Bozuk Flysky FS-T6'a Arduino ile Verici ve Alıcı Yapımı

Katılım
22 Ağu 2019
Mesajlar
16
Tepkime puanı
24
Yaş
26
Konum
Trabzon
İlgi Alanı
Hepsi
Hala çözemediğim sebeplerden dolayı sinyal üretip haberleşme sağlayamayan Flysky Fs-T6 kumandamı mümkün olduğunca hayata döndürmeye çalışıyorum. Geçen hafta kumandayı simulatorlerde kullanmak için ses girişinden nasıl bağlantı yapılacağını anlatmıştım. Bu bağlantıda PPM sinyali kullanıyorduk. Normalde Flysky'ın bu modelinde işlemcisi desteklemesine rağmen PPM özelliği yok. Ben de hazır kumanda bozukken Arduino ile bu PPM sinyalini okuyup kendi verici ve alıcımı yapayım dedim.

Aşağıda anlatacağım işlemi hali hazırda çalışan kumandanız için yapmak çok mantıklı olmaz açıkçası. Çekeceğiniz çileye ve malzeme parasına değmez. PPM özelliğini çok istiyorsanız Atmega328P işlemcili Arduinolara yazabileceğiniz hazır PPM Encoder'lar var. Benim bu projedeki amacım hem boş vaktimi hem de çalışmayan kumandamı değerlendirmek. Kendi kumandanızda oluşturacağınız hasarlardan bu paylaşımın sahibi sorumlu değildir. Ama yardım etmekten de çekinmez. Lütfen başlamadan önce şu uyarılara bir göz atın.

- Kumandanın bir kaç yerini modifiye edeceğimiz için bu işlem sırasında kumandanıza zarar verebilirsiniz.
- Arduino ile beraber kullanacağımız NRF24 modülleri Arduino ile haberleşirken gürültüden çok etkileniyor. Uzun ve kalitesiz kablolardan feci derecede etkilenebiliyor. Sağlıklı bir bağlantı alabilmeniz biraz uğraştırıcı olabilir.

Malzeme Listesi:

- 2 Adet Arduino Nano
- 2 Adet NRF24L01 + PA
- 2 Adet nRF24L01 Wireless Modül Adaptörü
- Havya
- Bol bol kablo
- Erkek Pin Header (Alıcı için)
- El
- Bol bol sıcak silikon





Alıcı için şema
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Verici için şema
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Alıcı ve verici için gereken kodları da konunun eklerinde bulabilirsiniz arkadaşlar.


Alıcı

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Bir kaç güne alıcıya ek bir switch ekleyeceğim. Switchle bearber PPM ve PWM arasında geçiş yapmayı düşünüyorum. Alıcının küçük olması için uğraştım ancak lehim yapma yeteneklerim el verdiği kadar kabloları düzenli tutabildim. Siteye atınca resimde gözükmemiş ama orada fermuar vardı :lollol:


Alıcının altındaki katliam
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol



Kumandanın İçinden Kaos
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol




Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Pense ve kıl testeresi yardımıyla kumandanın kutusunda da biraz değişiklik yapmak durumdunda kaldım. Biraz sıcak slikonla yapıştırınca sıkıntı kalmadı %p


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Arduinoya kumandadan gelen sinyalleri bu iki kablo üzerinden aktarıyoruz. Bunları kumandanın içerisinde dolandırıp Arduino'ya bağlama kısmı size kalmış. Kumandanın halinden görebileceğiniz üzere kablo düzeni konusunda tavsiye verebilecek birisi değilim :coolxf:

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Arduino'yu kumandanın içindeki 5V regulatörden besleyebiliriz. RF modülünün adaptörünün kendi içinde 3 voltluk regülatör var. Arduino'nun 5V kısmından beslerseniz sıkıntısız çalışacaktır. Arduino'nun 3v ayağından besleyince güç sıkıntıları oluyor.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Eşleşme tuşunun yuvası tam usb girişi kadar olduğu için simulatör kablosunu buraya oturacak şekilde ayarladım. Çıkartıp takması daha rahat oluyor.

Çok fazla detaya inemedim. Yapım aşamasında fotoğraflamayı unuttum açıkçası. Ama yukarıda anlattığım kadarıyla bu işlemi yapmanız çok kolay. İlk prototiplerimde iki modül arasındaki haberleşmeyi sağlama konusunda çok problem yaşadım. Kabloların mümkün olduğunca kısa olması çok önemli.
Hem alıcı hem verici tarafında NRF24'ün güç antenli modelini kullanırsanız açık alanda 1.8km kadar mesafe sağlaması gerek. Ben kendi evimin içinde bir kaç oda arkasından gayet güzel sinyaller alabildim. ( arada 4 5 tane duvar var iken) Açık alanda testlerini de yakın zamanda yapacağım.

Yapım aşamasında bir sıkıntınız olursa yazmaktan çekinmeyin. İleride kumandaya Gyro özelliği de eklemeyi düşünüyorum. Eğlenceli olur gibime geliyor. Başka bir projede görüşmek dileğiyle :RCKolik:
 

Ekli dosyalar

  • FlySky Transmitter Mod.zip
    3.2 KB · Görülme: 242
Deneysel bir çalışma olmuş ama görsel destek ile anlatım tek kelime ile harika :thumbup:

İllaki birisinin işine yarayacak olan bu paylaşım için teşekkür ederiz, ellerine sağlık :RCKolik: