Gayet basit bir soru- Lipo pil mah değeri ölçmek!...

  • Konbuyu başlatan mavikaya2011
  • Başlangıç tarihi
  • 2,444
M

mavikaya2011

Guest
Elektrikli uçak dünyası bana yakıtlılara göre daha çekici gelmekte ve bu konuda ciddi yatırımlar yapmaktayım. 6S lipolar, 200x2 şarj aletleri falan filan. Elektrikli tercih etmemin sebebi ,kendi adıma konuşuyorum, ben yapmaktan daha çok uçurmaktan hoşlanıyorum.
Şimdi sizlere gayet basit bir soru sormak istiyorum. Malum lipo kullanımına artık herkes çok dikkat ediyor. 3 voltun veya yük altında 2.8 voltun aşağısına düşürmüyoruz. Benim merak ettiğim konu ise, şarj olurken 2000 mah güç aktardığını iddaa eden şarj aletlerimiz, aslında pilimiz ne kadar mah aldı sorusuna cevap arıyorum. Kısaca artık ömrünü tamamlamış veya emekli olmak isteyen lipoların full şarjlı iken verebilecekleri mah değerini okumak istiyorum. Bunu deşarj işlemi ile değildi model uçakta yük altında ölçmek istiyorum.
Bu kapsamda, bu aletin işimi göreceğini düşünüyorum. Bu konuda sizlerin tavsiyelerini merak ediyorum.
 
Ynt: Gayet basit bir soru- Lipo pil mah değeri ölçmek!...

Abi tam olarak neyi hedefledigini anlayamadim ne yazik ki :embarras:

Fakat bildigim veya fark ettigim 1-2 seyi paylasim. Oncelikle Lipo kullanimi sirasinda hucre basina 3,7 V altina dusulmemesi oneriliyor.

Bahsettigin cihazin datalogger ozelligi yok. Dolayisiyla model uzerinde nasil bir olcum yapacagin konusu bende netlesmedi. Benim su ana kadar uyguladigim yontem ise 'alarm buzzer" . Sayet yuk altinda zayif bir hucre digerlerine gore daha cabuk desarj oluyor ise, bir nevi omrunu tamamlamis ise, alarm buzzer celler arasinda fark belli bir degeri asinca da alarm veriyor. Bu durumda modeli indirip kontrol ediyorum. Sayet hep ayni cell digerlerine gore fazla azalmis ise o pili artik kullanmiyor.

Ya da genel anlamda lipo omrunu tamamlamis ve tum hucreler artik kapasite tutmuyor ise yine alrm buzzer henuz tahmini ucus suresi dolmadan alarm verdigi icin, yine modeli riske atmadan indirip pili kontrol ediyorum.

Ozetle ben de senin gibi canli olarak pilleri ve hucreleri takip etmeye calisiyorum. Tek fark ben hucre basina voltaj seviyesine bakiyorum, anladigim kadari ile sen de toplam verilen kapasiteyi olcmeye hedefliyorsun.
 
Ynt: Gayet basit bir soru- Lipo pil mah değeri ölçmek!...

Bunun benzeri bir cihaz bende var. Bunu pil ile motorun arasına koyarak anlık yükü ölçebiliyorsun. Yani, motorun o an pilden kaç amper çektiğini ve o andaki toplam voltajı görebilirsin. Hücrelerdeki voltajı görebilmek için balans uçlarına ayrı bir ölçü aleti bağlamalısın. Bu cihazla başlangıç ve bitiş arasında toplam kaç amper çektiğini göremezsin ama motoru çalıştırdıktan çok kısa süre sonra hücre voltajları düşüyorsa, zaten pil ölmek üzere demektir.