Model roket Meraklılarına

Uygun olmasına uygun görülür de meraklısı var mı emin değilim ?

Şahsen bazı videolardan konuya sadece göz aşınalığım var. Size zahmet bilginiz temel konuları resim ve video desteği ile burada paylaşır mısınız ?

Böylece benim gibi bu konuda acil olan modelciler de bir fikir sahibi olur. Kaça mal olur, nasıl yapılır, nasıl kullanılır, kullanım sonrası rokete ne olur ?......

NOT: Bu arada konuyu "DİĞER" bölümüne taşıyorum. Sohbet kısmında kalırsa kaybolur gider :)
 
Roket konusu değil , tüm RC hobi konuları tarafımızdan uygun bulunur , lakin bu işler masum ellerden kötü niyetli ve karanlık emelleri olanların tarafına geçince , biz zavallı masum hobiciler , şamar oğlanı, dayak delisi, günah keçisi vb. gibi türlü durumlara düşebiliyor ve oldukça sıkıntı çekebiliyoruz.
Bahsettiğiniz hobi oldukça zevkli ,Amerika'da da oldukça popüler bir hobi.Bazı videolarını da zevkle izlemişliğim vardır.Atmosfere kadar birkaç dakikada çıkmayı başaranlar da var.Sorun da tam burada başlıyor, biz multikopter kültürünü bile benimseyemeden , içi ağzına kadar yolcu dolu olan uçakların, patternlerine drone sürenleri gördük, düğün,cenaze törenleri üzerinde onlarca insanın can ve mal güvenliğini gözetmeden çılgınca drone uçurmaya çalışanları gördük, sevgililer gününde sevgilinize havadan gül.demeti indiririz diyerek reklam verenleri ve hatta şehrin göbeğinde drone ile bu işi yapanları bile gördük :laugh:
Şimdi ortadoğu gibi karman çorman olmuş bir yerin jeopolitik komşusu olarak , roket,füze filan gibi RC model denemeleri ne kadar masum yapılmaya çalışılsa da , bu iş nereye gider , kim neresinden ne çıkarır inanın tahmin etmek de istemiyorum , hatta düşünmek bile istemiyorum .
Yine de varsa sizin bu konudaki bilgi ve tecrübeniz , burada bizi bilgilendirmenizden gayet mutlu ve memnun oluruz :saygilar::RCKolik:
 
Epey önce model roketleri Estes ve diğer bazı üretici kataloglarından araştırmıştım. İtici kısmı (propellant) bulabilmek meseleydi, halen de öyle. El yapımı roket motoru yapmak ise tehlikeli olduğundan ilgilenmedim. Ayrıca el yapımı roket motorunun kullanılmasının da yasak olup olmadığını bilmiyorum. Bir ara Türk Hava Kurumu dergisi Uçantürk'te roket yarışması hakkında bir yazı okuduğumu hatırlıyorum. Model roket uçuşu için valilik kararı gerekebilir diye düşünüyorum. Aslında zevkli bir modelcilik dalı, ancak benim uğraşım bayram günleri Feza marka oyuncak roket fırlatmaktan ibaret olarak kaldı. Çocukluğumun o mutlu anları hala gözümün önündedir.
 
Öncelikle Hakan Abinin yorumuna karşılık yazmak istiyorum.Anlattıklarınız çok doğru.Fakat benim düşüncem daha masumdu.İnsan kötü niyetli olunca zaten her şeyi internetten bularak yapabiliyor.Ben bunu teklif ederken yasalar dahilinde sunmaktı.Öncelikle abi Türkiye de roket motoru(yakıtı) belli bir sınıfa kadar serbest.Bunun üstünde satışı yok zaten bu motoru yapan tek bir firma var.Türkiyede satılan motorlarla bu işlemi uygulamak.Tecrübeli biri olarak söylüyorum Roket motorunu kendi yapan hayattan bıkmıştır dar geliyordur.Zaten roket motoru yapma işi model işine girmiyor.Levent Bey bu hobi için (Türkiye şartlarında) yurtdışına ihtiyacınız yok.Kendiniz hesaplayıpta yapabilirsiniz sonra istediğiniz gibide şekil verirsiniz.Özgür Bey Modeliniz sağlam iniş yaparsa Roket motorunu değiştirerek yeniden kullanabilirsiniz.
 
Roket motoru nerede satılıyor? Belli bir sınıfa kadar derken hangi sınıf oluyor? Ayrıntılı bilgi verirseniz sevinirim.
 
  • Beğen
Tepkiler: Ersin İlhan
İnternette satılıyor, D sınıfı olması lazım ama tabi d sınıfına kadar satılıyor diyip izinsiz uçurmamak lazım Levent bey Detaylı bilgi genel olarak ders şeklinde vermeyi düşünüyorum ama bunun için rc kolik ailesine genel bir oylama yapmak istiyorum.
 
Sorun da tam burada başlıyor, biz multikopter kültürünü bile benimseyemeden , içi ağzına kadar yolcu dolu olan uçakların, patternlerine drone sürenleri gördük, düğün,cenaze törenleri üzerinde onlarca insanın can ve mal güvenliğini gözetmeden çılgınca drone uçurmaya çalışanları gördük, sevgililer gününde sevgilinize havadan gül.demeti indiririz diyerek reklam verenleri ve hatta şehrin göbeğinde drone ile bu işi yapanları bile gördük
Yapılan roket tekrar tekrar uçurabiliyor mu? Büyük bir roket olaydı eyiydi sağ-sola atardım :p
Detaylı bilgi genel olarak ders şeklinde vermeyi düşünüyorum

Simdi bu mesajlarin ikisi de ayni sayfada. Biri ne diyor, digeri ne diyor?.. Ders icerigini belirlerken ne kadar temelden baslaman gerektigine dair fikir verebilir. Gerci Ozgur arkadasimiz trolluk disinda pek bir varlik gostermis degil forumda, ama yaklasim genel olarak bu sekilde olacaktir. Ben olsam ilkokul 3 seviyesinden baslamayi dusunebilirdim. Kolay gelsin simdiden ☺
 
5 Yıl Savunma sektöründe benzer ürünler geliştirmiş birisi olarak, biraz bilgi vereyim. "amatör" roket işi gri bölgede kalıyor. Aslında gri bölge yok. Ama var.
Söyleki, Wessener anlaşmasına dahil olan ürünlerin "prototip olarak" üretimi dahi savunma bakanlığı iznine tabidir. Çift kullanıma haiz ürünler için ise İç İşleri bakanlığından izin almanız gerekir. Model roket üretmek için "teknik" olarak iş işleri bakanlığından izin almak zorundasınız. Eğer roket motorunda yakıt olarak Kara Barut ve ya Nitrat bazlı yakıt kullanıyorsanız bu geçerli. Eğer ben perklorat tabanlı yakıtları üreteceğim derseniz işin rengi değişir.

Bir sürü şey yazdım ama aslında hiç bir şey söylemedim sayılır. Kısaca, Kaza olmadığı sürece ve amatör amaçlarla kendinize kadar üretirseniz kimse size izin sormaz. Kaza olur mu? Bazı basit ve önemli kurallara dikkat ederseniz düşük ihtimal, etmezseniz olur.
 
Roket motoru ve roket kitleri Türkiye'de varmış:






Montaj kılavuzu:
 
  • Beğen
Tepkiler: Üye silindi 8682