Align 3GX FBL Ünite Kuyruk Ayar Problemi

Türker Akgün

Moderator
Katılım
4 Eki 2012
Mesajlar
13,558
Tepkime puanı
15,098
Yaş
44
Konum
Kocaeli
İlgi Alanı
Heli
Arkadaşlar,

Pek çoğumuz Align firmasının fiyat avantajı sebebiyle Super Combo kitlerini tercih ediyoruz ve bu kitlerle birlikte otomatikman bir 3GX FBL ünite sahibi de oluyoruz. :laugh:

Benimde yaşadığımı gibi zaman zaman bu ünite ile kuyruk ayarında problem yaşayan arkadaşlarımız olabiliyor. Sorun genellikle kumandamızdan verdiğimiz kuyruk gain değerine ünitemizin adeta tepkisiz kalması ve düzeltemediğimiz performansız bir kuyruk ile karşımıza geliyor. :(

Sizde böyle bir durum yaşıyorsanız aşağıdaki videoyu izlemenizde fayda olabilir diye düşünüyorum. Umarım faydası dokunur. :saygilar:

Align 3GX FBL Ünite Kuyruk Ayar Problemi Videosu :

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Daha önce Paylaştığımız Ayar aşamalarımız :

- Align 3GX FBL Unitesi Ayarları : Alıcı Bağlantısı
- Align 3GX FBL Unitesi Ayarları-1 : Kumanda Ön Ayarları
- Align 3GX FBL Unitesi Ayarları-2 : DIR Menüsü Ayarları
- Align 3GX FBL Unitesi Ayarları-3 : Kuyruk Menüsü Ayarları
- Align 3GX FBL Unitesi Ayarları-4 : Throttle Kalibrasyon Ayarı
- Align 3GX FBL Unitesi Ayarları-5 : Yazılım Ayarları
- Align 3GX FBL Unitesi Ayarları-6 : Final Kumanda Ayarları
- Align 3GX FBL Unitesi Ayarları-7 : 2 Eksen Gyro Ayarları
- FBL- Flybarless Helilerde Maiden Öncesi Nihai Son Kontroller
- Align 3GX FBL Unitesi : Kullanıcılardan Gelen Soru / Sorunlar
- Align 3GX FBL Ünite Kuyruk Ayar Problemi

Flybarlı (FB) ile Flybarless (FBL) Heli arasındaki Temel Farklar / Benzerlikler
FBL- Fylarless Helikopterlerde Kumanda ve Elektronik Ayar / Setup Konu Indeksi
 
Son dönemlerde sıkça karşımıza çıkan basit ama bulması zor bir problemi de konumuza ilave ettin ya, Türker'im helal olsun :bravo: :thumbup:

Herkesin korkulu rüyası olan ALIGN 3GX ayarlamak 2 tık kadar kolay. Türkiye'de bir ILKE daha imza attığın için seni canı gönülden tebrik ederim kardeşim :RCKolik:
 
Rckolik ailesi için faydalı bir iş yapabiliyorsak ne mutlu bize. :RCKolik:
 
Ynt: Align 3GX FBL Ünite Kuyruk Ayar Problemi

Türker Akgün' Alıntı:
Rckolik ailesi için faydalı bir iş yapabiliyorsak ne mutlu bize. :RCKolik:
Abi hatirlarsan yozgatta safak in 500 unde de ayni problem vardi cozememistik daha sonra benim 450 dede ayni problem cikti surekli kayisla ugrasip durdum.gerginliktendir diye simdi net cozum geldi ankaraya doner donmez uygulamaya baslayip bi video cekicem :)
 
3GX ve satellite sistemleri kullanmadığım için konuya biraz uzağım. Ancak bu biraz futaba sbus kullanırsan yada konvansiyonel bağlarsan kanalların değişmesine benziyor ki gerçekten kimsenin aklına kolay kolay gelmeyecek bir durum. Bu ünitenin huyu suyu gerçekten değişik daha önce başka bir ünitede böyle bir ayar gerekliliği duymamıştım.

Böyle insanların kafasını karıştırabilecek bir durumu açıklığa kavuşturmak gerçekten kullanıcılar için faydalı olmuştur. Bu ünite niye böyle diyenlere ayarını yapamıyorsunuz demek yerine emek gösterip püf noktalarını anlatmak gerçekten ünite adına yapılabilecek en hayırlı iş. Kuyruk gainin ayarlanması gerçekten de olmazsa olmaz temel bir ayar. Bu noktanın açığa kavuşturulması daha şimdiden işe yaramış görünüyor :) Oğulcanın kuyruk problemi hallolacak gibi duruyor.
 
Aslında benim raptorda kuyruk ayarlarını yaparken de sanki kumandadan gain vermemin bir etkisi yokmuş gibi hissettim. FBL ünitenin programı açıkken ise kumandadan gain değiştirdikçe ekranda da oynama oluyor. Ki zaten ben alıcı takarak kullanıyorıum
 
İlker hocama sonuna kadar katılıyorum , Align firması bence kendisine bir güzellik borçlu.Flybarless bir helim olmadığı için , bu tür ayar konularını pek inceleme gereği görmedim.Ancak incelemediğm halde , sorunlu bir ünite olduğu o kadar çok söylendi ve gözüme takıldı ki , Fbl sisteme geçersem 3Gx ile falan işim olmaz diye düşünüyordum artık.İşte Türker bey bu düşünceyi kırma başarısını göstermiş bir kardeşimiz.Teşekkürler Türker bey , her zamanki gibi yine çok harikasınız.... :thumbup:
 
Align 3GX FBL Ünite Kuyruk Ayar Problemi

İlker Sönmez' Alıntı:
...
Böyle insanların kafasını karıştırabilecek bir durumu açıklığa kavuşturmak gerçekten kullanıcılar için faydalı olmuştur. Bu ünite niye böyle diyenlere ayarını yapamıyorsunuz demek yerine emek gösterip püf noktalarını anlatmak gerçekten ünite adına yapılabilecek en hayırlı iş....
İlker Hocam ilk FBL modelim Align Super Combo bir kitti. O zamanlar kiti sipariş ettiğimde Mehmet Abiyle 3GX ile ilgili konuşuyorduk ne yapalım diye. :-\ Çünkü modelciler arasında 3GX bırakın performans alınabilecek bir ünite olmayı modelin teslim edilmesinin bile riskli görüldüğü bir üniteydi. :(p Genellikle kullanıcıların 3GX üniteyi bir kenara bırakıp güvendikleri bir ünite ile yollarına devam ettiklerini duyuyorduk. ???

Neyse fazla uzatmıyayim sonuçta biz üniteye bir şans vermeye ve ön yargılı yaklaşmamaya karar verdik. Yaptığımız test sonuçları da başarılı olunca paylaşımda bulunmayı uygun gördük.

Buradan şu sonuç çıkarılmasın ben 3GX ünitenin mükemmel bir ünite olduğunu falan söylemiyorum, hatta en çok eleştirenlerden biriyimdir belki de muhtemelen. :laugh: Peki çöpe mi atılmalıdır derseniz onu da doğru bulmuyorum.

Son olarak özellikle versiyon 4.0'dan sonra biraz daha kullanıcı dostu olmaya başladı diye düşünüyorum ünite için. Ama halen geride kaldığı çok nokta var elbette diğer firmalara göre. :saygilar:
 
Align 3GX FBL Ünite Kuyruk Ayar Problemi

Cahit Kaş' Alıntı:
Aslında benim raptorda kuyruk ayarlarını yaparken de sanki kumandadan gain vermemin bir etkisi yokmuş gibi hissettim. FBL ünitenin programı açıkken ise kumandadan gain değiştirdikçe ekranda da oynama oluyor. Ki zaten ben alıcı takarak kullanıyorıum
Cahit Hocam eminim farketmişsindir kumandadan verdiğin gain değeri ile FBL ünitenin kendi yazılımı içerisinde algıladığı gain değeri esasında numerik olarak aynı değil, yani en azından benim bu zamana kadar gördüğüm hiçbir ünitede değildi. Örnek olarak kumandadan girdiğin 65 gain değerini FBL ünite belki de 22 olarak algılıyordur kendi içinde. Arttırıp azalttığında yazılımdan değiştiğini görmek sinyalin doğru yerde olduğunu söylüyor bize bu tamam. %p Burada ufak bir detay daha var esasında; FBL ünitemiz gain değerini hangi kanaldan alıyorsa örnek olarak 5 kanal diyelim kumandadan bu kanalın "End Point / Travel Adjustment" ayarını arttırdığımızda (örnek %100'den %120 yaptığımızda) ünitenin algıladığı gain değeri de kendi içerisinde değişiyor.

Bunu neden söylüyorum dersen, örnek olarak kumandamızdan gain değerini %100 verdik ve bu durumuda FBL ünitemizin kendi içerisindeki gain değeri %38'e denk geldi diyelim. Ama bu %38 değerini biz daha da arttırmak istiyoruz diyelim; o durumda yapabileceğimiz şey range'i arttırabilmek için kumandamızdan bu kanalın "End Point / Travel Adjustment" ile oynamak olabilir.

Dahada olmazsa gain değerini kanal üzerinden taşımayıp direk FBL yazılımı üzerinden manual olarak verebiliriz. Bu durumda kumandadan gain değerini alma dememiz gerekiyor. ;)
 
Align 3GX FBL Ünite Kuyruk Ayar Problemi

İlker Sönmez' Alıntı:
.......Böyle insanların kafasını karıştırabilecek bir durumu açıklığa kavuşturmak gerçekten kullanıcılar için faydalı olmuştur. Bu ünite niye böyle diyenlere ayarını yapamıyorsunuz demek yerine emek gösterip püf noktalarını anlatmak gerçekten ünite adına yapılabilecek en hayırlı iş......
Kesinlikle Ilker Hocam :thumbup: Sadece bu unite icin degil, genel de Turk milleti olarak ne yazik ki vakit ayirip ozellikle video paylasim yapmayi sevmiyoruz :-\

Soru soran olursa "Urun super, harika" diyerek reklam yapmayi da seviyoruz , sorun yasayanlara kisiye ozel destekde de problem yok. Ama olay kalici ve butun bir paylasim yapmayi gelince ne hikmetse cogu kisi bunun icin zaman ayirip, paylasim yapmaktan kaciniyor :-\

Hal boyle olunca tum bilgiler yabanci dilde kalıyor. Ingilizce bilen arkadaslarimiz olayi rahat cozuyorlar ama bilmeyen ya da modelcilige yeni baslayanlar ise eksik ayar yuzunden cogu zaman basarisiz oluyorlar.

Dusunursek 3GX cikali nerede ise 3 sene oldu. Youtube bir aratin 3GX ayari diye, kac tane full ayar konusu cikacak :embarras: