Mehmet Kucuksari
Administrator
Ömer abimizin dediği gibi bu bir Kuman’da pili. Bunu Kumandada kullanacaksınız değil mi @M. Ozan ÖZALTUNOĞLU ?Soketlerden anlaşılan elinizdeki lipo pil bir kumanda pili ve siyah olan soket Futaba radyolarda kullanılır
Ömer abimizin dediği gibi bu bir Kuman’da pili. Bunu Kumandada kullanacaksınız değil mi @M. Ozan ÖZALTUNOĞLU ?Soketlerden anlaşılan elinizdeki lipo pil bir kumanda pili ve siyah olan soket Futaba radyolarda kullanılır

Soketlerden anlaşılan elinizdeki lipo pil bir kumanda pili ve siyah olan soket Futaba radyolarda kullanılır.
Kumanda için değil bu pil, benim kumandam Spektrum. Hatta O'na li-po pil arayışı içerisindeyim; bulamadım henüzBunu Kumandada kullanacaksınız değil mi
Sistemde; servolar standart (Yüksek voltajlı değil), açılır-kapanır iniş takımı ya da navigasyon ışığı v.b. elektrik ihtiyacı olan bir eleman yok. Bu durumda bir yetersizlikle karşılaşmam değil mi? Gerçi uçuşta sorunsuz kullanıldı ama 1c değeri beni huylandırdı şimdiYani düşük bir deşarj oranına sahip, sadece 1c diyor. Kumandaların daha fazlasına ihtiyacı yok
...
Sistemde; servolar standart (Yüksek voltajlı değil), açılır-kapanır iniş takımı ya da navigasyon ışığı v.b. elektrik ihtiyacı olan bir eleman yok. Bu durumda bir yetersizlikle karşılaşmam değil mi? Gerçi uçuşta sorunsuz kullanıldı ama 1c değeri beni huylandırdı şimdiAlıcıya bağladığım led ışıklı voltaj göstergem var ve full yeşil olmasına hep dikkat ederim. Ama elektronik konuları-pilleri yeni yeni çalışmaya başladım; bir çok temel bilgim eksik... o açıdan...
...
Umarım başıma gelmez, umarım kimsenin başına gelmezBen bu nedenle yıllar önce bir uçak düşürmüştüm.

Muhtemelen şarj cihazının kullandığı algoritma nedeniyle. Örneğin pilin tam boş değilse ayarladığından daha düşük bir akımı tercih edebilir.Bilgiler icin tesekkurler. Sorum olacak.
10 ampere kadar sarj edebilen sarj aletim olmasina ragmen, 6200 Mah 4s Pilimi ancak 3.2 Amp gibi bir degerde sarj ediyor. Manuel olarak 7-8-9-10 amp gibi degerleri girmeme ragmen sarj degeri 2.8 bazen 3.2 oluyor.
Pilin ozelliklerine web sitesinden baktim. 1-2c (Max 5c) ye kadar sarj edilebilecegi yaziyor. Buna gore teoride 2 x 6.2 = 12.4 amp sarj edebilme imkani var. Benim sarj aleti bunu yapamaz ama neden 3.0 amper de kaliyor. En azindan 7-8 amperde sarj etmesi gerekmez mi.
Nedeni hakkinda yardim ederseniz memnun olurum.
Charger :Bu LİNKİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Battery :Bu LİNKİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol(sitede benimkinden kalmamis, ozellikler ayni sayilir)
Sarj aletini kac volt ile besliyorsunuz? Eger 12v dc ile besliyorsaniz 4s pili sarj edebilecegi en yuksek amper 4,5A civari olacak sarj aletinin verilerine gore, ki buna gore 3,2A degeri pilin durumuna gore normal olarak degerlendirilebilir. Yok AC ile besliyorsaniz, aletin icerisindeki Ac-Dc donusumu oldukca verimsiz olabilir.
Hocam motorun datasheet'inde hangi pervane ve pil ile ne kadar amper çektiği yazar genelde. Oraya bakarak tahmini ne kadar uçuş süresi elde edeceğinizi hesaplayabilirsiniz.Hocam tma hesaplamasını yapamadığım için soruyorum.2 kg itkili bir Sunnysky 2814ü 2800mah 3s batarya ile kullanıyorum. Bir taloncu arkadaşım 4s batarya önerdi.Bu uçuş süresini arttırır mı? Kullandığım 3s 2800mah batarya 230 gram,ona yakın bulduğum batarya 4s fakat 2600 mah ve 280 gram.Yani hücre sayısı fazla ancak 200 mah düşük.Değecek bir fark yaratır mı?
Bence uçuş süresini arttırmak için hücre sayısını değil, kapasiteyi(mAh) arttırmak gerekiyor.Uçuş süresi şöyle hesaplanabilir.Hocam tma hesaplamasını yapamadığım için soruyorum.2 kg itkili bir Sunnysky 2814ü 2800mah 3s batarya ile kullanıyorum. Bir taloncu arkadaşım 4s batarya önerdi.Bu uçuş süresini arttırır mı? Kullandığım 3s 2800mah batarya 230 gram,ona yakın bulduğum batarya 4s fakat 2600 mah ve 280 gram.Yani hücre sayısı fazla ancak 200 mah düşük.Değecek bir fark yaratır mı?
Yanılıyorsunuz hücre sayısının arttırılması(3S'ten 4S'e geçilmesi) çekilen akımı arttırmaz.Elektrikli motorlarda çekilen akımın artmasına veya azalmasına etki eden şey Pervane'nin çapıdır.Kapasite ve uçuş süresinden ziyade, kapasite ile batarya voltajı arasında eğrisel ilişki vardır.Sizin söylediğinizin aksine 3000mAh bataryanızın 1000mAh'ını kullandınız diyelim vadettiği kapasiteyi daha çabuk tüketecek bir durum söz konusu değildir.Aşağıdaki mAh-V grafiğinde inceleyebilirsiniz.3S 2200mAh bir bataryada, teorik olarak sabit 2200mA(2.2A) akım çekilirse 1 saat boyunca enerji verebilir demek.Ancak ne yazık ki bir çok marka LiPo bataryalar(özellikle Çin üretimi olanlar) üzerinde yazan mAh ve C değerlerinde çalışamıyorlar.Hesaplama ile uygulamada fark olmasının nedenlerinden biri de budur.Fakat, hesaplama yaparak bile yakın bir sonuç elde edebilirsiniz.Motor konusu da kaç kv olduğu önemli zaten üretici verilerinde x kv motorun x hücre pilde x pervane ile ürettiği itki gücü yazar.
Hücre sayısı artınca kullanılan pervane ölçüsü düşer motor daha düşük torkla daha yüksek devir çevireceğinden 3s te kullanılan pervane 4s te büyük kalacaktır.
Aynı motoru 4s te kullanınca daha yüksek amper çekecektir dolayısıyla uçuş süresi kullanım şartlarınada göreceli olarak kısalacaktır.
Birde pilin kapasitesi ve uçuş süresi elbette orantılı ancak yük altında piller vadettiği kapasiteyi daha çabuk tüketir örneğin 3000 mah bataryadan 3A akım çekince teoride 60 dk dayanmalı ancak aynı pilden 30A akım çekince 6 dk bu gücü veremeyecektir daha çabuk bitecektir.