90Cm Balık Tutma Teknesi Donanımı Hakkında

Emre YEŞİL

Yeni Uye
Katılım
8 Eyl 2019
Mesajlar
47
Tepkime puanı
81
Yaş
34
Konum
ordu
İlgi Alanı
Hepsi
Öncelikle herkese önceki tekne modelimde ki yardımlarından dolayı teşekkür ediyorum. Şimdi yeni bir model yapmak istiyorum yaz mevsiminin büyük bölümünü balık tutarak geçiren birisi olarak bir balık tutma teknesi yapmak istiyorum. Planladığım boy 90cm en 22-23cm civarı planı aşağı da paylaşacağım.Planı %400 ölçeğinde büyüttüğümde teknenin yan ve alt bölümlerinin kapatmasını büyük oranda 100x10cm balsa plakalarla yapabiliyorum. Tekneyi kullanacağım yerde balıklar maksimum 500gr. veya altı ağırlıkta levrek olacaktır. Bir veya iki adet 12v 7a akü, bir adet 775 fırçalı motor buna uygun bir fırçalı esc, 5cm dört bıçaklı pervane ve bunlara uygun şaft(link aşağıda ekli), metal dişli servo ve 52mm dümen. Sizce bu donanım bu ölçekte küçük çapta balık avcılığı için kullanacağım tekne modeli için yeterli midir?




Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
775 motorun devirleri farklı olanlar var. Ona göre pervane tercihi yapmak gerekir. Balık tutma teknesinde ideal olan daha düşük devirli, torklu ve büyük pervane.
90 cm suya girdiğinde ceviz kabuğu kadar kalıyor ve 40-50 mt uzaktan başını kıçını ayırdetmek zor oluyor. Boyu biraz artırman ve eğer mümkünse cep tlf ile görüntü alacağın basit bir kamera sistemi teknenin yönlendirilmesinde yararlı olur.
 
  • Beğen
Tepkiler: Emre YEŞİL
Mehmet beye katılıyorum. Balık avı için düşünüyorsanız boyunu biraz daha büyük tutun. Eğer 90 cm düşünüyorsanız tekne ile yem arasına bıraktığınız misina boyunun ortasına 5 litrelik pet büyüklüğünde şamandıra koyun. Hem balık geldiğini tespit kolaylaşıyor hemde büyük balık gelirse balığı yormak kolaylaşıyor.

Balsa yerine 3mm konrtaplak sağlamlık ve fiyat avantajı sağlar. Yüzey düz olduğundan kaplama kolay olur.

Yapmayı planladığınız K203 torpido botu planda 49.5cm'dir. %400 büyütürseniz 2 metre civarı olur. Ölçeği kontrol etmenizi ve baskıyı kontrol sonrası almanızı öneririm.

Link verdiğiniz motor şaft pervane birbirine uyumu güzel. 10.000 d/dk motor pervane için uygun.
 
540 motorda çokça tork ve devir seçeneği olan motor varken 775 motorda pek seçenek bulamadım. Boyut konusunda sıkıntım çalışacak yerim yok o yüzden ölçeği biraz küçük tutmak zorunda kaldım. Avlandığımız yer dalga kıran olduğu için tekne benim 15-20 metre ilerimde olacak ama yinede çözüm olarak üzerine bir bayrak direği düşündüm.
Bu işte kullanabileceğim küçük boyutlu 30-40 cm civarı bir oltam ve renkli yumruk büyüklüğünde şamandıram var sanırım onu pet şişe yerine kullanabilirim.Malzemelerimi kontrol ettim 3mm 2 plaka balsam kalmış sağ ve sol kaplama için onu değerlendirip diğer bölümlerde önerdiğiniz gibi kontraplak kullanabilirim.Planda ölçek verilmiş ancak orjinal boyutuyla pdf'ini yazdırdığımda a4 boyutunda basıyor sanırım orjinalliği bozulmuş. A4 üzerindeki boyutunu %400 büyüterek bir çıktı aldım 90cm olarak çıktı.
Su geçirmezlik için kaplamalarda da bir sorun çıkmazsa güzel bir model ortaya çıkacağını düşünüyorum. Kafamı karıştıran özellikle iki durum vardı bir motorun yeterliliği, iki su geçirmezlik için dış kaplamasını nasıl yapacağım konusu.
 
Öncelikle link verdiğiniz şaft motor pervane uygun. Sıkıntı kargo beklemek.
Tekne üzerine olta kullanmayın. Olta yandan gelen balıkta teknenin devrilmesine sebebiyet verebilir.
Şamandıranın büyük olması tercih sebebidir. Büyük balık gelirse tekneye değil şamandıraya yük biner.
Planı A4 kağıda bastırmak istediğiniz için otomatik olarak sığdır seçeneği aktif ise kağıda sığdırır. Birebir baskı A3 kağıda uygun. Baskı aldığınız şekilde kullanın sıkıntı çıkacağını sanmıyorum.
Teknenin yarısını balsa yarısını kontraplak yapmak yerine tamamını kontraplak ile yapın. Daha sağlam olacaktır. Balsaları başka yerde değerlendirirsiniz.
Su geçirmek konusuna gelince boya su geçirmezlik için yeterlidir. Ekstra bişey yapmanıza gerek yok. Yağlıboya ile boyayıp suya attığım ve kullanmaya devam ettiğim springer kurtarma botum var. 5-6 yıldır hiçbir sıkıntı yapmadı. Su yalıtım konusunda yinede daha iyi birşey istiyorsanız elyafsız polyester ile iç ve dışa uygulama yapabilirsiniz. Boya gibi polyesteri sürmeniz yeterlidir. Polyester çok hızlı donduğundan azar azar karıştırarak kullanmalısınız.
 
  • Beğen
Tepkiler: Emre YEŞİL
Söylediğiniz gibi yaptım. İki adet 55CMX108CM 4mm kontraplak ve çeşitli yerlerinde kullanmak için 10 adet a4 ebatında 4mm kontraplak siparişi verdim. Modeli aşağı yukarı resimde çizdiğim gibi yapmayı planlıyorum. Ben ağırlık merkezini orta bölümü olarak düşündüm. Sanırım oltanın konumu ve ağırlık merkezinin konumu birbirini destekler bir şekilde ayarlanmalı.Bahsettiğim oltanın fotoğrafını paylaşıyorum. Devrilmeye neden olur mu bilmiyorum kırılmayan minik son derece esnek bir olta, alternatif olarak nasıl bir sistem kullanabilirim bilmiyorum.



Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Kontraplak parça parça sipariş vermeye gerek yoktu. Daha fazla maliyeti arttırır. Ortalama ağırlık merkezi tekne boyunun 1/3 arka aynaya yakın olan tarafıdır.
Olta kullanmanıza gerek yok. Tekne arkasına takacağınız kanca iş görecektir. 9gr mikro servo ile olta bırakma aparatı yapabilirsiniz. Hem suda açığa olta taşımak için kullanılır, hemde çok büyük balık gelme durumunda tekneyi kurtarır. Şaft boyu Mehmet beyin belittiği gibi uzun olmasında fayda var. Aküyü ağırlık merkezine göre konumlandırabilirsiniz.

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Yukarı videodaki tekneyi 7-8 sene önce balık avı için yapmıştık. Kalıbı halen duruyor, 10 adet vakum abs plastik ile çoğalttık. 8 adedi test için arkadaşlar tarafından yapıldı ve denendi. 2 tanesi ben ve ortak proje olarak yaptığım arkadaşımda. İkiside çalışır faal halde ama daha balık avı için deneme şansımız olmadı. ;D
 
Benim aslında kalıp hazırlayıp fiber bir model yapasım vardı. Elimde fazlasıyla fiber kumaş ve reçine olmasına rağmen bir model için onca zahmete girmek gereksiz geldi. Ozalitçiden çıktı aldım. Ellerinde ki en geniş kağıda bastırdığım da model boyu 100 cm civarına kadar geldi. Çoğu zaman evde çalıştığım için a4 boyu plakalardan kesim yapmak işimi çok kolaylaştırdı. Şimdilik bu kadar ilerledim. Umarım hatasız gidiyorumdur. Anladığım kadar su terazisi ve gönye kullandım. Söylediğiniz gibi şaftı uzun tutacağım ve motor yatağını plandaki yerine koyacağım.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
  • Beğen
Tepkiler: Üye silindi 8682
Planın sol yanında dik olan resimdeki gibi postaları üst güverte tarafından monte ederseniz (omurga yukarıda kalacak) teknenin iskeleti daha kolay çıkacaktır.
 
Omurganın uç kısmını henüz kesmedim onu da kesince omurgayı bütünüyle birleştirip diğer iki kaburga parçasını da yapıştıracağım.İsmini bilmediğim için kaburga diyorum. Doğru mu anladım bilmiyorum? Sanırım kaburgaların üst bölümünü de çıtalarla sabitlememi istiyorsunuz. Fotoğrafta kırmızı çizgiler ile gösterdiğim gibi. Bir sorum olacak aküyü dik değil de gövdeye yatırsam bir sorun olur mu?Eğer böyle yaparsam ağırlığı tabana verince sağa sola yatmasını daha çok engelleyebilir miyim?

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Aküye sıra gelene kadar daha hayli iş var.;)
Omurgayı neden böyle yaptınız ki. Pek çok parça ona dayanacak ve omurga bir anlamda yapımı yönledirecek parça.
Kullandıgınız malzemeyi üç kat filan lamine edip dikey koysaydınız daha sağlam ve kolaylık olurdu.
Bilmiyorum konuya göz attınız mı?
 
  • Beğen
Tepkiler: Emre YEŞİL
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Elindeki plan resimdeki gibi montaja uygun. Tekneyi sağlam kılan omurgadır. Omurgayı Mehmet abinin bahsettiği gibi kalın yapmalısın. Dış kaplamaya geçmeden önce aynı malzemeden 2 kat daha yapıştırın. Postalar arasına yaptığın çıtalar dışa taşmamalı, kaplama işi zorlaşmasın.
 
Şimdilik bu kadar ilerlemeyi başardım. Tecrübem olmadığı için kestiğim kaplama parçalarına güvenemedim ve geçici olarak kontrol amacıyla şok yapıştırıcı ile yapıştırıp denedim. Yan kaplamalar sorunsuz olarak oturuyor gibi ancak alt kaplamanın uç tarafa doğru keskin bir kıvrımı var ve ben 4 mm kavak plakayı kıvırmayı başaramadım sanırım kesip parça parça yapıştırarak kıvrım vereceğim. Uç noktadan kuyruk kısmına ip çekerek baktım bir hata yapmadıysam uç tarafı nizami duruyor. Omurgaya yatay ve dikey olarak ekstra katmanlar ekledim, biraz daha güçlendireceğim. Hata yapmadığımdan emin olduğum bölgeleri ağaç tutkalı ile yapıştırarak ilerliyorum.



Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Levhayı ıslatsak şekil almaz mı acaba ? Deneyen vardır diye düşünüyorum.
 
Tamamını yapıştırmayı denerseniz başarısız olursunuz. Her iki yanın belirli kısmını hızlı yapıştırıcı ile yapıştırın. Tutkalla sağlamlaştırın. Kuruduktan sonra devamını yapıştırın. Gerekirse bant, ip yada küçük çivi ile destekleyin.

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Videodaki teknem 88 cm boyundaydı. 5 mm kontraplaktan yapmıştım. Sonradan esnek kontrayı keşfettim. Artık esnek kontraplak kullanıyorum, şekil vermek daha kolay. Test yüzüşü pervane deneme videosu.