FPV icin Kamera Onerisi

gumush

Uye
Katılım
13 Şub 2014
Mesajlar
183
Tepkime puanı
111
Yaş
47
FPV icin genelde bir FPV kamerasi birde kayit yapan bir kamera kullaniliyor. Ben ikisi yerine tek kamera alternatiflerini arastiriyorum. Gopro gayet iyi ancak fiyati cok yuksek. En iyi alternatiflerden biri mobius ancak onda da AV out ile FPV kamerasi olarak kullanildiginda gecikme nedeniyle kullanisli degil.

Hem kaliteli HD kayit ( mobius kalitesi yeterli ) hemde gecikmesi olmayan ( yada az olan ) AV cikis olan bir kamera ariyorum.

Kalite olarak Xiomi oldukca basarili ancak AVout olmamasi cok kotu.

Bu konuda oneriniz var mi ? HDT01 diye bir kamera var oda olabilir diye dusunuyorum FPV icin tune edildigi geckmenin olmadigi soyleniyor ancak internet uzerinde testlerini bulamadim.
 
FPV icin Kamera Onerisi

selamlar,alternativler çok mesela kodak zi6 ,ben kullanıyorum gecikme yok denecek kadar az
 
FPV icin Kamera Onerisi

Bu gün olan Xiaomi konusunda, Burak'ın belirtmesi üzerine(SJ4000 ve GoPro'daki gecikme süreleri) ben ufak çapta kendi testlerimi gerçekleştireyim dedim. Henüz ayrıntılı bir test yapmamış olsam da, SJ4000'de şunu gözlemledim.

- SJ4000'i doğrudan AV çıkışı vasıtası ile 7" bir monitore bağladım. Arada Video verici kullanmadım. Ve kamera hareketlerini gözlemledim, gecikmenin yaklaşık 0.3 - 0.4 saniye civarı olduğu sonucunu çıkardım.
- Aynı anda video kayıt başlatarak tekrar denedim. Gözle farkedilebilen ek bir gecikme oluşmadı.

Bu testleri, kronometre ile ölçülebilir hale getirmek, kayıt etmeyen normal bir FPV kamerası ile kıyaslamak ve araya video verici-alıcı ikilisini sokarak değişen bir şey olup olmayacağını da test etmeyi planlıyorum. Ama şimdilik tek verebileceğim veri yukarıdakilerden ibaret.
 
FPV icin Kamera Onerisi

Zafer beyin metotları benzeri fakat daha basit uygulama ile ben ,tahmini deyim,benim kodak zi6'da sanisel gecikme gözlemledim,kamera kayıt açık ,vericiye bağlı, elimi aç kapa yaparak alıcıya bağlı monitörde gözlemledim ,dediğim gibi sanisel pek kayda değmiyecek gecikme var.bu uçuş esnasında nasıl olur bilemiyorum deneme şansım olmadı (esc'lerin biri yandı yedek gelmek üzere)

görüşümce klasik çözümler en iyisi, ccd kamera , monitör ve kayıt cihazı artı hd kayıt gerekiyorsa mobius.
 
FPV icin Kamera Onerisi

Aşağıda gördüğünüz video, kronometre görüntüsünün yanında, SJ4000'in kendi ekran görüntüsünü kaydederkenki hali... Yani iç içe her bir ekranda, kayıt ederken olduğu gecikme kadar gecikme var... Ve de beklediğimden çok daha iyi bir rakam : 141 ms...

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Ama bu rakam, bizim gördüğümüz asıl değer olmayabilir. Yukarıdaki kayıt gecikmesi, AV out sırasında oluşan gecikmeden farklı olabilir. Bunu tespit etmenin en mantıklı yolu ise, tamamen harici bir kamera ve kronometre kullanarak, SJ4000'in kendi görüntüsünü çekerkenki görüntüsünü çekmek...
 
FPV icin Kamera Onerisi

Bu kamerayı hangi modelde kullanmayı düşünüyorsunuz? Bu gecikme olayı hızlı modellerde önemli oluyor.
 
FPV icin Kamera Onerisi

Bu kamera, 500'lük bir APM quad üzerinde kullanılıyor olacak. Ama 250'lik quadımdaki kameramın gecikme performansını da bu kronometre yöntemi ile ölçüyor olacağım.

Yanlız aşağıda siteden de ölçerseniz göreceksiniz, normal insanların refleksleri 200ms'nin altında değildir. Tabii ki ne kadar az o kadar iyi ama bu seviyelerdeki gecikme bence rahatlıkla kabul edilebilir bir şey.


Şimdililik ölçüm sonuçları SJ4000'e ait. Aşağıda da görüldüğü üzere, SJ4000'i video kayıt yaparken ve aynı anda kendi görüntüsünü çekerken harici bir kamera ile çektim. Bu durumda gözüken AV Out gecikmesi bence çok iyi bir değer. 130 ms

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Yukarıdaki ölçüm sonuçları, arada video alıcı verici yokken, direk olarak 7" monitore bağlantı yapılmış olarak ölçüldü. Acaba video alıcı - verici araya ne kadar ekleyecek... ?
 
FPV icin Kamera Onerisi

250'lik quadımda, araya video alıcı-verici koyarak testlerimi yaptım. 52 ms'lik bir değer çıktı. Ekipman aşağıdaki şekilde.

- Kamera : Sony Super HAD CCD 600TVL FPV IR Block Camera 2.8mm Lens

- Video alıcı : Boscam RC305

- Video verici : Boscam TS353


Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Sırada, SJ4000'i video alıcı-verici üzreinden test etmek var...
 
Zafer SAHIN' Alıntı:
250'lik quadımda, araya video alıcı-verici koyarak testlerimi yaptım. 52ms'lik bir değer çıktı. Ekipman aşağıdaki şekilde.

- Kamera : Sony Super HAD CCD 600TVL FPV IR Block Camera 2.8mm Lens

- Video alıcı : Boscam RC305

- Video verici : Boscam TS353


Video yükleniyor...

Zafer bey teşekkürler bilgi için. :saygilar:
Kamera+Alıcı+Verici tamam görerek uçarken lcd panel mi kullanacağız veya ?
 
FPV icin Kamera Onerisi

Uzun mesafeli ya da uzun süreli uçuşlar için genelde LCD monitor tercih edilse de Aksiyon FPV türü uçuşlar için gözlük nerede ise zorunludur.
 
FPV icin Kamera Onerisi

Tavsiye edebileceğiniz panel ve gözlük varmı donanımlar için. Uygun fiyatlı.
Resimdeki canavarı benim yerime öpünüz allah hayırlı ömürler versin.
 
FPV icin Kamera Onerisi

Mehmet bey, iyi dilekleriniz için teşekkür ederim.

Uygun fiyatlı LCD olarak şunu tavsiye edebilirim. Ancak sinyal tamamen gitmişse mavi ekrana geçiyor fakat sinyal gelince gayet hızlı toparlıyor.


Gözlük için uygun fiyatlı bir tavsiye yapamayacağım. Aslında şu var ama...
 
FPV icin Kamera Onerisi

Sadece FPV kamerası arıyorsanız; Zafer abinin önerdiği 30 dolarlık 600TVL FPV kamerası mükemmeldir. Gece görüş bile vardır.. Ama dönüp sonradan izlenecek bir kamera değildir.
:laugh:
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol



Mobius cameraların son güncellemeleri ile gecikmenin minumuma düştüğünü duymuştum denemedim ama son kullanıcılar bilgilendirsin bizi bu konuda.
Eğer 250 racer kullanacaksanız, gecikmenin minumum olduğu FPV kamerası kullanmanız gerekiyor.
Ama GPS li bir alet ile sakin çekim yapacaksanız; küçük gecikmeler fazla rahatsız etmeyecektir.
 
FPV icin Kamera Onerisi

Zafer SAHIN' Alıntı:
Mehmet bey, iyi dilekkleriniz için teşekkür ederim.

Uygun fiyatlı LCD olarak şunu tavsiye edebilirim. Ancak sinyal tamamen gitmişse mavi ekrana geçiyor ve inyal gelince gayet hızlı toparlıyor.


Gözlük için uygun fiyatlı bir tavsiye yapamayacağım. Aslında şu var ama...

zafer bey, benimde ilk fpv tecrübem olacağından aşağıdaki linkteki ekranı aldım.


Bu ekranı ve boscam 600mw alıcıyı beslemek için tek bir lipo bağlantısı yapabilirmiyiz ve siz kaçlık lipo önerirsiniz?
 
FPV icin Kamera Onerisi

Zafer bey yontem harika oldu , ilk firsatta bendeki kamera icinde benzer gecikme surelerine bakacagim.

Simdi 250 size FPV quad icin bakacagim , bu nedenle tercihen gecikmesi cok az olan bir model almak istiyorum. Ama dedigim gibi elimde cok begendigim bir kameram var ( onu test edecegim ) arayisim kayit icin ayri bir sistem kullanmadan tek sistem ile isi cozmek.