Hangi Kumandayı alayim ? En iyi kumanda hangisi ?

Türker Akgün

Moderator
Katılım
4 Eki 2012
Mesajlar
13,558
Tepkime puanı
15,098
Yaş
44
Konum
Kocaeli
İlgi Alanı
Heli
Özellikle yeni başlayan arkadaşlara yardımı dokunabilir diye düşünerek, Mehmet Bey'in başlattığı "En iyi kumanda hangisi ?" konusu ilgili fikirlerimi biraz daha genişleterek, ayrıca yeni bir konu olarak sizlerle paylaşmak istedim.

Kumanda geçmişimden uzun uzun bahsederek sizleri sıkmak istemem. Kısaca 4 kanaldan 20 kanala kadar çeşitli markalarda kumandaları kullanma şansı buldum.
En son kumandam Futaba 10CP idi. Şu an bir kumandam yok. :laugh: Bu sebeple gönül rahatlığıyla tamamen tarafsızım diyebilirim. Çünkü temel olarak sorduğunuz zaman modelciler için dünyadaki en iyi kumanda kendi kumandalarıdır. :lol:

Benim şahsi görüşüm en iyi kumandanın sizin ihtiyaçlarınızı en iyi karşılayacak kumanda olduğu yönündedir.

[attachimg=1]​

Kumanda seçimi konusunda hatalı gördüğüm yaklaşımlar :

1-) En çok kanalı olan kumanda en iyi kumandadır.
2-) En pahalısı en iyisidir.
3-) En ucuzu en iyisidir.
4-) Herkes ne alıyorsa bende onu alayim.

Kumanda alacak olsam ben kendime hangi soruları sorardım :

Burada modelciliği kalıcı bir hobi olarak benimsemiş biri olduğum detayı var elbette. Bu konuda emin olmayan arkadaşlar öncelikle minimum bütçelerle çözüm arayışına girme yoluna da gidebilirler.

1-) Uçurmak istediğim modelin veya modellerin kumanda taraflı minimum gereksinimleri ne ?
2-) Teknolojinin geldiği son durumda sağladığı güncel imkanlar ne ?
3-) Mevcut modellerimde veya gelecekte almayı planladığım modellerde olmasını istediğim özellikler ne ?
4-) Uçurmayı hedeflediğim modelime en yakın modele sahip modelciler ne kullanıyor ve ne öneriyorlar ?
5-) Sahip olduğum kumandayı değiştirmeyi planlıyorsam bu değişim bana neler kazandıracak ?

Modelcilikle uğraşan insanların yaygın olarak kullandığı kumanda markaları nelerdir:

* FUTABA
* HITEC
* JR / GRAUPNER
* SPECTRUM
* TURNIGY

Bu markalar arasında birbirine yakın özelliklere sahip (%100 aynı değillerdir) modelleri parasal anlamda karşılaştırarak bir gruplandırma yapacak olursak :

* Pahalı Grup : FUTABA, JR
* Orta Seviye Grup : SPECTRUM, HITEC
* Ekonomik Grup : TURNIGY

tablosuyla karşılaşmaktayız.

Fiyat / Performans ilişkisi değerlendirildiğinde birçok modelci tarafından TURNIGY kumandaların günümüzde yaygın olarak tercih ediliyor olduğu görülmektedir.
Fakat burada yapılmakta olan performans değerlendirmesi son derece görecelidir. Aynı kumandanın performans değerlendirmesini yapan iki farklı kullanıcı genellikle bambaşka sonuçlara varmaktadır. :lollol:

Net olan konular ise cihazın maliyeti ve sizin bütçenizdir. :laugh: Sonuçta vereceğiniz paranın karşılığını ne kadar alıyor olduğunuzla ilgili değerlendirmeyi ise sizin yapmanız gerekir.

Bu konuyla alakalı eğlenceli bulduğum iki tezat örnek vermek istiyorum size.

-- Birinci karakterimiz kumandasına $3.000 vermiş ve bu kumandayla $200'lık 4 kanallı bir training uçakla uçmaktadır. Kumandasıyla ilgili görüşü sorulduğunda " Gerçekten çok güzel bir kumanda, kullanmadığım bir sürü de özelliği var. " demektedir.

-- Diğer karakterimiz ise belkide toplam maliyetleri $3.000'ı bulan modellerini $40'lık bir kumandayla uçurmakta, görüşü sorulduğunda ise " Kumandalar çok pahalı, o da kumanda bu da kumanda bu benim işimi görüyor " demektedir.

Bu her iki arkadaşta kumandalarını değerlendirmeleri istendiğinde kumandalarının performanslarından oldukça memnundurlar. Bilmem anlatabildim mi. :laugh:

Bu konuyla ilgili son olarak söylemek istediğim şey kumandanın bir modelcinin en önemli ve kalıcı ekipmanı olduğudur. Bu sebeple kumandanızı seçerken iyi araştırmanızı ve bu hobi için bir bütçe ayıracaksanız bu bütçenin en büyük dilimini kumandanız için harcamanızı öneririm. :saygilar:

Son olarak "Model Helikopterci Adaylarına Tavsiyeler : Ilk Model ve Ekipmanlar Ne olmalı ?" konusunda paylaşılan bir videonun bu konu ile ilgili kısmını burada da paylaşalım.

Hangi Kumandayı Almamı Tavsiye Edersiniz ? Turnigy, Futaba, JR, Spectrum, Hitec..?

[smg id=1049 type=av]
 

Ekli dosyalar

  • Kumandalar.jpg
    Kumandalar.jpg
    23.5 KB · Görülme: 2,132
Ynt: Hangi Kumandayı alayim ? En iyi kumanda hangisi ?

Turker'im konuyu o kadar güzel özetlemişsin :bravo: ki ilave bir şey olamadım. Fakat bu olmayacağı anlamına gelmez tabii ki :laugh:

Arkadaşlar var ise siz de bu konu başlığı ile ilgili değerli yorumlarınızı paylaşın ;) ve konuyu SABITLEYIP, yeni başlayanlar için rehber konu olarak işaretleyelim :)
 
Ynt: Hangi Kumandayı alayim ? En iyi kumanda hangisi ?

Teşekkülrer.
 
Hangi Kumandayı alayim ? En iyi kumanda hangisi ?

Merhaba,

Gerçekten yeni başlayan bir modelci olarak benimde aklımı en çok kurcalayan konu hangi kumandayı almam gerektiği ile ilgiliydi. Çok araştırdım, zaten genelde fanatizm boyutunda bir olay var, Futabacılar, JR/Spektrum cular, az sayıda Hitec ciler, Tunigy'den başka tanımam diyenler)

Başlangıçta FlySky (Turnigy nin asıl üreticisi) kumanda aldım. Sebebi, modül girişli olmasıydı. Onunla beraber V911 ler aldım, ve sorunsuz uçabildim. Aynı zamanda da simulator için kullanıyordum. Ama elimden, çok basit bir şekilde, kayarak düşünce, bir switch i kırıldı(hoş değiştiricem). Anladım ki, özene bezene topladığımız, kimi 1000 usd yi geçen modellerin kaderini, bu kadar maaliyete odaklı üretilmiş bir ürüne teslim etmek çok doğru değil. Güvenemedim. JR ve Spektrum pahalı geldiği için, gittim Hitec Aurora 9 aldım.

Şimdi 1.5 aylık süreçten sonra, anladım ki, çok doğru yapmadım. Nedenlerine gelince:

Hitec fiyatına göre olağanüstü bir kumanda, kaliteli, Telemetri destekli, Kutudan çıktığı haliyle alıcı pilini okuyabiliyor. Alıcıları çok pahalı değil. (30 usd- 6 kanal optima).

Ancak, 450 ve üstü boyutlarda birşey uçurmadan önce, hele de benim gibi yaz ayından mahrum bir yerde yaşıyorsanız, mutlaka şu ufak can alıcı helilere sahip olmak istiyorsunuz. V922, Blade Mcp, 130x, Genius Cp, Master Cp vs vs... O an anladım ki, Hitec üzerinde Spektrum DSM2/DSMX sinyali gönderebileceğim bir verici yok. Bazı forumlarda, Spektrum DM8 Vericiyi modifiye edip uydurmuşlar ama, o başka bir konu.

O yüzden Türker Bey'in sorularına canlı şahidim) Şu an, o minik helileri uçurmak için, tek şansım, FlySky kumandama OrangeRX DSM2/DSMX verici almak. Ne kadar sağlıklı, tartışılır.

Yeni başlayan arkadaşlara, yeni başlamış birisi olarak tavsiyem, özellikle kumandadan önce, yapmak istediklerini belirlemeleri. FPV düşünüyormusunuz, Uçak kullanacakmısınız, Uçakta duman, hareketli iniş takımı gibi ekstra özelliklere merakınız var mı, bunları önce belirlerseniz, kumanda seçimi çok kolay olacaktır.

Konuya espri olarak eklemek istediğim son şey,

Kumandanın Kralı FUTABA dır. :laugh:

Neden?

Buyurun, Back To The Future (Geleceğe Dönüş) filminden, Doc un Delorean'ı benzinlikte kullandığı sahneden bir enstantane:

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu da kumandanın kendisi:

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol



Futaba FP-T8SGH-P


Kırımsız uçuşlar)
 
Hangi Kumandayı alayim ? En iyi kumanda hangisi ?

Erman bey, deneyim ve tecrubelerinizi bizlerle çok guzel bir sekilde paylasmissiniz teşekkürler :thumbup:

Sisinde dediğiniz gibi kumanda isi zor is. İhtiyac, beklenti ve maddiyat gibi 3 bacaktan oluşuyor.

Benim su an ıcın bulduğum en iyi çözüm ise ;

1- Bir tane kıymetli modelleri uçurmak ıcın ismi ve markası yıllardır tutulan bir model ; futaba, jr..
2- özellikle Micro modeller ıcın modül destegi olan universel bir kumanda ; Turnigy 9xr

Biraz maliyetli olsa da gunümüz ıcın en ideal konfigürasyon bu diye düşünüyorum
 
Hangi Kumandayı alayim ? En iyi kumanda hangisi ?

Erman Yaman' Alıntı:
....Ancak, 450 ve üstü boyutlarda birşey uçurmadan önce, hele de benim gibi yaz ayından mahrum bir yerde yaşıyorsanız, mutlaka şu ufak can alıcı helilere sahip olmak istiyorsunuz. V922, Blade Mcp, 130x, Genius Cp, Master Cp vs vs... O an anladım ki, Hitec üzerinde Spektrum DSM2/DSMX sinyali gönderebileceğim bir verici yok...
Erman Bey çok önemli bir tespitte bulunmuşsunuz. Piyasadaki hiçbir kumanda malesef tüm ihtiyaçları karşılayacak seviyede değil.
Hitec Aurora gerçekten güzel bir kumanda, benimde favorilerim arasında bulunuyor. Eminim keyifle kullanacaksınız yıllarca.
DSM2/X konusuna gelince micro modeller için turnigy 9XR alıp bu sorunda aşılabilir, Mehmet Bey'e katılıyorum bu konuda :saygilar:

Futaba'ya gelince onunda güncel sorunu telemetry konusunda geride kalmış olması bence.
Son zamanda 14SG ile bir hamle yaptı fakat henüz yeterli görmüyorum.
 
Hangi Kumandayı alayim ? En iyi kumanda hangisi ?

Kumandamı dediniz?graupner Mc 32 hot..
graupner = rolls royce
 
Hangi Kumandayı alayim ? En iyi kumanda hangisi ?

Hüseyin GENCER' Alıntı:
Kumandamı dediniz?graupner Mc 32 hot..
graupner = rolls royce

Bir gün herkes gibi sende Futaba bu işin kralı diyeceksin. :D
 
Hangi Kumandayı alayim ? En iyi kumanda hangisi ?

+987654321
 
Hangi Kumandayı alayim ? En iyi kumanda hangisi ?

Abilerim ben Kumanda için araştırmalar yapıyorum bu veya diğer forumlara da bakıyorum tavsiyeleri okuyorum, Walkera diye bir marka var devo 7E Devo 8S Devo 12 gibi modelelrden birini almayı düşünüyordum, Fakat bu konuda markanın adı bile geçmemiş, Şimdi olgunlaşmaya başlayan düşüncelerim tekrar boşa çıktı. Futabanın çok iyi olduğunu biliyorum ama fiyatı oldukça yüksek.

Benim şimdilik bütçem max 500 - 600 Tl bu aralıkta bir kumanda almam gerekiyor. Ama bu fiyata alacağın kumanda senin için demirbaş olmaz derseniz bunu da dinlerim biraz daha beklerim yeterli miktarı bulunca alırım. Sizden tavsiyem bana kumanda modeli ve alabileceğim bir site yazmanız. Yurt dışı veya yurt içi fark etmez önce inceleyeceğim daha sonra alacağım.

Ayrıca bu foruma yeni geldim, eğer forfumdaki arkadaşlardan kumandasını satmak isteyen olursa onlarıda değerlendrimek isterim Temiz bir ikinci el benim işimi görür.

İyi çalışmalar hepinize ve Hayırlı Cumalar.
 
Ynt: Hangi Kumandayı alayim ? En iyi kumanda hangisi ?

Futaba 7c almani oneririm.yada dx7 yada dx7s dxler spektrum marka.

Turkcell T20 cihazımdan Tapatalk 2 ile gönderildi
 
Hangi Kumandayı alayim ? En iyi kumanda hangisi ?

Peki Futaba 7C ile uyum sorunu yaşayan heli yada uçak çıkar mı karşıma. Yani micro helikopterlerden tutunda çok daha büyük modellere kadar uyum sorunu çıkar mı? Ben bu alanda pek bilgi sahibi olmadığım için sizin için basit olabilen soruları soruyor olabilrm. Böyle bir durum varsa affınıza sığınıırım. Ayrıca bu dediğiniz kollar için link verebilirmisini müsait olduğunuzda satın almam için, tavsiye edebileceğiniz yerleri.
 
Hangi Kumandayı alayim ? En iyi kumanda hangisi ?

AYHAN DEMİRCİOĞLU' Alıntı:
Abilerim ben Kumanda için araştırmalar yapıyorum bu veya diğer forumlara da bakıyorum tavsiyeleri okuyorum, Walkera diye bir marka var devo 7E Devo 8S Devo 12 gibi modelelrden birini almayı düşünüyordum, Fakat bu konuda markanın adı bile geçmemiş, Şimdi olgunlaşmaya başlayan düşüncelerim tekrar boşa çıktı. Futabanın çok iyi olduğunu biliyorum ama fiyatı oldukça yüksek.

Benim şimdilik bütçem max 500 - 600 Tl bu aralıkta bir kumanda almam gerekiyor. Ama bu fiyata alacağın kumanda senin için demirbaş olmaz derseniz bunu da dinlerim biraz daha beklerim yeterli miktarı bulunca alırım. Sizden tavsiyem bana kumanda modeli ve alabileceğim bir site yazmanız. Yurt dışı veya yurt içi fark etmez önce inceleyeceğim daha sonra alacağım.

Ayrıca bu foruma yeni geldim, eğer forfumdaki arkadaşlardan kumandasını satmak isteyen olursa onlarıda değerlendrimek isterim Temiz bir ikinci el benim işimi görür.

İyi çalışmalar hepinize ve Hayırlı Cumalar.

ben futaba 6j kumadamı satmayı düşünüyorum.alışamadım gitti bu kumandaya.bataryasındaki piller daha bitmedi sen düşün artık ne kadar kullanıldığını...
 
Hangi Kumandayı alayim ? En iyi kumanda hangisi ?

barış altun' Alıntı:
ben futaba 6j kumadamı satmayı düşünüyorum.alışamadım gitti bu kumandaya.bataryasındaki piller daha bitmedi sen düşün artık ne kadar kullanıldığını...

Yani sizde tavsiye etmiyorsunuz anladığım kadarıyla. Peki siz ne lacaksınız bunu satarsanız, Yani ne tavsiye edersiniz. Marka ? Model?
 
Hangi Kumandayı alayim ? En iyi kumanda hangisi ?

AYHAN DEMİRCİOĞLU' Alıntı:
Yani sizde tavsiye etmiyorsunuz anladığım kadarıyla. Peki siz ne lacaksınız bunu satarsanız, Yani ne tavsiye edersiniz. Marka ? Model?

ben menüsü kolay bi model alacağım
spektrum dx7s veya 8 olabilir

ben satmasam da alacağım :laugh: bunuda sim kumadası yaparım...