Çaylak Model

Yağız TOMAR

Yeni Uye
İlgi Alanı
Hepsi
Merhaba ben ilk defa RC uçak yapıyorum önce kendin yap isimli kanaldan bir model belirlemiştim sonra abilerim bana çaylak eğitim modelini tavsiye etmişti fakat model ile ilgili pek birşey bulamadım modelin planı elinde olan varmı iki gündür arıyorum bulamadım

Merhaba Yağız kardeşim.Aşağıdaki linkte PDF formatında modelin planı mevcut hatta uçuş videolarını da görebilirsin.

5 bölümden oluşan yapım videosu da var.Kanatları Clark Y kanat profili ile sıcak tel ile kesmek en sağlıklısı.Yapım aşamalarında takıldığın yer olursa yardımcı oluruz.
Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Tamer Ağabey,sıcak tel ile kesim yapacağım fakat airfoil kalınlığı konusunda emin olamadım. 140 cm kanat açıklığı ve 23 cm kord var. Alan hesaplamasında 6/1 oranında bir hesaplama ve uyuyor.Ancak kalınlık (thickness) konusunda emin olamadım.Keşan'da kalıp çıkarabileceğim tek bir yer var ve farklı kalıpları sık sık deneyemiyorum.Kanat kalınlığını 30 mm olarak düşünmüştüm,uygunsa dxf dosyasını ona göre yapacağım.

• Beğen
Tepkiler: Tamer Öztürk
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Bu hesaplamaya göre 230 mm % 11.7 : 26 mm minimum değer
230 mm % 28 : 6.44 mm maksimum değer çıkıyor.Doğru mu hesaplıyorum bilmiyorum.

• Beğen
Tepkiler: Gürkan Öztop
Tamer Ağabey,sıcak tel ile kesim yapacağım fakat airfoil kalınlığı konusunda emin olamadım. 140 cm kanat açıklığı ve 23 cm kord var. Alan hesaplamasında 6/1 oranında bir hesaplama ve uyuyor.Ancak kalınlık (thickness) konusunda emin olamadım.Keşan'da kalıp çıkarabileceğim tek bir yer var ve farklı kalıpları sık sık deneyemiyorum.Kanat kalınlığını 30 mm olarak düşünmüştüm,uygunsa dxf dosyasını ona göre yapacağım.
Cankut hocam Airfoil kalınlığı derken ne demek istediğinizi anlamadım.Bu modelin tasarımı Cem Zırh hocamıza ait kendisi hala modelcilikle ilgileniyor mu bilmiyorum ancak videolarda da gördüğünüz gibi köpüğün uçlarına tahtadan kesilmiş airfoili tutturup sıcak tel ile kesim yapıyor.Bence kalıp çıkarmaya gerek yok sıcak tel ile aynı yöntemle kesilebilir, Airfoil olarak da "Clark Y" kullanılıyordu orjinalinde.Kanat birleştirmede benim önerim kontraplaktan "Wing Joiner" kesip gireceği yere yuva yapıp Epoxy ile yapıştırmaktır.Kontraplağın kalınlığı 4mm ve üzeri olursa son derece sağlam olur.Kanadın altını uzun uzun oyup yapıştırmak kanadın ağırlığını gereksizce arttırmaya neden olur.Ben bu yöntemle Çaylağı fırtınada bile uçurdum.Hatta havada loop,tono,...vb aklınıza gelebilecek her türlü işkenceyi Uçağa yaptım ama bana mısın demedi.:lol:

Abi kırmızı olanı kastettim.Kanadın kord uzunluğu (yeşil olan) 23 cm.Kanat açıklığı 140 cm. Kırmızı olan kalınlığı kaç belirlesem diye düşündüm.Düşük hızda lift kuvveti üretmesi için biraz kalın olması açısından 30 mm olarak düşündüm.

Abi kırmızı olanı kastettim.Kanadın kord uzunluğu (yeşil olan) 23 cm.Kanat açıklığı 140 cm. Kırmızı olan kalınlığı kaç belirlesem diye düşündüm.Düşük hızda lift kuvveti üretmesi için biraz kalın olması açısından 30 mm olarak düşündüm.
Cankut hocam videoda 3cm'lik köpükten kanadı kesiyor, Airfoil de sizin dediğiniz gibi 3cm'yi karşılıyor.İsterseniz Airfoil'i kesip bir gözlemleyin.Evdeki metreyle de kontrol ettim bence 30mm uygun olacaktır.Sizden ricam yapım aşamalarını bizlerle paylaşırsanız çok sevinirim.Bu Uçağın ben de dahil bir çok modelci için ayrı bir hikayesi var.🙂

Elinize sağlık.İzocam'ın pembe renkli olan köpüğünü de kullanabilirsiniz.Boncuk boncuk yapıda olan köpükler zımparalama yaparken parçalanabiliyor.Bence gayet güzel bir kesim oldu.Fakat keserken telin gerilmesinden aceleci davrandığınızı farkettim.Telin sıcaklığı doğru ayarlandığında zaten köpüğün içinden tereyağı gibi kayıp gidecektir.Dolayısıyla zorlamanıza gerek yok.Ben olsam Karbon boru kullanmazdım onun yerine kontraplaktan aşağıdaki gibi Wing Joiner kesip, Wing Joiner'in gireceği yuvayı da yaptıktan sonra kanatlara gireceği yerlere yuva açarak Epoxy(30dk'lık daha iyi olur) ile yapıştırır en son Wing Joiner'i yuvalara sokup tekrar Epoxy ile kanatları birleştirirdim.Bu yöntemle aynı zamanda dihedral de vermiş olursunuz ekstra bir şey yapmanıza gerek kalmaz.Kalınlık olarak 4mm ve üzeri kontraplak tercih edebilirsiniz kontraplağın cinsine ve mukavemetine göre.Karbon boru koyacak olsanız zaten kanadın içerisinde simetrik olarak ilerletemeyeceksiniz.Oymayak için uğraşacaksınız ve yapıştırırken kanatlara gereksiz ağırlık ekleyeceksiniz.Bence bunlara hiç gerek yok.Tabi yapmak istiyorsanız yine de siz bilirsiniz.Devamını bekliyoruz kolay gelsin.

Herkese kolay gelsin, kanat işin pembe xps levha öneririm yeşil olanlara göre çok daha sağlam ben tüm modeli bu pembe xps lerden yapıyorum. Kanatları 3cm gövde ve kuyruk 1cm kalınlığında xps den kesiyorum. En son ft buschwacker modelini yaptım vakit bulunca konusunu açacağım.

8mm balsa çıta diye arayın internette var aslında çıta Balsa değil silindirik meşe çıta ve 10 mm alüminyum boru.
Fotoğrafta gozuktugu gibi alüminyum borudan bir parça kesip açı vererek balsa çıtaları içine yerleştiriyorum bir tarafı yapışık sabit oluyor diğer tarafı geçmeli olacak şekilde ayarlıyorum. Kopan yerde bir parça daha boru var diğer Balsa çıta da o borunun içine geçiyor birer tane küçük vida atarak sabitliyorum böylece kanat iki parça olmuş oluyor taşıması da kolay oluyor ve gayet sağlam oluyor 140 santim kanatlı modeli de bu şekilde kullanmıştım bu modelin kanadı 115 santim.
140 santim kanatlı modelime boydan boya iki sıra çıta koymuştum bu kanat daha küçük olduğu için tek sıra çıta koydum yeterli oldu bu model kanadına az açıverdim orijinalinde hiç açı yok kanat düzdü.

Sıcak telle kanadı keserken tel boyu mümkün olduğunca kısa olmalı ve voltajı yüksek verirseniz daha iyi ısı elde edebiliyorsunuz ilk zamanlar 12 volt trafo kullanmıştım şimdi laptop adaptörünü direk bağladım 19 volt daha iyi geldi.

Bu haftasonum uçağı toplama fırsatım oldu.

Üretim aşaması bitti sayılır.Yalnızca 1400 mm kanat açıklığı için iki karbon boru arasına dihedrali nasıl yapacağımı bulmaya çalışıyorum.Dihedral olmasa direkt iki karbon boruyu geçirip uçurabilirim.Stabilite için illa dihedral eklemeli miyim? Mukavemetli bir malzeme yapıp karbon boruları bağlamam gerekecek.

Bu haftasonum uçağı toplama fırsatım oldu.

Üretim aşaması bitti sayılır.Yalnızca 1400 mm kanat açıklığı için iki karbon boru arasına dihedrali nasıl yapacağımı bulmaya çalışıyorum.Dihedral olmasa direkt iki karbon boruyu geçirip uçurabilirim.Stabilite için illa dihedral eklemeli miyim? Mukavemetli bir malzeme yapıp karbon boruları bağlamam gerekecek.
Yanlış bilmiyorsam kanadın dihedral olması yanal rüzgarlara karşı uçağı dengede tutmasını sağlıyor fakat sağa sola yatış manevralarını biraz kısıtlıyor. Uçuş tarzınıza göre bunu tercih edip etmemek size kalmış. Bence dihedral açısı vermeden de bir deneyebilirsiniz.

Çaylak modelinden ziyade FliteTest Simple Storch modeli olmuş.Bir miktar dihedral vermenizi tavsiye ederim.Kolay gelsin.
Dihedral vermem için alüminyum boru kesip 6 derece kadar eğmem gerekiyor.Dihedral kullanmazsam tek karbon boruyla çözebilirim.Peki dihedralsiz,uçuşu riske atacak bir durum oluşur mu?

Dihedral vermem için alüminyum boru kesip 6 derece kadar eğmem gerekiyor.Dihedral kullanmazsam tek karbon boruyla çözebilirim.Peki dihedralsiz,uçuşu riske atacak bir durum oluşur mu?
Alüminyum boruyu eğerek yapmanız sağlıklı olmayacaktır.Dihedral şart değil ancak gerçek bir Trainer gibi uçmasını istiyorsanız tavsiye ederim.Wing Joiner önerimi tekrar düşünebilirsiniz.Yine de siz bilirsiniz.

• Beğen
Tepkiler: CANKUT TAŞ