Video Flybarlı copter x 450 uçuşları

Ali Haydar GÖK

Kıdemli Uye
Katılım
2 Ağu 2017
Mesajlar
2,024
Tepkime puanı
3,858
Yaş
28
Konum
Sakarya
İlgi Alanı
Hepsi
Copterx BlackAngel /Black Shark
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu arkadaşı ve yedeklerini satmayı düşünmüştüm. Güzel bir rotorla iyi bir model olabilirdi yeni başlayan bir arkadaş için. Ama eski tarz bir heli olduğu için fiyat da ucuz oluyor ister istemez. Alacağım para işime yaramayacak kadar az. Ve yeni başlayan arkadaşın bu tarz bir modeli toparlayıp uçurması için derviş sabrına sahip olması lazım diye düşünüp satmamaya karar verdim :D

Elimde tarotun dfc rotoru ve yedekleri var. Ünitem falan da var. Fakat ben yine de bu modeli flybarlı şekilde uçurmak istiyorum. Dfc rotorlu ve üniteli 450yi uçurmak bunun kadar eğlenceli olmuyor :D Hem flaybarlı ve ünitesiz uçmanın bana pilotaj anlamında daha fazla katkı sağlayacağını düşünüyorum. Elde bir sürü yerdeğim var. Kırmaktan korkmadan uçmak güzel oluyor :D

Model kayış aktarmalı ve direk oto dişlisine bağlı kayış. Feathering şaft uydurma bir şaft. Fena olmadı ama yine de tam anlamıyla güven vermiyor. Bu yüzden uçuş öncesi kontrol ediyorum. Tornada buna uygun feathering şaft yapmak için uğraşıcam dayımla beraber. Dikey stab çatlaktı, gyroyu ayarlarken koptu. Yedek var ama takmadım bu uçuşta. Bu şekilde de uçuyormuş. Kuyruk gyrosu futaba gy401. Daha iyi kuyruk gyrosuda var elimde ama modelde bu takılıydı. Bende sökmedim. Çalıştığını görmüş oldum. Tek sorun kuyruk komutlarıma çok aşırı tepki veriyor. End point kısınca gyro bir tarafta sona dayanıyor. Biraz araştırıp düzeltmeye çalışıcam. Olmazsa üstadların eski bilgilerine ihtiyacım olabilir :D

Buyrun Maiden ve hover çalışmaları. Upright nose in çalışmam lazım bol bol :D

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Hareketi doğrudan oto dişlisisinden alması güzelmiş, eğer align parçaları oluyorsa, ana dişli ve pinyon çapraz diş ile değiştirilip, birde tarot'un dfc Rotoru takılıp kbar ile setup yapılırsa sesi de kendisi de güzel uçan makina olur.
 
Ana dişli ortak diğer 450ler ile. Sadece bu ana dişliye o kasnak sistemi 3 vida ile monte ediliyor. Bizim 450lerde 4 vida ile monte ediliyor. Yani 2 tane ufak delikle beraber şuan ki 450 dişlileri takılabilir. Elimde modeldeki hariç yedek olarak bir kasnak daha var. Aynı zamanda geliştirmelerde yapılabilir. Ben en kısa sürede uçacak şekilde ayarladım. Hatta hareketli parçaları yağlamayı falan da unuttum.

Bu model zamanındada güzel bir modelmiş. Eğer uğraşılsa şuanki 450lerden daha güzel bir hale bile gelebilir. Tabi biraz para harcamak lazım. İleride bakarım artık o işlere.
 
Copterx black angel ları hatırlıyorum, zamanında 450 lerden güzel bir modeldi. Pek fazla yoktu zaten kullanan da fiyat olarakta üstteydi tabi, boyut farkıda vardı diye kalmış aklımda biraz daha büyüktü 450 - 500 arası bir heliydi sanırım.

Flybarlı uçuş hoşuma gitti eskiye götürdü beni, o günleride özlemişim. Herhalde dolar 1 liralarda falandı, onlarca model sitesinde helikopterler, yedek parçaları satılırdı. Gümrükte takılan birşey olmazdı 150 dolar -euro diye sembolik bir sınır vardı onada kimse bakmazdı ...

Bu heliyi görünce aklıma bunlar geldi. Güle güle kullan Ali Haydar bence flybarlı olarak kalsın oda, onunda tadı ayrı olur.
 
Abi bu heli tam olarak 450 boyutunda. Birkaç santim uzun olabilir. Ama acaba 360lık pal çevirir mi diye kontrol ettim. Fakat kuyruk boomu kendisinin değil. Aynı zamanda kayışıda orijinal mi bilmiyorum. Ama benim kanımca 325lik pal çeviren bir modeldi eskidende. Çünkü kafa yapısı elimdeki align 450 ile aynı boyutta. Hatta biraz daha kibar aligna göre. Canopi dizaynı ve renkleri havada heybetli ve daha rahat görünmesini sağlıyor. Copterxin 400 lük helileride varmış. Belki uzunluk meselesi onlardan kalmıştır aklında.

Bu helinin eski zamanlarda iyi bir heli olduğunu duymuştum. Zaten kayış sisteminden belli ediyor. Flaybarlı helinin sesi biraz daha farklı oluyor :) İmkan olduğu müddetçe flaybarlı olacak bu model. Teşekkür ediyorum abi :saygilar:
 
Model belli zaten. Kumanda kds k7x eski bir kumanda.

Modelde veya kumandada çözemediğim bir sorun var.
Sorun kuyruğun hafif bir şekilde sola doğru sürekli olarak kayması. Bunu subtrimle çözme imkanımız yok. Normal trimle çözülüyor. Yani sürekli sola gitmek isteyen kuyruk için servoya sürekli sağa git diye normal trim veriyorum. Ve bu şekilde kuyruk kaçmasını bir şekilde yavaşlatsamda 3d uçuşa imkan verecek hale gelmiyor.

Şimdi garip olan şey de şu. Ben kaba da olsa modelin havada kuyruğunun kaçmaması için gerekli trimi veriyorum. Uçuşumu iyi kötü yapıyorum. Birkaç saat sonra tekrar uçmak için modeli kaldırdığımda kuyruk aynı şekilde kaçmaya devam ediyor. Aslında verdiğim trim kumandada kayıtlı olduğu halde tekrar trim veriyorum. Ve yine düzeliyor. Ama kumanda ve gyro kapatılıp açıldığında tekrar aynı trimi vermek zorunda kalıyorum :D

Hatta şöyle bir durum oluyor. Model yerdeyken ve trim vermemiş haldeyken servoda hiç sağa veya sola gitme gibi bir durum yok. Ama bu haliyle uçuşa başlıyorum ve model kuyruk kaçırdığı için trim veriyorum. İnince baktığımda servo sürekli trim verdiğim yöne doğru gidiyor ve sona dayanıyor. Komut verip düzeltiyorum ve yine sona dayanıyor. Bu haldeyken sistemi açıp kapatıyorum ve servo yine ok gibi duruyor :D

Ben aynı sorunu yine bu kumanda ile farklı gyro ve modelde yine yaşadım. Hatta kbarlada yaşadım. Ama bu sorunları yaşamadan hemen önce aynı gyro ve kumanda ile sorunsuz uçtum hemde flaybarlı bir şekilde. Hatta konusu da var. Takla falan atmıştım modelle sorunsuz bir şekilde. Ama sorunsuz uçuşta gyro ve kumanda ayarlarını ben yapmamıştım. Modeli ben toplamamıştım. Yani ya ben yanlış birşey yapıyorum ki; neyi yanlış yapıyor olabilirim hiçbir fikrim yok. Yada bu kumanda elime geçtiğinde sağlamdı. Fakat sonrasında bozuldu.

Bu kumanda ve başka bir flaybarlı modelle sorunsuz yaptığım uçuş. Fakat bu modeli aynı gyro ile tekrar uçuramadım. Şuan ki sorunu yaşadım.
Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Bu konuda bir fikri olan var mı? Veya flaybarlı olduğu için ekstra bilmem gereken birşey var mı? Yada kuyruk gyroları hakkında bu sorunu ortaya çıkartacak yanlış yapabileceğim bir durum var mı? Farklı bir kumandayla deneme yapmayı da düşünüyorum.
 
Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: Taha KOÇAK
Bu konuda bir fikri olan var mı? Veya flaybarlı olduğu için ekstra bilmem gereken birşey var mı? Yada kuyruk gyroları hakkında bu sorunu ortaya çıkartacak yanlış yapabileceğim bir durum var mı? Farklı bir kumandayla deneme yapmayı da düşünüyorum.
Cubuklu modeller ile uğraşmayalı o kadar uzun süre oldu ki, şu an "Al ayarla abi şu modeli" desen şöyle 1 saat düşünmem gerekir :lollol:
Şu Türker abinin yazdıklarını bir oku, Gyro head lock mode de olmayabilir

@Ali Yalçın, hafızana sağlık kardeşim. :thumbup:
 
Mehmet abi neyseki Ali abi muhtemelen doğru yolu gösterdi bana. Fakat benim henüz ayarlamaya vaktim olmadı. Araştırdığım kadarıyla benim gyro rate modede trim ayarı yapılıp enerjiyi kesmeden head lock moda alınması lazımmış. Şuan gyro head lock modede. Fakat rate modedeki verilen trim biraz fazla anladığım kadarıyla. Müsait bir zamanda ayarlarını yaptığımda sorun çözülecek inşallah. Tekrar paylaşırım durumu.
 
Bu akşam üzeri biraz uğraştım modelle. Rate modedeyken subtrim verip HH Modede deneyerek modelin sağa veya sola kaçmasını engelledim. Sonra şöyle 50 metre yukarı çıkıp bir takla attım :D Problem yoktu. İkinci pili taktım ve bütün ayarlar yine bozulmuş :lol::lol: Zaten derdimde ayarların enerji kesildiğinde bozulmasıydı. Eve gelip biraz daha araştırdım manuelini. Fakat anlamak o kadar kolay olmuyor. Şuan anladığım kadarıyla ayarlamaları yine aynı şekilde yapıp model düzgün uçmaya başladığında enerjiyi kesmeden 1 saniye içinde 3 kere rate mode ve HH mode arasında git gel yapmam gerekiyormuş. O zaman bu ayarları kaydediyormuş. Yarın deneme yapacağım fakat yine de bir yerlerde sorun çıkacak gibime geliyor :D şimdiki üniteleri ayarlamak ne kadar kolaymış ya ;D;D
 
Şuan anladığım kadarıyla ayarlamaları yine aynı şekilde yapıp model düzgün uçmaya başladığında enerjiyi kesmeden 1 saniye içinde 3 kere rate mode ve HH mode arasında git gel yapmam gerekiyormuş. O zaman bu ayarları kaydediyormuş. Yarın deneme yapacağım fakat yine de bir yerlerde sorun çıkacak gibime geliyor :D şimdiki üniteleri ayarlamak ne kadar kolaymış ya ;D
Vay kayıt için buna ihtiyaç duyulduğunu ilk defa duyuyorum :D

Aynen şu an ki FBL ler resmen bir nimet :heartxf:

Neyse sen bugün bu işi inşallah çözersin kardeşim :thumbup:
 
Bugün ayarlarını yaptım. Kaydetme şekli doğruymuş. Fakat yine de ok gibi bir kuyruk yok ortada. Devir farklılaştıkça gyroda ya sağa yada sola doğru kaydırıyor. Mesela normal modda kalkıyorum ve kuyruk sola kayıyor sürekli. %80 gazdaysa sağa kayıyor. Belki tek tek düşürerek daha iyi bir ayar bulunabilir. Ama uçuşun başındaki ayarla sonundaki ayarın tutması sanırım çok mümkün değil. Zaten pillerim sal artık bizi diyor :(

Taklaya düz giriyorum yan çıkıyor model :D kuyruk 90° yön kaybediyor. Tabi bu sırada swashı hiç saymıyorum bile. Oda yerinde durmuyor :D Velhasıl şuanki ünitelerde kuyruk hiçbir zaman ekseninden kaymıyor sadece ufak ufak cyclik düzeltmeleri yapmak gerekiyor. Bu flaybarlıda ise herşey pilotaja bakıyor. Sadece kabaca yardımcı oluyor flaybar ve gyro.

Aslında uçuşun ilk 2 dakikasında kuyruk gayet iyiyken son attığım taklada neredeyse 120° saptı. Bunu engellemek için uçuş boyunca pal devrinin değişmemesi lazım. Buda bendeki ekipmanla mümkün değil. Yada ben hala birşeyleri yanlış yapıyorum kuyruk gyrosu konusunda. Son durum bu şekilde.
Buyrun helikopter sesi eşliğinde bulutların güzelliğini izlemeye :D

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Aslında uçuşun ilk 2 dakikasında kuyruk gayet iyiyken son attığım taklada neredeyse 120° saptı. Bunu engellemek için uçuş boyunca pal devrinin değişmemesi lazım. Buda bendeki ekipmanla mümkün değil
Aynen öyle kardeşim. Devirin değişmemesi gerekiyor ki bunun için canlı bir pil lazım.

Yoksa zamanında cubuklu modeller ile az uçmadık ve hiç bu kadar kuyruk kaçmasından şikayet etmezdik :)

Neyse eldeki imkanlar ile bunu bile gayet güzel başardın, artık olduğu kadar diyelim ;)
 
Teşekkür ederim abi. Canlı pil her türlü lazım dediğin gibi. Almayı da düşünüyorum ilerleyen zamanlarda. Sonrasında bu gyro ile tekrar denemeler yaparım. Olmazsa daha kaliteli align gyro var. Onunla deneme yaparım. Yine olmazsa kbar takarım. Zaten kbarda kuyruğun hafif hafif bir taraflara gitmesi durumu hiç olmuyor. Pil kötü bile olsa. Yine paylaşım yaparım gelişmeleri ilerleyen zamanlarda.