3D Model kaynakları hk.

Ahmet Can45

Türk Dünyası Gezgini
Web sitesi
www.linkedin.com
İlgi Alanı
Hepsi
Merhaba,
3D printer ile üretilebilen iha sektöründe faaliyet gösteren Flightory, Titan Dynamics, Lambda FlightWorks gibi firmalar dışında bildiğiniz firmalar var mı? Varsa eğer bilgi alabilir miyim. Model satışı yapması şart değil, çalışmalarını incelemek için de olabilir.

Teşekkür ederim

3D uçak tasarlayıp uçurmuş biri olarak kendi tecrübelerimi şöyle özetleyebilirim. Aslında uçak tasarlamak sanıldığı kadar zor değil. GrabCAD’den beğendiğin bir gövdeyi alıp, airfoiltools üzerinden uygun bir kanat profili seçtikten sonra kanadı gövdeyle birleştirmek işin en keyifli ve kolay kısmı. Sonraki adımda FlowSim ile basınç merkezini bulmak ve bazı temel aerodinamik simülasyonlar yapmak da oldukça eğlenceli.

Asıl zor olan kısım ise modeli 3D baskıya hazır hale getirmek. Şeytan detaylarda gizli… Ben şahsen yüzey modellemeyi pek sevmiyorum, tercihim katı modelleme yönünde. En iyi yolun da modeli retraction olmadan basılabilir hale getirmek olduğunu düşünüyorum. Bunun için SolidWorks’te, Tim Sation ustadın geliştirdiğine benzer bir yöntem kullanıyorum. Bu süreç biraz zaman alıyor çünkü her iterasyonda slicer’a gidip geri çekme oluşuyor mu diye kontrol etmek gerekiyor. Özellikle modeli parçalara ayırmadan önce bulkhead’leri ve alignment pin’leri tasarlamak bir anda tüm planı bozabiliyor.

“Ben bu kadar uğraşamam” diyenler genelde gyroid dolgu ile bir haftada yeni model çıkarıyor ama ben hâlâ geri çekmesiz tasarımdan yanayım. Burada anlattıklarımı forumda bir yerde paylaşmıştım, arama butonu faydalı olacaktır.

Son olarak ücretli modellerin dosyalarını satan, bunları basıp satan ya da böyle teklif eden şerefsiz emek hırsızlarına da söyleyeceklerim var. Sizde zerre kadar utanma yok mu? Başkasının aylarını harcadığı emeği çalıp üç kuruşa pazarlamak nasıl bir yüzsüzlüktür? İnsan biraz onur taşır, biraz ahlak bilir. Belli ki sizde ne haysiyet var ne de aile terbiyesi. Emeği sömürmekten başka meziyeti olmayan soytarılarsınız.

@Mehmet YILMAZ aynı fikirdeyim. PlanePrint uçakları bastım. Her birinde adamların detaylara gösterdiği özene hayran kaldım.
Bir arkadaşımla Learjet'i takip ettik. Çıkar çıkmaz ortaklaşa aldık. Arkadaşım basmadı. Ben kendime basıp topladım. İçim rahat etmedi ve bir tane daha satın aldım çünkü yaptığımız şey bana doğru gelmedi.
Geçen gün bir arkadaşım Learjet dosyalarını istedi. Kendisine şunu anlattım: Bu uçağa iki EDF, iki 100A ESC, 10 servo, elektrikli iniş takımları ve 6S pil alacaksın. LW PLA, PLA ve TPU kullanacaksın. Alıcı vs takacaksın. Sırf CA masrafı 5-6 yüz TL. Toplam maliyet 35-40 bin TL. Sen asıl hak edenlere 60-70 Euro vermekten mi kaçınıyorsun? Dosyaları paylaşamayacağımı söyledim.

3D uçak tasarlayıp uçurmuş biri olarak kendi tecrübelerimi şöyle özetleyebilirim. Aslında uçak tasarlamak sanıldığı kadar zor değil. GrabCAD’den beğendiğin bir gövdeyi alıp, airfoiltools üzerinden uygun bir kanat profili seçtikten sonra kanadı gövdeyle birleştirmek işin en keyifli ve kolay kısmı. Sonraki adımda FlowSim ile basınç merkezini bulmak ve bazı temel aerodinamik simülasyonlar yapmak da oldukça eğlenceli.

Asıl zor olan kısım ise modeli 3D baskıya hazır hale getirmek. Şeytan detaylarda gizli… Ben şahsen yüzey modellemeyi pek sevmiyorum, tercihim katı modelleme yönünde. En iyi yolun da modeli retraction olmadan basılabilir hale getirmek olduğunu düşünüyorum. Bunun için SolidWorks’te, Tim Sation ustadın geliştirdiğine benzer bir yöntem kullanıyorum. Bu süreç biraz zaman alıyor çünkü her iterasyonda slicer’a gidip geri çekme oluşuyor mu diye kontrol etmek gerekiyor. Özellikle modeli parçalara ayırmadan önce bulkhead’leri ve alignment pin’leri tasarlamak bir anda tüm planı bozabiliyor.

“Ben bu kadar uğraşamam” diyenler genelde gyroid dolgu ile bir haftada yeni model çıkarıyor ama ben hâlâ geri çekmesiz tasarımdan yanayım. Burada anlattıklarımı forumda bir yerde paylaşmıştım, arama butonu faydalı olacaktır.

Son olarak ücretli modellerin dosyalarını satan, bunları basıp satan ya da böyle teklif eden şerefsiz emek hırsızlarına da söyleyeceklerim var. Sizde zerre kadar utanma yok mu? Başkasının aylarını harcadığı emeği çalıp üç kuruşa pazarlamak nasıl bir yüzsüzlüktür? İnsan biraz onur taşır, biraz ahlak bilir. Belli ki sizde ne haysiyet var ne de aile terbiyesi. Emeği sömürmekten başka meziyeti olmayan soytarılarsınız

Açtığınız konulara göz gezdirdim çoğunu okudum. Başarılı işleriniz için tebrik ediyorum.

Simülasyon işlemi için, solidworks pro lisansım yok premium lisansım var orada da simülasyon modülleri yok ve flowsim yapacak başka bir programım yok maalesef. Ancak eşimin ansys öğrenci lisansı vardı orada yapmaya çalışacağım.

Şimdilik araştırmaya ve acele etmeden konuyu anlamaya çalışıyorum. Zamandan yana problemim yok geç olsun isterse yıllar sürsün ama güç olmasın. :) Bir işe yeterli araştırma olmadan girmenin büyük risk olduğunu düşünüyorum. Deneyimleriniz dolayısıyla bu süre zarfında sizin yardımınızı talep edebilirim. Özellikle tasarım sürecinde ve daha önce akışkanlar mekaniği ile ilgili detaylı deneyimim olmadığı için simülasyon süreçlerinde destek isteyebilirim.

Son paragrafta bahsettiğiniz emek hırsızlığı konusunda sonuna kadar haklısınız. Bazı insanlar ne yazık ki kolay ve bedavanın peşinde. Harcanan emekler yapılan yatırımların onlar için bir kıymeti yok maalesef.

Ekleme;
Bu arada yüzey modelleme ile ilgili bir solidworks eklentisi almıştık Tekyaz üzerinden. Genelde mobilya sektöründe kullanılan bir modül ama ben ürettiğimiz robotlar da kullanılan insan yüzü ve kalıbı için işimi göreceğini düşünüp satın almıştım. Ve fazlasıyla işimi gördü. Solidworks üzerinde yapılması neredeyse imkansız olan bir yüzey tasarımını daha kolay yapıp part olarak çıkarabildim. Belki bu iş için gerek kalmaz bu kadar detaylı yüzey modellemesine ama yüzey çalışmayı sevmediğinizi söylediğiniz için tavsiye etmek istedim. Çizimin görselini aşağıya ekliyorum.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Son düzenleme: