www.bilimselyuzme.com

BLADE mCP X BL : Kullanıcı Yorumları / Tavsiyeleri / Önerileri / Bulgular

Mehmet Kucuksari

Administrator
İlgi Alanı
Heli
Bu başlık altında BLADE mCP X BL kullanıcılarımızdan gelen her türlü Yorum, tavsiye, önerileri derli toplu olarak sizlerle paylaşalım dedik.

Ben şu ana kadar özellikle Türker kardeşimden öğrendiklerimi bu konuya ilave ettim. Bundan sonra lutfen mCP X BL ile ilgili tecrübelerinizi bu konu başlığı altında paylaşalım.

Şayet forumumuzda yaşadığınız sorunun cevabını bulamadıysanız, problem ile ilgili yeni konu açabilirsiniz.

BL Versiyonu Yeterince Sağlam mı ?
1- Türker ve Benim Fikrimiz ve Video ile Örnek Düşüş ve Hasar Raporları
2- Üyemiz Yorumu - Kadir Kocaman

Genel Tavsiyeler / Bilgiler
1- BLADE mCP X BL Ilk Ucuş Adaptasyonu için TIYOLAR
2- Kuyruk Stabilatörün- Tail Fin'in sağlamlaştırılması
3- BLADE mCP X BL Kuyruk GAIN değerinin değiştirilmesi

Dikkat Edilmesi Gerekenler
1- Anten ve Güç Kablosu Yerleşimi
2- Kumanda ile Heli BIND yapamıyorum
3- Pal Açı Kontrollü
4- Düşüş Sonrası Kontrol Edilmesi Gerekenler

Çözülen Sorunlar
1- Tırnakları Kırılan Iniş Takımın Tamiri
2- Model Kalkış Sırasında Öne Doğru Yatıyor
3- Model havada az da olsa bir yöne doğru kendi kendine kayma yapıyor
4- Servoların kesik kesik hareket etme, tutukluk problemi ve çözümü
5- Kalkarken heli geriye doğru yatıyor
6- Düşüşler sonrası Swasplate üzerindeki Rulman yerinden çıkıyor ,

Tavsiye Edilen Upgrade Parçaları
Orjinal Pili Alternatif Pil Önerisi ve Çoklu sarj kablo önerisi :
Lynx Marka RENKLI Ana ve Kuyruk Pal Değerlendirme (T.Akgün) :

ÖNEMLI DIP NOT:
10.01.2014 Tarihli GÜNCELLEME
Aşağıdaki yazılar ve "Çözülen Sorunlar" kısmında bulunan 2 ve 3. maddeki sorunların ana kaynağı PROBLEMLI Ana Kart imiş. Blade firması kart değişimini ücretsiz yapmayı kabul etti.

Şimdilik bu kadar arkadaşlar.
Bazılarınız ya madem bu heli bu kadar problemliydi neden öneriyorsunuz diyebilir :embarras:

1- Öncelikle yurtdışı forumlarda öyle büyük olumsuz yorumlara kesinlikle rastlamadık.
2- Diğer bir önemli detayda inanmayacaksınız ama bu bulduklarımızın %80 daha geçen hafta gelen ve toplamda 15-20 ucuş yaptığım benim kitte ortaya çıktı. Yaklaşık 2 aydır Türker kardeşim kullandığında kitte bu sorunların hiç birisi olmadı.

Bu durum benim kite mi özel yoksa genel mi, ilerleyen günlerde sizlerden gelecek geri bildirimlere göre konu netliğe kavuşacaktır diye düşünüyoruz :D

Kumanda ile Heli BIND yapamıyorum
Bu bilinen bir problem. Muhtemelen kumanda heliye çok yakın bir mesafede.

Öncelikle kumandanız kapalı iken heliye enerji verin. Yaklaşık 3-4 mt uzaklaşın. Bind tuşuna basılı iken kumandanın enerji açın. Sağlıklı bir şekilde BIND olduğunu göreceksiniz ;)

Pal Açı Kontrollü
Her ne kadar heliniz sıfır olsada bence kutuyu açtıktan sonra merkezdeki pal açısının SIFIR olduğunu kontrol edin. Mesela benimkinde az da olsa + açı vardı.

Aşağıdaki V922 ile ilgili daha önce paylaşılan konulardakine benzer şekilde kontrol edip, ayarlama yapabilirsiniz :)

Düşüş Sonrası Kontrol Edilmesi Gerekenler
V922 ile benzer yapıda olduğu için, benzer şeyleri kontrol etmek gerekiyor :D

Model Kalkış Sırasında Öne Doğru Yatıyor
Şayet Servo kolları aynı uzunlukta ve gaz verdiğinizde "Swashplate" yere paralel etmesine rağmen, özellikle kalkış anında heli aşırı derecede öne yatıyor ise, o zaman kumanda ile yeniden BIND ediniz.

Yukaridaki sorunun ana kaynağı PROBLEMLI Ana Kart imiş. Blade firması kartti ucretsiz olarak degistirdi.

Swashplate paralellik kontrol ve ayarlaması ile ilgili olarak aşağıdaki 6 kanal heli ayar konusuna bakabilirsiniz, benzer mantık geçerli ;)

Model havada az da olsa bir yöne doğru kendi kendine kayma yapıyor
Malum FB ünitesi olduğu için kumanda üzerinden TRIM verebiliyoruz ve helimiz örneğin eskiden yapmadığı bir şeyi yapıp, hafif hafif öne doğru kayıyor.

Çözüm yeniden BIND :rolleyes:

Yukaridaki sorunun ana kaynağı PROBLEMLI Ana Kart imiş. Blade firması kartti ucretsiz olarak degistirdi.

Şimdilik bu kadar arkadaşlar.

Bazılarınız ya madem bu heli bu kadar problemliydi neden öneriyorsunuz diyebilir :embarras:

Öncelikle yurtdışı forumlarda öyle büyük olumsuz yorumlara kesinlikle rastlamadık.

Diğer bir önemli detayda inanmayacaksınız ama bu bulduklarımızın %80 daha geçen hafta gelen ve toplamda 15-20 ucuş yaptığım benim kitte ortaya çıktı. Yaklaşık 2 aydır Türker kardeşim kullandığında kitte bu sorunların hiç birisi olmadı.

Bu durum benim kite mi özel yoksa genel mi, ilerleyen günlerde sizlerden gelecek geri bildirimlere göre konu netliğe kavuşacaktır diye düşünüyoruz :D

Mehmet abi her zamanki gibi yine bir başyapıt hazırlamışsın. Bu modelciliğe nasıl bir gönül vermişliktir elimden sadece saygı duymak ve :saygilar: geliyor.

Mehmet, forumumuz V922'den sonra Blade için de temel bir kaynak olacak gibi görünüyor. Eline, emeğine sağlık!... :bravo:

Teşekkürler Ömer abi, Türker kardeşim :) Galiba bende biraz düzen hastalığı var :laugh: :D

Mehmet Kucuksari' Alıntı:
Teşekkürler Ömer abi, Türker kardeşim :) Galiba bende biraz düzen hastalığı var :laugh: :D
Bulaşıcı mıdır abi, nerden buluruz bu virüsü bana da lazım bundan. :lollol: :lol:

Micro Heli Lineer Servo Temizliği

Lineer servo kullanan 6 kanal micro helilerde, fırçalı (V922, FBL 100, mCPx) ya da fırçasız versiyon (Blade 130x, mCPx BL) ayrımı olmadan, zaman içerisinde servo hareketlerinde ara ara kesintiler, tutukluklar yaşanabiliyor.

Bu durum çoğu zaman yeniden enerji vermek süretiyle ya da zamanla kendiliğinden düzeliyor olsa da, bazen servolara müdahale etmek gerekebiliyor.

Lineer servolar yapısı gereği ortaya çıkan bu problemi şu şekilde TEMIZLEMEK süretiyle çok rahatlıkla ortadan kaldırmamız mümkün ;)

NOT: Servo kanalına yerine takarken kullanılan 4 tane vidayı çok aşırı sıkmayın zira beyaz olan servo kasası çatlayabiliyor.

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

BLADE mCP X BL Ilk Ucuş Adaptasyonu için TIYOLAR Videomuz

Türker kardeşim sağolsun, özellikle Fırçasız micro helilere adaptasyon sürecinde, özellikle kapalı alan uçuşları için, çok özel ve güzel bir TIYO paylaştı bizimle :thumbup:

Şayet kumandanızın bu özelliği var ve henüz fark etmedi iseniz, özellikle yeni başlayan arkadaşlar için mutlaka denemelerini tavsiye ederiz ;)

BLADE mCP X BL 6 Kanal Micro Heli Ilk Ucuş Adaptasyonu için TIYOLAR Videomuz

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Elinize sağlık,, dx7s de ben de görmüştüm bu özelliği etkin edip etmeme konusunda kararsızdım eğer kitapçık da verilen expo değerleri pilotajıma yeterli gelmezse expo yu aktiv ederim....gerçi helimiz halen gelmedi :)

kadir kocaman' Alıntı:
Elinize sağlık,, dx7s de ben de görmüştüm bu özelliği etkin edip etmeme konusunda kararsızdım eğer kitapçık da verilen expo değerleri pilotajıma yeterli gelmezse expo yu aktiv ederim....gerçi helimiz halen gelmedi :)
Rica ederiz Kadir Bey :) Curve Expo'yu aslında sürekli kullanmamak en iyisi ;) Ama malum önümüz kış. Şayet modele dışarıda yeterince alışmadan içerde uçmak gerekirse, geçici süre, yani adaptasyon süresi için yardımcı olabilir diye paylaşalım dedik %p