Kumanda seçmemde yardımınıza ihtiyacım var

İlgi Alanı
Uçak
Kendime RC model uçak için kumanda almak istiyorum. Elimde FlySky i6X modeli var; ancak bu kumanda artık bana yetmemeye başladı. 8–9 bin TL bütçem var ve daha profesyonel bir kumandaya geçmek istiyorum.

Kısaca kendimi tanıtayım: 16 yaşındayım. Eskişehir de 11. Sınıf öğrencisi olarak Elektrik-Elektronik bölümü okuyorum.

• 2024 yılında RC Sabit Kanat İHA Yarışması’nda Serbest Görev Kategorisi’nde 17. oldum (burada sadece 2 haftalık pilottum).
  • 16. Uluslararası MEB Robot Yarışması’nda Dünya Birincisi oldum. (Burada 1 aylık pilottum ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e yağmur altında tek gösteri uçuşunu ben yaptım.)
  • 17. Uluslararası MEB Robot Yarışması’nda Dünya Üçüncüsü oldum. (Burada 9 aylık pilottum ve Kayseri Valisi’ne uzun soluklu bir gösteri uçuşu gerçekleştirdim.)
  • 19 Haziran’da, Eskişehir Valisi’ne, Odunpazarı Kaymakamı’na ve İl Milli Eğitim Müdürü’ne büyük bir gösteri uçuşu yaptım. (Bu sırada 10 aylık pilottum.)
  • Şu anda ise 2025 yılında Kocaeli’nde yapılacak olan RC Sabit Kanat İHA Yarışması’nın Sabit Görev Kategorisi’ne hazırlanıyorum. (12 aylık pilotum.)
Bu alandaki tecrübelerim bu şekilde. Kendimi bu hobide geliştirmek istiyorum ve geliştirmeye devam ediyorum. Bu nedenle önerilerinize ihtiyacım var. Yada beni yönlendirebileceğiniz biri var mı.

Son düzenleme:
Radiomaster tx16s ikinci eli 9bin sıfırı 10700 TL öneriyorum. Uçak fpv quadkopter helikopter için ideal kumanda

Hoş geldin Ömer tekrardan. Güzel cv valla :) 1 senelik pilotaja bunları sığdırmak gerçekten güzel. Yorumları bende merak ediyorum. Ayrıca neden flysky i6x sana yetmiyor, hangi noktalarda problem yaşıyorsun, yada neler yapmak istiyorsun kumanda ile? Bunları da yazarsan daha nokta atışı yardım gelebilir diye düşünüyorum:saygilar:

Elrs rm kumanda işini görecektir tx16s dahili 250mw elrs verebiliyor uzun menzilde az kalabilir boxer jumper T15 daha düşük fiyata 1w veriyor ve T15 de dokunmatik renkli ekran mevcut tx16s almadan önce denemeni öneririm

Elrs rm kumanda işini görecektir tx16s dahili 250mw elrs verebiliyor uzun menzilde az kalabilir boxer jumper T15 daha düşük fiyata 1w veriyor ve T15 de dokunmatik renkli ekran mevcut tx16s almadan önce denemeni öneririm
Tx16s ve 2x1W nomad ile tadından yenmez

Selam. Eskişehir'de ikamet ettiğinizi düşünerek sormak istiyorum. uçuş yapıyor musunuz? nerelerde uçuyorsunuz? rc kolik Eskişehir ekibi size belki güzel bir ortam v ebilgi aktarımı sağlayabilir. çok kıymetli üstad abilerimiz var.

• Beğen
Tepkiler: Samet Yayla
Bu bütçede alıcı da alınacağını düşünürsek Radiomaster Boxer + düzgün alıcı size birçok alanda yetecektir. Boxer içinde 1 Watt ELRS var, gimball olarak da TX16S ile aynı.

• Beğen
Tepkiler: Samet Yayla
Hoş geldin Ömer tekrardan. Güzel cv valla :) 1 senelik pilotaja bunları sığdırmak gerçekten güzel. Yorumları bende merak ediyorum. Ayrıca neden flysky i6x sana yetmiyor, hangi noktalarda problem yaşıyorsun, yada neler yapmak istiyorsun kumanda ile? Bunları da yazarsan daha nokta atışı yardım gelebilir diye düşünüyorum

:saygilar:
Menzili hiç iyi değil ve gecikme süresi fazla. Bu yüzden aşırı kıvrak manevralarda işimi görmüyor. Gecikmeden kaynaklı olarak uçağı yere çakıyorum. Bu arada Extra 330SC modelini depron malzemeden yaptım. Motorum ve pilim yeterli, ancak kumandadan kaynaklı gecikme yaşanıyor ve bu yüzden uçağı düşürüyorum. Bu sebeple Extra 330SC modelini tam 4 defa yeniden yapmak zorunda kaldım.

• Şaşırdım
Tepkiler: Gürkan Öztop
Selam. Eskişehir'de ikamet ettiğinizi düşünerek sormak istiyorum. uçuş yapıyor musunuz? nerelerde uçuyorsunuz? rc kolik Eskişehir ekibi size belki güzel bir ortam v ebilgi aktarımı sağlayabilir. çok kıymetli üstad abilerimiz var.
Zincirli kuyu tarafında yada İnönü THK da uçuyoruz yardımcı olmanıza çok sevinirim eskiden Muttalıp da uçuyorduk ama çobanlar bizi oradan kovdu

Menzili hiç iyi değil ve gecikme süresi fazla. Bu yüzden aşırı kıvrak manevralarda işimi görmüyor. Gecikmeden kaynaklı olarak uçağı yere çakıyorum. Bu arada Extra 330SC modelini depron malzemeden yaptım. Motorum ve pilim yeterli, ancak kumandadan kaynaklı gecikme yaşanıyor ve bu yüzden uçağı düşürüyorum. Bu sebeple Extra 330SC modelini tam 4 defa yeniden yapmak zorunda kaldım.
Sorun başka bir yerde bence o kumandayı uzun süre kullandım dediğiniz gibi bir gecikme görmedim. Fpv drone ucursaniz hissedersiniz belki dicem ama uçakta hiç sorun yaşatcagini düşünmüyorum ayrıca fpv sistem kullanmıyorsanız menzili gayet yeterli stok haliyle 1.5km üzerinde giden var. Sizde minimum 500 metre gitmesi lazim ki zaten o mesafede uçağı zor görürsünüz. Anten konumlandırma biz yanlış olabilir bu kadar gidemiyorsaniz

Bazı RC kullanıcıları “kumandam gecikiyor” diye şikâyet eder ama teknik olarak baktığında modern RC kumandaların çoğunda gecikme 3–20 milisaniye arasında, yani neredeyse anında tepki veriyorlar. Oysa insan göz–beyin–parmak tepki süresi ortalama 200–250 milisaniye. Yani sen kumanda kolunu itmeye karar verene kadar, kumanda sinyali aslında çoktan modeline ulaşmış olurdu. Üstüne bir de servo süresi eklenir: standart analog servolar 60° dönüşü 0,12–0,20 saniyede, hızlı dijital servolar ise 0,05–0,08 saniyede tamamlar. Toplamda baktığında “kumanda gecikmesi” dediğin şeyin çok büyük kısmı aslında senin tepki süren ile servonun mekanik hızı yüzünden ortaya çıkar. Yani sorun her zaman kumandada değil; bazen en büyük gecikme pilot koltuğunda oturuyor. 😄

• Beğen
Tepkiler: Berk Eksin
FlySky i6X kullanılacak en dandik kumandalardan. Maalesef ülkemizde düzgün kumandaların gerek pahalı gerekse bulunamaması sebebi ile bu modeller tercih ediliyor. FPV dronelarda gecikmeye sebebiyet verdiği gibi milattan öncesinden kalma mekanik potlu gimballer kullanıyor.

Ayrıca modern HAL gimballi kumandalarda gecikme yok denecek kadar azdır. Gecikme için en büyük faktör linktir, yani kumanda ile alıcı arasındaki konuşma. Asıl gecikme burada olur. Modern kumandalarda manyetik HAL sensörler kullanılır, bu sensörlerden de 1000 Hz hızında okuma yapılır.

ELRS 2.4 GHz ile de link gecikmesini minimuma indirebilirsiniz.

Son düzenleme: