Model Helikopterlerde Upgrade Ne Kadar Gerekli ?

Model Helikopterlerimizin Kitlerinde Upgrade Yapalım Mı ?

  • Evet bütçemizin izin verdiği kadarıyla elimizden geldiği kadar yapmalıyız. Kesinlikle faydalıdır.

    Oy: 2 10.5%
  • Hayır kit piyasaya nasıl çıkmışsa o şekilde kullanmalı Upgrade yapmamalıyız. Kesinlikle zararlıdır.

    Oy: 4 21.1%
  • Modele göre değişir, çoğunlukla faydalıdır veya gereklidir.

    Oy: 4 21.1%
  • Modele göre değişir, çoğunlukla zararlıdır veya gereksizdir.

    Oy: 5 26.3%
  • Yapsakta yapmasakta hiçbirşey farketmez

    Oy: 2 10.5%
  • Yararı zararı beni ilgilendirmez Upgrade'imi yaparım keyfime bakarım :)

    Oy: 2 10.5%

  • Kullanılan toplam oy
    19

Türker Akgün

Moderator
Katılım
4 Eki 2012
Mesajlar
13,581
Tepkime puanı
15,122
Yaş
44
Konum
Kocaeli
İlgi Alanı
Heli
Arkadaşlar modelciler arasında en popüler konulardan biri sanırım sizlerde hem fikir olacaksınız upgrade parçalardır. :)

Şahsen ben zamanında bu konuda tiryakilik yaşamış bir modelci olarak hem tecrübelerimi paylaşmak hem de sizlerin bu konudaki tecrübelerinizi almak istedim. ;)

Benim bu zaman kadar edindiğim en önemli çıkarım eğer bir model yere çarparsa ortaya model üzerine etkiyecek bir enerji çıktığıdır. Ve bu enerjiden modelinizi korumak için yaptığınız parça upgrade'lerinin sadece parçanın kendisini koruyabildiğidir. :laugh: Örnek olarak metale dönüştürdüğünüz bir rotor pervaneniz yere çarptığında kırılmayacaktır ama enerjiyi olduğu gibi aktarıp örnek olarak gidip modelinizin frame'in patlatır. Enerjinin biran önce deşarj olmasını sağlayacak plastik parçaların son derece faydalı olduğunu düşünüyorum. Hele hele de modeliniz bir mikro modelse plastik parçalar can kurtarıcı oluyor ve onlarca düşüşü ufak tefek kontrollerle tolere edebiliyorsunuz bu sayede. Eğer mikro modellerinizin parçalarını metale dönüştürüseniz bence uçuşlarınızı daha çok kesintiye uğrayacaktır. Bu upgrade'lerin görsel olarak büyük bir farklılık yarattığı aşikardır ama bence özellikle mikro modellerde faydadan çok zararları vardır.

Gelelim büyük modellere. Büyük modellerde ise plastik parçaların sünekliği bile düşüş sırasında malesef modelimizi kurtarmaya yetemez. Çünkü ortaya çıkan enerji gerçekten çok büyük olur. :( Bu modellerde uçuş performansını arttırabilecek modeli rijitleştiren upgradeler kırımı düşünmeyeceğimiz için uçuştan daha çok keyif almamamızı sağlayabilir. Görsel olarakta yaptığımız upgrade'lerden keyif alabiliriz. Bu durumda neden olmasın diyebiliyorum. Ama bence çoğunlukla yine de gereksizdir.

Upgrade parçaları gerekli kılan bence tek bir durum vardır. Eğer herhangi bir upgrade parça modelimizin uçuşu sırasındaki bir sorunu ortadan kaldırıyor veya uçuş performansını olumlu yönde etkiliyorsa yapılmalıdır diyebiliyorum. Bunun haricinde dizaynırların birçok hesap kitap yaparak yaptıkları kitler, üretildikleri halleriyle kullanılmalıdır bence.

Son bir örnek vermem gerekirse Tareq geldiğinde TSA'nın plastik kitini getirmişti Türkiye'ye. Plastik kitle mi uçuyorsun diye sorduğumuzda gayet başarılı hiçbir fark hissetmiyorum dedi. Acaba bizler Tareq'den daha sert uçuşlar mı yapıyoruzdur ki bu upgrade'lere ihtiyacımız oluyor diye sormadan edemiyorum kendime. :laugh:
 
Model Helikopterlerde Upgrade

Gerçekten süper bir konu olmuş Türker'im :thumbup: Bakalım bu konuda arkadaşlarımız neler düşünüyorlar, merak ediyorum doğrusu ;)

Gelelim benim konu ile ilgili düşüncelerime ;

Temel bazla senin yapmış "Micro" ve "Büyük" model ayrımına ben de gerek gördüm :

1- Micro Modellerde Upgrade :
- Havada uçarken problem çıkaran parçalar upgrade edilebilir.
Mesela takip edebildiğim kadarı ile Blade 130x Torq Tube dişlileri bu sınıfa giriyor. Hiç kırım yaşanmasa bile zaman içerisinde uçuş sayısına bağlı olarak dişlilerde meydana gelen mm çapındaki aşınmalar, özellikle rüzgarlı havalarda performans sıkıntısı yaşanmasına neden olabiliyormuş.

-Görsel anlamda özellikle Metal Parça Upgrade bence kesinlikle gereksiz ve hatta ZARARLI:
Harcadığınız paranın yanı sıra, düşüşlerde kırım olasılığını veya boyutunu arttıran bir nokta. Zira toplam model uçuş ağırlığı arttığı için hasar ihtimali artıyor. Ne kadar hafif o kadar az hasar. Ayrıca yapmış olduğumuz sağlamlaştırmalar sonrası, düşme sırasında enerjii değişik noktalarda esneme yaparak rahatlıkla boşalırken, artık sadece en zayıf nokta üzerinde birikmiş oluyor.

Mesela bu nedenden dolayı "Align 150 DFC" başarılı olmayacağını düşünüyorum

2- Büyük Modellerde Upgrade :
- Kaliteli ve Bilinen markalarda kit içinden ne çıkıyorsa onun kullanılması taraftarıyım.

NOT: Senin Tareq ile ilgili paylaştığın plastik parçalar ile ilgili yorumuna şunu ilave edelim.
Soru: Kitlerde çıkan Plastik parçaların metaller ile ilgili değişimi hakkında ne düşünüyorsun, mesela plastik kuyruk metal ile değişimi
Cevap : "Eskiden gelen modellerin metal kısımlarını plastik ile değiştiriyorum. Ama son zamanlarda modellerin hemen hemen her tarafı metal gelmeye başlayınca bundan vazgeçtim. Zira bana göre plastik her zaman daha iyi, zira zaman içinde aşınma gibi problemler yaşanmıyor. Keşke şimdiki modeller eskiden olduğu gibi plastik parçalardan imal edilse"

-Şayet uzun süre kullanıp, hiç kırım yaşamamış ve harcamak için paramız var ise, o zaman sırf keyif için upgrade yapılabilir :D

3- Micro & Büyük Modellerde Upgrade - ORTAK Özellik :
-Uçarken gözle görülmeyen / fark edilmeyen upgradeler sadece vitrinlik oluyor.
Özellikle Canopy içinde kalan upgrade bana hiç mantıklı gelmiyor. Zira %90 oranında zaten bu parçaları ya hiç ya da yarım görüyoruz. O zaman görsel upgrade benim için pek te mantığı yok.

- Görselliği arttıran Upgrade kesinlikle gerekli ve faydalı.
Modeli görmemizi kolaylaştıran her türlü upgrade destekliyorum. Canopy, pal, stabilizör bunlar kesinlikle hayatımızı kolaylşatıran upgradeler
 
Model Helikopterlerde Upgrade Ne Kadar Gerekli ?

Modelleri upgrade etmek parçalarımnı değiştirmek iyimidir kötümüdür neden yapılır güzel sorular bunlar :)

Benim bu zamana kadar kullandığım ve topladığım modellerden (Yazmaya kalktım cok uzun oldu yarıda kestim :D) edindiğim tecrubeleri göz önüne alırsak, Firmaların sistem değişikliği gibi büyük bir upgrade yapmadıgı sürece kendi cıkardıkları upgradelerin tamamen satış politikası oldugunu ve gereksiz olduğunu düşünüyorum. Şimdi burda kendimle çeliştiğimi söyleyebilir beni biraz tanıyanlar ama benimkisi biraz zevk meselesi biraz eski arabacılıımdan kalma alemimium hastalığı :) Neyse dediğim gibi modeli üreten firmanın sonra çıkardığı parçalar bence satiş politikası ve gereksiz masraf. Ama şu var ki bir modele aftermarket bir firmanın çıkardıgı upgradeler alınıp takılırsa iyi olur mesela kde firması bu konuda çok başarılı çünkü adamlar modellerdeki eksikleri gidermek için üretim yapıyorlar. Eh şöyle bir düşünce doğabilir bu modelleri tasarlayanlar gerizekalı mı ? Hayır değil aksine cok akıllılar modeli size uygun satıp kısa süre sonra arıza cıkarmasını saglıyorlar ve sizde kırım yaparak onlara bağımlı oluyorsunuz. Ama aftermarket parçalarla modelinizi güncellerseniz bu durumların önüne geçilebilir. Misal benim şuan kullandığım modelin nerdeyse yarısı aftermarket parçalar içermekte ve halen daha güncellemeye devam etmekteyim.
Ayrıca bir diğer mesele ise upgrade demek illa bir firmanın ürettiği yeni parçaları modelinize entegre etmekten ibaret değildir yaratıcı olmak sorunlara kendiniz çözüm bulmanız bence yapılması gereken en büyük upgrade. Misal sıyıran civalar bir sorun cevap inox paslanmaz celikten civataları uygun ölçülerde alıp modelinize takmanız. Alet eskisi gibi kusursuz değil neden böyle hadi her parçanın yedeğini alıp değiştirelim yalnış, gidin rulmancıdan kitaptaki bütün rulmanların yenisini en kaliteli marka alın takın ve bir daha unutun. Bunun gibi biraz düşünerek bulabbileceğiniz birsürü çözüm bulunmakta.
Genel olarak upgrade konusu doğru yapıldıgı sürece yararlıdır yoksa hiçbir manası yok misal mikado logolar %60 plastik parçalardan oluşmaktadır ama bilinir ki piyasada en güzel uçan modeller arasında başı çekmektedirler :)
 
Model Helikopterlerde Upgrade Ne Kadar Gerekli ?

HK satın alıp sonra bir sürü parçasını Tarot Align yapacağıma adam gibi Align alıp uçurmayı daha mantıklı buluyorum neden derseniz hepsi elimden geçti ne yaparsan yap mutlaka canını sıkacak sorunlar çıkıyor .Tamamen orijinal Align da ekstrem hiçbir sıkıntı yaşamadım.
Tabi ki bütçe ile alakalı durum olması nedeniyle ucuz klonları almak zorunda kalıyoruz.Ama ne olursa olsun adı üzerinde kopya illaki can sıkacak sıkıntıları bünyesinde barındırıyor.
 
Celalettin abiye katılıyorum , ucuz kitlerin parçalarını orjinal yapmaya çalışmak aslında upgrade sayılmaz ,ama keşke imkan olsa ucuza kaçmasak.Öte yandan bu hobi ucuza kaçmayı affetmeyecek kadar nankör ,nankör de , yine de makul sınırları zorlamak da anlamsız geliyor bana.Mesela ben de 450 sınıf Titan var , kafası metal olan versiyona çevirmeye kalksam , en az kendi fiyatı kadar para gidecek nerdeyse :lollol: , ben daha çok , kitin orjinal kalması taraftarıyım.Herhalde bunları üreten firmaların da , okumuş , bilgili ve tecrübeli mühendisleri vardır.Dubaradan heli üretilemez zaten.Upgrade de karşı değilim , işe yarasın yaramasın , isteyen zevkine göre dekore edebilir modelini :)....Maddi imkan meselesi bir de... :saygilar:
 
Re: Model Helikopterlerde Upgrade Ne Kadar Gerekli ?

Maalesef bence bu upgrade işi son bulmayacak bir seruvenden farksız, oyleki artık sizi upgrade etmeye hem üreticiler hemde cevreniz bile teşvik ediyor :) yaw sen hala v2 kuyruğa gecmedin mi? Aaaa kafa dfc değil mi gibi :) sanki kendisi onlarla ucmadi yada upgrade edince bir fark hissetti :)

Tareq geldiğinde 700 Nitro da ki ilk nesil olandır hala plastik rotor ile ucuyordu. Neden diye sorduğumda gayet iyi demişti, ve değiştirmeye gerek duymadigini belirtmisti.

Bu upgrade işi maalesef artık üretici komplosu oldu. Adamlar güzel tasarliyor ediyor fakat aslında çıkacak upgrade ve yeni modeller önceden bile daha tasarım aşamasından belli. İşte size marketing. Hop helikopteri sat sonra da bir dolu upgrade adı altında parça sat. Kısa bir süre sonra komple yenile ve Full Upgrade li diye yeni modeli sat :)

Az önce Seoul 'den geldim. 40dk oldu ineli. Uçakta Bimeks yönetim kurulu vardı. Samsung onları Koreye tesisi gezmeye davet etmiş. Kokpiti ziyaret ettiler, S5 ne zaman çıkacak dedim? Ne onlar da aslında S6 nin bile nerdeyse bitmiş olduğunu fakat daha S4 te yeterli satış rakamları yakalayamadiklari için S5 bile piyasaya surmediklerini ogrenmisler. Bu arada S6 eğimli yuvarlatılmış ekran mis :)

Yani bu iş tamamen tüketici ye dayalı. Biz aldikca çok tukettikce yenileri her zaman olucak... Kaçınılmaz son.


Bu arada daha upgrade cikarmayan helikopter firmasi ben daha tanimadim. Logo dan Compass a ordan SAB Ye hepsinde var.

Sanirim birtek Miniature Aircraft Whiplash modelinde yok. Onu da sağolsun Bobby cim tasarladı... :)

Son olarak bu kadar geyikten sonra bence hiç birimiz Airframe upgrade farkını kolay kolay ayırt edemeyiz. Türker beyin açıkladığı avantaj ve dezavantaj haneleri değerlendirilip cüzdan ile orablanip bir sonuç çıkartıp nasıl mutluysak öyle devam etmek lazım.

En son olarak, full upgrade yada kısmen upgrade model daha yüksek fiyattan 2.el gitmiyor :) ona da guvenmeyin, piyasası neyse o :)

Iyi forumlar kirimsiz uçuşlar, selamlar :)

Sent from SpaceShipOne...
 
Model Helikopterlerde Upgrade Ne Kadar Gerekli ?

FLASH, FLASH, FLASH.

Beraber aynı şirkette çalıştığımız, bu konuyu açan Türker kardeşimize, bugün yurt dışından bir kargo gelmiş. Resepsiyonda görünce dayanamayıp, üzerindeki etikete baktım. Kargo "Amainhobbies" den geliyordu. Türker kardeşim daha önce Blade mCPx BL için yedek parça siparişi verdiğini paylaşmıştı. Neyse yemekten sonra paketi beraber açtık.

Fakat O da ne :eek: Bakın içinden neler çıktı :lollol: :lollol:

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

NOT: Bu arada bu konuya farklı açıdan değerli yorum gönderen tüm arkadaşların eline sağlık :bravo: Gerçekten özellikle yeni başlayanlar için güzel bir konu oldu %p
 
Model Helikopterlerde Upgrade Ne Kadar Gerekli ?

Mehmet Kucuksari' Alıntı:
FLASH, FLASH, FLASH.
Fakat O da ne :eek: Bakın içinden neler çıktı :lollol: :lollol:

Yaaa şimdi bunlar upgrade sayılır mı bilmem ki ;D Hem kem hemde küm diyerek açıklık getireyim en iyisi bu konuya. :lol: :lol:

Bende Mehmet abi gibi değerli yorum ve tecrübelerini bizden esirgemeyen tüm arkadaşlarımıza teşekkür ederim. :saygilar:
 
Model Helikopterlerde Upgrade Ne Kadar Gerekli ?

Arkadaşlar Lynx'in canopy'sini önermem. Fiber ve son derece ağır bir canopy. Orjinal canopysi 3 gram ağırlığındayken bu canopy 11 gram ağırlığında. :(p Ayrıca geometriside kusurlu malesef ve bence fazla büyük. Plastik malzemeden değilde fiberden olması sebebiyle de sert zemine düşüşlerde kolayca kırılacak ve görselliği bozulacaktır diye düşünüyorum. :(

Upgrade'ler öncesi :

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Upgrade'ler sonrası :

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Model Helikopterlerde Upgrade Ne Kadar Gerekli ?

Hakan Ülgenalp' Alıntı:
Celalettin abiye katılıyorum , ucuz kitlerin parçalarını orjinal yapmaya çalışmak aslında upgrade sayılmaz ,ama keşke imkan olsa ucuza kaçmasak.Öte yandan bu hobi ucuza kaçmayı affetmeyecek kadar nankör ,nankör de , yine de makul sınırları zorlamak da anlamsız geliyor bana.Mesela ben de 450 sınıf Titan var , kafası metal olan versiyona çevirmeye kalksam , en az kendi fiyatı kadar para gidecek nerdeyse :lollol: , ben daha çok , kitin orjinal kalması taraftarıyım.Herhalde bunları üreten firmaların da , okumuş , bilgili ve tecrübeli mühendisleri vardır.Dubaradan heli üretilemez zaten.Upgrade de karşı değilim , işe yarasın yaramasın , isteyen zevkine göre dekore edebilir modelini :)....Maddi imkan meselesi bir de... :saygilar:

Hakan ikisini de kullandım kesinlikle o parayı vermeye değmez hatta plastik bana göre daha iyi idi.
 
Model Helikopterlerde Upgrade Ne Kadar Gerekli ?

Yükseltme konusunda, pek helici sayılmayacağım için pek bir şey diyemeyeceğim. :rolleyes: Şu ana kadar yaptığım tek yükseltme de şimdi hayatta olmayan E-Sky Belt CP için aldığım, sonra da "almasam da olurmuş!" dediğim bir kaç alüminyum parça. Ama, bu konudaki düşüncem, yalnız heli konusunda değil, genel olarak fabrikasyon çıkışı neyse öyle kullanmak. Yani, fukara Doğan'ı 200 beygir yapıcam diye uğraşmak yerine, "mamafih burada yapılmışı var! diyerek gidip 200 hp'lik bir araba almak! Ancak, "bu benim keyfim!" diyene de saygı duyarım. :saygilar:
 
Model Helikopterlerde Upgrade Ne Kadar Gerekli ?

Türker Akgün' Alıntı:
Arkadaşlar Lynx'in canopy'sini önermem. Fiber ve son derece ağır bir canopy. Orjinal canopysi 3 gram ağırlığındayken bu canopy 11 gram ağırlığında. :(p Ayrıca geometriside kusurlu malesef ve bence fazla büyük. Plastik malzemeden değilde fiberden olması sebebiyle de sert zemine düşüşlerde kolayca kırılacak ve görselliği bozulacaktır diye düşünüyorum. :(
Valla Türker'im özellikle micro modellerde dikkat edilmesi, yapılmasını önermediğimiz upgrade güzel bir örnek vermiş olduk :-\ Zira yaklaşık 9 gram ilave bir artış toplam uçuş ağırlığı yaklaşık 50 gr olan bir model için %20 karşılık geliyor :embarras:

Test sonucunu merakla bekliyoruz, bakalım bizim ufaklık bu değişiklikten nasıl etkilenecek :laugh:

Omer Erkan' Alıntı:
Ama, bu konudaki düşüncem, yalnız heli konusunda değil, genel olarak fabrikasyon çıkışı neyse öyle kullanmak. ... Ancak, "bu benim keyfim!" diyene de saygı duyarım. :saygilar:
Çok güzel özetlemişsin, aynı fikirdeyim abi :)
 
Model Helikopterlerde Upgrade Ne Kadar Gerekli ?

DenizSERT' Alıntı:
Modelleri upgrade etmek parçalarımnı değiştirmek iyimidir kötümüdür neden yapılır güzel sorular bunlar :)

Benim bu zamana kadar kullandığım ve topladığım modellerden (Yazmaya kalktım cok uzun oldu yarıda kestim :D) edindiğim tecrubeleri göz önüne alırsak, Firmaların sistem değişikliği gibi büyük bir upgrade yapmadıgı sürece kendi cıkardıkları upgradelerin tamamen satış politikası oldugunu ve gereksiz olduğunu düşünüyorum. Şimdi burda kendimle çeliştiğimi söyleyebilir beni biraz tanıyanlar ama benimkisi biraz zevk meselesi biraz eski arabacılıımdan kalma alemimium hastalığı :) Neyse dediğim gibi modeli üreten firmanın sonra çıkardığı parçalar bence satiş politikası ve gereksiz masraf. Ama şu var ki bir modele aftermarket bir firmanın çıkardıgı upgradeler alınıp takılırsa iyi olur mesela kde firması bu konuda çok başarılı çünkü adamlar modellerdeki eksikleri gidermek için üretim yapıyorlar. Eh şöyle bir düşünce doğabilir bu modelleri tasarlayanlar gerizekalı mı ? Hayır değil aksine cok akıllılar modeli size uygun satıp kısa süre sonra arıza cıkarmasını saglıyorlar ve sizde kırım yaparak onlara bağımlı oluyorsunuz. Ama aftermarket parçalarla modelinizi güncellerseniz bu durumların önüne geçilebilir. Misal benim şuan kullandığım modelin nerdeyse yarısı aftermarket parçalar içermekte ve halen daha güncellemeye devam etmekteyim.
Ayrıca bir diğer mesele ise upgrade demek illa bir firmanın ürettiği yeni parçaları modelinize entegre etmekten ibaret değildir yaratıcı olmak sorunlara kendiniz çözüm bulmanız bence yapılması gereken en büyük upgrade. Misal sıyıran civalar bir sorun cevap inox paslanmaz celikten civataları uygun ölçülerde alıp modelinize takmanız. Alet eskisi gibi kusursuz değil neden böyle hadi her parçanın yedeğini alıp değiştirelim yalnış, gidin rulmancıdan kitaptaki bütün rulmanların yenisini en kaliteli marka alın takın ve bir daha unutun. Bunun gibi biraz düşünerek bulabbileceğiniz birsürü çözüm bulunmakta.
Genel olarak upgrade konusu doğru yapıldıgı sürece yararlıdır yoksa hiçbir manası yok misal mikado logolar %60 plastik parçalardan oluşmaktadır ama bilinir ki piyasada en güzel uçan modeller arasında başı çekmektedirler :)

Yazımı anca güncelledim kusura bakmayın lütfen :)
 
Model Helikopterlerde Upgrade Ne Kadar Gerekli ?

DenizSERT' Alıntı:
Yazımı anca güncelledim kusura bakmayın lütfen :)
Deniz teşekkürler, çok güzel tespitler yapmışsın bence. %p
 
Model Helikopterlerde Upgrade Ne Kadar Gerekli ?

DenizSERT' Alıntı:
Yazımı anca güncelledim kusura bakmayın lütfen :)
Gerçekten senden beklemediğim ve şaşırdığım güzel tespitlerde bulunmuşsun Deniz :thumbup: Şaka bir yana gayet yararlı ve yerinde tespitler, eline sağlık %p

Bu arada bugün de yazmasandın ya ben ya da Türker sana takılmayı düşünüyorduk, kaç günlük rezervasyon yaptırdın diye :laugh: