Multikopterleri bu kadar çekici kılan nedir?

Rasim Öztürk

RcFanatik
İlgi Alanı
Heli
Merhabalar arkadaşlar,

Merakımı mazur görün ama aklıma ara ara takılır. Sorum şu;

Emre abi topladı bir ara, güzel güzel de uçtu ama pek keyifli bir uğraş gibi gelmedi bana. Yani helideki keyfin beşte biri yok gibi geldi... Hava çekimleri bir tutku olabilir belki. Gerçi her multiyi toplayan buna kamera takmıyor, sadece uçurmak için toplayanlar da vardır. Birisi bana neden heli derse kendimce cevaplar verebilirim. Multikopter sevdalısı arkadaşlara sormak istiyorum aynı şekilde... Neden multikopter???

Bu konu Yönetim tarafından aşağıdaki konundan alınan mesaj ile açılmıştır.

Uçurma zevki bakımından heli ile uzaktan yakından alakası yok bence de.

Heli ye göre ayarı çok daha basit. Mekanik olarak heliye oranla neredeyse hiç ayar yapılmıyor. Bu yönden zahmetsiz diyebilirim.
Önemli olan esc kalibrasyonu ve PID ayarları ki bunlarda forumlarda yazan değerleri girince gayet stabil oluyor. Kit fiyatları ve kırım maliyetleri de heliye göre biraz daha uygun.

Benim ilgimi çeken mini quadlar. Zaten şu ara moda olan da mini quadlar. Ben sadece fpv için düşünüyorum. Yoksa tek uçurmaktan hiç keyif alamadım bende. Fpv ekipmanı ile daha keyifli olacağını düşünüyorum. Hatta işi ilerletip, kontrol ünitesi ile paralel çalışan bir sistem yapsak, eskiden atari salonlarında araba yarışı vardı cabrio araba ile sarışın kızı yanına alıp, şehir içinde yarışıyorduk. Onun canlı versiyonunu gibi olabilir , sağa gidince sağa yatan, sola gidince sola yatan , çok çok daha keyifli olur:)

Bence daha güvenli ve daha masrafsız olduğu için tercih ediliyor. Bugün phantomları herkes alıp direkt uçurabilir.

Bu konuda herkes aşağı yukarı aynı şeyleri yazacak. Modelciliğe verdiğim aradan sonra tekrar başladığımda 450 lik bir heli topladım. İlk uçuşunda sebebini anlamadığım şekilde gaz kesip 1-1,5 metreden düşüp iniş takımı, ana dişli kırımı geçirdi. Bismillah daha ilk uçuşu ve sadece hover yapıyordum. Ciddi bir düşüşte olacak maliyetleri düşünemiyorum. Diğer taraftan modelin üzerinde dönen yaklaşık 1 metrelik pervane ve dönüş hızı insanı korkutmuyor değil doğrusu. Risk faktörü de daha fazla. Heliyi fazla beklemeden sattım. İlk multicopterim X-525 ti. Onun frame pek sevmediğim için fazla kullanmadım. 450 lik bir frame alıp parçaları ona taşıdım. Bu modeli bir süre kullandım. Oryantasyon kaybı nedeniyle yaklaşık 15 metreden kolu üzerine betona düşürdüm. Sadece o koldaki pervaneyi değiştirip hiç birşey olmamış gibi uçuşuma devam ettim. O sıralar FPV ekipmanlarımı almamıştım ve FPV olmadan pek zevk vermedi açıkçası bana da. Sonrasında şu an kullandığım miniye geçiş yaptım ve FPV ekipmanlarımı da aldım. Ayarları düzgün bir multi düzgün ayarlarla acayip zevkli bir model oluyor. Tabi zevkler ve renkler tartışılmaz bunu denemek lazım. Geçtiğimiz Cumartesi arka bahçede FPV olmadan biraz uçurdum. Bana bu haliyle bile çok zevk verdi. Oryantasyonu kaybetmedikten sonra çok sorun olmuyor. Tabi hem küçük hem de hızlı olduğu için bu kayıpları yaşamak çok kolay. Bu modelle de bir kaç kırım yaşadım. O kırımlarda da bir veya bir kaç pervane değiştirip uçuşa devam ettim yine. Uzun lafın kısası multicopter iyidir ve gelecek minilerde.

Ben kendimce multileri severim, bir tane topladım, güzel uçtu falan ama fpv ekipmanı olmadan pek zevk vermedi. O kadar kaynağı da fpv'ye değil heliye ayırmak mantıklı geldiği için sattım geçtim. Uçurması ve toplaması kolay, ama heliye göre kolay.. Hobiye yeni girecek arkadaşların çoğunun bu görece kolaylığın farkında olduklarını zannetmiyorum, zira prop-motor balansıdır, gain ayarıdır çok da kolay işler değil. Hele iş fpv'ye gelince, maddi külfeti, frekanslar arası girişim vs vs...

Ben soruya farklı bir açıdan bakayım, multikopterleri benim açımdan itici kılan nedir?

Birincisi sesi :) 4 probun sesi iki kraliçeli arı kovanı gibi ki, zamanında çok defa arı saldırısına uğradım :D İkinicisi ise phantom'lar. Bu rtf cihazlar zaten kendi kendilerine uçabilme yeteneğine sahip olduklarından, hobi kültürüne sahip olmayan, olası tehlikelerin farkında olmayan bilinçsiz kullanıcıların elinde serseri mayın olarak takılıyorlar. Kime denk gelirse onun canını yakacaklar.. Bence gelecekte bu multilerden biri hepimizin başına dert olacak... :yuppi:

Benim geçişte ki en büyük nedenim, FPV ve kolay taşınabilir olması ve imkan bulduğun her noktada uçurabilmen. Mini quad'ımdan önce bir kaç uçak ve helikopter uçurma şansı buldum, Helikopterde ve uçakta ki bir ton malzeme beni yıldıran ilk sebebtir, oysa ki quadımla fpv ekipmanlarım da dahil sadece küçük bir sırt çantası ile her yerdeyim, işe giderken parkta durup, yarım saat uçup öyle gidiyorum. Ayrıyetten, ayaları, maddi yönü de cabası... böyle daha mutluyum, tabi bir heli'nin verdiği zevki,adrenalini asla yaşatamayacak bunu da biliyorum. %p

Gerçekten model olanlarına diyecek hiç sözüm yok. Bana göre bir heliciden, uçakçıdan farkı yok çünkü. Bu işe gönül veriliyor, emek harcanıyor vs vs...

Ama bu DJI Phantom tarjı olanlara gerçekten antipatiyle bakıyorum. Ve bunları pahalı oyuncaklar kategorisinden ileride görmüyorum.

Bu pahalı oyuncakları bilinçsizce uçuran kişilerin bizim gibi modelcileri kötü etkileyecek sonuçlar doğuracaklarını ise malesef hepimiz öngörebiliyoruz sanırım.

Havada asılı kalarak fpv ye imkan vermesi, heli.ye göre nispeten daha kolay havada sabit tutabilme ve hava çekimine uygun olması daha çok cezbediyor..

leandro' Alıntı:
Havada asılı kalarak fpv ye imkan vermesi, heli.ye göre nispeten daha kolay havada sabit tutabilme ve hava çekimine uygun olması daha çok cezbediyor..
Ben Action FPV, profesyonel fotoğrafçılık, film&belgesel çekimi veya bilimsel çalışmalar haricinde bu cihazların üzerinde kamera olmasına karşıyım.
Bu benim için ilave bir antipati durumu. :(

Ben de multikopterleri bi severim bi severim, o kadar olur yani...

[attachimg=1]

Ekli dosyalar

• FB_IMG_1424940777203.jpg
    FB_IMG_1424940777203.jpg
    28 KB · Görülme: 225

Sümer Yamaner' Alıntı:
Ben de multikopterleri bi severim bi severim, o kadar olur yani...
Bu sevgi beni şüphelendirdi Sümer abi. Nedense sanki yazın duvara takıp 4 koldan serinleyecekmişsin gibi hissettim. :laugh: :lol: :lol:

Motor bağlantılarını ters yapar tam gaz açarsam duvara yapışır kalır. Wireless klima. Süper fikir.

Sadece Naza-DJI Phantom ile sınırlamayın multicopterleri lütfen..
Multicopter hayal gücünün üst noktasıdır.
Stablize ve ağırlık taşıma kabiliyeti ile genelde kamera ile sınırlandırıyoruz bunları ama; benim hayattaki eğlence kaynağımdır kendisi.
Drone ile yapacaklarınız hayal gücünüzün ötesindedir.
Benim şuana kadar denediklerim;
Görüntüleme
Follow me
3D mapping
100km üzeri hızlarda FPV
Uzun menzil FPV
Havadan konfeti bırakma (şeker,afiş, para da olabilir:laugh:
Havai fişek fırlatma

araştırılıp geliştirildikçe birbiri ile koordineli çalışan multicopterler de ileride günlük hayatta ve fabrikalarda göreceğimiz cihazlardır..
örnek:

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Buğra, bakkaldan sigara alma özelliğini es geçmişsin, ekleyeyim dedim :laugh: .

Zafer SAHIN' Alıntı:
Buğra, bakkaldan sigara alma özelliğini es geçmişsin, ekleyeyim dedim :laugh: .

;D ;D Bu özellik olmazsa olmaz zaten. ;D ;D :lollol: :lollol: