www.bilimselyuzme.com

Skywing RC Extra NG 104”

Ufak bir bayram güncellemesi...

Canisterin güç bandından pek memnun değildim, üstlerde güç olarak güzel ama güç belirli bir devirde atlamalı geliyordu. Orta bant yeterince lineeer idi, alt orta arası geçiş keyifsizdi... Yarışmaya da az bir süre olunca bayramı fırsat bilip son bi bakayım modele dedim... Prowing'ten ne olur ne olmaz diye Krumscheid'ın DLE130 ve GP123'te nefis sonuç veren geniş cansiterlerinden getirttim ancak değiştirmeden önce son bir denemek istedim modeli, zira yarışmadan beri yatıyordu...

Klüpte sağını solunu kontrol ettikten sonra vurdum dün bırakmışım gibi 4-5 vuruşta çalıştı direk...

Motor, tam orta devirlere geldiğinde güç bir anda geliyor... İtici bir durum olsa da rüzgarlı bir yaz günü yapılacağını için yarışma, her şekilde orta bant üzerine ihtiyacım olacağı gerçeğiyle, birkaç antrenman sortisi uçtum, açıkçası hiç fena değildi motor, öyle olunca da canister değişimiyle uğraşasım gelmedi desem yeridir... Bu haliyle tamamlamak niyetindeyim yarışmayı...

Birkaç konu çekiyor dikkatimi... Birincisi, Türkiye'deki uçaklarımı tekrar elime her aldığımda bu nasıl setup yahu diyorum... Yaptığım kilometreyi göstermesi bakımından çok mutluluk veriyor açıkçası... Evet, yurtdışındaki modelimde ciddi setup kasıyorum, haliyle oradaki ilerlemeyi bir önceki setupla kıyaslayınca ciddi fark olduğunu görüyorum...Bu sefer de benzer bir durum oldu... 2 gün boyunca setup'ı yeniden oturtmaya ve tabi uçağın karakterini benim alıştığım hale getirmeye uğraştım... %80 civarında oturdu... Elevatör için kısa kol ve hafifçe kuyruğa doğru CG'yi kaydıracağım...Ardından mix ve rateleri tekrar ziyaret edip yarışmaya hazır hale getireceğim artık uçağı...

52 litre olmuş motor, randımanı da güzel, çekişi rölantisi oldukça keyifli...

Modelin canopy dowelleri boşluk yaptılar, onları CA ile doldurmam lazım, onun dışında model enfes... Herşey yolunca gibi gibi...

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Son düzenleme:
Son güncellemeden beri epey bir süre geçmiş... Yine bir bayram güncellemesi yapayım.

4. Sezon ve FrSky Geçişi
2023'ten beri bu modelle 4. sezona giriyorum. Geçen sene yaptığım son güncelleme sırasında motor 53 litredeydi; ardından Eurocup İstanbul ayağı için yapılan yoğun antrenmanlar ve dolu dolu geçen 3 günlük yarışma süreciyle birlikte 45 litrelik hatırı sayılır bir yakıt tüketimimiz oldu. Sene başından beri gerçekleştirdiğim Türkiye seyahatleri süresince de bir 20 litre daha tüketme şansım oldu. Şu an toplam tüketim yaklaşık 118-120 litreye dayandı.

Hâlen orta banttaki rezonans şikâyetim devam ediyor ancak motor sorunsuz çalışıyor ve gücü de yerinde. Mutlu mesut ilerliyoruz; 4 sezondur motora anahtar değmeden devam ediyoruz. Canisterlerde, teflon bağlantılarda ve manifoldda herhangi bir kaçak yok, nazar değmesin. "Vur çalışsın, uç in" şeklinde, üzülmeden yola devam ediyoruz.

FrSky Sistemine Geçiş ve Kurulum Süreci
Şimdiki güncellemenin temelinde, Türkiye'deki sistemimi de FrSky'a geçirme meselesi var. Mayıs ayındaki Prowing fuarına ekip arkadaşlarımız gitti, ben maalesef yoğun seyahat programım nedeniyle katılamadım. Son gün ekipten bir arkadaşım; "Ben Jeti'ye geçmek istiyorum. Sendeki alıcıları, Central Box'ları ve switch'leri ben alayım; sen de bendeki FrSky XE'yi al, böylece kazan-kazan olsun," (kendisi tray kumandayı ergonomik nedenlerle kullanamamıştı) deyince teklifi kabul ettim. Yanımda birkaç tane alıcı getirmiştim. Bunlardan bir tanesini 85" olan ufak modele, diğerini de 104" olan bu modele taktım.

FrSky'ı yurt dışında da kullandığım için ergonomisine oldukça aşinayım; menüsü ve işletim sistemi de benim açımdan büyük bir avantaj sağlıyor. Bu değişimin en güzel yanı, kablolama miktarının ve modelin içindeki karmaşanın azalması oldu. Modeller doğal olarak bir miktar hafifledi ancak diğer yandan hemen her şeyi sıfırdan kurmak (setup) gerekiyordu.

Neyse ki bilgisayarımı yanıma almıştım. Yurt dışındaki benzer modellerin kurulum dosyalarını yeni kumandaya aktardım. İsimleri düzenledim; tüm end point, subtrim ve trim ayarlarını sıfırlayıp yeni alıcıları bind ettim. Elbette servo bazında ince ayarlar gerekti ancak kurulumlar genel hatlarıyla kolaylıkla oturdu. En azından sesli uyarılar, uçuş modları (flight modes), bunlarla ilintili çalışan miksler ve mantıksal anahtarlar (logic switches) gibi detaylarla baştan uğraşmam gerekmedi. Timer’dan ateşlemeye kadar her şey bıraktığım yerdeydi.

Jeti vs. FrSky: Gimbal Hissiyatı ve IMAC Hassasiyeti
Bayramı ve güzel havayı fırsat bilip, ailemden artan vaktimin neredeyse tamamını pistte geçirerek uçakların ayarlarını oturtmaya çalıştım. Jeti ile FrSky arasındaki temel farkın, gimbal yapısından kaynaklanan hissiyat farkı olduğunu düşünüyorum. Jeti’nin gimbalları fiziksel olarak her yöne yaklaşık 45 derece hareket edebiliyor; yani aileron kolu toplamda 90 derecelik bir hareket alanına sahip. FrSky’da ise bu değer her yöne 60 derece, yani toplamda 120 derecelik bir fiziksel harekete müsaade ediyor.

"Aradaki 30 dereceden fark oluyor mu?" derseniz; evet, hem de oldukça hissedilir bir fark var. Konuyu şöyle tarif edeyim: IMAC disiplininde düzeltmelerin mümkün mertebe görünmeyecek şekilde, 5 derecelik açının içinde kalması amaçlanır. Bu sayede hem görsel estetik sağlanıyor hem de puan kırılmasının önüne geçiliyor.

Jeti’de bu hassasiyeti yakalamak ve merkezin yumuşak olması için Expo değerini neredeyse %90’lara kadar yükseltiyordum. Bu durum merkezdeki konforu artırsa da çubuğu biraz daha hareket ettirdiğinizde tono hızı bir anda muazzam şekilde değişiyor ve doğrusallık (linearity) yakalamak maalesef mümkün olmuyordu. Yani ya merkezdeki konfordan ya da doğrusal hissiyattan feragat etmek gerekiyordu. Elbette antrenmanla bu kısıtlamaya rağmen iyileşme sağlanabilir ancak FrSky’da buna gerek kalmadan, hem merkezdeki düzeltmeleri konforlu yapabiliyorum hem de o 30 derecelik fiziksel açı avantajıyla doğrusal bir hissiyat yakalıyorum. Bu durum tüm uçuş yüzeylerinde geçerli olsa da benim açımdan en belirgin fark aileron çubuğunda ortaya çıkmaktaydı.

Uçuşlarım sırasında, bir akşam üzeri çok güzel bir de kare yakaladık. Sevgili modelci dostumuz Bahadır Bey’in objektifinden çıkan bu fotoğrafı sizlerle de paylaşmak istedim.

Kırımsız, keyifli uçuşlar dilerim!

Son düzenleme: