Adım Adım Piroflip

Adım Adım Piroflip

Bunu yapmak ne kadar doğrudur, insanı hareketi anlamadan ezbere iter mi bilmiyorum. Ama biraz "stick movements" konusuna da değinsek güzel olabilir mi?

Mesela halfpiro flip ilk yarısında; sol stick mesela saat 10 yönünde bir miktar tutulup, heli invert pozisyona geçtiğinde saat 6 yönüne çekilmesi. Sağ stick; saat 12 yönünden saat 6 yönüne kadar (saat 3 tarafından) yarım daire çizmesi...

Gibi gibi...

Rasim Öztürk' Alıntı:
Bunu yapmak ne kadar doğrudur, insanı hareketi anlamadan ezbere iter mi bilmiyorum. Ama biraz "stick movements" konusuna da değinsek güzel olabilir mi?
.....
Bildiğim kadarı ile Piroflip, stick ezberleme ile yapılamayan ender hareketlerden birisi Rasim.
Zira hareketi merkezde tutabilmek için doğru referans noktalarını izleyerek, doğru zamanda doğru komutu vermek gerekiyor.

Bu arada Ergün ben de yıllarca "Piroflip yarısını (Half Piroflip) yapıyorum" diye dolaşanlardandım :laugh:, iyi oldu doğrusunu öğrendiğimiz :thumbup:

Adım Adım Piroflip

Mehmet Kucuksari' Alıntı:
Bildiğim kadarı ile Piroflip, stick ezberleme ile yapılamayan ender hareketlerden birisi Rasim.
Zira hareketi merkezde tutabilmek için doğru referans noktalarını izleyerek, doğru zamanda doğru komutu vermek gerekiyor.

Bu arada Ergün ben de yıllarca "Piroflip yarısını (Half Piroflip) yapıyorum" diye dolaşanlardandım :laugh:, iyi oldu doğrusunu öğrendiğimiz :thumbup:

Yalnız değilsin abi :D half piroflip diye bir hareket olmadığını, olayın halfpiro flip olduğunu da öğrenmiş olduk ;D

Türker Akgün' Alıntı:
Emre Gaui X3 için nasıl bir crash kit önerirsin, ben anladım senin ne demek istediğini. :laugh: :lol: :lol:

;D ;D

Benim yaptığım gibi betona invert girersen "re-kiting" en mantıklısı oluyor. (Hem yeni kitlerde halo pal geliyor ;) ) ;D

Adım Adım Piroflip

Rasim Öztürk' Alıntı:

Mesela halfpiro flip ilk yarısında; sol stick mesela saat 10 yönünde bir miktar tutulup, heli invert pozisyona geçtiğinde saat 6 yönüne çekilmesi. Sağ stick; saat 12 yönünden saat 6 yönüne kadar (saat 3 tarafından) yarım daire çizmesi...

Gibi gibi...

Önce güncellemelerden bahsedeyim. İndex mesajı güncellendi. Tüm bölümlerde hareket adları doğru hallerine değiştirildi.
2. mesaja halfpiro-flip ve fullpiro-flip anlatım videoları eklendi. Tabak hala sahnede :laugh:

Tüm aerobasi hareketlerinde en önemli nokta bence "hareketin anlaşılması"dır. Bunu çoğu harekette zaten farketmeden yapıyoruz, çünkü çoğu harekette zaten hareketi algılamak ve farklı açılardan nasıl görüneceğini tahmin etmek çok da zor değil. Bazı hareketler zaten yapılırken 360 dereceden aynı görünüyor, örn; funnel.

Ancak piroflip'ler bunlara bir istisna. Piroflip'te hareketi anlamak çok daha büyük bir önem taşıyor. Yapmaya çalıştığınız flip'e gözün aşina olması gerekiyor ki, model ve kullanan el arasındaki hareketin uyumunu başarılı bir şekilde koordine edebilsin. Bunun için de gözün ilk aşamada "ne göreceğini bilmesi" gerekiyor.

1. bölüm son eklenecek olan pirofliplere genel bakış ve kaos videosundan sonra sonlanacak. Bu noktaya geldiğimizde, bu seriden fayda görmeyi bekleyen herkesin ellerine bir tabak / alyan / statik heli modeli aldığında halfpiro-flip ve fullpiro-flip hareketlerini yapabilmesi gerekiyor. Ardından harekete kumanda komutlarını ekleyeceğiz.

Örn; "sol stick mesela saat 10 yönünde bir miktar tutulup," demeyeceğiz. Onun yerine "sağ stick saat 3 yönüne geldiğinde, 45 derece flip tamamlanmış ve heli burun solda, kuyruk sağda, sağ aileron komutu ile karşıya flip yapabilecek pozisyona gelmiş olmalıdır , eğer gelmedi ise rudder komutunuz cyclic komuta göre geride kalmaktadır, şunu şunu yapın" diyeceğiz...

Hatta sana seriden çok önemli bir spoiler vereyim ;) Aslında tabak'taki "kuyruk bantı", skid tarafından tabağa hareket boyunca baktığında full piroda invertten düze flip sırasında verilmesi gereken cyclic komutlarını TAM OLARAK temsil eder, ve stiğin kumandada pozisyonu ile tabakta bantın pozisyonu 1e1 aynı olmalıdır...

Ergün Gürer' Alıntı:
Hatta sana seriden çok önemli bir spoiler vereyim ;) Aslında tabak'taki "kuyruk bantı", skid tarafından tabağa hareket boyunca baktığında full piroda invertten düze flip sırasında verilmesi gereken cyclic komutlarını TAM OLARAK temsil eder, ve stiğin kumandada pozisyonu ile tabakta bantın pozisyonu 1e1 aynı olmalıdır...
Bak bu SPOILER gerçekten çok ilginç :rolleyes: ;) %p

Adım Adım Piroflip

Vakit kaybetmeden calismalara basladim...
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Adım Adım Piroflip

Henüz ayrıntılı incelemedim. Üç haftadır evimde olamadığımdan uçuş da yapamıyorum sim de çalışamıyorum. Ama inşallah haftaya evime dönünce konuyu ayrıntılı incelerim.
Piroflip benim en çok yapabilmeyi istediğim hareketlerin başında geliyor. Üzerine çok da çalıştım. Ama hala çok eksiğim . Nick maxwellin videosu vardı onu anlamaya çalışıyordum. Ama bu kadar ayrıntılı bir anlatım yok hiç bir yerde. Bunun için ne kadar teşekkür etsem azdır

Adım Adım Piroflip

Türker Akgün' Alıntı:
Türker abi süpersin valla. Bayağı iyi başlangıç [emoji1] [emoji1]

Adım Adım Piroflip

Artik herkes terimler konusunda asina oldu zannedersem. :thumbup:

En guzeli de eskiden hic bir sey ifade etmeyen "90-180-360 derece pirouette ve 90-180-360 derece flip" terimlerini basit bir tabak ile nasil çözulurmus anlamis olduk. Ergun eger bu tabak anlatimini kendin buldun ise helal olsun :bravo: Yok baska yerden gorup bizlerle paylastim ise yine helal olsun zira anlatim olarak olayi bu kadar basit ve anlasir halde bizlerle paylasabilmek de gercekten buyuk bir meziyet :bravo:

Ozetle forum olarak 2 gun gibi kisa bir sure de piro ve flip ile ilgili teorik olarak cok guzel bir yol aldigimizi dusunuyor ve anlatimlarin devamini merakla bekliyoruz :RCKolik:

Adım Adım Piroflip

Türker Abi alemsin valla :lol: :lol:
espri yeteneğin cok farkli helal olsun diyorum :thumbup:
bu arada forum olarak herkeste ayri bir piro flip heyecani var.
Ergun hocaya tekrardan tesekkur ediyorum %p

Adım Adım Piroflip

Türker Akgün' Alıntı:

Türker, sen bu işi halletmeyi gerçekten kafaya koymuşsun... De kafaya koyma konseptinde 360 derece fazladan piro gözüküyor :laugh:

Mehmet Kucuksari' Alıntı:
Artik herkes terimler konusunda asina oldu zannedersem. :thumbup:

En guzeli de eskiden hic bir sey ifade etmeyen "90-180-360 derece pirouette ve 90-180-360 derece flip" terimlerini basit bir tabak ile nasil çözulurmus anlamis olduk. Ergun eger bu tabak anlatimini kendin buldun ise helal olsun :bravo: Yok baska yerden gorup bizlerle paylastim ise yine helal olsun zira anlatim olarak olayi bu kadar basit ve anlasir halde bizlerle paylasabilmek de gercekten buyuk bir meziyet :bravo:

Ozetle forum olarak 2 gun gibi kisa bir sure de piro ve flip ile ilgili teorik olarak cok guzel bir yol aldigimizi dusunuyor ve anlatimlarin devamini merakla bekliyoruz :RCKolik:

Abi sonuçta "rotor diski" diye bir konsept var biliyorsunuz. Ancak rotor diski üzerinden ne kadar konuşsak, ne kadar diagram anlatsak, simülatörde ne kadar paylaşsak... Elle tutulmuyor.

Tabak herkesin erişebileceği ve rotor diskini gayet güzel temsil eden bir model olur dedim. Hatta eşim ile bir süre tartıştık. Ben tabak dedim, o tava'da ısrar etti (onda kuyruk hazır ya).

Sonuçta tabak kazandı :laugh:

Adım Adım Piroflip

Ergün Gürer' Alıntı:
Abi sonuçta "rotor diski" diye bir konsept var biliyorsunuz. Ancak rotor diski üzerinden ne kadar konuşsak, ne kadar diagram anlatsak, simülatörde ne kadar paylaşsak... Elle tutulmuyor.

Tabak herkesin erişebileceği ve rotor diskini gayet güzel temsil eden bir model olur dedim. Hatta eşim ile bir süre tartıştık. Ben tabak dedim, o tava'da ısrar etti (onda kuyruk hazır ya).

Sonuçta tabak kazandı :laugh:
Ama bence Deniz haklı Ergün, TAVA çok daha güzel bir örnek olabilirdi :laugh: :D

İşin şakası bir yana "Tabak + Mandal" anlatımı gerçekten süper bir fikir :thumbup: Olayı herhalde bundan daha kolay anlatmak mümkün olmazdı. Fikir ve paylaşım gerçekten süper, emeklerinize sağlık. Hatta bu anlatımı Ingilizce yapıp, Helifreak paylaşsan eminim ki çok kısa bir süre içerisinde en çok izlenen PIRO videosu olur ;)

Bu arada video konusunda sana destek olan değerli eşin Deniz'e de selamlarımızı ve çekimler için verdiği destek için teşekkürlerimizi ilet lütfen :) Unutmadan buluşmada konuştuduğumuz konuyu henüz paylaşmadığını da hatırlatırsan ayrıca sevinirim :D