Voltaj yükseltici regülatör

Katılım
1 Haz 2019
Mesajlar
3
Tepkime puanı
5
Konum
istnabul
İlgi Alanı
Uçak
Merhaba RCkolik aklıma bir soru takıldı. RC uçaklarda neden voltaj yükseltici regülatör kullanılmıyor. Daha yüksek voltaj daha yüksek dönüş demek tabii ki pil daha hızlı bitecektir. Ama normalde alacağınız voltun çok daha üstü bir volt alacaksınız. Bilgili olanlar aydınlatırsa sevinirim :)
 
  • Beğen
Tepkiler: seyit kuşku
Öncelikle amaç ne ? Yani voltaj yüksek olunca ne kazanmayı düşünüyorsun. Kaldı ki kullanın eletroniklerin imalatında belirtilen MAX Voltaj sınırları var.

Diğer taraftan voltaj yükselince pil daha çabuk bitmez. Pili bitiren çekilen akımdır, yani cihazların tüketimidir.
 
Kullandığımız şey voltaj değil voltaj ile akımın çarpımı olan güç. Voltajın yükseltilmesinin sağlayacağı tek kazanç, aynı güç için daha az akım kullanılmasıdır. Kablo kalınlığı, konnektör vs seçimi açısından daha düşük akım avantajlıdır. Öte yandan Mehmet'in vurguladığı gibi, her elemanın bir gerilim sınırı vardır. Yani aklımıza estiği gibi gerilimi artıramayız.
Pratikte gerilimi artırmak aslında uygulanan bir şey. Örneğin hem 3S hem 4S ile çalışabilen bir motor ve ESC kombinasyonunda duruma göre 3S yerine 4S pil tercih ederiz.
Ama pil gerilimini elektronik devre ile sadece düşük güç uygulamalarında örneğin alıcı beslemesi için artırırız.
Sebebi de şu.
Öncelikle bu tür DC DC inverterler büyük ve ağır olurlar. Uçan aletlerde ise ağırlık çok önemli bir faktördür. Buna, bu tür aletlerde kaçınılmaz olan enerji kaybını da ekleyince verimlilik açısından kabul edilemez olduğu anlaşılır. Kısaca biz modelde daha yüksek gerilim istersek basitçe ona göre bir pil takarız.
 
Ben 38 yasindayim. Simdiye kadar daha once kimsenin dusunmemis oldugu bir fikir aklima hic gelmedi. Birkac defa cok yaklastim, ama olmadi yani kisaca. Oyle kolay bir sey degil. Olursa zaten olay oluyor. Bu da herkese nasip olmuyor.

Bunun icin soyle bir dusunce semam var. Fikrim geldi diyelim, oncelikle bunu daha once birilerinin dusunmus olabilecegi kabullenmesi ile baslayip, arastiriyorum. Baktim uygulamasi yok, o zaman kesin gozden kacirdigim bir dezavantaj var diye dusunup onu bulmaya calisiyorum ve sonuc olarak da o dezavantaji buluyorum.