Herkese merhabalar Pilot RC Laser 88 için motor seçimi yapmaktayım uzun araştırmalar sonrası 2 marka arasında kaldım aslında GP 76 direkt tercih edilecek bir ürün ancak Türkiye içerisinde benim için pek ulaşılabilirliği yok. Stinger ise yurt içinde satılan yerler var sizce kendimi kasıp GP 76 mı almalı yoksa stinger twin 70 te yaklaşık olarak aynı tadı verir mi?
88” Laser 88 RC modelini hem Stinger 70 engine hem de GP76 engine ile uçurma fırsatı buldum... Detaylı şekilde cevaplayacağım sorunuzu:
Güncel olarak hâlen İstanbul’da uçurduğum Skywing NG 85" modelimde de Stinger 70 kullanıyorum. Bilahare yurt dışında kullandığım IMAC antrenman uçağımda ise GP76 var. Özetle, her iki motora da oldukça hâkimim.
En baştan açık konuşmak gerekirse: GP76, performans olarak Stinger’dan belirgin şekilde üstün. Ancak bu, Stinger’ın kötü olduğu anlamına gelmiyor; konu tamamen kullanım amacı ve platform meselesi.
Önce güç karşılaştırması:
İstanbul’da aynı pistte yaptığım ölçümlerde GP76, 24x9 pervane ile 7450 rpm çevirirken; Stinger 70, 24x8 ile 6800 rpm’de kalıyor. Bu fark, performans tarafındaki durumu net şekilde ortaya koyuyor.
Peki neden Stinger, neden GP?
Bunun cevabı tamamen uçuracağınız modele bağlı.
Bir dönem 50–55 cc motorlar piyasaya hâkimdi ve o günün şartlarında (hover, harrier vb.) görevlerini başarıyla yerine getirdiler. Ancak bugün servo performansları ciddi şekilde arttı, uçaklar hafifledi; buna karşın 50 cc sınıfı motorlar artık 91” bir uçakta yeterince tatmin edici gelmiyor.
Bu noktada ara çözüm olarak 85–88” arası ultra hafifletilmiş modeller ortaya çıktı. İlk bakışta “85” ile 91” arasında çok fark yok gibi düşünülebilir; ancak gerçekte kesit, hacim ve genel yapı açısından ciddi farklar var. Bu sınıfı, 91” modellerin hafifletilmiş versiyonları gibi düşünebilirsiniz.
Özellikle elinizde eski nesil DA50 engine, DLE55 engine veya DLE61 engine gibi motorlar varsa, bu sınıf uçaklar onlar için biçilmiş kaftan. Ancak sıfırdan motor alacak olsam, açıkçası tek silindir tercih eder miyim, emin değilim.
Peki ben neden kendi 85” NG modelimde Stinger 70 tercih ettim ?
- En temel sebep titreşim seviyesi. Tek silindirli alternatifler (DLE61, DA60, DLE65 vb.) ciddi titreşim üretiyor ve uzun vadede uçağı yıpratıyor. Kötü tecrübelerimiz de var bu konuda malesef
- Tek silindir motorlarda güç daha çok üst devirlerde gelirken, çift silindir motorlar alt devirlerde çok daha tepkili.
- Ses karakteri çift silindirde belirgin şekilde daha tatmin edici.
- Ayar, montaj kolaylığı ve genel estetik avantajı var.
- 85” NG özelinde, Stinger 70’in yapısı sayesinde cowling içine sığabilen en uygun motor olması.
- Uçak hafif olduğu için, Stinger 70 çok güçlü olmasa da güç/ağırlık oranı keyifli XA uçuş için yeterli. İşte sihirli mesele bu... Bu uçağa yetiyor, e o zaman ? Güzel motor, yetmiyorsa ? Yine güzel motor ama uygun değil diyecektik
Benim kendi modelimin Stinger 70 ile çekişi bu şekilde, bence güzel bir kombin oldu... Öyle ok yırtıcı bir gücü yok ancak güzel gaz yiyor, çekişi de yetiyor ve en önemlisi eğlenceli bir uçak oldu...
Kısa video:
Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Gelelim sizin modele: 88” Laser çok güzel bir uçak. Stinger 70 ile kötü uçmaz, ancak bana göre bu uçağın hakkı GP76. Derseniz ki çok agresif uçamıyorum şu an o zaman Stinger da size gayet keyif verir...
DLE konusu
DLE nin bu seviyedeki çift silindir seçeneği olan 60 cc artık oldukça demode kaldı ve güncel alternatiflerin yanında zayıf kalıyor. 35 cc silindir altyapısı mevcut olsa da egzoz portunun geriye bakması gibi tasarımsal kısıtlar nedeniyle, yeni bir döküm kalıbı olmadan DLE’den bu segmentte güçlü ve modern bir çift silindir motor beklemek şu aşamada pek gerçekçi görünmüyor.
Eğer “çok sık uçurmayacağım” diyorsanız DLE55 sizin için mantıklı bir tercih olabilir; orta karar güç sunar ve oldukça verimli bir motordur. Ancak çift silindir düşünüyorsanız, benim net önerim GP76 olur.
“Biraz ortası olsun; hem çift silindirin keyfini alayım hem de aşırıya kaçmadan yeterli performansım olsun” derseniz, Stinger 70 hâlâ gayet güzel bir alternatif.
Bu arada şunu da unutmamak lazım: Hiçbir motor mükemmel değildir. İhtiyaçlar belirlenir, tercihler yapılır ve keyfi çıkarılır. Marka ya da ekipman taraftarlığı yapmak yerine, kullanıp deneyimleyip tadını çıkarmak çok daha doğru bir yaklaşım.
Başka sorunuz olursa memnuniyetle yardımcı olurum.