Servo Seçimi

Mehmet Kucuksari

Administrator
Katılım
4 Eki 2012
Mesajlar
36,447
Tepkime puanı
43,424
Yaş
51
Konum
Kocaeli
İlgi Alanı
Heli
Bir helikopter için servo seçiminde en iyi kılavuz helikopterin kendi kullanma kılavuzudur. Birçok üretici ürettikleri helikopterin gereksinimlerini kılavuzlarında belirtirler. Diğer bir kılavuz ise gyro ve governorunuzunkidir. Gyro ve governorunuzun gereksinimleri de onlara uygun servo seçimi için çok önemlidir.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Orta seviye bütçelere hitap eden servolar genellikle çoğu helikopterin sebep olacağı yükleri kaldırabilirler ancak bu yük sürekli olacağı için bu tip ekonomik servolar arıza yapmaya daha meyillidir. Tahmin edebileceğiniz gibi servonun arızalanması kırım getirecektir; kırım ise ekstra masraf anlamına gelir. Dolayısıyla helikopterinize servo seçerken bu konuda fazlaca ucuza kaçmayı düşünmeyin. Eğer ki 3D uçuyorsanız ya da 50’lik helikopter kullanıyorsanız üst seviye servoları tercih etmeniz sizin yararınıza olacaktır. Çok sert 3D uçmasanız bile kaliteli servo kullanmanız size kontrol ve performans olarak çok şey katacaktır.

Servolarla İlgili Tavsiyeler

30-50-60-90’lık Helilerde Kullanacağınız Servolar (Standart) İçin İpuçları:

• Kuyruk için alabileceğiniz en hızlı servoyu alın. Alacağınız servonun hızı en kötü 0.12 saniye olsun. Bu değerden daha hızlı olursa çok daha iyi. Tork burada daha az önemlidir ancak boyut göz önünde tutulacak olursa asla 50 oz/in. Değerinden daha düşük torka sahip bir servo kullanmayın. Ayrıca bazı gyrolar belli servolarla veya belli özellikteki servolarla çalışabilmektedir. Bunun için gyro kullanma kılavuzu iyice incelenmelidir.
• Gaz ve pitch servoları hız olarak birbirine yakın olmalıdır aksi halde gaz ve pitch hareketleri hissiyat olarak düzgün ve normal gelmeyebilir.
• Gaz servosu için tork çok önemli değildir ancak her durumda rulmanlı servo kullanmaktan şaşmayın.
• Eğer ki 3D Masters ya da benzeri bir yarışmada yarışmayacaksanız süper hızlı servolar gerekli değidir.0.20-0.15 saniye arası hıza sahip ortalama bir servo ile her türlü uçuş yapılabilir.
• Uçuşlarda meydana gelebilecek aksaklıklar ve tamir için yanınızda yedek servo ve dişli seti bulundurmanız iyi olur.
• 3D uçuş için en az 70 oz/in. Torka sahip servolar kullanın.(Cyclic) 90’lık heli için bu değer en az 80 oz/in.olmalıdır.

Mikro Servolar İçin İpuçları:

• Ebat ve ağırlık; hız ve torktan daha önemlidir.
• Her zaman cyclic için aynı servo modelini kullanın.
• Kuyruk için daha hızlı, daha iyidir.

İdeal Servo

İdeal servo var mıdır? Bunun cevabı, soruyu kime sorduğunuza ve nerede kullanacağınıza bağlıdır. Diyebiliriz ki ideal servo, swashplate’imizi istediğimiz en hızlı şekilde hareket ettirmeli, bunu yaparken yüksek torkla yapmalı, aynı zamanda dayanıklı hem de ucuz olmalıdır. Tahmin edeceğiniz gibi böyle bir servo henüz üretilmemiştir. Bununla birlikte servo üreticileri daima sizi, kendi ürettikleri servoların diğerlerine göre daha üstün olduğuna ikna etmeye çalışırlar. Nihai olarak servo seçimi sahadaki tecrübelerimize yahut ihtiyaçlarımıza göre şekillenecektir. Servonun kutusu üzerinde özellik olarak ne yazarsa yazsın istediğinizi yapıyorsa iyidir; yapamıyorsa sizin için kötüdür.

Aşağıdaki başlıkta birçok servo ile ilgili detaylı bilgiye ulaşabileceğiniz servo bilgi bankasının linki bulunmaktadır. Hemen hemen piyasadaki tüm servolarla ilgili bilgiyi orada rahatlıkla bulabilirsiniz.



İyi Forumlar

NOT: Heliteknik Forumdan alıntıdır. Arda Bey'e bu guzel paylaşım için teşekkürler
Orjinal Link: