Uçak sola çakılma

Cuma Konut

Yeni Uye
Katılım
16 Mar 2019
Mesajlar
7
Tepkime puanı
7
Yaş
45
Konum
Adıyaman
İlgi Alanı
Uçak
Arkadaşlar flitetest sitesinden plan indirdim . Uçağı maket kartonundan yaptım. Çokda güzel oldu. Motor olarak Emax 1200 kv , 40 amper esc ve 2300 mah 3 s pil kullandım. Fakat uçuşa kalktığımda iki yada üç metre havalanıp sol tarafa yatarak çakılıyor üç dört defa denedim aynı sorunla karşılaşıyorum. Kumandam flysky i6x. Ne yapmalıyım . Şimdiden teşekkürler.
 
Tanışma konusuna fotoğraf koymuşsunuz. Ordan simple cub yaptığınızı öğrenmiş olduk. Daha iyi yorumlamak için video vs var mı? Daha önce model uçak uçurdunuz mu?
Yakın zamanda bende bu modelden yapıp uçurdum gayet güzel uçtu benimki.
 
  • Beğen
Tepkiler: Cuma Konut
Var evet ama videoyu atamadım foruma . Daha önce uçak uçurmadım maalesef. Fakat forumda ki çaylak modeli yapıp uçurmayı denemiştim. O da uçmadı tabii. Tecrübe eksikliği var. Plana uydum diyebilirim. Gıf yapabilirsem videoyu paylaşacağım. Teşekkürler
 
YouTube video yükledim. Linki burada ...
Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
İletileri ayrı ayrı yazmak yerine tek mesajda toplarsanız konu içi daha düzenli olur :RCKolik:
Videoyu yavaşlatılmış olarak izledim. Uçak döşemeden ayrıldığı andan itibaren dengeli şekilde dümdüz gidiyor. Komut verdiğiniz an olan oluyor. Kanatçıkları tek tek hareket ettirip kontrol ettiniz mi? Önceden kalma mix vs olabilir. Yada servoları yanlış kanala bağlamış olabilirsiniz.
 
Öncelikle bir uçağı uçurmayı "gazı açarım, çekerim elevatörü havalanır" olarak düşünüyorsanız yanıldığınızı söylemek zorundayım.
Uçuşta uçağa etki eden kuvvetleri, özellikle de kokpitten bakıldığında pervanesi saat yönünde dönen bir uçağın neden kalkışta sola yıkılacağını ve buna karşı nasıl önlem alınacağını öğrenmeden uçak uçurmamak gerektiğini düşünüyorum.
Lütfen kızmayın... Bir "oyun" oynamıyorsunuz. Örneğin uçağı hakimiyetini kaybedip tam hızda dönmekte olan pervane ile bir insanın üzerine de dalabilirsiniz.
Dolayısıyla nasıl ki gerçek bir pilot uçuştanönce temel teorik eğitim alıyor, biz modelcilerin deen azından temel kurallarla ilgili bilgi alması şart.

Kalkış için kullandığınız pist kısa ve siz gaz açınca uçağın sola çekeceğinden (sanırım) haberdar değilsiniz.DOlayısıyla gazı açıyor ama gerekli rudder desteğini sağlamıyor, pist bitince de panikle elevatör çekiyorsunuz. Bu esnada uçabilecek hıza tam ulaşamamış uçak stall oluyor ve klasik olarak sol kanat üstüne yıkılıyor. Olan bu.
Ne yapmanız gerekiyor?
Daha düzgün ve uzun bir pistte uçağı daha uzun süre koşturup, koşu sırasında sağ rudder desteği ile uçağı düz bir hatta tutup elevatörü daha geç ve daha nazikçe çekmek.
 
Teşekkürler. Eğitim ve teori konusunda okumaya çalışıyorum. Fakat bizzat eğitim alabileceğim kurs v.s. yakınlarda ulaşamadım. Okuyarak ve izleyerek öğrenmeye çalışıyorum. Tavsiyeleriniz altın değerinde. Zaman ayırdığınız için tekrar minnettarım.
 
  • Beğen
Tepkiler: Mehmet Kucuksari
Bir de @Cuma Konut bey, 10 dak arka arka 4 mesaj yazmak yerine var ise ilaveleriniz son gönderdiğiniz mesajın hemen altında bulunan "DÜZENLE" butonuna tıklayarak ilave etmek istediğiniz şeyleri tek mesajda paylaşabilirsiniz.

Böylece forumda gereksiz mesaj sayısı artmamış olur ;)
 
  • Beğen
Tepkiler: Cuma Konut