Günün Videosu

Adam bir yandan gaz verip gaz kesiyor, diğer yandan kulak açıyor. Antonov 12 de az ufak birşey değil. :saygilar:
 
Pilotu tebrik etmek gerek, kimbilir kaç yüz ton yük ile , o devasa makinayı indirmeyi başardı, her ne kadar teknolojik ve dijital destek sistemleri olsa da , manuel ve el hissiyatının da ne kadar önemli olduğu açıkça görülüyor.Orada garç gurç lövye yaparken , aslında bizim expolu uçuşlarımızdaki hissiyatın aynısını yaşayarak iniş yaptı , tek farkı biz düşünce kırım oluyor , o düşerse facia oluyor, kelle koltukta yani , zor iş bu işler arkadaş. :rolleyes:
 
  • Beğen
Tepkiler: Üye silindi 8682
Bu da benden gelsin...

Malum 6 Haziran bizim açımızdan fazla birşey ifade etmese de dünya tarihinde önemli bir gün, bir dönüm noktası, 1944 de yapılan Normandiya çıkartmasının yıldönümü. Bu sene 75. yılı anlıyor bu önemli olayın. Tarihe ilgisi olan okuyan veya belgesel izleyenler zaten biliyordur da bilmeyenler için kısa bilgi verelim, aslen denizden yapılan bu çıkartmanın planlandığı günün öncesindeki gece ve çıkartma gününde toplamda 24000 asker havadan paraşütle ve planörlerle Alman hatlarının arkasına indirildi, görevleri kritik noktalardaki noktaları ve köprüleri tutmak, çıkartma sırasında Almanların destek kuvvetlerinin çıkartma bölgesine ulaşmasına engel olmak, lojistik hatlarını baltalamak vb idi. Gece yapılan paraşütle hava indirme sırasında da C-47 dakota uçakları (sivil versiyonu DC-3) kullanılmıştı.

Bu seneki anma etkinlikleri için, ilk kez ve muhtemelen de son kez, dünyanın her yerinden uçar durumda olan C-47 uçakları Duxford, İngilterede toplandı. Toplamda 30'dan fazla uçak bir araya getirilebildi, ve 5 Haziran günü 30 tane Dakota arka arkaya Duxford'dan kalkıp formasyon halinde uçarak Normandiya kıyıları üzerinde, 75 sene önce indirme yapılan noktalara paraşütçü attılar. Ayrıca anma etkinlikleri boyunca bu uçaklar çeşitli gösteri uçuşları da yaptılar.

Bu video da 30 tane dakotanın kalkışından görüntüler içermekte, keyifli seyirler :)

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Bu Dakota'ların parçalarının ne kadarı hala özgün parça acaba? Bu ihtiyarları uçar durumda tutabilmek kolay bir şey olmasa gerek.
1974 yılında THK'nın paraşüt kursuna gittiğimde bunlardan atlamıştık. Herhalde gelmiş geçmiş en cefakar uçak bunlardır. Atladığımız uçağın üzerinde Kıbrıs harekatından kalma yamalar vardı.