Sim kumandası yapalım ...

Zafer ŞAHİN

Mahna Mahna ...
İlgi Alanı
Multikopter
Arkadaşlar merhabalar,

Özellikle yeni başlayan arkadaşlarımız, sim kumandası bulmakta bayağı zorlanıyorlar. Ve de sim kumandası olsa bile yeni sürüm yazılımları çalıştırmakta oldukça zorlanıyorlar. Bugün "Mustafa Çoban" arkadaşımızın da önerisi ile "Kendimiz sim kumandası yapabilir miyiz?" konusu üzerinde biraz zihin cimnastiği yapmanın gayet faydalı ve herkese yararlı olabileceğini farkettim. Öncelikle Mustafa'nın önerisi şu şekilde;

- Elimizdeki klasik USB sim kumandalarını, "22 in 1" USB dongle kartları ile birleştireceğiz ve RF, Phoenix gibi simleri, launcher v.b. ile boğuşmadan, doğrudan tak çalıştır olarak kullanabileceğiz.
Bunu yapabilemek için USB sim kumadalarının kontrol kartının PPM sinyal verebiliyor olması lazım. Eğer PPM sinyal veremiyorlar ise, ya da PPM sinyal istediğimiz gibi değilse, ya da kontrol kartı üzerinde PPM sinyali bulamayacaksak, Arduino kullanarak bir kontrol kartı yapmak daha mantıklı olacak. Eğer Arduino ile kontrol kartı yapabiliyor duruma gelirsek ;

- Elimizdeki vedokuzbirbir kumandalarını, sim kumandasına çevirebiliriz.
- Elimizdeki eskiden kalma kristalli(27Mhz, 35Mhz, 40Mhz) kumandaları sim kumandasına çevirebiliriz.
- Biraz abarttığımı düşünebilirsiniz ama basit bir eldiveni sim kumandasına çevirebiliriz.

Şimdilik PPM -> USB çevrimini yapmak ile ilgilenmiyorum. Zaten bu işi çok başarılı bir şekilde yapan "22 in 1" USB dongle kartları mevcut ve çok ucuz. Yukarıda da kısmen açıkladığım gibi amacım, yön çubuklarına sahip olan herhangi bir kumandadan PPM sinyali ürettirebilmek...

Şimdiden bu iş için kullanabileceğim bir kaç HAZIR kütüphane biliyorum. Gerisini ise yavaş yavaş ortaya çıkarırım diye düşünüyorum...

Herkesin konu ilgili katılımını rica ediyorum.

NOT : Özellikle belirtmek istediğim bir husus var. RC Simulator yazılımı üreten firmaların fiyat ve temin edilebilirlik politikaları, her ne kadar Türkiye şartları için tartışılabilir olsa da, ben herkesin üzerinde emek ve zaman harcanmış bu ürünleri, satın alması taraftarıyım. Ama satın alana kadar sim kumandalarının, herkesin işine yarayacağını düşünüyorum.

Arduino Simulatör Kontrol Kartı için ilk kod aşağıda. Hazır kütüphane olarak Arduino RCLib kütüphanesini kullandım.

Teorik olarak aşağıdaki kodu çalıştıran bir Arduino, 2 tane yön çubuğu ve 4 tane 2 pozisyonlu anahtardan oluşan 8 kanallı ve PPM çıkışlı bir simulatör kumandasının kontrol kartı olarak kullanılabilir.
Kod:
#include <PPMOut.h>
#include <Timer1.h>

#define CHANNELS 8

uint8_t  g_pins[CHANNELS] = {A0, A1, A2, A3, 2, 3, 4, 5};
uint16_t g_input[CHANNELS];
uint8_t  g_work[PPMOUT_WORK_SIZE(CHANNELS)];

int PPMPIN = 9;

rc::PPMOut g_PPMOut(CHANNELS, g_input, g_work, CHANNELS);

void setup() {
	rc::Timer1::init();
	for (uint8_t i = 0;  i < CHANNELS; ++i) {
		if (i < 4) {
			pinMode(g_pins[i], INPUT);
			g_input[i] = map(analogRead(g_pins[i]), 0, 1024, 1000, 2000);
		} else {
			pinMode(g_pins[i], INPUT_PULLUP);
			g_input[i] = map(digitalRead(g_pins[i]), 0, 1, 1000, 2000);
		}
	}
	g_PPMOut.setPulseLength(44:coolxf:;
	g_PPMOut.setPauseLength(1044:coolxf:;
	g_PPMOut.start(PPMPIN);
}

void loop() {
	for (uint8_t i = 0;  i < CHANNELS; ++i) {
		g_PPMOut.update();
		if (i < 4) {
			g_input[i] = map(analogRead(g_pins[i]), 0, 1024, 1000, 2000);
		} else {
			g_input[i] = map(digitalRead(g_pins[i]), 0, 1, 1000, 2000);
		}
	}
}

Devre şeması da bu ...
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Bilmeyenler için belirteyim :
- Throttle ve Rudder hareketlerini kontrol eden çubuk, aslında 2 farklı eksendeki hareketleri ölçen 2 farklı potansiyometreden ibarettir. Yukarıdaki şemadaki THR ve RUD ile ifade edilen potansiyometreler, MODE2 bir kumandanın sol tarafındaki hareketi algılamaktadır.
- Aileron ve Elevator hareketlerini kontrol eden çubuk, aslında 2 farklı eksendeki hareketleri ölçen 2 farklı potansiyometreden ibarettir. Yukarıdaki şemadaki AIL ve ELE ile ifade edilen potansiyometreler, MODE2 bir kumandanın sağ tarafındaki hareketi algılamaktadır.

İlk yorum icin rezerve :)

Not:20sn ile kacirmisim
Not2: ilk yorumu bana ayiran Mehmet abinin nezaketi ve ugrasi icin tesekkurler...

Vay ismi bile insanı heyecanlandırıyor Zafer Hocam :thumbup: Son zamanlarda biraz sessiz kalan DIY grubumuzdan şahane bir proje daha :thumbup: :halay: Merakla takipteyiz :yuppi:

NOT: İlk yorum senindir İrfan ;) :)

Eldivenden SİM kumandası ?.

İlgimi çekti.

Konu ismi biraz yanıltıcı oldu aslında... Elimde hazır bir proje yok ama nasıl yapılabileceğine dair bir fikrim var sadece. Umarım ortaya kısa zamanda herkesin faydalanabileceği bir şeyler çıkarabiliriz.

Zafer hocam bu projeye destek amacıyla verebileceğim HK wireless simulatör dongle var yardımcı olacaksa onu size göndereyim isteğinizi yapın. kesin biçin parçalayın.

İlgilendiğin için ayrıca çok teşekkür ederim.

Ali Bülent MESGUTLU' Alıntı:
Eldivenden SİM kumandası ?.

İlgimi çekti.

Çok kısa olarak aklımdakileri söyleyeyim.

- Basit 2 eldiven.
- Eldivenlere dikilecek 6DOF sensörlü bluetooth beaconlar

- Beaconlar'dan verileri alıp PPM'e çevirecek arduino...

Eldivenleri giydikten sonra, elin sağa sola yukarı aşağı hareketleri, stik hareketleri yerine geçecek :D.

Abi özellikle bildiğimiz sim kumandalarını da 6 kanalda sınırlı bırakmayıp en azından 8 kanala çıkarabilirsek de süper olur. :)

Zafer SAHIN' Alıntı:
Çok kısa olarak aklımdakileri söyleyeyim.

- Basit 2 eldiven.
- Eldivenlere dikilecek 6DOF sensörlü bluetooth beaconlar

- Beaconlar'dan verileri alıp PPM'e çevirecek arduino...

Eldivenleri giydikten sonra, elin sağa sola yukarı aşağı hareketleri, stik hareketleri yerine geçecek :D.

İşte bu da görmek isteyeceğim türden bişey olur :D

Tamda aradığım ve herkesin istediği ve işine yarayacak bir proje bence neden olmasın, 30-40 fiyata satılan rc eksvatör ü arkadaşımız bu forumda yapmıştı ve hala geliştiriyor, Zafer bey takipteyim. :RCKolik: :RCKolik:

Üstadım böyle bir kumandanın tahmini maliyeti ne olacak, meraktan soruyorum.

Ali Bülent MESGUTLU' Alıntı:
Üstadım böyle bir kumandanın tahmini maliyeti ne olacak, meraktan soruyorum.

- Eldiven, maliyeti size kalmış :) .
- Bluetooth beacon + arduino + HC05 => $30
- Simulator dongle => $10

Zafer SAHIN' Alıntı:
- Eldiven, maliyeti size kalmış :) .
- Bluetooth beacon + arduino + HC05 => $30
- Simulator dongle => $10

Şimdi yazarken farkettim, ben bu sistemle gerçek bir multikopteride kontrol edebilirim. Neyse, amaç dağılmasın, öncelikli amaç sim kumandası yapmak ;D ...