Kumanda Menzil Takıntısı

Elektromanyetik dalga iletişimi bir zincirdir. Öncelikle bu 100 mW vs gibi verilen güç değerleri verici çıkış gücünü değil verici katı giriş gücünü gösterir (normal koşullarda).
Vericinin harcadığı elektriksel gücün sadece bir kısmı çıkışa ulaşır ve onun da sadece bir kısmı (antenin tipine, verimine göre) atmosfere yayılır.
Benzer şekilde alıcının anten yapısı ve giriş hassasiyeti de gelen sinyalin ne kadar değerlendirilebileceğini belirler.
İki anten arasında da farklı durumlar söz konusudur.
Elektromanyetik dalgalar frekanslarına göre farklı yayılım özellikleri gösterirler. 2.4 GHz bandında (aslında 2m bandı da denilen 144 MHz bandından itibaren) yayılım bir elfeneri ışığı şeklinde olur. Yani özellikle yüksek frekanslarda verici ve alıcı antenlerinin birbirlerini arada engel olmaksızın görebilmesi gerekir. Eğer bunu sağlayamazsak verici gücünü istediğimiz kadar yükseltelim bir işe yaramaz.
2.4 GHz gibi yüksek frekanslarda su elektromanyetik enerjiyi ciddi oranda soğuracaktır. Yani rutubetli ya da yağışlı havada iletişim menzili azalacaktır.
Antenlerden söz ettik. Antenlerin ışıma patternleri farklı farklıdır. Yani antenler küresel bir yayın yapamazlar. Dolayısıyla alıcı anteni ile verici anteninin birbirlerine göre konumları da menzili etkiler.
Kısaca Eyüpcan kardeşim, bu işler böyle basit matematikle çözülemez. Bolca okumak, kavramaya çalışmak gereklidir. Sonra da mantıklı ve iyi tasarlanmış denemeler yapılarak bazı sonuçlara ulaşılabilir.
 
Eyüpcan arkadaşımız, mW vericinin voltajını değil, gücünü gösteriyor. mW değeri ne kadar yüksekse vericinin çıkış gücü de o kadar yüksek demektir. Bu mW değerinin paraziti önlemek ile bir ilgisi yoktur. Bazı telemetriler dediğin hangi telemetriler?
wolfbox uhf den bahsediyorum
 
2.4GHz bandında 5 - 10 km menzilin hayal olacağını falan öğrenmiş olacaksın.

"2.4GHz bandında 5 - 10 km menzilin hayal olacağını falan öğrenmiş olacaksın."
Hocam 2.4 GHz bandında 5 10 km menzil hayal değil eğer gerçekten satılma potansiyeli olduğunu düşünüyorsanız (ticari anlamda) ve şu fiyat olsa alınır diyorsanız ben kumanda ve anteni yapabilirim.
Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Hocam 2.4 GHz bandında 5 10 km menzil hayal değil eğer gerçekten satılma potansiyeli olduğunu düşünüyorsanız (ticari anlamda) ve şu fiyat olsa alınır diyorsanız ben kumanda ve anteni yapabilirim.
Rica edeceğim @Doğan Kayadelen , lütfen şu kumanda menzil muhabbetine yeniden girme....

Sümer abinin bahsettiği HAYAL kısmı tamamen onu talep eden yeni başlayan üyemiz ile ilgili bir durum. Yoksa inan Sümer abi istese, kendisi o menzil anten yapacak elektronik bilgisine sahip, hem de esas mesleği Prof Cerrah olmasına rağmen :D