Kurallar TÜBİTAK ve Benzeri İHA Yarışmaları Hakkında

Tüm üyelerimiz burada belirtilen kurallara uymak ZORUNDADIR.
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Emre Kaman

Moderator
Katılım
21 Kas 2013
Mesajlar
6,273
Tepkime puanı
12,103
Yaş
42
Konum
İzmir
İlgi Alanı
Heli
Sevgili forum üyelerimiz ve aramıza yeni katılan arkadaşlarımız,

Her gün birkaç yeni arkadaşımız bu tip yarışmalarda yarışabilmek için, bilgi almak maksadıyla forumumuza katılıyor. Ancak çok büyük bir kısmı aynı yanlışı tekrar ediyor. Bu tip yarışmalar, yarışmacıların bu konuya ilgisini çekmek, araştırmaya ve öğrenmeye, hatta daha sonrasında geliştirmeye teşvik etmek için düzenleniyor. Ancak bazı arkadaşlar araştırmayı ve bilgi edinmeyi sevmiyorlar, istemiyorlar. Bunun yerine ilk karşılarına çıkan yerde bir konu açarak, sorusunu sorup, cevabını alıp kaçmak istiyorlar. Kötü haber şu ki, bu tip arkadaşlar için hazır bir reçetemiz yok.

Sevgili arkadaşlar, öncelikle bu yarışmalara siz mi katılıyorsunuz, biz mi katılıyoruz? Sizler bu konu hakkında birşeyler öğrenin diye düzenlenen bu yarışmalara bizden aceleyle aldığınız yarım yamalak bilgilerle katılıp başarıya ulaşabileceğinizi düşünüyorsanız, baştan söyleyelim, boşuna zaman ve para harcamayın. Bu iş bu kadar kolay olsa, bizler yıllardır bu hobiden keyif almaz, bir yerde sıkılıp bırakmış olurduk. Veya, uğraşmak için zaman ve isteğimiz olsa, bu yarışmalarda kürsüleri kimselere bırakmaz, kendimiz otururduk...

Forumumuzda her tipte uçan araç için oldukça geniş bir bilgi kaynağı, hazırlanmış, düzenlenmiş ve indekslenmiş olarak hali hazırda bulunmaktadır. Tek yapmanız gereken bu indeksleri incelemek, konu hakkında bilgi sahibi oldukça daha derine doğru ilerlemektir. Kafanıza yatmayan veya takılan konularla ilgili olarak ilgili konu altında veya uygun bölüm altında yeni bir konu açarak sorularınızı sorabilirsiniz. Siz bu çabayı gösterdiğinizde bizler daha da fazla çabayla size yardımcı olmak için elimizden geleni yaparız, bundan emin olun.

Bu bağlamda, bundan sonra bu tipte açılan konular uyarı gerektirmeden, silinmek üzere kapatılacak, devamı halinde bu üyelerin foruma girişi yasaklanacaktır. Üyelerimizden de beklentimiz, bu arkadaşları doğru şekilde yönlendirmemize destek olmaları, bu tipte açılan konulara bilgi kırıntıları serpiştirmemeleridir.

Unutmayalım ki, balık vermiyor, balık tutmayı öğretmeye çalışıyoruz.

RcKolik Yönetimi

Linkler:





 
Burası bir "modelcilik forumu". Biraz açacak olursak, "forum" insnların bir araya gelip belirli konuları tartıştıkları bir ortamdır. "Modelcilik" ise üzerinde çok konuşulabilecek, çok konuşulması gereken bir kavramdır.

Modelcilik aslında bir yaşam biçimidir. Yani "modelci" dediğimiz kişi basitçe bir uçak, bir helikopter yapıp uçuran birisi değildir. Dünyaya bakışı, genel yaklaşımı, her şeyi farklı bir bireydir. "Modelci" tanımını gerçekten hakeden kişi sıradan değil sıra dışı bir şeyler yapma hevesi taşır. Herkesin gittiği yolu değil daha çetrefilli ve maceralı yolları seçer. İşin kolayına kaçmak yerine konuyu derinlemesine öğrenme merakı vardır. Ama belki hepsinden daha önemlisi, dünyaya farklı bakar. Örneğin yolda yürürken bir somun bulsa, onu alıp bir işe yarayacak çözümler üretmek üzerinde düşünür.
Abarttığımı düşünebilirsiniz. Önemli değil...

Modelcilik denildiğinde aklınıza ilk gelen ülke hangisidir? Ben Almanya'yı hatırlarım. Bana göre dünyada modelciliğin en ciddi anlamda yapıldığı ülke Almanya'dır. Bakın, Almanca'da "Zweckentfremdung" diye bir sözcük vardır. "Zweck" amaç, hedef anlamındadır. "Entfremdung" ise "yabancılaştırma" olarak çevrilebilir. Temelde bu sözcük herhangi bir şeyi, tasarım veya üretim amacı dışında kullanmayı ifade eder. İngilizce'de karşılığı "misuse", Fransızca'da ise "abuser" şeklindedir. Türkçe karşılığı ise ne yazık ki YOKTUR! İngilizce ve Fransızca karşılıkları hep olumsuz anlam içerir. Halbuki Almanca'da böyle bir olumsuzluk yoktur. Bu sözcük aslında "modelcilik" kavramının da temelini oluşturur. Yapı marketten aldığınız herhangi bir ürünü modelcilik faaliyetlerinizde hiç alakasız bir amaçla kullanabilirsiniz. Çünkü bir modelcinin diğer insanlardan farklı bir bakış açısı ve hayal gücü vardır. Zorluklar karşısında, olanaksızlıklar karşısında kimsenin aklına gelmeyecek çözümler üretebilen kişidir "modelci" denilen şahıs.

İşte bu nedenlerle ben kendimi tanımlarken "modelci" demeyi çok isterim ama bir yandan da çekinirim. Çünkü "modelciyim" diyebilmek aynı zamanda biraz da övünmek anlamına gelir.

"Modelcilik forumu" dedik ve ne anlama geldiğini umarım anladık.

İşte bu kavramlardan habersiz birisi ortaya dalıp da "şu şu lazım, hadi hemen bana anlatın" dediğinde kanımızın beynimize çıkması son derece doğal. Ben hayatımda ilk balsayı bundan yaklaşık 50 sene önce kestim. Bunca yıl okuyarak, izleyerek, sorarak, dinleyerek iyi kötü bir şeyler öğrendim. Yarışmacı kardeşim gelip bu 50 yıllık birikimi on beş dakikada elde etme peşine düşecek ve ben buna tepki vermeyeceğim öyle mi?

Yarışma amacıyla buraya gelen arkadaşların "modelcilik" ile uzaktan yakından ilişkileri yok. İşin daha da kötüsü, bir iki sene bir mühendislik fakültesinde okuyunca hayatın sırrına vakıf olduklarını düşünen birçok genç tanıdım. Çünkü sadece burada değil, bir yandan da Hezarfen'e gelip bir şeyler yapmaya çalışan üniversite takımlarını çok yakından tanıma fırsatım oldu son yıllarda. Aralarındaki gerçekten meraklı birkaç kardeşimi bir kenara koyarım ama genel tablo hiç de iç açıcı değil. Çünkü nasıl ki okullarında bir şeyler öğrenmek yerine sınavları geçmeyi hedefliyorlarsa burada da işin temellerini kavramak yerine yüzeyel çözümlerle yarışmayı atlatmak istiyorlar. Kimse kusura bakmasın ama ben bu zihniyete saygı duyamam.

Aklı zekası yerinde olup, bu işi ciddiye alan genç kardeşlerimiz zaten daha ilk mesajlarında kendilerini belli ediyorlar. Onlara da elimizden geldiğince yol gösteriyoruz. Ama "bilgi sadece hak edene verilmelidir" temel ilkemiz gereği, "vur kaç" mantığı ile foruma gelenlere ne yazık ki pek ısınamadık. Bundan sonra da ısınacağımızı düşünmüyorum.

Sonuç olarak bu konudaki yaklaşımımızın bir "önyargı" olduğunu kabul etmiyor, yaşanmışlıklara dayanan güçlü bir deneyim olduğunu hatırlatıyorum
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...