Biz neden böyle bir şeye sahip olamıyoruz
Tamamen para ve cesaret işi.Türbinin yanma riski varmış , risk olarak bile görmem , eğer o para bende olacak , şu olmayan pilotajımla bile denerim o aleti , bu tür işlere kalkışmak cesaret işidir , o cesaretin arkasında da para yatar (genel olarak) , paran varsa hava da da patlasa , yeniden denersin , işte bu adamlar , yeniden deneyenler , inanın bunlarda kimbilir kaç kırım , kaç kaza yaptılar , denemeden olmaz zaten , türbin olayına gelince , aslında evimizdeki ocaklardan pek bir farkı yok , jet motor teknolojisinin altında yatan mantık , 4 zamanlı içten yanmalı motor kadar bile derin bir teknik bilgi gerektirmiyor.Tek sorun malzeme ve bunları doğru hesaplamalarla kullanmak.Yüksek ısı , basınç , buna dayanacak materyal seçimi.Araştırdım , paslanmaz çelik , krom malzeme kullanıyorlar , motorun en can alıcı kısmı , 5000- 6000 rpm'leri görmeye dayanacak rulmanlar, türbin fan yaprakları , sanırım onlarda çelik , çünkü alüminyum fan o ısıya dayanmaz , birde mikron hassasiyetli üretim ve balanslama.Yapılışı basit görünüyor , ama malzeme öylesine enteresan ki , o devire ve ısıya dayanabiliyor.Bunlar aşılsa yapılmayacak bi meret değil.
Biraz bol keseden attığımı düşünebilirsiniz belki ama , gerçekten bu teknolojileri yakalamak istiyorsak az bir destek ve cesaretle , yapılmayacak bir şey değil.Basit bir elektrik motoru devir kazandırırken , yanma odasına yakıt pompalanıyor ve yine basit bir buji ile ateşleme yapılıyor.Yüksek hava emişi için tasarlanan fan kısmı içeriye hava çekerken , yanma odasında ateşlenen yakıt ,havayı inanılmaz bir hızda ısıtıyor ve bu ısı hem müthiş bir dönme kuvveti oluşturuyor ve dar olarak tasarlanmış egzost kısmından türbilanslı bir şekilde dışarı çıkıyor , bu esnada moment gittikçe hızlanıyor ve fan daha hızlı dönmeye zorlanıyor , yani başlangıçta verdiğinizi hafif dönme kuvvetinin ardından , durdurulamaz bir vakum kuvveti başlıyor ve motor çekebildiği kadar yüksek devirle hava emmeye başlıyor.
Off, kıt kanaat , olmayan mühendislik bilgim , olmayan elektronik bilgimle , ancak bu kadar anlayabildim jet mantığını.Umarım yanlış değildir , varsa bilgisi olan arkadaşlarımız da bir zahmet bilgilerini esirgemesinler artık.
Yani diyorum ki aslında , forumumuzda kimbilir hangi imkanlara sahip arkadaşlarımız vardır , koskoca sanayi tesisi sahibi olan abilerimiz de vardır , harçlık biriktirip hobi yapmaya çalışan hevesli öğrenci kardeşlerimiz de vardır.Üstün teknik bilgi ve beceriye sahip elektronikçi, mühendis, tekniker , teknisyen abilerimizde vardır , ama nedense böyle şeyler için atılım , cesaret , fikir yoktur.Bizler sadece onlar uzaya çıkarken hayıflanmayı öğreti edinmişiz kendimize , aslında temel sorun budur , yoksa toplansak şu forumda , herkes bir el atsa , o jet motor ülkemizde de rahat rahat yapılır mı yapılmaz mı diye minicik bir soru işareti koyuyor , okuyanlardan konuyu bu kadar uzattığım için özür dileyerek saygılarımı sunuyorum...