Hızlı lipo deşarj

  • Konbuyu başlatan mavikaya2011
  • Başlangıç tarihi
  • 4,555
M

mavikaya2011

Guest
Bu geceki imalatım olan basit ama kullanışlı bir aletten bahsetmek istiyorum. Benim gibi sadece elektrikli modellerle uçan birisiyseniz lipo pilleriniz sizin için vazgeçilmez ve aynı zamanda üzerine titremeniz gereken bir şey haline gelir.

Ufak bir hatırlatma
--------------------
1-Lipo pillerin asıl özelliği iç direncinin çok az olmasından dolayı yüksek akım verebilmeleridir. Lipo pil tam dolu iken iç direncinin maksimum olduğu nokta haline gelir. Eğer lipo pilleri kullanmayacaksak ve uzun süre tam şarjlı olarak tutarsak, pilin iç direnci zamanla artacak ve kapasitesi azalacaktır. Bu durumdan dolayı pil istenilen yeterli akımı veremeyecek ve süre olarakta bizi tatmin etmeyecektir.

Bu yüzden storage mode denen modlar şarj aletlerine girmiştir.

2-Ne kadar şarj aletlerimiz ile şarj ederken hızlı olarak şarj edebilsekte deşarj işlemine geldiği zaman o kadar efektif olamamakta, ve deşarj işlemini içerisindeki direncin enerjiyi ısıya çevirmesi ile harcama yönteminden dolayı bozulabilme olasılığı artmakta ve full şarjlı bir lipo pili 3.8 gibi bir voltaja indirebilmek için 1-2 saat harcamaları gerekmektedir.
---------------------
ÇÖZÜM :
Düşündüm taşındım, bana göre 5A ile bir pili deşarj edebilen küçük bir alet yapmalıyım dedim. :)

SONUÇ :
50watt değerinde 12v'luk bir pil satın aldım.(1,5 TL) ve kablo bağlantısını aldım. (0.5 TL) bunların ucuna xt60 konnektör lehimledim. Sonuç basit bir fener ama ampermetre ile ölçtüğümde 4-5A arası bir değer enerji tüketmektedir. ;)

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


SIKINTI
Şimdi diyeceksiniz ki pilin 3.8 volta indiğini nasıl anlayacağız. Benim elimde eskiden LVD (Low voltage detection) özelliği olmayan ESC kullandığım için "Lipo-Buzzer" almıştım. BU lipo buzzerı 3.8 ayarladım ve 3.8 olunca ötüyor ve pili çıkartıyorum.

NOT: Piyasada 12V 100W ampülde var. O zaman 10A ile deşarj edebilirsiniz.
 
Ynt: Hızlı lipo deşarj

 
Ynt: Hızlı lipo deşarj

Elimize saglık güzel ve faydalı bir paylaşım olmuş :thumbup: Kış sezonuna girdiğimiz şu günlerden hepimizin işine yaraacak bir konu :)

Bu arada kaynak bir bilgi olduğu için konuyu sabitledim ;)
 
Ynt: Hızlı lipo deşarj

Emeğinize sağlık.Paylaşımınızı okuyunca aklıma 10 küsur yıl önce güneydoğuda kullandığımız el telsizlerinin bataryalarını da aynı yöntemle hızlı boşalttığımız geldi.O kadar kısıtlı imkanlar ile anca bu yöntemi bulmuştuk. %p