Video Gece uçuşu

Bir arkadaşım elektrikli bir trainere FPV sistemi takmıştı ve birkaç kez onunla uçmuştum. Gündüz bile çok zorken gece uçuşunda herhalde uçağı çakarım. FPV ile uçmak ona özgü bir alışkanlık ve deneyim istiyor. Ben bunu anlatmaya çalıştım aslında.
Bence eğer FPV kullanılacaksa mutlaka headtracker da kullanılmalı.

"ILS'den keyif almayan" derken beni kastetmemişsindir umarım. :D
 
ILS konusuna gelince... Yaparız da tadı olmaz
Buna istinaden yazmıştım . Daha doğrusu gerek görmeyen diyelim ?
Fpv değil amaç ve headtracker böyle bir durum için gereksiz olur . Haaa sistemi komple fpv ye çevirmek , daha uzun süreli uçuş yapmaksa amaç ozaman sistemin kralı ile birlikte birde antenna tracker kurdunmuyduuuuu , vay vay vaayyy . Tadından yenmezz ?? ama benim söylediğim sisteme gece uçuşunda yardımcı olcak basit bir modifiye olabilir.
 
Son düzenleme:
Buna istinaden yazmıştım . Daha doğrusu gerek görmeyen diyelim ?
Fpv değil amaç ve headtracker böyle bir durum için gereksiz olur . Haaa sistemi komple fpv ye çevirmek , daha uzun süreli uçuş yapmaksa amaç ozaman sistemin kralı ile birlikte birde antenna tracker kurdunmuyduuuuu , vay vay vaayyy . Tadından yenmezz ?? ama benim söylediğim sistemi gece uçuşunda yardımcı olcak basit bir modifiye olabilir.
Abicim senin bakış açını anlamak zor.
ILS'den hoşlanmamak farklı bir şey. Ben Amiga 500'de Sub Logic firmasının Flight Simulator II uygulamasında bile bol bol ILS yaklaşması yapıyordum (daha sonra MS FS oldu). PPL eğitimimde de hocam sağolsun tüm seyrüsefer aletlerini kullanmama izin veriyordu. Bugün de XPlane11 ve Boeing 737-800 ile uçarken daima ILS yaklaşması yaparım. Yani ILS'den keyif almayan birisi değilim.
Ama iş modele gelince değişiyor. Orada zor bir şeyi becerebilmek önemli. Varsayalım ki gerçekten model uçak için bir ILS ve hatta otomatik iniş sistemimiz var. Ne zevki kalırdı? Benim o gece uçuşunda salgıladığım adrenalinin verdiği keyfi verebilecek bir ILS var mı???
Amaç o uçağı gecenin karanlığında istenilen koordinatlara götürüp getirmek olsa haklısın. Ama amaç oradaki 15 arkadaşla birlikte bir heyecan yaşamak, yeni bir şey denemek olunca durum farklı bir hale geliyor.
FPV konusuna dönersek...
Gündüz vakti bolca FPV uçup iniş yapmış, bolca uçuş saati biriktirip deneyim kazanmış birisi için gece uçuşunda FPV belki ve bazı koşullarda avantaj sağlayabilir. Ama ben öyle bir deneyime sahip değilim. Gecenin karanlığında o uçağı FPV ile uçurmaya kalksam muhtemelen daha kalkışta kırmış olurdum.
 
@Sumer Yamaner abiciim hemen düzelteyim . Senin yazdığına istinaden ben böyle bir fpv fikri önerdim . Yani gece karanlığında uçağın bir ateş topu gibi görünmesi ve uçuşun karanlıktan dolayı zorlaşmasından sebep bir tavsiyeydi.
Benim ilk söylediğim kamera meselesi fpv değil zaten . Bir gözlük ve veya long range bir sistemden bahsetmedim. Sadece gece uçmak isteyen fakat dönüşte sorun yaşayan birisi , uçuşu otonoma bağlamadan uçağını iniş için konumlandırabilsin diye. . Yoksa fpv falan durumu yok . Zaten bahsettiğim ekipman fpv ekipmanı da değil . Bir kamera ve cep telefonu okadar . Benim evde kullandığım mini qudda 5.8ghz vtx verici var ve bende cep telefonuma aldığım vrx le oturduğum yerden bütün evi geziyorum . Mesele gözle seçemediğiniz durumlarda (iha nın uzakta gözün,seçemeyeceği bir mesafede olması veya karanlık gibi durumlarda ) burunun ne tarafa baktığını görmek ve yönü tayin etmek ve bunu yaparkende maksimumda manuel kullanımda olmak .

ILS konusu ile ilgili söylemek istediğim ise senin yazdığınla aynı şey . Yani sebebe bağlı olarak tercih etmeme durumu okadar .
 
Sümer abi çok güzel bir olay olmuş. Olay diyorum hep birlikte yaşanan heyecandan ötürü. :bravo: :bravo: :bravo:

Gece çekimi olmasına rağmen şaşırtıcı şekilde algılanabiliyor uçak. Demektir ki gözle bakıldığında hemen hemen hiç sorun yoktu, aydınlatma çok başarılı. %p

Pilotuda ayrıca tebrik ederim, zor iş gece uçmak. :saygilar:

Pipera bakıyorumda konstrüksüyon kısmı özellikle kanatta aydınlatma ile çok güzel gözüküyor. Işığı içine alıp tam anlamıyla geometrisini gösteriyor. Acaba tamamen konstürksiyondan inşaa edilmiş bir uçağın tüm yüzeylerine kaplanmadan önce şerit led'ler ilave etsek ve sonra kaplasak nasıl bir görüntü alırız diye merak ediyorum. İstediğimiz renklerle tam olarak kanadıyla, gövdesiyle, yatay/dikey stabıyla bir uçak görüntüsü verir mi bize ?

Emeği geçen, katılım gösteren ve paylaşan herkesin ellerine sağlık. :RCKolik:
 
Birkaç örnek vereyim, benim favorim belli. ;D

3D printer olanının sahibi kimdir onu tahmin edersiniz herhalde. :laugh: ( @Özgür Evren Varol )

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Son düzenleme: