Ben de ilk elime geçtiğinde çok korkmuştum ve yaklaşık altı ay hiç bir modeli programlayamamıştım. Turnigy 9x'i ise kutudan çıktığı haliyle, çok fazla miks gerektirmeyen modellerde çokça kullandım. O kumanda da miks yapmak ta epey zordur hani.
Şimdi ise Taranis'imde son sürüm OpenTX yazılımını; henüz modifyesini bitirdiğim, ve sipariş ettiğim telemetri alıcılarımın bana ulaşmasını beklediğim 9Extreme (Turnigy9x'in modifiye olduktan sonraki adı

) kumandamda da Ersky9x yazılımının son sürümünü yükledim bir kaç gün önce. Bu açık kaynak yazılımlarına bulaştığım ilk bir iki gün çok korkuttu beni, keza bilgisayarı daha çok internette birşeyleri araştırmak, okumak ve daktilo olarak kullanıyorum. Sahip olduğum modası geçmiş (ancak ilk "ciddi" kumandam olduğu için bir türlü vazgeçemediğim) Futaba 7C kumandamla bile en basit miksleri yapmakta çok zorlanıyorum. Ama bir kez işin mantığını kavradığımda gerek yazılımı güncellemek, gerekse model oluştururken miksleri yaratmak (bana göre) yaygın olan kullanılan Hitec, Futaba, Spektrum kumandalarından çok daha kolay geliyor. Hatta modeli havalandırıp riske girmeden bilgisayardaki kumanda simülatörü üzerinde miksleri doğru yapıp yapmadığımı test etme imkanım bile var. Uzun lafın kısası: Açık kaynak yazılım ileri seviyede bilgisayar veya programlama bilgisi gerektirmiyor. O kadar basit ki şaşırdım mantığını kavradığımda. Hatta orta seviye bir bilgi birikimi bile gerektirmiyor. Kesinlikle tavsiye ederim.
Bunun dışında gözlemlediğim kadarıyla dikkatimi çeken bir şey var:
Biz millet olarak bir ürünü verimli olarak kullanmaktan ziyade, hangisine sahip olduğumuz ile daha çok ilgiliyiz. Bizim durumumuzda, Türk modelcileri olarak yani, modeli uçurmak ile değil, daha ziyade hangi kumanda daha üstün marka (=pahalı), uçurduğumuz modellerin ne marka, kullandığımız donanımların ne marka oldukları ile daha ilgiliyiz. Kimse marka=kalite=güvenilirlik üçlemesini savunmasın bence! Ucuz ürünlerin daha kolay bozulduğuna hiç bir yerde rastlamadım. Sadece doğru kullanılmayan ürünlerde sıkıntı çıktığını okudum hep.