Merhaba forum
konumuz başlıkta gördüğünüz üzere kahve üzerine olacak şahsen kahve içmeyi severim, ülkemizde türk kahvesinin dışında en çok tüketilen hazır (granül,instant) kahve ile pek fazla kullanılmayan filtre kahveyi ele almak istiyorum. Alıntı değildir tüm sayfayı birkaç saatte hazırladım umarım beğenirsiniz
hazır kahvenin kültürümüzden çıkması dileği ile başlamak istiyorum.
Instant kahve 1906 yılında Amerikan-Japon kimyacı Satori Kato tarafından Chicago’da bulunmuş. Ancak üretimi 1906 yılında Guatemala’da yaşıyan İngiliz kimyacı George Constant Washington tarafından olmuş. Kahve meraklısı olan Washington, kahve pişirdiği kabın etrafında toz şeklinde kahve artıklarını görünce bunları incelemiş ve aslında bunların suyunu kaybetmiş kahve olduğunu görmüş. Deneyler sonucu "Red E Coffee"yi yapmış ve pazarlamaya başlamış. 1938 yılında ise Nescafe ya da dondurarak kurutma tekniği ile yapılan instant kahve piyasaya çıkmış.
Su kaybettirmek için 2 yöntem var: dondurarak kurutmak ve spreyleme ile kurutmak. Dondurma yönteminde önce kahve bekletilip, doğal olarak suyunu kaybetmesi sağlanıyor. Daha sonra bu kahve -40 dereceye donduruluyor. Kahvenin içinde kalan su bu ısıda kristalleşiyor ve daha sonra sublimasyon ya da bir çeşit buharlaşma işlemi ile buharlaşan bu su ortamdan uzaklaştırılıyor. Geriye granül kahve kalıyor.
Bildiğiniz gibi bir gıda ürünü dondurulduğunda besin değerinin önemli kısmını kaybeder.
Türk kahvesinde ve filtre kahvede görüleceği gibi doğası gereği suda erimeyen kahve çekirdeği çeşitli işlemlerle suda erir hale getirilir. Dolayısıyla diğer kahve türlerinde suya sadece aroma ve lezzet geçerken hazır kahvede bütün zararlı içerik de içilmiş olur. Kahve tiryakileri hazır kahveyi filtre kahveye kıyasla çakma kahve olarak değerlendirirler.
Ayrıca bu kahveler genellikle brezilya ve latin amerika'da elde edilen kahvelerin en düşük kaliteye sahip çekirdeklerinden elde edilir. Arabica türü kahve çekirdekleri genellikle bu tür kahvelerin hazırlanmasında kullanilmaz.Bu işlemlerin ilk aşamalarinda elde edilen kahve granülleri gold ya da gold blend şeklinde piyasaya sürülür. ikincil işlemlerle elde edilen, kazandibi diyebileceğimiz en kötü granüller ise classic adiyla market raflarina düşer. 3'ü bir arada tarzı paketleri hiç saymıyorum zaten onlar tamamen arta kalan tozlardan yapılır şahsen bir kahve markasının fabrikasında çalışandan duyduk bunu.
İnstant kahvenin bu kadar çok tercih edilmesinin yegane sebebi hazırlanışının çok pratik olmasıdır hatta 3'ü bir arada karışımlar sizi kahvenize şeker ve krema atma zahmetinden bile kurtarır geriye sadece karıştırmak kalır.
Türk kahvesinin hazırlanışı filtre kahveye göre biraz daha az zahmet ister.
Filtre kahveyi ele aldığımızda ise sadece cezve ile yapma imkanımız yoktur çeşitli aletlere gerek duyulur bu kahve demleme yöntemiyle yapılır en basitinden bir french press kullanmak gerekir yada kahve makinesi. Kahvenizin tazeliğini korumak için ihtiyacınız kadar öğütülmesi önerilir filtre kahve tiryakileri genelde çekirdek olarak alır öğütme işlemini kendileri yaparlar hatta işi abartanlar
kavurma işleminide damak tadlarına göre kendileri yaparlar.
Filtre kahve çekirdek olarak genelde 250 gr. lık paketler halinde satılır tabi açık olarak istediğiniz gramajda alabileceğiniz yerlerde vardır. Aldığınız çekirdeği eski tip el değirmenlerinde yada elektrikli öğütücülerde kullanım şekline göre öğütebilirsiniz.
Bu kullanım şekli french press, kahve makinesi yada Mokka pot olabilir french press için biraz kalın taneli öğütülmeli kahve makinesi için ince espresso için ise en ince kıvamda, mokka pot için kahve makinesi ayarıyla espresso ayarı arasında bir incelik tercih edilmeli.
Şimdi gelelim filtre kahvemizi hazırlayabilecehimiz yöntemlere genelde kahve makinesi kullanılır bu makinelerin ev tipleri 50-60 tl den başlayıp özelliklerine göre 2000-3000 tl gibi rakamlara çıkarlar bu özellikler ise makinenizin yapabileceği kahve çeşitleri (espresso,cappuccino,latte vs.) kendinden öğütücülü olması zaman ayarının olması gibi. Örneğin sıradan bir makine buhar basıncı üretemediği için espresso yapamaz bunun için ocak üstü espresso cezvesi denilen moka pot kullanılabilir.
French press ve moka pot makineye ihtiyaç duymadan el aletleri ile filtre kahve hazırlayabileceğiniz sistemlerdir, elektriğe ihtiyacınız olmayacağı için kamp, piknik deniz kenarı gibi yerlerde kahve keyfinizi yaşamnıza olanak tanır.
Bu iki yöntemi tek tek yazarak anlatmayıp iki video ile daha anlaşılır bir şekilde sunmak istiyorum.
French press:
Moka pot:
Vakit ayırıp okuduğunuz için teşekkürler

Instant kahve 1906 yılında Amerikan-Japon kimyacı Satori Kato tarafından Chicago’da bulunmuş. Ancak üretimi 1906 yılında Guatemala’da yaşıyan İngiliz kimyacı George Constant Washington tarafından olmuş. Kahve meraklısı olan Washington, kahve pişirdiği kabın etrafında toz şeklinde kahve artıklarını görünce bunları incelemiş ve aslında bunların suyunu kaybetmiş kahve olduğunu görmüş. Deneyler sonucu "Red E Coffee"yi yapmış ve pazarlamaya başlamış. 1938 yılında ise Nescafe ya da dondurarak kurutma tekniği ile yapılan instant kahve piyasaya çıkmış.
Su kaybettirmek için 2 yöntem var: dondurarak kurutmak ve spreyleme ile kurutmak. Dondurma yönteminde önce kahve bekletilip, doğal olarak suyunu kaybetmesi sağlanıyor. Daha sonra bu kahve -40 dereceye donduruluyor. Kahvenin içinde kalan su bu ısıda kristalleşiyor ve daha sonra sublimasyon ya da bir çeşit buharlaşma işlemi ile buharlaşan bu su ortamdan uzaklaştırılıyor. Geriye granül kahve kalıyor.
Bildiğiniz gibi bir gıda ürünü dondurulduğunda besin değerinin önemli kısmını kaybeder.
Türk kahvesinde ve filtre kahvede görüleceği gibi doğası gereği suda erimeyen kahve çekirdeği çeşitli işlemlerle suda erir hale getirilir. Dolayısıyla diğer kahve türlerinde suya sadece aroma ve lezzet geçerken hazır kahvede bütün zararlı içerik de içilmiş olur. Kahve tiryakileri hazır kahveyi filtre kahveye kıyasla çakma kahve olarak değerlendirirler.
Ayrıca bu kahveler genellikle brezilya ve latin amerika'da elde edilen kahvelerin en düşük kaliteye sahip çekirdeklerinden elde edilir. Arabica türü kahve çekirdekleri genellikle bu tür kahvelerin hazırlanmasında kullanilmaz.Bu işlemlerin ilk aşamalarinda elde edilen kahve granülleri gold ya da gold blend şeklinde piyasaya sürülür. ikincil işlemlerle elde edilen, kazandibi diyebileceğimiz en kötü granüller ise classic adiyla market raflarina düşer. 3'ü bir arada tarzı paketleri hiç saymıyorum zaten onlar tamamen arta kalan tozlardan yapılır şahsen bir kahve markasının fabrikasında çalışandan duyduk bunu.
İnstant kahvenin bu kadar çok tercih edilmesinin yegane sebebi hazırlanışının çok pratik olmasıdır hatta 3'ü bir arada karışımlar sizi kahvenize şeker ve krema atma zahmetinden bile kurtarır geriye sadece karıştırmak kalır.
Türk kahvesinin hazırlanışı filtre kahveye göre biraz daha az zahmet ister.
Filtre kahveyi ele aldığımızda ise sadece cezve ile yapma imkanımız yoktur çeşitli aletlere gerek duyulur bu kahve demleme yöntemiyle yapılır en basitinden bir french press kullanmak gerekir yada kahve makinesi. Kahvenizin tazeliğini korumak için ihtiyacınız kadar öğütülmesi önerilir filtre kahve tiryakileri genelde çekirdek olarak alır öğütme işlemini kendileri yaparlar hatta işi abartanlar
Filtre kahve çekirdek olarak genelde 250 gr. lık paketler halinde satılır tabi açık olarak istediğiniz gramajda alabileceğiniz yerlerde vardır. Aldığınız çekirdeği eski tip el değirmenlerinde yada elektrikli öğütücülerde kullanım şekline göre öğütebilirsiniz.
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Bu kullanım şekli french press, kahve makinesi yada Mokka pot olabilir french press için biraz kalın taneli öğütülmeli kahve makinesi için ince espresso için ise en ince kıvamda, mokka pot için kahve makinesi ayarıyla espresso ayarı arasında bir incelik tercih edilmeli.
Şimdi gelelim filtre kahvemizi hazırlayabilecehimiz yöntemlere genelde kahve makinesi kullanılır bu makinelerin ev tipleri 50-60 tl den başlayıp özelliklerine göre 2000-3000 tl gibi rakamlara çıkarlar bu özellikler ise makinenizin yapabileceği kahve çeşitleri (espresso,cappuccino,latte vs.) kendinden öğütücülü olması zaman ayarının olması gibi. Örneğin sıradan bir makine buhar basıncı üretemediği için espresso yapamaz bunun için ocak üstü espresso cezvesi denilen moka pot kullanılabilir.
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
French press ve moka pot makineye ihtiyaç duymadan el aletleri ile filtre kahve hazırlayabileceğiniz sistemlerdir, elektriğe ihtiyacınız olmayacağı için kamp, piknik deniz kenarı gibi yerlerde kahve keyfinizi yaşamnıza olanak tanır.
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Bu iki yöntemi tek tek yazarak anlatmayıp iki video ile daha anlaşılır bir şekilde sunmak istiyorum.
French press:
Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Moka pot:
Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Vakit ayırıp okuduğunuz için teşekkürler
