Öncelikle şunu çok net olarak ortaya koyalım: Hiçbirimiz diğer arkadaşlarımızın kumanda tutuşuna dair abartılı yorum yapamayız. Böyle bir hakkımız yok. Sadece kişisel görüş ve deneyimimizi paylaşabiliriz.
Ben modelciliğe 70'li yıllarda başlamış olsam da elime kumandanın değmesi 2008'de oldu. O zaman kumandayı iki elle kavrayıp her iki baş parmağımla stick kullanmayı tek ve doğru yol sanıyordum. O nedenle o şekilde başladım.
Orhanlı ekibinde bana rehberlik yapmış olan sevgili büyüğüm Ahmet Özgen ise eğer pinch metodunu yani her bir stick için baş ve işaret parmağımı birlikte kullanırsam çok daha kontrollü uçacağımı söylüyordu. Başlarda kendisine tıp hayatımdan örnekler verdim. Endoskopları nasıl kullandığımdan ve bu tarzın standardın nasıl dışında olduğundan söz ettim. Herkesin kendi tercihinin geçerli olacağını anlattım. Hatta başka bir forumda bu yazışmalar duruyor. Belki fazlaca ağır ifadeler bile kullandım. Sonra ise çok üzüldüm.
Evet, baş parmak kullanımının benim kişisel kullanımım için doğru olduğuna yürekten inanıyordum ama diğer yöntemi denemeden kendi yöntemimin doğruluğunu kanıtlayamazdım. O halde hemen bir sehpa kesip hazırladım ve simülatörlde pinch yöntemi ile uçmaya başladım. Başta çok kötüydü. Hemen sahada Ahmet Abi'ye önerdiği yöntemin aslında ne kadar kötü olduğunu anlatmaya başladım. Sağolsun, senelerin deneyimi ile o sükûnetini hiç yitirmeden bana sabırla denemeye devam etmemi öğütledi. İyi ki de öğütledi ve ben de iyi ki de onu dinledim.
Bugün sahada bir arkadaşımızın havadaki uçağına bakıp büyük bir doğruluk oranı ile başparmakla mı pinch yöntemi ile mi uçtuğunu söyleyebiliyorsam Ahmet Abi sayesindedir.
Baş parmak metodu ile kullanımda stick sadece baş parmağın hareketi ile kumanda edilirken, pinch metodunda iki ters kuvvetin farkı ile kumanda edilmektedir. Aslında pinch metodunda stick kalem tutulur gibi tutulmaktadır bir bakıma. Yazı yazarken gereken hassasiyeti stick tutarken de yakalamanızı sağlamaktadır. Birinde (tek parmak metodunda) buğulanmış pencere camına parmağınızla yazı yazdığınızı, diğerinde (pinch metodunda) sevgilinize güzel bir el yazısı ile mektup yazdığınızı farzedin. Hangisi daha estetik olur?
Diğer bir nokta sehpa konusu. Kumandayı 3. 4. ve 5. parmaklarla kavrayıp iki parmakla stick kullanılması da bana ters geliyor. Ben ellerimi sabit birer dayanağa yaslayıp oradan referans alarak stick tutmayı seviyorum. O nedenle mutlaka yanlarda el dayama platformları olan kumanda sehpası kullanıyorum. Çok darda kalmazsam sehpasız uçuş yapmıyorum. Bana bu tarz daha kontrollü ve güvenli geliyor.
Ama...
Herşeye rağmen herkesin tarzı önemli ve kendi vereceği bir karar. Sebastiano Silvestri Hezarfen'de başparmakla uçmuştu ve bu durum benim ilgimi çekmişti. Kendisi bana, öyle alıştığını anlatmıştı. Ehh şimdi kalkıp o herife "hayır olmaz çift parmağa geçeceksin" denilir mi???
Ben özellikle yeni başlayan arkadaşlara belirli bir tarz önermek yerine simülatörde her iki yöntemi de denemelerini, ama biraz sabırla deneyip öyle karar vermelerini öğütlüyorum. Diğerini denemeden kendi yönteminizin doğru olduğunu hiçbir şekilde iddia edemezsiniz bana göre. Söylemek istediğim budur.
