bir ortam yaratmak istemiyorum. Ağzımızın tadı kaçsın hiç istemiyorum.

Arkadaşalar temel olarak yaptığımız işi biraz daha ciddiye almayı öneriyorum. Sayımız giderek artıyor, modeller büyüyor... Biz bu işi ciddiye almazsak yarın ciddi bir problem yaşayacağız bunu görebiliyorum. Birşey olacaksa elbette olur, hepimizin başına istemediğimiz şeyler gelecektir ama kaza olsun, ihmal olmasın derim. :saygilar:
 
Ynt: [Duyuru]: Sahada devam eden "Uçuş ve meydan emniyeti" zaafiyet Problemi

Mehmet, çok haklısın. Herhangi bir yaptırım olmadan, maalesef uyarıların pek fazla ciddiye alınmadığını görüyoruz. Modelin büyüğü küçüğü veya zarar verir vermezi olmaz. Arabanın içindeki bir sinek bile ölümlü kazalara yol açabildikten sonra fazla söz söylemeye gerek yok! Ayrıca herkesin başına onu kollayacak, her yaptığını kontrol edecek birinide koyamayız. O nedenle yaptırımlar konusunu acilen ele almamız gerekiyor.
 
Ynt: [Duyuru]: Sahada devam eden "Uçuş ve meydan emniyeti" zaafiyet Problemi

Sorunların kaynağı uçuşların verilen noktalarda yapılmıyor olmasından ve birazda dikkatsizlikten kaynaklandığı aşikar, bu hataları yapan arkadaşlarımızın da bu satırları okurken üzüleceğini biliyorum, lakin daha acı olaylara üzülmelerindense bu satırlara üzülmelerini yeğlerim, bizim için hepiniz değerlisiniz ancak şunu da belirteyim hiç kimsenin sağlığı bir diğerininkinden daha değerli değildir. :saygilar: