Hangi Kumandayı alayim ? En iyi kumanda hangisi ?

Hangi Kumandayı alayim ? En iyi kumanda hangisi ?

Yağız sorularını sormaya başlamadan önce sana gelen mesajı okusan ve bir tanışma konusu açsaydın daha şık olurdu.

 
Hangi Kumandayı alayim ? En iyi kumanda hangisi ?

:saygilar: :)
 
Hangi Kumandayı alayim ? En iyi kumanda hangisi ?

Yağız madem yozgatlısın, "PILOT TR" de yozgat'ta malum, RadioLink AT-9 satıyorlar, fiyat / performans düşünüldüğünde gayet kullanışlı ve başlangıç için hatta daha da ilerisi için düşünebilisin.

 
Hangi Kumandayı alayim ? En iyi kumanda hangisi ?

hocam hobbykingten daha hesaplıya geliyor + mevcut bi sepetim var ağırlıkta var şuan üstüne daha hesaplı geliyor kumanda yurt dısından
 
Hangi Kumandayı alayim ? En iyi kumanda hangisi ?

Gercekten cok iyi aciklama olmus :thumbup:
6 kanal yetersiz kalmaya basladi F450 icin. Led anahtari vericiye anahtar simdi inis takimi dusunuyorum 9 kanal sart olmaya basladi :coolxf:
 
Hangi Kumandayı alayim ? En iyi kumanda hangisi ?

Türker Akgün' Alıntı:
Özellikle yeni başlayan arkadaşlara yardımı dokunabilir diye düşünerek, Mehmet Bey'in başlattığı "En iyi kumanda hangisi ?" konusu ilgili fikirlerimi biraz daha genişleterek, ayrıca yeni bir konu olarak sizlerle paylaşmak istedim.
.....

Türker Merhaba,
Yine çok başarılı bir açıklama olmuş. Bu ve diğer konularda olduğu üzere çok geniş perspektiften bakarak yorumlamışsın. Sen ve diğer arkadaşların paylaştıkları, benim gibi yeni başlayan biri için gerçekten çok değerli :saygilar:. Çok çok teşekkürler. Yaklaşık bir aydır hemen her gün forumda bir şeyler okuyup öğrenmeye çalışıyorum.
Kumanda seçimi ile ilgili bu konuda yazılanların da hepsini okuyup anlamaya çalıştım, bu nedenle “hangi kumandayı almalıyım?” şeklinde bir soru sormayacağım. Belki daha sonra burada anlatılanlar çerçevesinde seçimi şekillendirip 2 – 3 model arasında kalırsam kumanda ve alıcı konularında sizlerden yardım isterim.

Öncelikli olarak an itibariyle stok kumandası ile v977 kullandığımı ( 7 kez iç mekan, 1 kez de dış mekan uçuşu yaptım ) ve bir sonraki hedefimin 450 sınıfı orijinal veya klon bir model olduğunu söylemek isterim.

Yaklaşık 1 aylık simülasyon çalışmaları sonrası yaptığım dış mekan uçuşunda aldığım keyif süperdi ve hemen 6 adet pil sipariş ettim. Bunu yazma sebebim ise bir arkadaşın “bu hobide devam edip etmeyeceğiniz kararını da vermeniz faydalı olacaktır” şeklindeki açıklamasıdır. Yani ben kararımı verdim. :)

Aslında öğrenmek istediklerimi aşağıda özetledim, umarım bu hobide yeni birisi olarak sorular sizlere saçma gelmez. Şimdiden herkese teşekkürler.
• Burada bahsedilen 4 markanın birbirine yakın modelleri arasında sinyal gücü, kumanda mesafesi arasında fark var mıdır ve/veya bu farklar uçuş kalitesini etkiler mi? Sonuçta sanırım 100 metre çapında bir alanda kullanım ihtiyacı olacak ?
• Yine birbirine yakın bu modellerin stick vs ekipmanlarının hassasiyet vs değerleri birbirinden çok mu farklıdır ?
• Seçilecek kumanda kadar alıcı da önemli mi ?
• Kurtarma ( rescue ) özelliği olan kumandalar mutlaka yüksek fiyat segmentindeki ürünler midir?
• Bazı modeller için “Menü kullanımları zor” şeklinde paylaşımlar var. Şuan ki bilgime göre en fazla expo ayarı yapmaya ihtiyacım olabilir gibi düşündüğüm için menü zorluğu karar vermede çok mu önemlidir ?
• Özellikle micro heliler için Spektrum un avantajlı ( bind n fly ) olduğu söyleniyor, teknik olarak mümkün mü bilmiyorum ama örneğin mevcut v977 mi stok kumandası ile değil de 800 – 900 TL lik bir kumanda ile kullansam arada hissedilebilir farklar mı olur? Daha doğrusu eğer böyle bir fark varsa bunu benim gibi başlangıç düzeyinde uçuş yapan biri mi yoksa çok daha ileri düzeyde bir kullanıcı mı anlar ?
• Başlangıç için 6 hatta 7 kanal tercih edin deniyor, sınırlı süredeki gözlemlerimle orta vadede en fazla invert vs hareketleri yapabileceğime inandığım için bu 7. Kanal ne işe yarayacak ??? ( nitro veya quadcopter kullanmayı düşünmüyorum an itibariyle ) ?
• 450 sınıfı farkları hakkında Mehmet Bey’in başlattığı konuda 450 RTF set içeriğinde sanırım Futaba 6 kumanda vardı ve Mehmet Bey bu kumanda için genelde olumlu ama ileride yetersiz kalabilir şeklinde bir açıklama yapmıştı. Nitro modellere geçiş yapılmayacaksa, çok ekstrem hareketler denenmeyecekse bu ve muadil kumandaların yine de dezavantajı olur mu? Aslında aynı modeli, aynı kişi, aynı sınıftaki kumandalar ( a, b, c markalarının fiyat ve özellikler açısından muadil ürünleri ) ile kullandığında sonuçlar birbirinden ne kadar farklı olacaktır.
• Kumanda, alıcı gibi ürünleri yurtdışında fiziki bir mağazadan daha avantajlı imkanı yok mudur? Örneğin şu ülke şu marka için çok avantajlıdır şeklinde bir bilgi pek bulamadım? Böyle bir satın alma yapılsa yurt içine girişte bir sıkıntı yaşanır mı?
• Yine bu başlık altında “satellite” benzeri bir ifade vardı, mevcut ürünlerin ek bir özelliği midir?

Biraz fazla sordum sanırım :embarras:, teşekkürler…
 
Hangi Kumandayı alayim ? En iyi kumanda hangisi ?

Burada bahsedilen 4 markanın birbirine yakın modelleri arasında sinyal gücü, kumanda mesafesi arasında fark var mıdır ve/veya bu farklar uçuş kalitesini etkiler mi? Sonuçta sanırım 100 metre çapında bir alanda kullanım ihtiyacı olacak ?

-Çekim mesafesi aynı markanın farklı modellerinde bile fark eder. Siz eğer helikopter uçuracaksanız spektrum, Futaba, JR, Graupner gibi bilinen markalar ihtiyacınızı fazlasıyla görecektir.

Yine birbirine yakın bu modellerin stick vs ekipmanlarının hassasiyet vs değerleri birbirinden çok mu farklıdır ?

-Ben farklı markaları pek denemedim ama kullananlar Futabanın stiklerinin spektruma göre daha iyi olduğunu söyler. Bunu kafaya çok takmamak gerektiğini düşünüyorum. Ama ilerde yüksek seviye bir pilotaja sahip olursan bu ayrıntıya inebilirsin.

Seçilecek kumanda kadar alıcı da önemli mi ?

-Kullandığın kumandaya göre alıcılar az çok belidir. ama orjinal olmak şartıyla. Ama Futaba kullanıcıları Frsky alıcılardan da gayet memnun.

Kurtarma ( rescue ) özelliği olan kumandalar mutlaka yüksek fiyat segmentindeki ürünler midir?

-Kurtarma özelliği kumandanın değil Kullanılan FBL ünitesinin özelliğidir.

Bazı modeller için “Menü kullanımları zor” şeklinde paylaşımlar var. Şuan ki bilgime göre en fazla expo ayarı yapmaya ihtiyacım olabilir gibi düşündüğüm için menü zorluğu karar vermede çok mu önemlidir ?

-Mesela Spektrum bana göre çok kolay bir menüye sahiptir. Ama futaba kullanan birine başta zor gelebilir. Yine bilinen bir marka alındığı taktirde bu konunun sorun olacağını sanmam. Ama gider Turnigy 9XR alırsan forumda ayar konusunda destek bulamayabilirsin.

Özellikle micro heliler için Spektrum un avantajlı ( bind n fly ) olduğu söyleniyor, teknik olarak mümkün mü bilmiyorum ama örneğin mevcut v977 mi stok kumandası ile değil de 800 – 900 TL lik bir kumanda ile kullansam arada hissedilebilir farklar mı olur? Daha doğrusu eğer böyle bir fark varsa bunu benim gibi başlangıç düzeyinde uçuş yapan biri mi yoksa çok daha ileri düzeyde bir kullanıcı mı anlar ?

-Spektrum kumandalar EFlite nin mikro modelleri ile bind olabilmekte. Mesela "Blade 130x". Ama v977 ile bind olmaz. Daha önce modül kullanarak v922 kullananlar vardı spektrum ile ama gereksiz bence. Zaten modelin servo hızı belli. iyi bir kumanda kullanarak çok fark edeceğini düşünmüyorum.

Başlangıç için 6 hatta 7 kanal tercih edin deniyor, sınırlı süredeki gözlemlerimle orta vadede en fazla invert vs hareketleri yapabileceğime inandığım için bu 7. Kanal ne işe yarayacak ??? ( nitro veya quadcopter kullanmayı düşünmüyorum an itibariyle ) ?

-Günümüzde özellikle Rescue2li sistemlerde 7. kanal gerekebilmekte. Ama 6 kanalla da yapılabiliyor. (Mesela Spiritt FBL ünitesinde). Ama en az 7 kanal olması daha iyi olur. İlerde Scale işine gireceksen 7 kanal da yetmez.

450 sınıfı farkları hakkında Mehmet Bey’in başlattığı konuda 450 RTF set içeriğinde sanırım Futaba 6 kumanda vardı ve Mehmet Bey bu kumanda için genelde olumlu ama ileride yetersiz kalabilir şeklinde bir açıklama yapmıştı. Nitro modellere geçiş yapılmayacaksa, çok ekstrem hareketler denenmeyecekse bu ve muadil kumandaların yine de dezavantajı olur mu? Aslında aynı modeli, aynı kişi, aynı sınıftaki kumandalar ( a, b, c markalarının fiyat ve özellikler açısından muadil ürünleri ) ile kullandığında sonuçlar birbirinden ne kadar farklı olacaktır.

-Futaba 6 yı sanırım pek kullanan yok. Böyle setler almanı önermem açıkçası. Kumanda demirbaştır. Mümkünse çoğu kişinin kullandığı bir kumanda olsun. Heliyi kullanmada çok fark yaratacağından değil. Ayarlarken karşılaşacağın problemlere daha rahat cevap bulursun. Satmak istediğinde daha rahat satarsın.

Kumanda, alıcı gibi ürünleri yurtdışında fiziki bir mağazadan daha avantajlı imkanı yok mudur? Örneğin şu ülke şu marka için çok avantajlıdır şeklinde bir bilgi pek bulamadım? Böyle bir satın alma yapılsa yurt içine girişte bir sıkıntı yaşanır mı?

-Zaten genelde yurtdışından online alışveriş sitelerinden alınmakta. Mesela Fastlad, midland gibi siteler. Ama bu durumda gümrük vergisi çıkabilmekte. imkanınız varsa Amerikadan getirtebilirseniz uygun olabilir.

Yine bu başlık altında “satellite” benzeri bir ifade vardı, mevcut ürünlerin ek bir özelliği midir?

-Satellite bir çeşit alıcı antendir. Ya bir alıcı receiver ile kullanılır. ya da direk olarak FBL ünitesine receiver olmaksızın bağlanarak kumanda ile irtibat sağlanır.

bu resimde Spektrum satellite ile Spektrum Recaiveri görebilirsin. (soldaki satellite)

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu resimde de Vbar ünite ile birlikte görebilirsin. çift satellite kullanmak çekim mesafesini ve kalitesini arttırır.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Hangi Kumandayı alayim ? En iyi kumanda hangisi ?

Cahit Kaş' Alıntı:
Burada bahsedilen 4 markanın birbirine yakın modelleri arasında sinyal gücü, kumanda mesafesi arasında fark var mıdır ve/veya bu farklar uçuş kalitesini etkiler mi? Sonuçta sanırım 100 metre çapında bir alanda kullanım ihtiyacı olacak ?

-Çekim mesafesi aynı markanın farklı modellerinde bile fark eder. Siz eğer helikopter uçuracaksanız spektrum, Futaba, JR, Graupner gibi bilinen markalar ihtiyacınızı fazlasıyla görecektir.
.......

Bu kadar hızlı, bu kadar anlaşılır, sadece teşkkür etmek kalıyor :) :saygilar:

Peki az önce nette "Spektrum DX6 Transmitter With Antenna Diversity & AR610 Receiver SPM6750" setine bakarken gördüm ;
Diversity Anten den bahsediliyor. Yatay ve dikey sinyaller açısından daha kesintisiz bir iletişimden bahsediliyor, bu da satellite ile ilgili bir konu mudur daha doğrusu aynı amaca hizmet eden başka bir detay mıdır?

Teşekkürler...
 
Hangi Kumandayı alayim ? En iyi kumanda hangisi ?

CEM T' Alıntı:
Bu kadar hızlı, bu kadar anlaşılır, sadece teşkkür etmek kalıyor :) :saygilar:

Peki az önce nette "Spektrum DX6 Transmitter With Antenna Diversity & AR610 Receiver SPM6750" setine bakarken gördüm ;
Diversity Anten den bahsediliyor. Yatay ve dikey sinyaller açısından daha kesintisiz bir iletişimden bahsediliyor, bu da satellite ile ilgili bir konu mudur daha doğrusu aynı amaca hizmet eden başka bir detay mıdır?

Teşekkürler...

Spektrumun yeni modellerinde anten sabittir. yani açısı değişmez. Antenna diverstyden kastı bu yeni anten teknolojisi olmalı. Evet daha iyi bir çekim kalitesinden söz ediyor. Ben Dx7s kullanıyorum. Eski teknoloji antenli bir kumandası Spektrumun. Bu güne kadar çekimle ilgili hiçbir sorun yaşamadım. Açıkçası modelleri zaten çok uzağa gönderemiyoruz. Sonuçta fpv yapmıyoruz. Sanırım Fpv cilerin tercihi farklı oluyor.
 
Hangi Kumandayı alayim ? En iyi kumanda hangisi ?

Marka olarak şu yada bu demeyeceğim, tamamen tercih meselesi zira, diyeceğim şu; eğer HİTEC, JR, FUTABA, SPECTRUM gibi bir marka tercih edecekseniz, bu cihazlar kesinlikle kaliteli ve üzmeyen cihazlardır ve uzunca bir zaman kullanırsınız, şimdi 6-7 kanal bir şey alıp, bir yıl sonra yetmeyeceğini düşünürsek ki bu tecrübe ile sabit, 6-7 kanal alan arkadaşların hemen hepsi çok çabuk kanal arttırmak için satıp, değiştiriyorlar, siz biraz daha bütçe ayırın ve direk 9 kanal bir kumanda cihazı edinin. Yarın öbür gün bir kaç tane AUX kanalı gerekecektir. Model değiştirseniz bile yada filoya yeni model katsanız bile kumanda derdiniz olmaz. :saygilar:
Bu arada ben, 4 yıldır bilfiil HİTEC Aurora 9 kullanıyorum ve bu güne dek zerre kadar bir problem olmadı şükürler olsun. %p
 
Hangi Kumandayı alayim ? En iyi kumanda hangisi ?

CEM T' Alıntı:
Türker Merhaba,
Yine çok başarılı bir açıklama olmuş. Bu ve diğer konularda olduğu üzere çok geniş perspektiften bakarak yorumlamışsın...
Güzel geri bildiriminiz için çok teşekkür ederim Cem Bey. Faydalı olabiliyorsak ne mutlu bize. :saygilar:

Sorduğunuz sorulara benden önce Cahit hocam çok güzel cevaplar vermiş, buradan ona da ayrıca teşekkür ederim. :thumbup:

Bu forumu seviyorum. :RCKolik:
 
Hangi Kumandayı alayim ? En iyi kumanda hangisi ?

Levent Uygun' Alıntı:
Marka olarak şu yada bu demeyeceğim, tamamen tercih meselesi zira, diyeceğim şu; eğer HİTEC, JR, FUTABA, SPECTRUM gibi bir marka tercih edecekseniz, bu cihazlar kesinlikle kaliteli ve üzmeyen cihazlardır ve uzunca bir zaman kullanırsınız, şimdi 6-7 kanal bir şey alıp, bir yıl sonra yetmeyeceğini düşünürsek ki bu tecrübe ile sabit, 6-7 kanal alan arkadaşların hemen hepsi çok çabuk kanal arttırmak için satıp, değiştiriyorlar, siz biraz daha bütçe ayırın ve direk 9 kanal bir kumanda cihazı edinin. Yarın öbür gün bir kaç tane AUX kanalı gerekecektir. Model değiştirseniz bile yada filoya yeni model katsanız bile kumanda derdiniz olmaz. :saygilar:
Bu arada ben, 4 yıldır bilfiil HİTEC Aurora 9 kullanıyorum ve bu güne dek zerre kadar bir problem olmadı şükürler olsun. %p

Levent Bey,

Bilgilendirme için teşekkürler, İleri dönemde neden daha fazla kanal ihtiyacı olacağı konusunda biraz daha detay paylaşır mısınız lütfen. Eğer Nitro, QuadCopter, Uçak düşünmüyorsam, hangi detaylar fazla kanal ihtiyacı yaratacaktır. Acaba sebeplerden biri telemetry ( yani heli nin önemli değerlerini kumandadan görebilmek anlamına geliyor galiba ? ) mi olacak ? yada başka sebepler mi var.

Teşekkürler...
 
Hangi Kumandayı alayim ? En iyi kumanda hangisi ?

Rescue ( kurtarma) fonksiyonu için fazladan bir kanal ve ayarlanabilir switch ler hiç fena olmazdı bence


FBL stabilizasyon bölümünde daha çok bilgi bulabilirsiniz :saygilar:
 
Hangi Kumandayı alayim ? En iyi kumanda hangisi ?

CEM T' Alıntı:
Levent Bey,

Bilgilendirme için teşekkürler, İleri dönemde neden daha fazla kanal ihtiyacı olacağı konusunda biraz daha detay paylaşır mısınız lütfen. Eğer Nitro, QuadCopter, Uçak düşünmüyorsam, hangi detaylar fazla kanal ihtiyacı yaratacaktır. Acaba sebeplerden biri telemetry ( yani heli nin önemli değerlerini kumandadan görebilmek anlamına geliyor galiba ? ) mi olacak ? yada başka sebepler mi var.

Teşekkürler...

Cem bey, günümüzde üretilen FBL (stabilite) ünitelerinin bir çoğunda kurtarma (Rescue) özelliği mevcut, zaten olmayanlar da çok yakında bu özelliği ekleyeceklerdir.
Evet, eski ünitelerin hemen bir çoğu sadece 6 kanal bir cihaz ile kullanılabiliyordu, yada FBL ünitesine de gerek yok, zaten eskiden yoktu da, FlyBar lı modellerde ise 6 kanal zaten işinizi görüyordu. Şimdi ise bu ünitelerin özelliklerini kumandanız dan uçuş esnasında değiştirebilmek için en az 7 kanallı ve 3 konumlu atanabilir anahtarları olan kumanda cihazları gerekiyor, bazı üniteler de bu özellikleri tam manası ile kullanabilmek için bir takım MİX lemeler yapmanız gerekiyor ki bunlar da, aslında reel olarak 8. yada 9. kanalı kullanmasanız bile sanal olarak kullanmanızı gerektiriyor. Ne ise şimdi bütün üniteleri anlatmayalım burada fakat, ben yine aynı fikirdeyim, almışken 9 kanal bir kumanda alın derim. Yarın öbür gün lazım olur beni anarsınız.
:saygilar:
 
Hangi Kumandayı alayim ? En iyi kumanda hangisi ?

Sadece fbl değil ileride bir heli çıkardılar ayakları açılıp kanabilen aldınız kumanda degistirmek gereksiz ben spirit ile 8 kanalda kullanıyorum spirite giriş 7 kanal olmasına rağmen ben özel mixer butonları görevler atayarak 8 kanal ile 7 kanala hukmediyor um içine girmeniz lazım şimdi 8 kanal dx8 aldığım için kendimi şanslı hissediyorum birde 8 kanal kumanda ile 9 kanal arasında fiyat olarak cok buyuk farklar yok ve kumandalar da kanal ne kadar yüksekse fonksiyonları da artıyor ekstra özellikler geliyor sonra lazım oluyor.

SM-G900F cihazımdan gönderildi