Spektrum Telemetri Sisteminin FBL Unite ile kullanımı ve Kumandaya Tanıtılması

Ynt: Ynt: Ynt: Spektrum Telemetri Sisteminin FBL Unite ile kullanımı ve Kumandaya Tanıtılması

Mehmet Kucuksari' Alıntı:
JR kalitesi malum. Buna gore Dmss kesinlikle daha iyidir. Ben sadece sinyalin kararlilik ve paraziten daha az etkilendigini nasil tespit ettigini merak ettim Erhan. Bu bilgi sahsi bir tecrubeye mi yoksa nette gordugun bir bilgiye mi dayali ?
Abi dmss li bir kumandanın Manualinde olaya grafiksel olarak yaklaşmış. Yanlış söylemiyim ama frekans dalga boyu ile alakalı olması lazım. Eve gidince buraya eklerim.
 
Spektrum Telemetri Sisteminin FBL Unite ile kullanımı ve Kumandaya Tanıtılması

Anladım Erhan, teşekkurler.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Ynt: Günün Fotosu

Oncelikle elinize emeginize saglik keyifli ve bilgilendirici bir konu olmus ...

Benimde eklemek ve sormak istedigim bir kac baslik var ...

Cogu arkadasimin bildigi uzere spektrum dx18 kullanmadan once hem hitec A9 hemde 9x kullaniyordum , her iki kumandamda da ilk full telemetry istasyonunu aktif olarak modellerime entegre etmistim ...

Ilk baslarda nitro modellerimde bu sistemi kullandim ve inanilmaz rahat pilotun isini kolaylastiran anlik bilgi alabildigi cok faydali bir sistem , sicakligi gormek icin indirip kaldirmaya gerek yok , isin esasinda bence ciddi anlamda verimli bilgi almak isteniyorsa isi olayi zaten anlik gosterilmeli ve max sicakligisa hafizada tutmali ....
Kisaca cidden nitro icin bence cok faydali ve olmazsa olmaz diyebilirim ...
Elektrikli modeller icin nitro kadar ciddi bir ihtiyac degil , elektriklide de kullandim telemtry ...

Merak ettigim nokta su , ben hitec de telemetry istasyonunu aliciya bagliyordum , bu sekilde verileri gorebiliyordum , spektrum kullanan cogu modelci sadece sattalite anten kullandigindan orjinal aliciyi kullanmiyor , bu spektrumun telemetry olayini kullanmak icin orjinal alici kullanmaya gerek varmi yok mu ?

SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
Merhaba Ediz,

Oncelikle konuyu begenmeye sevindim :thumbup: Dediklerine aynen katiliyorum. Ozellikle nitro modellerde sicakligi surekli takip edebilmek gercekten buyuk bir luks. Eger kullanilan kumanda DX9 ise ekrana bakmadan anlik sicaklik degerini sesli olarak duymak da mumkun. Ornegin atadigimiz bir switch tetiklemek suretiyle tanimladigimiz herhangi bir telemetri verisinin o an ki degerini duyabiliyoruz.

Elektrikli modellerde senin de dedigin gibi o kadar elzem degil. Timer kullanarak ucus rahatlikla yapilabiliyor. Ama yine de voltaj degerini bir alarm seviyesi uzerinden takip etmek guzel bir ozellik.

Gelelim soruna : Spektrumda telemetri modulu basli basina kendisi bir alici. Yani kumanda ile direk haberlesiyor ve bind oluyor. Bu nedenele illa normal aliciya ihtiyac duymuyor. %100 emin olmamakla birlikte bildigim kadari ile kumanda icerisinde telemetri icin ayri bir rf modulu var. Bu nedenle telemetri sistemi normal sistemden tamamen bagimsiz calisiyor.

Yine %100 emin olmamakla beraber HITEC durum JR icinde gecerli. Onda da telemetrinin calismasi icin normal aliciya ihtiyac var.
 
Ynt: Spektrum Telemetri Sisteminin FBL Unite ile kullanımı ve Kumandaya Tanıtılması

teşekkürler Mehmet abi :)

SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
goblin 700 icin tm1000 telemetri sistemi için bu gün start verdim mehmet beyin videodaki 2. tekniği yapmaya çalıştım fakat bind fail hatası aldım. sirasiyla sunlari yaptim 450 ye elektrik verip esc den gelen kabloyu bind camper kablosu ile birlikte spektrum ar7000 satellite takili alicinin throtol girisine taktim ve +- cikistan tm1000 data bölumüne ara kablosunu taktim ve tm1000 beslemesini sagladim bu sekil pil takinca bind olayi baslamadi ama pili takmadan tm1000 deki bind düğmesine basili halde pili takinca isiklar sinyale gecti alici satellite ve tm1000 buraya kadar normal gibi. sonrasi kumandada goblin700 seciliyken bind butonuna basili kumandayi actim bind fail hatasi verdi . ama yanip tm1000 deki yanip sönen isik sabit yandi fakat alici isigi yanmadi sanki tm1000 tanimis gibi oldu yani. telemetri sensörleri hepsi takili kumandadan tlemetri aktif ettim fakat elimle ısıttıgım sicaklik sensöründe kıpırdama yoktu hepsi orta tire ----- bu sekilde idi. eve gidince 1. teknigi deniyecegim
 
:halay: :halay: :halay: evet 1. teknik ile artı TM1000 telemetri modülüm goblin 700 ikon fbl ile başarılı ve çok kolay bir kurulum sağladım . Mehmet beyin kullandığı 2. teknikte başarıı olamayınca 1. tekniği şu adımlarla uyguladım 1- TM1000 data kablosunu ikon fbl üzerinde +- ye bağladım 2- ikon fbl üzerindeki bind böümüne camper taktım 3- TM1000 modülü üzerindeki bind tuşuna basarak (dikkatli bir şekilde kırmadan ;D ) heliye elektrik verdim satallite ve tm1000 ışıkları yanıp sönmeye başladı 4- Son olarak kumandanın bind tuşuna basılı olarak kumandayı açtım ilk satelliteler sonrasında TM1000 ile bindlenme başarılı bir şekilde gerçekleşti. sonrasında hemen sıcaklık sensörünü takarak test yaptım ve çalıştığını gördüm şimdi sırada montaj var teşekkürler :RCKolik: Mehmet ve Türker bey :saygilar:
 
volt ve sıcaklık doğru gibi ama rpm sensörü motor ve pinion ile ilgili değerleri doğru girdiğimi zannediyorum fakat rpm değerleri neredeyse 50,000 e kadar çıkmış nasıl bir yanlışlık var paller sökülü halde deniyorum ama deviri okadar arttırması imkansız youtubede aynı sorunu yaşayan birsürü video var mehmet ve türker bey sizden bu konuda yardım bekliyorum :embarras:
manuallerdeki bilgiler:
pinion ratio : 25T 8.6:1
poles : 10
max rpm : 2300
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Spektrum Telemetri Sisteminin FBL Unite ile kullanımı ve Kumandaya Tanıtıl

Muammer Akbulut' Alıntı:
volt ve sıcaklık doğru gibi ama rpm sensörü motor ve pinion ile ilgili değerleri doğru girdiğimi zannediyorum fakat rpm değerleri neredeyse 50,000 e kadar çıkmış nasıl bir yanlışlık var paller sökülü halde deniyorum ama deviri okadar arttırması imkansız...

Muammer Bey elektrikli bir modelde denemedim fakat bende nitro modelimde RPM sensörüyle alakalı benzer problemleri yaşadım. Şuan modelim üzerinde sıcaklık ve voltaj sensörleri kullanıyorum ve memnunumda fakat RPM sensörüyle epey bir zaman harcadıktan sonra istediğim performansı yakalayamadım ve çıkardım.

Yalnız bendeki motor glow olduğu için haliyle sizinkinden farklı bir sensör, belki sizde durum farklı olabilir.

Başlangıçta sizdeki gibi motorumun teknik özelliklerine göre gerekli ayarlamaları yaptım fakat sonuç sizinkine benzer oldu. Bu durumu pekte insanın içine sinmeyen bir şekilde çözebildim ancak bu tecrübemi paylaşabilirim. Yapılan elbette doğru birşey değildir ama ben pratikte bu sorunu çözmek için başka bir çare de bulamadım. :rolleyes:

Yaptığım bir nevi kalibrasyona benzer birşey esasında. Öncelikle pervane devrinin ne olduğunu net bir şekilde ölçmeniz ve sabitlemeniz gerekiyor. Bunu paller sökülüyken rotorunuzu yerde sabit bir devire getirip bir takometreyle ölçerek tespit edebilirsiniz. Diyelim ki kafa devrinizi 1600 RPM de sabitlediniz. Rotorunuz bu devirde sabit bir şekilde dönerken telemetri menüsüne girerek Ratio ve Pole ayarlarını değiştirip 1600 değerini görecek şekilde ayarlamanız gerekiyor. Tekrar söylüyorum bu uygun bir çözümdür diye bir iddiam kesinlikle yoktur. Sonrasında artık sistemde gözüken RPM değerleri doğru olarak gelecektir.

Fakat RPM ölçümünde hoşuma gitmeyen başka bir durumla daha karşılaştım. :-\ Sorun sistemde gözüken değerlerin ölçülen değerlerin ortalaması ile ekrana yansıyor olması ve pekte hassas bir şekilde devir değişiminin gözlemlenemiyor olmasıydı. :(p Spektruma attığım mail'a cevap olarak RPM değerlerinin çok fazla dalgalanmaması için sistem ekranına belli bir zaman aralığındaki ortalama değerlerin geliyor olduğu bilgisini aldım. Amacım sistem yüke bindiğinde anlık devirdeki düşüşleri izlemek olduğu için bu bana pek mantıklı gelmedi ve RPM sensörünü devre dışı bıraktım.
 
anladım türker bey yanlız nette bazı videolarda aynı sensör hiç dalgalanma yapmadan gayet güzel bir şekilde çalışan görüntüleri var acaba motor kablolarındaki bağlantıyı değişsek düzelirmi çünkü normal şekilde çalışıp ve ikon fbl arayüzü ile aynı anda rpm ölçümü yapıyorlar ve iki değerde aynı demekki bir çözümü var ben bunu bulmadan rahat edemem bulup sizleride bu konuda rahata ulaştıracağım inşallah ;D
 
Spektrum Telemetri Sisteminin FBL Unite ile kullanımı ve Kumandaya Tanıtılması

Muammer Akbulut' Alıntı:
anladım türker bey yanlız nette bazı videolarda aynı sensör hiç dalgalanma yapmadan gayet güzel bir şekilde çalışan görüntüleri var acaba motor kablolarındaki bağlantıyı değişsek düzelirmi çünkü normal şekilde çalışıp ve ikon fbl arayüzü ile aynı anda rpm ölçümü yapıyorlar ve iki değerde aynı demekki bir çözümü var ben bunu bulmadan rahat edemem bulup sizleride bu konuda rahata ulaştıracağım inşallah ;D
Sonucu merakla bekliyoruz. :RCKolik:
 
Spektrum Telemetri Sisteminin FBL Unite ile kullanımı ve Kumandaya Tanıtılması

çok sağlıklı olmamakla beraber şimdilik bir sonuca ulaştım :rolleyes: yaptığım yabancı forum araştırmalarında spektrumun bu sorunu kabul ettiği ama çözümü kendilerininde sağlayamadığını vurgulamışlar. benim uyguladığım çözüm elimde castle usb kablosu olmadığından doğruluğunu test edemedim fakat telefonuma kurmuş olduğum MrMel's HsCalculator programında helimin değerlerini girince governor kapalı en yüksek rpm değeri 2753 olarak hesapladı ve bende helimi ( goblin700 competition 214maingear , 25T pinion , 500kv motor ) tam gaz calıştırınca en yüksek rpm değerim kumandada 2745 i gördü bana doğruymuş gibi geldi ama castle programıyla heliyi pc ye bağlamadan doğruluğunu kumandadaki değerle aynı anda pc deki değeri karşılaştırarak sağlayacağım tabi castle pc bağlantı kablosu gelince :thumbup: . şimdi çözümüm şu oldu oldukça basit rpm sensör kablolarını motordaki 3 kabloya kombinasyonlar denedim ve en sağlıklı bilgiler esc ye giden siyah ve beyaz kabloyla yaptığım bağlantıda geldi kesinlikle diğer kombinasyonlarda rpm 45,000 gören oldu bazılarındada gaz arttıkca rpm düşüyordu en sağlıklı beyaz ve siyah kabloya bağlanan rpm sensör değerleri oldu.
telefondaki rpm programından aldığım rpm değerler:
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


buda kumandadan aldığım rpm değeri :

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Spektrum Telemetri Sisteminin FBL Unite ile kullanımı ve Kumandaya Tanıtılması

Muammer Akbulut' Alıntı:
çok sağlıklı olmamakla beraber şimdilik bir sonuca ulaştım :rolleyes:
Teşekkürler Muammer Bey siz de benim gibi doğru RPM değerlerine ulaşabilmişsin. %p

Bakalım uçuş sırasındaki performansı sizi memnun edecek mi ?

Paylaşım için teşekkürler. :RCKolik:
 
:( :eek: bugün goblin 700 telemetri sistemini test için stada gittim ısı ve volt ölçümü tatminkar fakat rpm 19,000 değerlere kadar çıktı spektrum firmasının telemetri tanıtım videosunda adam gaza bastığı andan sıfırdan başlıyor ölçüm ve atlamadan tam doğru değeri veriyor biz gazı %30 lara getirmeden rpm değerleri kumanday gelmiyor bir bakıyorsun 5000 sonra 1300 e düşüyor sonra2000 den 17000 atlıyor illaki var bir püf noktası ama bulamıyorum :-\