Esc motoru dondurmek icin motorun icindeki sarimlara sirayla elektrik gonderir.
Timing bu siralamayi belirler diyelim basitce.
Dusuk timing degeri yuksek tork, yuksek timing degeri yuksek devir verir.
Gereginden fazla dusuk ve ya yuksek timing degerleri motor esc ikilisinin sicakligini yukseltir, huzurlarini bozar. Optimum bir denge saglamak gerekir.
Bunun icin kullanim kilavuzlarinda belirtilen degerlere ya da o motor esc icin forumlarda onerilen degerlere bakmak gerekebilir.
Bu mesaj aşağıdaki konudan taşınmıştır.
Bu LİNKİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Söz verdiğim yazı biraz gecikti, kusura bakmayın

Timig ayarı çoğunlukla pro rc arabacılar tarafından "ince ayar" olarak kullanılmakta. Nette konu hakkında yazılar hep arabacılar tarafından ya da arabacılar için yazılmış. Ben temel olarak iki yazıdan derleyerek ve daha basit olarak anlatmaya çalışayım.
Timing temel olarak elektrik motorumuzun dönen kısmı (rotor) ve sarımlı olan sabit kısmı (stator) arasındaki ilişkiyi düzenler. Elektrik motorun çalışma prensibi oldukça basittir. Mıknatısların aynı kutupları birbirini iter, farklı kutupları çeker. Motor içerisinde sıra ile dizilmiş mıknatıslar ve esc tarafınan gönderilen elektrik akımına göre mıknatıslanan sarımlar belli bir sıra ile birbirlerini iter ve çekerler, böylece ortaya dönme hareketi çıkar. Timing sarımların mıknatıslara göre kaç derece farkla mıknatıslanacağını belirler ve derece biriminden ifade edilir.
Peki ne işe yarar bu timing? Özellikle araba için önemli bir değişkendir timing. Mesela pinyon değişikliğinde bir diş fazlası çok fazla ya da bir diş az çok az ise, timing bir ara değer olarak kullanılabilir. Bunun yanında modelinizi çok gezdiriyorsanız, hem serin hem de çok sıcak ortamlarda kullanıyorsanız motorunuzun sıcaklığını kontrol altında tutmanıza yardımcı olur. Kısaca timing derecesini artırır ve ya azaltırsak motor üzerinde ne gibi etkileri olacağını sıralayım.
Timing derecesi artırıldıkça:
- Daha fazla hız
- Daha yüksek motor sıcaklığı
- Daha kısa pil süresi
- Düşük devirlerde daha az tork
Timing derecesi azaltıldıkça:
- Daha az hız
- Daha düşük motor sıcaklığı
- Daha uzun pil süresi
- Düşük devirlerde daha fazla tork
Biz heli kullanıcıları genel olarak sabit kafa turu isteriz ve bunun için de motorumuzun sabit bir devirde dönmesi gerekir. Dolayısıyla timing değeri bizim için pek öyle duruma göre değiştirilecek bir değer değil, ancak motor, esc ve pil sağlığı için önemli bir değerdir. Bizim için en sağlıklı timing derecesi motor üreticisinin önerdiği değerdir, zira üreticiler motorlarını her koşulda test ederek, en optimal değerleri önerirler, tabi markalı motorlar için konuşuyorum.
Diyelim ki motorumuz için önerilen timing değerini bilmiyoruz, ya da bu değerden memnun değiliz. Bu durumda deneme-yanılma yöntemiyle uygun değeri bulabiliriz. Bize yol gösterecek ilk parametre motorun ısısı olacaktır. Helikopteri genel olarak nasıl kullanıyorsak (soft-hard 3d, alan turu, hover) tam bir pil uçuştan sonra motor ısısını ölçüyoruz. Genel kabul gören değer 70 derece civarı. Eğer 80 ve üzeri çıkıyorsa timing düşürülmesi, 60 ve daha altı için ise yükseltilmesi gerektiği söyleniyor. Yüksek sıcaklık bariz şekilde motora zararlı, ama anlaşılacağı üzere gereğinden soğuk bir motor da kapasitesinin altında çalışıyor, verimsiz çalışıyor demektir. Sıcaklığın yanı sıra motorun hareketlerinize verdiği tepki de bir parametre olabilir. Örneğin pilin sonlarına doğru motorda bir bayılma hissediyorsanız timing değerini biraz düşürmek bu sorunu çözebilir.
Sonuç olarak eğer dünya çapında bir gösteri pilotu ya da “ince ayar” delisi değilseniz ve ya performanstaki milimetrik farklar çok da önemli değilse, motor üreticisinin önerdiği timing değerine bağlı kalmanız başınızı ağrıtmayacaktır.
Saygılar.