Futaba 14MZ'den DX9'a gecis.

Futaba 14MZ'den DX9'a gecis.

İhtiyaçlar farklı , kumandanın özellikleri farklı şeyler. Helikopter kullanıcılarının bu kumandaya ihtiyacı olduğu söylenemez ve 8FG/14SG gayet yeterlidir. Ancak kendi segmentinde , benzer özellikleri sahip kumandalar arasında tek karşılaştırabileceğimiz kumanda 18mz nin yarı fiyatına olması fiyat avantajını açıklıyor. Benzer özelliklere ve benzer fiyata sahip ancak bir radyo kontrol sisteminin temel özelliği olan kontrol edebilme özelliği üzerinde derin şüphelerim olan bazı markaları aynı segmente yerleştiremiyorum.
Bu kadar özellikli olmasın , fiyatı da uygun olsun diyenler için graupner , hitec gibi bir çok seçenek mevcut.
 
Futaba 14MZ'den DX9'a gecis.

Ben de zaten 18mz ye göre fiyat performans bakacaksak tabii ki üstün dedim. Yani kendi segmentinde kıyaslama yapacaksak iki tane arasında birinci evet :)

Birkaç sınıf yapacaksak, bir tanesi 1000 dolar ve üzeri "high end" sınıfı olur. Bu sınıfa kendi içinde bakarsak kimileri performastır, kimileri fiyat performastır. Diğer sınıf "300-500" dolar civarında olan sınıf olur. Bu sınıf kişiden kişiye değişir, kimisi 1000 dolarlıklara bakarak bunlara f/p der, kimisi 150-200 dolarlıklara bakarak "kaliteli" sınıf der. Bir diğer sınıf da 150-200 dolarlık nispeten "uygun" sınıf... Bu sınıftakilerin bakış açısından bakarsak, orta segment kalitelidir, high end sınıf uçuktur.

Olay tamamen hangi açıdan baktığımızla alakalı...
 
Futaba 14MZ'den DX9'a gecis.

O da doğru Mehmet abi :laugh:

Her bir özelliğinden memnun oluyorsun, bu sefer rengi gözüne batıyor falan ;D Hobi işte... Çok mantık aramamak lazım...
 
Futaba 14MZ'den DX9'a gecis.

Öncelikle 8FG'ye laf söyletmem, Özkan abi haklı, user menu içine istediğimiz menü başlığını koyabiliyoruz, ancak ihtiyaç duymadım, çünkü Sümer abinin bahsettiği durum aslında işe yarıyor, iki ana grup içine toplanmış özellikler arasında geçiş yapmak için başparmakla iki tık yeterli oluyor, bir kere alışınca işi süper hızlandıran bir tasarım var. Bence çok iyi düşünülmüş. Ayrıca subtrim dediğimiz fonksiyonun asıl işi servonun nötral pozisyonunu değiştirmek değil mi, bu durumda endpoint'lerin değişmemesi garip olur bence. Endpoint sabit kalsın istiyorsak trim fonksiyonunu kullanmak yeterli.

Mehmet abi'ye de katılmıyorum, zira bir düğmeye basmak yada çevirmekle, dokunmatik bir yüzeyde parmağı kaydırmak arasında hem hissiyat, hem de kullanım olarak çok fark var. Mesela thr curve girerken hepsini 70'e çekmek istiyoruz, ama bu düğmeyi 70 birim çevirmek zorunda değiliz. Parmağımızı yavaş hareket ettirirsek 1-1, hızlı çevirirsek 10-10, fütursuzca çevirirsek 30-40 birim atlıyor değerler. Yine kullanımı çok kolaylaştırdığını düşünüyorum, yine alışmakla ilgili bir durum.

F/P mevzuna gelince, tabi ki segment olarak çok farklı kumandalar arasına bir karşılaştırma yapılamaz. Ancak tür olarak da farklı tipler çıkıyor karşımıza artık. VBC için konuşuyorum, bu kumanda bildiğimiz kumanda kavramından farklı bir yerde duruyor bence. Mesela Futaba olsun, Graupner olsun, kendi ünitelerini kumanda üzerinden ayarlayabilen, bilgisayar ihtiyacı olmayan sistemler vardı zaten, ancak sadece kendi ünitesiyle çalışan, diğerlerini yok sayan bir kumanda ilk kez çıktı karşımıza, yadan ben bilmiyorum başka varsa. Bu yeni segmentte rakipsiz şu anda, o yüzden karşılaştıramıyorum ben kendi adıma. Eğer bu tip cihazlar çoğalırsa, o zaman karşılaştırma yaparken hem kumanda, hem ünitesi, hem satış sonrası opsiyonel özellikler hesaba katılmalı. Ya da Mikadonun bir şekilde söz gelimi ikon'a takılabilen bir alıcı/satellite falan çıkarması lazım ki, tamam bu da bildiğimiz kumandaymış diyebilelim.
 
Futaba 14MZ'den DX9'a gecis.

Özkan Çıkıkçı' Alıntı:
bu konuda aynı fikirde değilim Futabanın orta ve üst seviye modellerinde boş saydafa istemiş olduğunuz seçenekleri bir arada toparlayabiliyorsunuz

Vayyy bunu akıl ettiler demek... 9C dışında Futaba kumandam yok. Futaba'larla sahada diğer arkadaşların modellerini ayarlarken haşır neşir oluyorum. Onlar da muhtemelen bu özelliği bilmiyorlar. Zaten bizim camiada genel popülasyonumuz gibi kılavuz okuma alışkanlığı pek yok. :D :p

Emre'ciğim subtrim/trim konusunda sana katılamıyorum.
Bak anlatayım...

Diyelim ki flap ayarlayacaksın. İki kademede açılsın istiyorsun. Biri kalkış diğeri yaklaşma ve iniş için. Bunun yolu şudur: Flap kapalıyken ve tam açıkken endpointleri ayarlarsın. Yarım flap konumunu da subtrimle ayarlarsın. Şimdi endpointleri ayarladın. Sonra butonu orta konuma aldın ve yarım flap konumunu ayarlayacaksın. Sağ ve sol flapın ayrı ayrı kanallarını güzelce ayarladın ve yarım flapta her iki flapı eşitledin. Sonra flapı kapattın. Aaaa kapanmıyor? Hafif aşağıda duruyor. Ne oldu? Subtrim ayarı yapınca endpoint kaydı. Ehh peki o halde endpointi tekrar ayarlayalım. Aaaa o da ne? Şimdi de yarım flap konumu kaydı!!! :D :p 9C ve 10C gibi mükemmel kumandalarda böyle bir şey yokken kimin nereden aklına geldi bu uygulama onu da bilemiyorum.
Zaten endpoint ile subtrim farklı sayfalarda ve o çok övdüğün saçma sapan dokunmatik "şey"'in ne zaman ne tepki vereceği belli değil. Örneğin bir endpoint ayarlıyorsun. Alet bir anda tıkladın diye algılayıp seçenekler arasında dolaşmaya başlıyor. Senin gözün o esnada kontrol yüzeyinde. Yahu çeviriyorum çeviriyorum endpoint değişmiyor diye hayıflanıyorsun. Bir de bakıyorsun ki cursor gitmiş alakasız bir kanalın endpointini değiştiriyor. Haa ben beceriksiz olabilirim o ayrı ama bu tür uygulamalarda tartışmasız olarak en önemli şeylerden birisi "tactile feedback"'tir. Force feedback joysticklerin uçuş simülasyonlarına katkısını hatırlayın. Mekanik bir butonu çevirmekle nerede ne tepki vereceği belli olmayan bir dokunmatik "şey"'i çevirmek çok farklı. Özellikle de gözün ekranda olmadan bir iş yapman gerekiyorsa.
 
Futaba 14MZ'den DX9'a gecis.

Sümer Yamaner' Alıntı:
..Zaten endpoint ile subtrim farklı sayfalarda ve o çok övdüğün saçma sapan dokunmatik "şey"'in ne zaman ne tepki vereceği belli değil. Örneğin bir endpoint ayarlıyorsun. Alet bir anda tıkladın diye algılayıp seçenekler arasında dolaşmaya başlıyor. Senin gözün o esnada kontrol yüzeyinde. Yahu çeviriyorum çeviriyorum endpoint değişmiyor diye hayıflanıyorsun. Bir de bakıyorsun ki cursor gitmiş alakasız bir kanalın endpointini değiştiriyor. Haa ben beceriksiz olabilirim o ayrı ama bu tür uygulamalarda tartışmasız olarak en önemli şeylerden birisi "tactile feedback"'tir. Force feedback joysticklerin uçuş simülasyonlarına katkısını hatırlayın. Mekanik bir butonu çevirmekle nerede ne tepki vereceği belli olmayan bir dokunmatik "şey"'i çevirmek çok farklı. Özellikle de gözün ekranda olmadan bir iş yapman gerekiyorsa.
Aynen katılıyorum Sümer abi :thumbup: Zamanında saha da Mordo abimizin kumandasında ayar yaparken ben de çok zorlanmıştım ki o zamanlar Futaba 7C kullanıcısıyım.

Emre dediği gibi alışma meselesi ama bence alışmaya hiç gerek yoktu zira eski sistem gayet iyi çalışıyordu :laugh: Tamamen kişisel yorumum olup, su götürür çok tarafı vardır :lollol:
 
Futaba 14MZ'den DX9'a gecis.

Kumanda tartışmaları sonu olmayan tartışmalardır. Burada arkadaşların çok iyi anlayıp asla akıldan çıkarmamaları gereken nokta ise şudur: Binbir emekle seçip, satın alıp keyifle kullandığınız bir kumandanın herhangi bir olumsuz özelliğinden söz edilmesi emin olun ki size karşı yapılan bir hakaret değildir. Sadece deneyim aktarımıdır.
Elektronik aletler kusursuz olarak tasarlanamazlar. Her bir elektronik alet belirli amaçlara öncelik verilerek tasarlanır. Kullanıcı da kendi önceliklerine uygun aleti tercih eder. Yapılmış olan tercih gereksinimlerle yüksek oranda örtüşüyorsa konu kapanmıştır.
 
Futaba 14MZ'den DX9'a gecis.

Sümer Yamaner' Alıntı:
Kumanda tartışmaları sonu olmayan tartışmalardır. Burada arkadaşların çok iyi anlayıp asla akıldan çıkarmamaları gereken nokta ise şudur: Binbir emekle seçip, satın alıp keyifle kullandığınız bir kumandanın herhangi bir olumsuz özelliğinden söz edilmesi emin olun ki size karşı yapılan bir hakaret değildir. Sadece deneyim aktarımıdır.
Elektronik aletler kusursuz olarak tasarlanamazlar. Her bir elektronik alet belirli amaçlara öncelik verilerek tasarlanır. Kullanıcı da kendi önceliklerine uygun aleti tercih eder. Yapılmış olan tercih gereksinimlerle yüksek oranda örtüşüyorsa konu kapanmıştır.

Canım abim kesinlikle bir hakaret olarak algılamıyorum, zira yanlış veya olumsuz olan birşeyi anlamanın iki yolu var, birincisi kendi kendimize aa bu yanlış yahu diyeceğiz, yada birisi bize yanlış ulan bu diyecek :D Dolayısıyla kendimiz farkında değilsek, tek kurtuluş birinin bize söylemesi :D Hele söyleyen sen olduktan sonra, bırak yanlış anlamayı, onore olmak lazım :)

Endpoint/subtrim mevzunda benzer durumu biz swashplate düzlüğünü ayarlarken yaşarız. Sadece bu ikisi de değil, bir de reverse var. Subtrim ayarlarsın mis gibi 90 derece yakalarsın, bir bakarsın servo ters çalışıyor, reverse edersin, bakarsın, servo kolu kaymış. Bunun için benim takip ettiğim yol şu şekilde, önce servo yönü, sonra subtrim, en son endpoint ayarı. End point ayarından subtrim kaymaz, subtrimi kaydırabilecek bir Allah, iki reverse :D

Dokunmatik düğme alışkanlık işi, tercih işi, zevk işi. Ben zevkle kullanıyorum. Bakalım yeni kumandada dokunmatik ekrana alışabilecek miyim, ondan da emin değilim.

Kumanda işi takım tutmaktır, Galatasaray yada Fener'in mantıklı hiçbir açıklaması yoktur ;D
 
Futaba 14MZ'den DX9'a gecis.

Hahahaaa... Doğru, aynen takım tutmak gibi. Ama birçok forumda bu yüzden ne kavgalar çıktı bilirsin mutlaka. :D :)
İşin psikanalitik boyutu da var. Şimdi kumanda demirbaş ve elden geldiğince iyisini almak istiyoruz. Tabii en az masrafla. O nedenle hiçbir malzemede araştırmadığımız kadar çok araştırma yapıyoruz kumanda seçiminde. Bir tanede karar kılıyoruz ama aklımızın bir köşesinde sürekli bazı şüpheler var. "Acaba o daha mı iyiydi...". :) Etrafımızda ne kadar çok taraftar olursa o kadar iyi bir seçim yaptığımızı düşünüp rahatlıyoruz. Bunların çoğu aslında bilinçaltında gerçekleşiyor. Kumandamızla ilgili olumsuz bir şey duyunca inkar, görmezden gelme gibi tepkilerden sanki sülalemize küfredilmiş gibi tepkilere kadar uzanan yelpazede tepkiler veriyoruz. :D :D :D
Konunun bu boyutunun yanında alışkanlıklar gerçekten de büyük önem taşıyor. Ama ne olursa olsun manual okumak çok önemli. Yeni kumandalarını ne kadar beğenmesem de Futaba'nın hakkını yemeyeyim. Web siteleri inanılmaz zengindir. Kumanda modellerine göre oluşturdukları FAQ sayfalarını hala dönüp dönüp okurum.
Ama şu işlevleri saçma sapan sayfalara koymalarını kabul edemiyorum. Bak ne kadar güzel yazmışsın. Önce reverse ayarlarını sonra subtrimleri en son endpointleri ayarlıyormuşsun. Muhtemelen daha sonrasında da kullanıyorsan dual rate ve expo ayarı yapıyorsundur. Aklın yolu bir. Birçok arkadaşımızın da benzer bir rutini vardır. Ehh o halde ne olur bu işlevlerin tümü servo monitör işlevi ile birlikte default olarak tek bir sayfada olsa da ayarlama kolaylaşsa...

Buradan Futaba mühendislerine sesleniyorum. Eeeyyy Futaba...
 
Futaba 14MZ'den DX9'a gecis.

Emre Kaman' Alıntı:
F/P mevzuna gelince, tabi ki segment olarak çok farklı kumandalar arasına bir karşılaştırma yapılamaz. Ancak tür olarak da farklı tipler çıkıyor karşımıza artık. VBC için konuşuyorum, bu kumanda bildiğimiz kumanda kavramından farklı bir yerde duruyor bence. Mesela Futaba olsun, Graupner olsun, kendi ünitelerini kumanda üzerinden ayarlayabilen, bilgisayar ihtiyacı olmayan sistemler vardı zaten, ancak sadece kendi ünitesiyle çalışan, diğerlerini yok sayan bir kumanda ilk kez çıktı karşımıza, yadan ben bilmiyorum başka varsa. Bu yeni segmentte rakipsiz şu anda, o yüzden karşılaştıramıyorum ben kendi adıma. Eğer bu tip cihazlar çoğalırsa, o zaman karşılaştırma yaparken hem kumanda, hem ünitesi, hem satış sonrası opsiyonel özellikler hesaba katılmalı. Ya da Mikadonun bir şekilde söz gelimi ikon'a takılabilen bir alıcı/satellite falan çıkarması lazım ki, tamam bu da bildiğimiz kumandaymış diyebilelim.

Ahaha sataşma var :laugh: Ben fiyat aralıklarını baz alarak bir sınıflandırma yaptım, ağzımdan vbc çıkmadı. Karşılaştırmayı genel yaptım (futaba spektrum hitec graupner vs düşünerek)

Neyse, futaba graupner kumanda ile ayarlanabilen ünitelere sahipmiş ne güzel. Kaç kişi kullanıyor o ayrı tartışma konusu. Bana göre üniteler; vbar, ikon/brain, bavarian, spirit, skookum... Sadece kendi üniteleri ile çalışıp diğerlerini yok sayan bir kumanda ilk kez evet, ve bu üniteler flybarless çağının ilk üniteleri ve hala da dünyada hak ettiği saygıyı gören üniteler. O yüzden kaç kişi hangi üniteyi kullanıyor o konulara girmiyorum. Sadece dayattığı ünitenin sikimsonik bir ünite olmadığı konusunu vurgulamak istiyorum.

Satış sonrası opsiyonel özellikleri de ayrıca bir yerde değerlendiririz. O konuda biraz daha tanımam gerek diğer markaları, sunduğu özellikleri ve fiyatlarını... Ama dediğim gibi benim kıyaslamam çok geneldi, vbc odaklı değil :saygilar:
 
Futaba 14MZ'den DX9'a gecis.

Ne zamandır kumanda savaşları gündemden düşmüştü, canımız sıkılıyordu iyi oldu bu konu ;D

The Force Awakens...
 
Futaba 14MZ'den DX9'a gecis.

Art Tech'ten başkasını tanımam arkadaş. Reverse var. Heli modu var. Endpointler, subtrimler otomatik ayarlı. Atın şu dandik kumandalarınızı çöpe... :D :p
 
Futaba 14MZ'den DX9'a gecis.

Rasim Öztürk' Alıntı:
Ne zamandır kumanda savaşları gündemden düşmüştü, canımız sıkılıyordu iyi oldu bu konu ;D

The Force Awakens...
Sen benden önce yazmışsın :laugh: Tam da ben "Bu konu iyi oldu, ne zamandır kumanda kapışması yapmıyoruz :laugh: " yazacaktım :lollol: :lol:
 
Futaba 14MZ'den DX9'a gecis.

Sümer Yamaner' Alıntı:
Art Tech'ten başkasını tanımam arkadaş. Reverse var. Heli modu var. Endpointler, subtrimler otomatik ayarlı. Atın şu dandik kumandalarınızı çöpe... :D :p
Hemde dokunmatik değilmi abi ama tuşlara dokunuyoruz, sonuçta dokunmatik.