Frsky Taranis X9D Inceleme / Tanıtım ve Unboxing

Zafer ŞAHİN

Mahna Mahna ...
Katılım
29 Ağu 2013
Mesajlar
1,313
Tepkime puanı
2,193
Yaş
47
Konum
İstanbul
İlgi Alanı
Multikopter
Taranis X9D, FrSky firmasının ürettiği ve ilginç bir üne sahip bir kumanda. Özellikle OpenTX yazılımı nedeni ile geleneksel menülere alışık bir çok kullanıcı tarafından kullanım kolaylığı açısından eleştirilse de 2013'de çıktığı ilk günlerden bu güne kadar çoğu mağazada stokta bulunmuyor olması, onun popülerliğinin bir göstergesi.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Taranis X9D, her ne kadar FrSky markasına ait bir kumanda olsada bir anda ortaya çıkmış bir ürün değil. Taranis X9D'nin kalbi olan, 60MHz hızındaki 32 bitlik ARM Cortex M3 işlemciyi barındıran anakart tasarımı, sky9x kartı ile çok benzerdir, aslında biraz daha geliştirilmiş halidir. Peki nedir bu sky9x kartı ? kartı, Flysky TH9XA sürümünün başarısından sonra piyasaya sürülen, Atmega 64 işlemcili Flysky TH9XB (Turnigy 9X - V2) kumandasının, donanımsal kısıtlamalarının önüne geçmek içini tasarlanmış olan iki popüler anakarttan birisidir. Diğeri ise kartıdır. Bu kartlar, kullanıcılar tarafından Flysky TH9XB için geliştirilen bir çok modifikasyonun (telemetri, sesli uyarılar, TX modülü düzeltmeleri v.b.) hazır halde paketlenmişi, yada çok kolay bir şekilde uygulanmasına olanak veren halidirler.

Bu kartlar ile beraber, Flysky TH9XB kumandasının sade ya da yükseltilmiş hallerinden en iyi performansı almayı sağlayacak yazılımlarda(th9x, er9x, gruvin9x, ersky9x), hemen hemen paralel bir şekilde geliştirilmeye ve güçlenmeye devam etti.

Frsky bu kumandayı ilk duyurduğu zaman, ilk başta iki farklı yazılım seçeneği duyurulmuş. İlk seçenek olarak FrSky trafından üretilen bir yazılım planlanmış ama sonra iptal edilmiş. Ve Frsky, daha sonra openTx ismini alacak olan open9x yazılımı ile devam etme kararını almış. Aslında şu anda da Frsky tarafından kumanda ile beraber yollanan firmware, openTx tabanlı olsa da, openTx ile bazı ufak farklara(dosya yapısı, güncelleme sistemi, USB sürücüleri v.b.) sahip.

Yukarıdaki kısa tanıtımdan da anlaşılacağı üzere Taranis X9D, aslında hormonlu bir Flysky TH9X/Turnigy 9X. Kumandanın kötü yönleri giderilip, iyi yönleri geliştirilmeye çalışılmış ve çok büyük oranda da başarılı olmuş demek bence mümkün. Bunun en büyük sebebi ise donanım ile nerede ise paralel geliştirilen ve açık kaynak kodlu olan yazılım(bkz. kendi donanımları için kendi yazılımlarını geliştiren Apple... iOS için iPhone, iPhone için iOS... polemik yok lütfen :) ) ...

Kumandanın özelliklerini kısaca tanıtırsak.

- ARM Cortex M3 32-bit 60MHz
- 212x64 LCD with gray scales
- 60 models + infinite on SD
- 9 flight modes
- Telemetry
- Advanced audio functions (voice files from SD, vario, ...)
- SD data logger

Kumandanın gimballerinin, 4 rulmanlı "state of the art" gimballer olduğu yönünde, ilk günlerdeki tartışmalar ise biraz fos çıktı. İyi ama süper değil. Son sürümlerdeki durumu bilmemekle beraber, ilk sürümlerde gimballerin merkezleme sıkıntısı var. Çok sıkıntılı bir sorun olmamakla beraber titiz kullanıcıların biraz uğraşmasına sebep oluyor.

Kasa olarak biraz eski görünümlü olan JR9XII / JR9303 kasası kullanılmış. Fakat bunun da kullanıcılara ilk başta bilindik bir imaj vermesi için seçildiğini tahmin ediyorum. Kasanın görünümü, çok kaliteli bir malzemeden yapılmış gibi gözükmese de yeterli.

Kumandanın üzerindeki toplam 12 switch, normal bir kullanıcının ihtiyaçlarının çok üzerinde. Üstüne üstlük, OpenTX'den gelen güç sayesinde trimler bile ayrı birer switch olarak kullanılabiliyor. Büyük ihtimalle bu sebeple Multiplex Profi ya da JETI gibi çok pahalı planör kumandası sahipleri bile satışa çıkar çıkmaz bu kumandaya üşüştüler...

OpenTX yazılımı, bir çok sanal switch oluşturulmasını, ve bu sanal switchlerin verici kanalları ile ve fiziksel switchler ile bağdaştırılmasını sağlayan bir yapı üzerinden yürüyor. Bu yapı inanılmaz çok sayıda ve kompleks mikslerin oluşturulmasına olanak sağlıyor. Multiler ise genelde sadece Aileron, Elevator, Throttle, Rudder + AUX kullandığı için, bu son derece basit ve sade kanal ihtiyacı, Taranis'e çok hafif geliyor. Peki switchlerine ve karmakarışık mikslerine ihtiyaç duymayan insanlar bile bu kumandayı niye tercih ediyorlar ?

1 - Emsallerine oranla 4'de bir, hatta daha altında fiyata satılan alıcıların(ve vericilerin) performanslarının, pahalı emsallerini aratmaması. RC dünyasının Lindsey Lohan'ı, Bruce Simpson'un incelemesine ulaşabilirsiniz.
2 - Birçok sensörle rahatlıka genişletilebilen, telemetri fonksiyonları. Kumanda üzerinden takip edilen telemetri fonksiyonlarını kullanmak gayet rahat.
3 - Sesli uyarılar ve kulaklıkla kullanabilme özelliği. Yüksek konsantrasyon gerektiren uçuşlarda,(hart hurt 3d ...) bir bayan sesi pilininizin azaldığını, ya da motor ısınızın çok arttığını söyleyip sizi kırımdan kurtarabiliyor. Çok kolay özelleştirilebilmesi nedeni ile bayan sesini Kemal Sunal sesi ile bile değiştirebilirsiniz.
4 - Kişiselleştirme seçenekleri. Modelinizin basit bir fotaoğrafından tutun, açılış ekranına, sesli uyarılara istenilen sesi atayabilmenize kadar varan çok geniş kişiselleştirme seçenekleri mevcut.
5 - Kendiniz karışık miksler yapamasanız bile, çok kolay bir şekilde başkalarının yaptığı miksleri/ayarları kumandanıza transfer edebiliyorsunuz.
6 - Yukarıda da belittik ama gene de maddelerin içinde listelemiş olalım... Son derece karışık miksler yapabilme, ve bu miksleri çok sayıda switch vasıtası ile rahatlıkla hayata geçirebilme özelliği.
7 - L serisi alıcılar ile vaadedilen ve çok uzun mesafe. Hiç bir ek yükseltme yapmadan, sadece L serisi alıcıları kullanarak, diğer hiç bir fabrika çıkışı kumandanın sahip olmadığı bir mesafe elde edilebiliyor. Benim de kumandayı alma nedenlerimden biri buydu fakat L serisi alıcılar ancak bir kaç ay önce piyasaya sürüldüler.
8 - Kumandada gömülü olarak gelen XJT TX modülünün yanında, boş JR uyumlu yuva sayesinde, harici TX modülü de takabilme desteği. Çift modül kullanarak ister kanal sayınızı arttırabilir(alıcınız destekliyorsa tabii), isterseniz farklı protokolleri tek bir kumandada aktif olarak kullanma seçeneğini elde edersiniz. Kumandama taktığım sayesinde Flysky protokolü ile çalışan minilerimi(v911, v929 :) ) ve Frsky alıcılarımı, sök-tak yapmadan beraber kullanabiliyorum. E-Flite minileri olanlarında, Orange TX takarak bu özelliği değerlendirdiğini sanırım takdir edersiniz :).

Taranis kumandaların şu anda piyasada üç farklı versiyonu bulunabiliyor.

- Taranis X9D - "İlk Nesil"
Aslında her parti üretimde, FrSky tarafından ufak tefek iyileştirilmeler yapılmış olsa da, bu "İlk nesil" kumandalar, ilk parti üretimden beri hemen hemen değişmeden kalan kumandalardır. "İlk nesil" diye bir adlandırma tabii ki yok, bu kumandaların isimlerinde herhangi bir ek yok zaten... Dümdüz Taranis X9D...

- Taranis X9D Plus
Plus versiyonunun, "İlk Nesil" kumandalara göre fakları şunlar:
- Titreşimli uyarı desteği ya da diğer adı ile Haptic MOD.
- 2 renkli LCD.
- Taranis'in hoparlöründen gelen ve elektroniklerin yarattığı parazitten kaynaklanan "tıslama"nın azaltılması için de bazı iyileştirmeler yapılmış.
- Set halinde satılan kumandalarda artık piller, "İlk Nesil"dekiler gibi 800Mah değil 2000Mah olarak gönderiliyor.
- "İlk Nesil" kumandalarda bulunan SWR(Standing Wave Ratio) Check özelliği ise kaldırılmış. SWR Check, Kumandanın anteni tarafından kullanılamayan iletim gücünü gösteren tamamen göreceli bir ölçüm biçimi. Yüksek olması durumunda boşa enerji harcayıp elektronikleriniz ve anteninizi yoruduğunuzu( boşa harcanan enerji genelde ısıya çevrilir) anlamış oluyorsunuz ...

- Taranis X9D Version B
Version B kumandaların, "İlk Nesil"e göre fakları şunlar:
- Set halinde satılan kumandalarda artık piller, "İlk Nesil"dekiler gibi 800Mah değil 2000Mah olarak gönderiliyor.
- 2000Mah pillere daha uygun daha yüksek kapasiteli şarj kontrol devresi.
- Hoparlör sesinin daha temiz ve yükseltilmiş olduğu belirtiliyor.

Kumanda ile ilgili söyleyebileceklerim şimdilik bu kadar. Sonraki yazımda, tarihçesinden ve genel özelliklerinden çok, alıcılarını ve genel kullanımını tanıtmaya çalışacağım. Sürç-ü lisan ettiysek affola :)...
 
Taranis X9D - mini inceleme/tanıtım.

Kadir Kurt kardesimize tesekkurler

Buda modifiyeli taranis olmuş :laugh: :D
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


 
Taranis X9D - mini inceleme/tanıtım.

Buda benim ocak ayında çektiğim ama yayınlamadığım taranis kutu açılışı :)

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

-----------------------------------------------------------------------------------
Mehmet abi kumanda 10 üzerinden 9 yıldız alır. Bu kumandanın ederi en az 600 dolar derim başkada birşey demem. Adamlar nasıl bir sistem yaptılarsa en dandik alıcısı ile 2 km range veriyor. Gimballer gayet yumuşak ve kullanışlı, stickleri üsten kullanmak için biraz uzun. Tam bir uçakcı, multici kumandası. Mix olayı gayet güzel ve başarılı. Yanlız flybarless bir sisteme ayar çekmek için insanın ömründen ömür çalıyor. Ben kumandayı s-bus alıcı ile 3gx é bağlamaya çalışırken ömrümden ömür çaldı. Konvansiyonel bağlantıda sıkıntı yok ama s-bus işini beceremedim.


Kumandanın fanatiklerinden olan gavur bir abimizin Video sunuda ekleyeyim, alan arkadaşlara rehber olsun.


Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Kumandayı trabzondan mustafa Güney hocama sattım. Kullanım izlenimlerini birazda o aktarsın bize :)
 
Taranis X9D - mini inceleme/tanıtım.

Mesafe konusunda Frsky biraz ilginç bir firma. Tabuları yıkıyor. Combo olarak satılan X-8R alıcısı ile herhangi bir değişiklik ve ekleme yapmadan 5 km ye kadar gidilen mesafelerden bahsediliyor. Alıcı kabloları üzerindeki PCB antenlerde bir şeyler mi vardır nedir. Çift modül kullanılabildiğini çoğu kişi biliyordur diye ben ekleme yapmak istememiştim.

İlk bakışta kumandanın fiyatı yüksekmiş gibi geliyor ama olay pek de düşündüğünüz gibi değil. Sırf şu ikinci modül özelliği bile alete çok şey katıyor. Piyasadaki JR girişli neredeyse tüm modüllerle sorunsuz çalışıyor. Frekans ve protokol seçenekleri çok fazla 433 Mhz, DSM2 ilk aklıma gelenler. Kumanda üzerinde çirkin bir görüntü oluşturmadan LRS sistemleri kullanabilmek daha ne olsun ve aynı zamanda yine kumandaya herhangi bir modifiye yapmadan 2.4 modellerinizi kullanabilmek.

Companion programı sayesinde kumanda menüleri ile hiç uğraşmadan direk bilgisayar üzerinden modelin çoğu ayarını yapabiliyorsunuz. SD kart sayesinde kumandaya SD kart boyutu ile sınırlı olacak şekilde model tanımlayabiliyorsunuz.

Benim en çok sevdiğim ve Aurora'da devamlı sıkıntı yaşadığım kısım alıcılardı. Özellikle mini ve mikro modellere yöneldiğinizde alıcı boyutları önemli olmaya başlıyor. Hitec'te de mikro alıcı var ama 6 kanal ile sınırlı ve telemetri destekleri yok. Telemetrinin başlangıç modeli Optima 6 ki onda da sadece SPC port var. Uçuş pili voltajını görebiliyorsunuz sadece. Fr-Sky da D4R gibi bir alıcı var ki PPM modu ile 8 kanal olarak kullanabiliyorsunuz minicik alıcıyı. Full range olan bu alıcı full telemetriye destek veriyor. Telemetri istasyonunu takmadan bile pil voltajını ve RSSI bilgilerini kumandadan görebiliyorsunuz. Daha ne olsun.

Bende aklıma geldikçe ve netteki bir dünya konu arasında bulduklarımdan eklemeler yaparım. Ben önümüzdeki hafta siparişi vereceğim. Gelene kadar daha çok araştırma yaparım kumandayla ilgili. Ama en çok canımı sıkanda havaların güzel olduğu şu günlerde kumandasız kalmış olmam. Miniye de CC3D takviyesi yapmışken denemek istiyordum. Neyse başka bahara diyelim. ;)
 
Ynt: Taranis X9D - mini inceleme/tanıtım.

Kumanda ve kullanımı ile ilgili aklıma gelen önemli özellikleri kullandıkça sıralamaya çalışacağım. En sonda da bana ayrılan rezerveye hepsini düzenli bir şekilde taşırız.

Alıcılardan başlayalım. D4R II alıcıya geldiği gibi yeni güncellemeyi yüklemiştim. Zaten o parti geçen hafta geldi ve listede upgrade aparatı da vardı. Güncelleme kolayca ve sıkıntısız yapıldı. Şu an mini quadı 8 kanal olarak kullanabiliyorum. Telemetri desteği kendi içinde RSSI bilgisi ve alıcı pili voltajı olarak geliyor. Ayrıca ekstra bağlantısı sayesinde bağlanacak parçalarla çoğu telemetri parçası kullanılabiliyor. Optima serisi ile karşılaştırmak gerekirse dahili batarya voltajını göremiyoruz ama Optimada da RSSI, alıcı pili voltajı ve PPM out gibi özellikler yok. Pil voltajını görebilmek içinde piyasada çok rahat bulunabilecek parçalarla kolay bir şekilde aparat yapmak mümkün veya uğraşmadan almakta mümkün. RSSI bilgisi kumanda da olduğu gibi OSD içinde çıkışı var.

X8-R alıcı; aldığım setin içinde geldi. Daha doğrusu özellikle combo kit aldım. S-bus desteği mevcut. Yanlış anlamadıysam bu alıcı da PPM out yok. 8 kanal konvansiyonel çıkış var. Alınacak bir aparatla konvansiyonel 8 kanal + Sbus üzerinden 4 kanal(ekstra aparat vasıtasıyla)= toplam 12 kanal olarak kullanılabiliyor. Sbus üzerinden 16 kanal desteği var. Sbus yoksa çift alıcı kullanarak konvansiyonel 16 kanal desteği var. Yani bizde her yol var demeye getiriyorlar. X serisi versiyonlarda alıcı eşleştirme özelliği mevcut. Yanlış bir model açıldığında abla kibarca uyarıyor. Maalesef D serisi alıcılarda bu yok. Bu alıcı da diğerlerinden farklı olarak yeni Smart Port kullanılmış. Telemetri istasyonu olmadan S.Port özelliği olan aparatları doğrudan bağlayabiliyorsunuz. Antenler ucunda özel PCB antenler mevcut. Mutlaka vardır bir esprisi diye düşünüp henüz araştırma yapmadım. Ne kadar doğrudur bilmiyorum veya hilesi var mı yok mu göremedim, bu alıcı ve standart verici anteni ile 5 km ye yakın mesafelerde kullanım videoları izledim. Yakın mesafe FPV uçuşları için süper bir şey. Daha ne olsun. RSSI bilgisi kumanda da olduğu gibi OSD içinde çıkışı var.

Gelelim kumandaya. Ben Plus versiyonunu aldım.

Ekstra gelen titreşim özelliği olaya ne katacak zaman gösterecek. Masa üzerinde titrerken güzel ses çıkarıyor. ;D

Adamlarda üç pozisyonlu sviç sıkıntısı yok herhalde ki neredeyse tamamı bu şekilde. İki adet 2 pozisyonlu ki bunun biri yaylı, 6 adet 3 pozisyonlu sviç, 2 adet pot ki bunlarında merkez çentikleri var ve yine 2 adet yanlardaki potlar mevcut. Yine bunlarında merkezi çentikli. Kumanda açılışında aktif sviçler için uyarı veriyor. Yine bu özellik potlar içinde ayarlanabiliyor. Ayrıca istenen sviçlerden bu uyarı kaldırılabiliyor. Kullanımda olmayanların gereksiz yere ötmesini engelleyecek güzel bir olay.

Gimballar kaliteli gibi geldi bana. Yine Hitecle karşılaştırmak gerekirse yaklaşık aynı sertlikte. İçerideki kalite konusuna henüz bakmadım. Yine sesli ve titreşimli uyarılardan gimballar merkeze geldiğinde ötmesi ayarlanabiliyor. İşe yarayabilir gibi geldi bana. Yine trimlerde de son ve merkez seviyeler abla tarafından güzelce hatırlatılıyor.

Navigasyon için 6 adet tuş bulunuyor. Bazı tuşların uzun basışlarda ikinci fonksiyonları mevcut. Sertlikleri iyi gibi geldi bana. Olur olmaz zamanda gereksiz basışlardan koruyacaktır.

Set içinde 2000 Mah NiMh pil ile geliyor. Ayrıca kumanda 2S ve 3S lipo pil destekliyor. Bir süre sonra Lipo almam gerekecek gibi görünüyor.

Kumanda içine gömülü olarak FrSky XJT modül geliyor. Diğer Frsky modüller 60 mW ken bu modül 100 mW güç veriyor. Sanıyorum bahsedilen mesafeler bu sayede yakalanabiliyor. Arka taraftaki ikinci modül girişinden bahsetmiştik. Buraya eklenebilecek modul listesini ilk fırsatta ekleyeceğim.

Menü kullanımına gelirsek daha önce Er9x kullandığım için çok yabancılık çekmedim ama ondan farklı olarak Companion 9X yeni versiyonu çok daha kullanıcı dostu olmuş. İlk zamanlarda klasik modeller kullananlar yabancılık çekebilir. Elemanlar bunu görmüş olacak ki hem kumanda menülerine hemde Companion bilgisayar programına sihirbaz eklemişler. Sihirbaz sayesinde yeni model kolaylıkla ayarlanabiliyor. Sihirbaz içerisinde Plane, Heli ve Multirotor seçenekleri var. Ayrıntılara ilerleyen zamanda gireceğim.

Şimdilik son olarak kumandanın güncellenmesi ile ilgili bir kaç not düşeyim. Önemli uyarı (benim yaptığım hatayı yapmayın diye) nette gördüğünüz her firmware atlamayın. Taranis X9D ve Taranis X9D Plus firmware leri birbirinden ayrı. Ben kumandama yanlışlıkla normal versiyonunkini yükledim az daha alet elimde kalıyordu. Buna çok dikkat etmenizi öneririm.

Hafta sonunda daha önceden de menüyü bildiğim için üç modelimin ayarlarını hızlı bir şekilde yaptım ve şu anda üçü de kullanıma hazır ama ne var ki kumanda gelene kadar ben güzel havaları kaçırdım. Bakalım ilk uçuşlar ne zaman başlayacak. Kumandayı kullandıkça gördüğüm eksi ve artı yönleri ayrıntılı şekilde yazmaya çalışacağım. Şimdilik bu kadar.
 
Taranis X9D - Mini inceleme / Tanıtım.

Bugün işlerim biraz sakin o yüzden bilgi olması babında bazı eklemeler yapayım dedim. Kumanda piyasaya çıkalı 1,5 yıldan fazla oluyor ama biz daha yeni bu bilgileri paylaşabiliyoruz. Bu eksikliği kapatmanın bir yolu olmalı. Neyse.

Bu yazımda Taranis ve XJT modülle birlikte gelen SMART PORT tan bahsedeceğim biraz. Smart Port yeni kumandayla gelen telemetri bağlantısı oluyor. Daha önceki versiyonlarda merkezi bir telemetri sensör istasyonu vardı ve bütün sensörler bu cihaz üzerinden alıcıya bağlanıyordu.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Peki S Portta durum nasıl? Bu port sayesinde sensörlerin tamamı ayrıca bir istasyona gerek kalmadan birbirlerine seri bağlanarak alıcıya tek bir kablo ile bağlanıyor. Yani S.Porta sahip sensörlerin tamamında bir giriş ve bir çıkış mevcut. Bu şekilde birbirlerine ve en sonda da alıcıya bağlanarak istediğimiz verileri alabiliyoruz.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Hangi alıcılar Smart Port girişine sahip?

Bu giriş yeni nesil X serisi alıcılarda mevcut.

X8R

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Konvansiyonel 8 kanal çıkışı var. Ayrıca SBUS bağlantısı sayesinde 16 kanal çıkış alınabiliyor. Ayrıca RSSI ve S.Port çıkışları mevcut. Sisteme çift alıcı bağlanarak 16 kanal konvansiyonel servo çıkışı almak mümkün. Telemetri tek alıcı üzerinden çalışmaya devam ediyor. PCB antenli ve normal antenli versiyonu mevcut. 4-5 km civarı menzillerden bahsediliyor. DHT ve DJT modüllerle çalışabiliyor ancak bildiğim kadarıyla sadece 8 kanal olarak. Diğer taraftan bu eski modüllerde S.Port olmadığı için telemetri datalarını görmenin yolu nedir bilmiyorum. CPPM çıkış mevcut değil.

X6R

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Abisi ile aynı özelliklere sahip. Konvansiyonel 6 kanal çıkışı var farklı olarak. Ayrıca çift alıcı kullanılamıyor. CPPM çıkış mevcut değil.

X4R

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Küçük kardeşin sadece 4 kanal konvansiyonel çıkış özelliği mevcut. SBUS, CPPM ve RSSI çıkışları yok. Eski nesil D serisi modüllerle çalışmıyor.

X4RSB

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Diğerinden farklı olarak 3 kanal konvansiyonel çıkış ve SBUS çıkışı mevcut. Dördüncü çıkış konvansiyonel olarak kullanılamıyor. RSSI çıkış mevcut. Eski nesil D serisi modüllerle çalışmıyor.


Biraz da telemetri sensörlerinden bahsedelim.

Lipo Voltaj Sensör

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


6S e kadar balance kablosu üzerinden ölçüm yapabiliyor. Arkasındaki OLED ekran sayesinde kendi üzerinden de ölçümler görülebiliyor. Sisteme bağlı olmadan da ekran sayesinde lipo voltaj ölçer olarak kullanılabilir. Taranis ekranında her hücrenin voltajı ayrıca gösterilebiliyor. Her bir hücre için düşük voltaj alarmı ayarlamak mümkün.

GPS sensör V2

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


1 Hz alıcıya ve 11,3 gr ağırlığa sahip.

Varyometre Sensör

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu cihazın yüksekliği neye göre ölçtüğünü bulamadım henüz.

FCS-40A Amper sensör

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Fazla söze gerek yok. 40A lik sensör.

FCS-150A Amper sensör

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu da 150 A lik sensör. Güç kablosuna fiziksel bağlantı yapmadan üzerindeki halkanın içinden geçirilen kablo üzerindeki akımı ölçüyor.

RPM & Temperature Sensör

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Üzerine iki adet ısı sensörü mevcut. Anladığım kadarıyla motor kablolarının ikisine bağlanan kablolarla devir ölçülüyor. Değişik.

Şimdilik bu kadar diyelim sonra devam edeceğim.

------------------------------------------------------------

Sensör bilgilendirmelerimize kaldığımız yerden devam edelim.

Devamlı S.Port sensörlerinden bahsettik. Peki eski nesil sensörlerimiz varsa ne olacak diyenler için kumanda eski nesil sensörleri ve sensör istasyonunu kullanabiliyor.

Bunun için yapılacak tek iş aşağıdaki dönüştürücüyü kullanmak.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu arada N2 Industries adlı firma FrSky için S.Port tan kullanılabilecek farklı sensörler üretmiş. Liste orjinal sensörlerinde fiyatlarıyla aşağıdaki linkte mevcut. Ancak bu firmanın ürünleri yine bir istasyon üzerinden sisteme takılabiliyor.

 
Taranis X9D - Mini inceleme / Tanıtım.

Kumandayla ilgili asıl can alıcı konu olan ikinci modül girişinden bahsetmenin zamanı geldi.

Jr tipi bağlantıya sahip bu girişten bir çok modül kullanılabiliyor. Sırayla bunlardan bahsetmek istiyorum.

Konunun en başında ve çoğu yerde kumanda içinde gömülü bir XJT modül var demiştik. Bu modül sayesinde 16 kanala kadar çıkış alabiliyorduk. Aynı modülden arkaya da bir adet daha takıp kumandayı 32 kanala kadar çıkarmak mümkün.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Eski nesil DJT modülü kullanabiliyoruz ama bu kumanda da gerek var mı?

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Gelelim diğer protokollere.

İmmersion RC EzUHF 433 Mhz.

Sanki bu kumanda için yapılmış gibi. Uzun mesafe FPV uçuş yapan Taranis sahiplerinin çoğunun tercihi bu modül. 433 Mhz frekansında 150 mW ve 500 mW olarak kullanılabiliyor. FHSS protokolünü kullanıyor. Headtrakcer desteği var. Failsafe desteği mevcut. Nasıl olduğunu anlamadım ama birden fazla modülden tek alıcıya bağlantı ve tek verici modülden birden fazla alıcı kullanabilme özelliği var. Değişik. Telemetri desteğiyle ilgili bir şey bulamadım.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Orange RX Open LRS 433 MHz 1w

Bu modülü çevremde kullanan arkadaşlarım var ve aldığım bilgiye göre 150 mW civarı güç verebiliyor. Etiketindeki güç bilgisine güvenmemek lazım ama yine de mevcut gücüyle bile 10 km civarı menzilde sıkıntısız kullanıyoruz. Ayarlamak için bilgisayar bağlantısı gerekiyor ve biraz uğraştırıyor.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Orange RX Open LRS 433 MHz 100 mW

Bir önceki modülün düşük güçlü versiyonu.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


The RMILEC T4346NB18-J / R4346NB18 LRS System 433 MHz

Düşük modda 1w yüksek modda 2w çıkıştan bahsediliyor ama ne kadar güvenilir bilemiyorum. Alıcılarında S-Bus bağlantısı var. Bu sayede 18 kanala kadar destek veriyor. Kataloğunda 20-70 km arası mesafeden bahsediliyor.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


RMILEC TS4047 10CH 2.5W UHF Module System 433 MHz

Bir öncekinden farklı olarak 10 kanal ve 2,5 W güce sahip. Alıcısında 8 kanal PWM çıkışı var. 10 kanalı PPM çıkışı sayesinde verebiliyor. S-Bus desteği yok.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


UHF için gördüklerim şimdilik bu kadar. Bunlar haricinde modül yuvası olmadan sadece girişinden bağlanabilen vericiler var ama o konuya girmeyeceğim.

Gelelim işin Spektrum ayağına.

OrangeRX DSMX/DSM2 compatible 2.4Ghz transmitter module

Bunu çoğumuz biliyoruz zaten. 100 mW güçten bahsediliyor ama ne kadar doğru acaba. DSMX/DSM2 desteği var. Anten bağlantısı çok ters bir yerde. Çok kullanışlı gelmiyor bana.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Spektrum DM9

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Şu site hem satışını yapıyor hemde kullanımını güzelce anlatmış.



Birde uzunca bir video.

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Şimdi hatırlayamadığım ve linkini bulamadığım bir modül daha var. Yakında diyelim.


Diğer protokoller;

Assan 2.4Ghz Combo Pack

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Corona 2.4Ghz JR module

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


RF-MFX720-JR Module Series Multi-Protocol Spectrum System (MTSS-Mul)JR Style

Bu çoğunlukla micro modeller için yapılmış bir modül. Alıcıları da bayaaa micro. Hemde alıcı ESC kombo şeklinde.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Fly Sky FS-TH9X-B-Module

Bazı WlToys ürünlerini kullanmak için kullanılabilir. Elimdeki V911 için bunu almaya değer mi emin olamadım.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Şimdilik bu kadar. Devamı geldikçe listeye ekleme yapacağım.
 
Taranis X9D - Mini inceleme / Tanıtım.

Beğenileriniz için teşekkür ederim. Dün gece yazarken çok vurucu iki özelliği(7. ve 8. maddeler) eklemeyi unuttuğumu farkettim ve bir kaç ufak tefek düzenleme ile beraber onları da ekledim.
 
Taranis X9D - Mini inceleme / Tanıtım.

Zafer SAHIN' Alıntı:
Beğenileriniz için teşekkür ederim. Dün gece yazarken unuttuğumu farkettiğim çok vurucu iki özelliği(7. ve 8. maddeler) eklemeyi unuttuğumu farkettim ve bir kaç ufak tefek düzenleme ile beraber onları da ekledim.
L serisi stok antenle 9.5 km çekim mesafesi :eek: :eek: Valla iyiymiş :thumbup: Peki bu alıcının fiyatı ne kadar acaba ??
 
Ynt: Taranis X9D - Mini inceleme / Tanıtım.

Çok güzel bir inceleme yazısı olmuş. Emeğe saygı..
 
Taranis X9D - Mini inceleme / Tanıtım.

Mehmet Kucuksari' Alıntı:
L serisi stok antenle 9.5 km çekim mesafesi :eek: :eek: Valla iyiymiş :thumbup: Peki bu alıcının fiyatı ne kadar acaba ??

L9R'nin fiyatı 40 dolar civarında... Ve bildiğim kadarı ile FrSky'ın en pahalı alıcısı da o :).
 
Taranis X9D - Mini inceleme / Tanıtım.

Zafer SAHIN' Alıntı:
L9R'nin fiyatı 40 dolar civarında... Ve bildiğim kadarı ile FrSky'ın en pahalı alıcısı da o :).
Bu mesafeye bu fiyat bence gayet makul Zafer Bey %p
 
Taranis X9D - Mini inceleme / Tanıtım.

Mesafe konusunda Frsky biraz ilginç bir firma. Tabuları yıkıyor. Combo olarak satılan X-8R alıcısı ile herhangi bir değişiklik ve ekleme yapmadan 5 km ye kadar gidilen mesafelerden bahsediliyor. Alıcı kabloları üzerindeki PCB antenlerde bir şeyler mi vardır nedir. Çift modül kullanılabildiğini çoğu kişi biliyordur diye ben ekleme yapmak istememiştim.

İlk bakışta kumandanın fiyatı yüksekmiş gibi geliyor ama olay pek de düşündüğünüz gibi değil. Sırf şu ikinci modül özelliği bile alete çok şey katıyor. Piyasadaki JR girişli neredeyse tüm modüllerle sorunsuz çalışıyor. Frekans ve protokol seçenekleri çok fazla 433 Mhz, DSM2 ilk aklıma gelenler. Kumanda üzerinde çirkin bir görüntü oluşturmadan LRS sistemleri kullanabilmek daha ne olsun ve aynı zamanda yine kumandaya herhangi bir modifiye yapmadan 2.4 modellerinizi kullanabilmek.

Companion programı sayesinde kumanda menüleri ile hiç uğraşmadan direk bilgisayar üzerinden modelin çoğu ayarını yapabiliyorsunuz. SD kart sayesinde kumandaya SD kart boyutu ile sınırlı olacak şekilde model tanımlayabiliyorsunuz.

Benim en çok sevdiğim ve Aurora'da devamlı sıkıntı yaşadığım kısım alıcılardı. Özellikle mini ve mikro modellere yöneldiğinizde alıcı boyutları önemli olmaya başlıyor. Hitec'te de mikro alıcı var ama 6 kanal ile sınırlı ve telemetri destekleri yok. Telemetrinin başlangıç modeli Optima 6 ki onda da sadece SPC port var. Uçuş pili voltajını görebiliyorsunuz sadece. Fr-Sky da D4R gibi bir alıcı var ki PPM modu ile 8 kanal olarak kullanabiliyorsunuz minicik alıcıyı. Full range olan bu alıcı full telemetriye destek veriyor. Telemetri istasyonunu takmadan bile pil voltajını ve RSSI bilgilerini kumandadan görebiliyorsunuz. Daha ne olsun.

Bende aklıma geldikçe ve netteki bir dünya konu arasında bulduklarımdan eklemeler yaparım. Ben önümüzdeki hafta siparişi vereceğim. Gelene kadar daha çok araştırma yaparım kumandayla ilgili. Ama en çok canımı sıkanda havaların güzel olduğu şu günlerde kumandasız kalmış olmam. Miniye de CC3D takviyesi yapmışken denemek istiyordum. Neyse başka bahara diyelim. ;)
 
Taranis X9D - Mini inceleme / Tanıtım.

Güzel inceleme eline sağlık


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Taranis X9D - Mini inceleme / Tanıtım.

Nesimi Bey, size de katkılarınız için teşekkürler :bravo:

3.ve 4. mesaj adınıza Rezerve edildi :RCKolik: