Tavana asmak benim her daim favori yöntemim olmuştur. Duvar alanı değerlidir, israf edilmemeli

ama henüz atolye/oda çok fazla dolmadıysa o zaman duvar da kullanılabilir tabii ki. Tavan yeterince yüksek ve yeterli hacim var ise model komple tavana asılabilir, yer/hacim sorunu varsa, veya model çok fazla ise o zaman gövdeler tavana kanatlar duvar raflarına yerleştirilerek düzenlenebilir.
Kanat uçlarından asmak hiçbir model için sağlıklı değildir, bir uçağı kanat uçlarından kaldırmak kanatlara yaklaşık 2.5G eşdeğeri bir yük bindirmek anlamına gelir, bu yükün sürekli olması da pek akıllıca değildir. Komple model asılacaksa gövdede burundan ve kanadın arkasındaki bir noktadan asmak, veya kanat köklerinden asmak yük dağılımı açısından en sağlıklı seçenekler olur. Sadece gövde asılacaksa nereden bağlandığı çokda fazla kritik olmayabilir ama kanat bölgesine yakın kalmak akıllıca olabilir. Bu modelden modele de değişir, burnunda ağır bir motor olan modeli firewall hizasından desteklemek sağlıklı olur, zira hem en ağır yer hemde en sağlam yer burasıdır. Arka tarafta kuyruk tekeri varsa o civarlardan bir yerden bağlamak uygun olur. Kuyruk elemanlarına doğrudan yük bindirmemek de akıllıca olacaktır.
Kanat rafı olarak ayarlanabilir tipte olan raf sistemleri gayet güzel iş görüyor. Bunların değişik uzunlukta destekleri satılıyor, kanadın boyuna uygun olanı seçilebilir ve gerektiği zaman da aralıkları yükseklikleri ayarlanabilir. Metal desteklerin modellere zarar vermemesi için biz üzerlerine suborusu izolasyonu için satılan süngerimsi borulardan geçiriyorduk. Bunlar yapı marketlerde kolayca bulunan malzemeler. Hiçbirşey olmazsa baloncuklu naylon sarıp maske bandıyla sabitlemek de gayet basit bir çözüm olur.
Tavana asma durumunda misina kullanımını tavsiye etmem. Statik model veya serbest uçuş modelleri için uygun olabilir ama daha ağır olan RC modellere zarar verir. daha kalın olanve tercihen dışı örgülü iplerin kullanımı daha sağlıklı olur. Tavan yüksek ise bir makara sistemi ile taşıma sisteminin ipi duvara, kolay ulaşılabilir bir yere aktarılıp oraya monte edilecek bir koçboynuzu ile pratik bir şekilde modeller aşağı yukarı hareket ettirilebilir. İstanbuldaki son atolyemizde böyle bir sistem uyguluyorduk, aşağıda birkaç foto ekliyorum. Tavan yüksek değilse ve bir sandalye veya portatif merdiven ile kolayca erişilebiliyorsa sabit bir sistem yapılabilir. Benim tercihim tavandan inen bir ipe uygun bir noktada bir izbarço bağı ile halka yapmak
Bu LİNKİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
bu halkadan devam eden ipin boyunu asacağım modele göre ayarladıktan sonra boştaki ucuna bir karabina eklemek oluyor. Bu şekilde modeli asacağım zaman boşta aşağıda sallanan ucu alıp modelin altından geçirip karabinayı yukarıdaki halkaya geçirmek kolayca tek elle bile yapabileceğim bir işlem oluyor (diğer el modeli tutuyor).
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol