Expo konusu

Sumer Yamaner

Moderator
Katılım
17 Eyl 2013
Mesajlar
8,789
Tepkime puanı
23,176
Yaş
61
Konum
İstanbul
Web sitesi
www.sumeryamaner.com
İlgi Alanı
Uçak
Uzun zamandır bu konuyu yazmak istiyordum. Daha doğrusu çizim ve hesaplarla açıklamak. Kısmet bugüneymiş.
Expo konusu özellikle eski modelcilerin uzak durmaya çalıştığı bir konu. Kimi zaman öyle bir hava estiriliyor ki sanki expo kullanmak bir yeteneksizlik, beceriksizlik göstergesiymiş gibi. Durumun böyle olmadığını iki çizimle anlatmaya çalışacağım.

Standart bir servo kurulumunda stick ortadayken servo kolunun 90 derecede olmasını isteriz. Bunu yaptığımızda her iki yöne hareket alanını eşitlemiş oluruz. Flaplar ya da mekanik aileron differential gibi özel uygulamaları bir kenara bırakırsak standart kontrol yüzeylerinde tercihimiz hep bu yönde olur.
İlk şekle bir bakalım:

You must be registered for see images attach


Burada orta konumda duran ve 20 mm uzunluğundaki bir servo yekesini görüyoruz. Hesap kolaylığı açısından 6 derecelik bir servo hareketini örnek aldım. Biliyorsunuz servolarımızın hareketleri derece ile ifade ediliyor. Yani kumandadan ufak bir komut verdik ve servomuz 6 derece saat yönünde döndü. Şekilde görüldüğü gibi bu hareket pushrodun yaklaşık 2 mm hareket etmesine yol açıyor.
Şimdi aynı servonun uç noktaya yakınkenki hareketine bir göz atalım:

You must be registered for see images attach


Aynı miktarda stick hareketi yani 6 derecelik servo dönüşü sağlayan stick hareketi pushrodu sadece 0.9 mm hareket ettiriyor çalışma yönünde.

Servo ortalardayken, örneğin 60 derecedeyken hesap yaparsak da hareket miktarı 1.7 mm çıkıyor yaklaşık olarak.

Özetleyecek olursak;
Aynı stick hareketi ve servo hareketi servo 90 derecedeyse 2 mm, 60 derecedeyse 1.7 mm ve 30 derecedeyse 0.9 mm pushrod hareketi oluşturuyor. Yani klasik geometride servo ortadayken verdiğimiz stick komutu daha fazla kontrol yüzeyi hareketine yol açıyor. Bu ne demek? Klasik setup ister istemez bir ters expo ile sonuçlanıyor.

İşte biz kumandadan expo vererek aslında bu sorunu bir ölçüde çözmüş oluyoruz. Dolayısıyla, expo vermek bizim yeteneksiz olduğumuzu, acemi olduğumuzu, bu işi beceremediğimizi değil olayın temeline hakim olduğumuzu gösteriyor.
 
Expo konusu

Ara ara eski Expo konularında buna deyinmistin abi hatirliyorum.

Ama bu sefer grafiklerle cok güzel ve net bir şekilde açıklamışsın.

Expo sevmeyenler özellikle okusunlar diyorum, belki eski kötü alışkanlıklarını bu vesile ile bırakırlar :D


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Benim de ne zamandır aklımda olan bir konuydu bu Sümer abim, ellerine sağlık. Uçurduğumuz şeyin adına geometri, uçuşuna da fizik diyebiliriz kısaca :D