Ekranlı Servo Tester

Sumer Yamaner

Moderator
Katılım
17 Eyl 2013
Mesajlar
8,746
Tepkime puanı
23,120
Yaş
61
Konum
İstanbul
Web sitesi
www.sumeryamaner.com
İlgi Alanı
Uçak
Geçenlerde bir arkadaşımın servo testeri bozulunca benimkini ona hediye edip kendime bir servo tester yapmıştım. Ancak tam bir prototip idi ve delikli plakete uygulamıştım. Gerçi halen işini en iyi şekilde yapıyor ama adam gibi bir plaket ve kutuyu da hakediyordu.
Diğer yandan, aklına proje estikçe bana söyleyen bir arkadaşım (kendini bilir o, baş harfi Deniz) daha önce benden istediği (devir saatine yeni kod yazıp sinyal süresi göstergesi olarak kakalamıştım! :p :D) sinyal süresi göstergesinin bu servo tester'e de entegre edilmesi gerektiğini hararetle savunuyordu.
Ben de bu ara boş kalmış olsam gerek ki bu işe girişmeye karar verdim. Aslında bir tane göstergesiz minyatür servo tester yapma planım vardı. Onda minik Attiny85 işlemci kullanacaktım. Ama önce Atmega328 ile yapmış olduğum servo tester'e gösterge ekleme ile uğraşmaya karar verdim.
Elimde minicik güzel OLED ekranlar var. Onlardan birini tester devresine entegre ettim. Plaketimi basıp monte ettim ve yazılımdaki ufak tefek sorunları giderdim.

NİHAI Ürün resmimiz ( 11 Aralık 2018)

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol



İşte buyurun. Bakalım beğenecek misiniz...

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Normal bir servo tester gibi bir butonla çalışıyor. Aynı anda 4 servo takılabiliyor. 4 hücreli NiMh'den 2S LiPo'ya kadar geniş bir yelpazede beslenebiliyor. İlk çalıştırmada normal modda oluyor ve ekranda o anki PWM sinyal süresi mikrosaniye cinsinden okunuyor. Bunu potansiyometre ile değiştirebiliyoruz. Butona bir kez basınca 1520 mikrosaniyelik orta konuma alıyor. Tekrar basınca da sürati potansiyometre ile ayarlanabilir tarzda her iki u arasında gidip geliyor.
Dikkat ederseniz normal modda değer sabit kalmıyor. Bunun sebebi potansiyometreden analog girişteki minik oynamalar. Bunun için çözüm düşünüyorum ancak Hitec'in yaklaşık 700 liralık programlayıcı ve tester aletinde de bu tür bir oynama var.
Potansiyometre yerine digital pot koyarak bir çözüm üretebilirim. Üzerinde çalışacağım. Önce buna bir kutu bastırıp onlarca hatta yüzlerce satmalıyım ki ArGe masrafları çıksın. :D :D :D
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Abim ben de kutu tasarım ve baskı teklifimi özelden gönderiyorum :)

Ayrıca servonun “grommet”lerinin ters oluşunu şiddetle kınıyorum. Gençlerin izleyeceği bir videoda kötü örnek olacak şeyler koymak cık cık cık!
Utanç verici. Atölyeye benzin döküp yaktım. :) Bu utançla devam edemezdim.
 
Yazılımı elden geçirdim. Buton ara ara takılıyor bazen de birden çok adım atlıyordu. Onun için bir "debounce" işlemi ekledim. Potansiyometre okuma rutininde de bir değişiklik yaptım. Artık çok daha kararlı oldu. Sadece son hane artı eksi bir oynuyor ki dediğim gibi bu durum Hitec'in programlayıcısında da böyle.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol