www.bilimselyuzme.com

EPP 3D Uçuş Antrenman Modeli Darth Wing

Ali Haydar GÖK

Kıdemli Uye
İlgi Alanı
Hepsi
Selamlar arkadaşlar. Her uçakçının olmasa da çoğu uçakçının hayali etkileyici bir 3D uçuş performansı sergilemektir diye düşünüyorum. Haliyle ben de onlardan biriyim. Öncelerden beri 3D uçuşu öğrenmek istiyordum. Bunun için en doğru adım simulasyon ile beraber güzel bir EPP uçak satın almak. Ve tabi bol bol uçuş süresi. Şimdi sim işini çözeriz de uçak işi sıkıntı. Eş dost vasıtasıyla yurt dışından istemek de mümkün olmakla beraber yurt dışından bir şey isteme hakkını bu uçak için kullanmak artık o kadar kolay da değil. Malum artık bir şey almak mümkün değil. Haliyle Türkiye şartlarında neler yapabilirize baktım. EPP uçak yapıcaz. Kırımlarda hasar minumum seviyede kalacak ve mümkünse bir kaç japon damlası ile uçuşa hazır olacak. Baya da pahalı malzeme tabi bu EPP. Ve 15cm kalınlığında bir blok olarak Trde sadece bir yerde satılıyor. Plaka olarak satışı da yok. Neyse bir tane blok satın aldım mecbur.

Bir de hangi uçağı yapacağımız mevzusu var tabi. Ben ufak istemiyordum uçağı. Yani ele göze gelecek. Havada bir hükmü olacak. İcabında lion pille uçacak falan :D Çok şey istiyormuşum. Lion pil mevzusu olmadı ne kadar hesap kitap yapsam da. Neyse model olarak daha öncesinde en az 5 kere yaptığım Diablo modelini yapmak bir seçenekti. Yine belli ölçüde büyüterek. Yada kendini kanıtlamış farklı bir modeli yapmak. Ki o model de Twisted Hobbys 43" Crack Yak-55 XL modeliydi. Hem istediğim gibi büyük bir model hem de güzel uçtuğu kanıtlanmış herkesin yıllardır severek kullandığı ve hala satışı devam eden bir modeldi. Ben de bu modeli yapmayı seçtim. Tabi ki imkan olsa hiç düşünmeden parasını verir alırdım. Ama maalesef bu imkanım yok. Bu yüzden esinlenmek zorunda kaldım :evil:

Manuellerindeki resimlere vs bakarak uçağın birebir çizimlerini yaptım. Ki baya yardımcı oldu bu resimler. Daha sonra solidde tasarımını yaptım. Ne nereye gelecek vs vs detaylı bir çalışma yaptım. Daha sonra sıcak telle kesim yapmak için; kontrplakdan uçağın her parçasının kalıbını çıkardım. Bloğu da uygun ölçülerde plakalara böldürttüm. EPP malzemeyi sıcak telle kesmek de ciddi sorunlu. Keserken yapılacak hata da malum baya bir tuzlu oluyor. Birde malzeme hiç rahat çalışılabilecek bir malzeme değil. Zımpara vursanız anlamıyor. Maketle veya telle ne kadar şekillendirebilirseniz o... Her neyse. 3D yazıcıdan gerekli tüm parçaların tasarımını yaptım. PETG malzeme ile baskılarını aldım ve uçağı tamamladım. Eldeki foto videoları ekleyip anlatmaya devam edeyim.

Soliddeki tasarım
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Bloğu parçalara ayırma
Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Parçaları lazerde kestirme

İniş takımı

Kanat kesimi ve esneklik.

Genel inceleme ve karbon destekler. Arka elevatör sistemi
Tabi bu uçakta orjinalinde olduğu gibi desteklemeleri karbon şeritlerle beraber yaptım. Maliyetten kısmaya çalıştığım bir uçak değildi bu. Son hali gayet güzel oldu. Tabi ki ağrı oldu :D Ama güzel haber şu. Aslında ağırlıkların hepsi bizim farklı ekipman seçmemizden kaynaklı. Karbon iniş takımı yerine alüminyum iniş takımı bize direk +50g ekleme yaptı. Pil olarak da 200glık 4s 2000 kullanıyoruz. Aslında önerilen 3-4s 1300 ile 2000 arası. Yani daha küçük pil kullanılabilir. Ayrıca bizim pil olması gerekenden de ağır. Buradan da daha güzel ekipman ile kısılabilir. Sonuç olarak orjinali 850gda biterken bizim model 950g civarında bitti bitecek. Daha güzel ekipman seçimiyle ağırlık olarak da orjinaline baya yaklaşmış olacaz. Şuan ilk uçuşları eldeki malzemeleri kullanarak deneyip daha sonra duruma göre değişiklikler yaparız. Diğer taraftan elimde bu uçaktan 5 tane daha yapacak malzeme kaldı ister istemez. Bir tanesini Müçtehite yapacam. Eğer isteyen olursa ilerleyen zamanlarda iletişime geçebilir.

Aklımda şöyle bir şey de var. Bu uçaklar aslında 3d için tasarlanmış olsalar bile gayet güzel trainer uçak görevi de görebilirler. Atımları kısıp düz sağa sola uçtuğunuzda da gayet hoş uçuyorlar. Yani bu uçağı biraz daha evcilleştirip ilk uçuşlar için kullanmak da düşünülebilir. Çünkü malzeme kırım noktasında başarılı. Haliyle bundan faydalanılabilir.

Uçağa hala maiden yapabilmiş değiliz. Rüzgar ve servosuzluktan :D Yakın zamanda maidende görüşmek üzere diyelim

Maaliyet durumu nedir abi ?
Benim konusunu açtığım fotoblok modelden çok çok farklı gözüküyor, benim attığım hacimli gözüküyordu, anladığım kadarıyla bu uçak saf 3d için, bilmediğim için aklıma soru geliyor, rüzgar faktörü biraz fazla etkilemez mi bu uçağı, hangar tarzı yerlerde uçmak için mi yoksa bu canavar ?

Ve evet abi maliyet kısmını merak ediyorum durumlara göre listeye yazdıracağım kendimi ;D

Maaliyet durumu nedir abi ?
Güzel soru. Gece bir gözüm kapalı yazınca unuttuklarım olmuş. Ben uçağı elden teslim etmeyi düşünüyorum. Gerekli ayarları yapıp elektroniği takılıp uçar halde. Tabi bunun için elektronik malzemelerin bende olması lazım. En azından servolar bende olmalı. Motor esc çok sorun olmaz. Birde iniş takımı ayarlamak gerekiyor demiştik. Şuan uçağın elektroniği ve iniş takımı hariç 6000₺ istiyorum. Tekerlekler fiyat içerisinde. Karbon bir iniş takımı ayarlarsak o da fiyata eklenir.

Diğer taraftan uçağın bu hali senin için veya yeni başlayan arkadaşlar için çok makul değil. Aşırı agresif olacak diye tahmin ediyorum. Bunu engellemek için farklı hornlarla deneme yapmam lazım. Sonrasında yine hornları değiştirerek agresifleştirmek mümkün. Daha normal haliyle bile uçmadık tabi :)

Benim konusunu açtığım fotoblok modelden çok çok farklı gözüküyor, benim attığım hacimli gözüküyordu, anladığım kadarıyla bu uçak saf 3d için, bilmediğim için aklıma soru geliyor, rüzgar faktörü biraz fazla etkilemez mi bu uçağı, hangar tarzı yerlerde uçmak için mi yoksa bu canavar ?
Aslında bu tarz uçaklar ufak oluyor. Bu uçak bu tarz işlerin en büyük uçağı. Daha ufak olsa kırım noktasında çok daha başarılı olur. Bu uçak baya büyük aslında. 110cm civarı kanat açıklığı var. 950g civarı ağırlığı var. Yani dışarıda çok rahat uçabilecek bir uçak. Çok hafif spor salonunda falan uçması gereken uçaklardan baya uzak tarafta kalıyor.
Ve evet abi maliyet kısmını merak ediyorum durumlara göre listeye yazdıracağım kendimi ;D

Maliyet kısmı dediğim şekilde. Görece pahalı denilebilecek bir uçak. Yani kendin bir iki plaka fotoblok veya xps tarzı birşeyler ile hiç karbon güçlendirmesi yapmadan yine uçacak bir uçak yapabilirsin. Ve uçmayı bu şekilde öğrenebilirsin. Ki aslında tavsiye edilen de budur. Fakat uçağı yaparken ki hatalar, eksiklikler, yanlış yapıştırmalar, ağır bitirmeler derken derken yeni başlayanlar problem yaşayabiliyor. Tabi bu şekilde de bu hobi öğreniliyor. Benim vaktim yok veya uğraşma imkanım yok, istemiyorum diyenler için bir seçenek olabilir. Öncesinde kendim sakin de uçabildiğini gördükten sonra tabi.

Diğer taraftan ben uçağı zaten az çok uçuruyorum. Eğlenmek için 3d uçak istiyorum diyenler için bir seçenek olabilir. Yada benim gibi uzun süredir uçak uçurup 3d uçmayı öğrenmek istiyorum diyenler için bir seçenek olabilir.

Son düzenleme:
Güzel soru. Gece bir gözüm kapalı yazınca unuttuklarım olmuş. Ben uçağı elden teslim etmeyi düşünüyorum. Gerekli ayarları yapıp elektroniği takılıp uçar halde. Tabi bunun için elektronik malzemelerin bende olması lazım. En azından servolar bende olmalı. Motor esc çok sorun olmaz. Birde iniş takımı ayarlamak gerekiyor demiştik. Şuan uçağın elektroniği ve iniş takımı hariç 6000₺ istiyorum. Tekerlekler fiyat içerisinde. Karbon bir iniş takımı ayarlarsak o da fiyata eklenir.

Diğer taraftan uçağın bu hali senin için veya yeni başlayan arkadaşlar için çok makul değil. Aşırı agresif olacak diye tahmin ediyorum. Bunu engellemek için farklı hornlarla deneme yapmam lazım. Sonrasında yine hornları değiştirerek agresifleştirmek mümkün. Daha normal haliyle bile uçmadık tabi :)

Aslında bu tarz uçaklar ufak oluyor. Bu uçak bu tarz işlerin en büyük uçağı. Daha ufak olsa kırım noktasında çok daha başarılı olur. Bu uçak baya büyük aslında. 110cm civarı kanat açıklığı var. 950g civarı ağırlığı var. Yani dışarıda çok rahat uçabilecek bir uçak. Çok hafif spor salonunda falan uçması gereken uçaklardan baya uzak tarafta kalıyor.

Maliyet kısmı dediğim şekilde. Görece pahalı denilebilecek bir uçak. Yani kendin bir iki plaka fotoblok veya xps tarzı birşeyler ile hiç karbon güçlendirmesi yapmadan yine uçacak bir uçak yapabilirsin. Ve uçmayı bu şekilde öğrenebilirsin. Ki aslında tavsiye edilen de budur. Fakat uçağı yaparken ki hatalar, eksiklikler, yanlış yapıştırmalar, ağır bitirmeler derken derken yeni başlayanlar problem yaşayabiliyor. Tabi bu şekilde de bu hobi öğreniliyor. Benim vaktim yok veya uğraşma imkanım yok, istemiyorum diyenler için bir seçenek olabilir. Öncesinde kendim sakin de uçabildiğini gördükten sonra tabi.

Diğer taraftan ben uçağı zaten az çok uçuruyorum. Eğlenmek için 3d uçak istiyorum diyenler için bir seçenek olabilir. Yada benim gibi uzun süredir uçak uçurup 3d uçmayı öğrenmek istiyorum diyenler için bir seçenek olabilir.
Eline emeğine sağlık dostum 🙂 çok teşekkür ederim bu kadar hızı ilerleyeceğini hiç düşünmemiştim projenin,tebrik ederim 🙂

• Beğen
Tepkiler: Ali Haydar GÖK