www.bilimselyuzme.com

MB339 XXL Omega Jets

Sumer Yamaner

Moderator
Web sitesi
www.sumeryamaner.com
İlgi Alanı
Uçak
Geçenlerde Ali Haydar'ın konusunu biraz kirletmiştim. Kusura bakmasın. Bu uçakla ilgili bir paylaşım yaparım demiştim orada.
Öncelikle bir Hangar9 MB339 konum vardı bildiğiniz gibi. Türbin gerçekten de bağımlılık yapıyor. MB339 ile uçmaya başladıktan kısa süre sonra bir de (ikinci el) SebArt Avanti S 2.2m uçağım oldu. MB339'a göre daha iri kıyım ve güçlü bir uçaktı. Smoke falan da vardı. Ama rüzgar, türbülans demeden çok stabil uçup iniyordu. O arada bir gün MB339 ile havalandım ama yakıt takviyesini unutmuşum. Bir önceki uçuştan kalan yarım depo bitince motor doğal olarak sustu. Acil inişte de uçak biraz hasar aldı. Tam o günlerde Avanti'deki motorun da 25 saat bakımı geldi. Yine aynı günlerde bir arkadaşım Adana'daki Omega Jets'ten bir iri MB339 almış ama henüz toplamamıştı. O ruh hali ile arkadaşımın teklifini kabul edip büyük MB339'a el koydum. Arkadaşıma THK'dan PilotRC Viper aldık. O da büyük MB339'u benim için topladı. Toplamayı o yaptığı için toplanma aşamalarından görselim yok. Olan görselleri paylaşayım sonra daha fazla bilgi vereceğim.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Uçağı Adana'daki Omega Jets üretiyor. Tasarımı vs kendilerine ait. Yaklaşık 3m kanadı ve 3 m gövdesi var. Genellikle uçuşa hazır ağırlığı 29 ile 32 kg arasında çıkıyor. Tamamen kompozit üretim.210N - 240N türbinlerle uçuyor.
Benim uçak 5 litre yakıt ve 1 litre smoke ile birlikte 32 kg ile havalanıyor. Burunda 950 gram kadar bir kurşun var. Kingtech K240 G5 türbin var.
Tabii ki boyu ve kütlesi ürkütücü. Ama uçuşunun 30-50cc bir warbirdden çok çok kolay olduğunu söyleyebilirim. İnişte de beklenmedik derecede fazla süzülüyor ve inmek istemiyor. Halen 12.sortiye geldim ve inişlerim hala tutarlı değil. İnsan gaz kesmeye çekiniyor ve ister istemez hafif gazlı geliyor, o zaman da uçak asla inmiyor ve pas geçmek gerekiyor.
Bu arada özellikle burundan tekerli olup pervane içermeyen uçaklar insanın elini çok bozuyor. Türbin uçurmaya başladıktan sonra 60cc Corsair'i kalkışta pert ettim.

Bir iki de uçuş videom var...

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Benim uçak 5 litre yakıt ve 1 litre smoke ile birlikte 32 kg ile havalanıyor. Burunda 950 gram kadar bir kurşun var. Kingtech K240 G5 türbin var.
5 litre yakıt mi? :eek: Vay be. Uçak 32kg diyorsak toplam ağırlığın 6da 1i kabaca. Bu 5 litre yakıtla kaç dakika uçuş süresi veriyor diye merak ettim abi. Genelde sakin uçuyor gibisin. Ben yarım saat uçar diyorum :laugh:

Tabii ki boyu ve kütlesi ürkütücü.
Abi sorumu mazur gör. Neden 30kglık koca bir uçak? Büyük uçak her zaman hem göz doyuruyor hem de büyük uçak yani. Sadece büyük olduğu için bile alınabilir :p Fakat senin sebebini merak ediyorum. Denk geldi aldım şeklinde mi gelişti? Yoksa farklı sebepleri de var mı?

Bu arada özellikle burundan tekerli olup pervane içermeyen uçaklar insanın elini çok bozuyor. Türbin uçurmaya başladıktan sonra 60cc Corsair'i kalkışta pert ettim.
Bu kısmı biraz daha açar mısın abi? Jetlerde gaz tepkisi çok farklı bunu biliyorum. Bunun harici ne tarz durumlar oluşuyor?

Diğer taraftan uçak çok yakışıklı duruyor abi. Akşam üzeri havadaki ışıkları görüntüsü vs gayet hoş :heartxf: Uzun yıllar keyifle uçurman dileğiyle.. Maliyet mevzularına girmeye zaten gerek yok. Keyifle takip ediyoruz abi :lollol: :lol:

Hasar gören uçak için de geçmiş olsun. Benim de ateşleme modülü yandı havada. Ters bir yerde stop etti. Ani karar verebilsem sorunsuz indirirdim ama maalesef aklımda stop diye birşey hiç yoktu. Haliyle adam boyu tepelerin olduğu bir yere acil iniş yaptım. Şükür iniş takımı vs ile kurtardık.

Bu yakıt deposunun doluluğu için bir sensör vs çalışması da mümkün mü acaba? Hafif tarafından :)