www.bilimselyuzme.com

Skywing RC Slick 360 73" (DLE 35 RA)

Sümer bey bu model ile bir form açabilir misiniz muhtemelen motoru jetcat.. motor nasıl bağlandı vs....

Sanırım konunun adını "Yakıtlı modellerde yaşanacak problemler" şeklinde değiştirmek icap edecek gibi. Yeni bir sorunla karşınızdayım. Ve tabi o sorunu çözdükten hemen sonra farklı bir sorun daha kendini gösterdi. Anlatayım.

25 Ağustosta uçuşa gittim. Hedef 18 sorti :laugh: 3. sortide ateşleme modülü su koyverdi. Uçuşta problemi hissetmekle hissetmemek arasındaydım. Bir kaç kere ateşleme atladı uçuşta ama net olarak anlamadım. Orta gazlarda zaten patır patır çalışıyordu normali. Hasılı bir kaç sos verir gibi olduysa da anlayamadım. Tam sahanın sonuna doğru giderken son hareket için 45 derece tırmanışa geçtim. Gazı fulledim motor sustu. Bi şaşırdım ne yapacam derken rüzgar da karşıdan estiği için direk sahanın sonuna doğru ineyim diye düşündüm. Fakat uçak oldukça uzaklaşacaktı. Ve saha biterse nereye inecek belli değil. Bu sefer döneyim dedim ve döndüm fakat malum gaz olmadığı için genişten alarak döndüm. Dönüşü tamamladıktan sonra modelde enerji kalmadı. Adam boyu yığıntıların olduğu bir yere indim.

İnişte iniş takımı bir tepeye vuruyor ve kırılıp ayrılıyor uçaktan. O vurmanın etkisiyle uçak o tepede takla atıyor ve duruyor. Zaten hızı yüksek değildi. İniş takımının kırılması bütün enerjiyi sönümledi neredeyse. Bir kaç ezik vardı kanatların altında falan ama ciddi bir şey değil. İniş takımı ve gövde altı perişan. Gövde üstünde pervanede spinnerda sorun yok. Biraz boya kalkmaları vs var sadece.

Hasar

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Allahtan ana gövdede vs bir sorun yok. Sadece iniş takımı ile kurtarılacak bir kırım. Ben benzinli makineye lanet okurken, ne oldu da yandı bu ateşleme modülü diye söylenirken, elektrik setupa geçmek için araştırmalar yaparken sağolsun Rıfat abi Skywing uçaklarının üreticisi ile gerekli diyalogları sağlayıp hasarlı 4-5 parçanın lazer kesim dosyalarını ayarlattırdı ve bana gönderdi. Nasıl tamir etmem gerektiği noktasında da yol gösterdi ve gayet başarılı bir şekilde uçağı tamir ettim. Tabi biraz usta ellerde hatasız şekilde tamir edilebilirdi bu uçak. Benim problemim kaplama da ufak tefek sorunların olması. Onun haricinde ahşap kısmı gerektiğince sağlam ve hafif oldu.

Öncelikle kırık parçaları uygun yerlerden kesip temizledim.

Lazer dosyalarını güzel bir şekilde ayarladım pc üzerinden öncesinde. Bizim kontranın kalınlığına göre ve yeni koyacağımız parçaların kertik yerlerini ıvır zıvırını falan. Ben çok iyi ayarladım sanıyordum. Ki iç parçaları gayet güzel ayarlamışım da dışarıda kalan parçalara uyum konusunda ufak tefek sorunlar oldu. Ama dert edilecek bir şey yok. Parçalar kesildi.

Yeni parçalar yerleştirildi ve elden geldiğince yüzey kaplamaya hazırlandı.

Ve kaplama yapıldı. İlk kaplamam. Ben daha öncesinde koca bir uçak kaplamıştım. Ve hiç gerdirmemişim o uçağı. Onu farkettim. İlk defa kaplama yapmayı öğrendim. Ve çok keyifli bir şey. Tabi önce yüzeyi güzel bir şekilde kaplamaya hazırlamak lazım. Bu işlerle uğraşırken canım bir ahşap inşaat çekti. Uzun zamandır istiyorum. Hiç yapmadım. Bakalım hayrolsun diyelim :D

Boya döküntüleri vs hariç uçak uçuş için hazır. Sıfır dle35ra ateşleme modülü ve sıfır buji taktım. Bu sabah uçuşa gittim 5. sortide motor rolantiden tam gaza geçerken takılmaya başladı. Ve tam gazdan rolantiye inince patırdamalara başladı garip garip. Neyse iniş yaptım. Motoru kapatmadan denedim falan. Bu videoda olduğu gibiydi.

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Tam gaza zor çıkıyordu. Sanki kesiciye girmiş gibi takılıyordu. Motoru kapattıktan ve 5 dk dinlendikten sonra tekrar çalıştırdım. Artık hiç tam gaza çıkamıyor motor. Komple cowlingi söktüm iğne ayarlarını fabrikanın tavsiye ettiği değerlere getirdim. Tekrar denedim ama motor tam gaza çıkmıyor. Rolantide sayıyor az birşey ıhlıyor o kadar :D

Segman mı kaynadı diye onu da söktüm sorun yok.
Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Motorun yanında yedek karbüratör conta seti gelmişti. Değiştirecez bakalım çözülecek mi sorun.

Ve tabi bir sonraki sorunu merakla bekliyorum :) İnşallah uçağı kırmadan gelecek sorunu da atlatırız.

Elektrik setupın bir tane cezbedici kısmı var. O da temiz ve çoğu zaman sorunsuz olması. Fakat onun haricinde hem maliyeti, hem uçuş süresi, hem şarj mevzuları (Ben yarım saatliğine alıcı pillerini şarj etmeye üşeniyorum şuan :lol::lollol: ) Hem süreçle birlikte pillerin yıpranması vs vs bir sürü dezavantajı var. Birde istediğin setupı yapacak motor esc için deli paralar da isteniyor tabi. Parasını versen bile bulması da malum dert. Öyle veya böyle benzine devam edecez.. Sorunsuz tarafından diye umarak :)

Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: Kadir Kurt
Geçmiş olsun, gayet güzel onarmışsın. Ateşlemeye gelince, yüksek voltajlı bile olsa beslemede 6V'u geçmemek uygun oluyor. Doğrudan 2S LiPo kullanıldığında bu meretler saçmalıyor.
Abi bayadır uçuyorum DLE 222 ile, alıcıdan direk besleme 2S... Diğer modellerim de de öyle ama DLE özelinde tecrübem sorunsuz çalıştığı yönünde 2S ile... 600 litrenin üzerinde şu an makine...

GP lerin alayı 2S ben ve etraftaki ahalinin...

Nasıl bir sorun yaşamıştın ateşlemede ? Kesme mi yapıyordu 2S ile ?

Abi bayadır uçuyorum DLE 222 ile, alıcıdan direk besleme 2S... Diğer modellerim de de öyle ama DLE özelinde tecrübem sorunsuz çalıştığı yönünde 2S ile... 600 litrenin üzerinde şu an makine...

GP lerin alayı 2S ben ve etraftaki ahalinin...

Nasıl bir sorun yaşamıştın ateşlemede ? Kesme mi yapıyordu 2S ile ?
Yakın zamanda, 14 V'a kadar desteklediğini iddia eden çok sayıda DLE ateşleme durup dururken sapıttı bizim burada. Ben iki DLE61'i 2S ile sorunsuz kullandım uzun süre.
Artık hep UBEC koyuyoruz araya.

Yakın zamanda, 14 V'a kadar desteklediğini iddia eden çok sayıda DLE ateşleme durup dururken sapıttı bizim burada. Ben iki DLE61'i 2S ile sorunsuz kullandım uzun süre.
Artık hep UBEC koyuyoruz araya.
Benim yeni ateşleme de 14v desteklediğini söylüyor. Ben 2s ile besliyorum. Bakalım ne olacak halimiz ilerleyen zamanlarda.

Geçmiş olsun Ali Haydar. Güzel onarmışsın modeli. Maşallah. Bu yakıtlı model olayında bende kafamdan motor stop etme durumunu (helikopter için) silemedim açıkçası. Sanki motor her an susacakmış gibi bir his oluyor bende. Bu his olunca da rahat rahat uçamıyorum. Ama yine de acayip keyif alıyorum. Yakıtlı model bambaşka. Belki bol bol uçunca geçer bu his. Ama öyle bol bol uçaçacak durumda yok.Tek yakıtlı modelim trex 700 md500 scale kabinli. Bugün toplasam yine yakıtlı toplardım.

Geçmiş olsun Ali Haydar. Güzel onarmışsın modeli. Maşallah. Bu yakıtlı model olayında bende kafamdan motor stop etme durumunu (helikopter için) silemedim açıkçası. Sanki motor her an susacakmış gibi bir his oluyor bende. Bu his olunca da rahat rahat uçamıyorum. Ama yine de acayip keyif alıyorum. Yakıtlı model bambaşka. Belki bol bol uçunca geçer bu his. Ama öyle bol bol uçaçacak durumda yok.Tek yakıtlı modelim trex 700 md500 scale kabinli. Bugün toplasam yine yakıtlı toplardım.
Teşekkür ederim.

Aslında motor stop mevzusu artık dolaylı olarak bir dert. Yani sağlıklı bir motor stop etmiyor. Veya çok zor diyelim. Fakat o motoru sağlıklı tutmak zaten asıl sorun :) Ateşleme modülü yanabilir. Kill switch yanabilir. Yakıt hattında bir sorun oluşabilir vs. Ve garip olan şey de bu sorunları ve diğerlerini oluşturmak için benzin motoru elinden geleni (ısı, titreşim, yağ) yapıyor :laugh:

Elektrik setupta pilini tak ve uç. Havada pilin bitmezse veya absürt bir şekilde çıkmazsa yıllarca uçmak mümkün. En çok olacak şey bec devresinin yanması. Harici tertemiz sorunsuz. Ama onun derdi de malum benzin gibi bir uçuş süresi hafiflik rahatlık vermiyor.

Neyse bakalım hayat ne gösterecek bize. Şuan için hala benzine devam.