Helikopterlerde 6. Kanal hangisi

şafak gökçe

Yeni Uye
Katılım
21 May 2018
Mesajlar
11
Tepkime puanı
11
Yaş
47
Konum
balıkesir
İlgi Alanı
Hepsi
Affınıza sığınarak merak ettiğim bir şeyi öğrenmek istiyorum, forumda varmı diye aradım bulamadım, varsada özür dilerim.

Yaptığım işi her zaman ilmini ve mantığını da öğrenerek ilerlemekten yanayım hep. Daha önce kullandığım arabaları hiçbir zaman hazır set almadım, parçaları temin edip kendim topladım hep, keza 2-3 tanede ufak çaplı uçak toplamışlığım var, 5-6 aydır da helikopter üzerine ilgim var, bir tane ufak hazır rtf heli aldım ama hiç uçurmadım, ayar vb bile yapmadım, kenarda duruyor. Ondan başka birkaç tane kit, biraz motor ve esc , bolca servo vb aldim, amacım söküp takmak, mantığını kavramak, montaj ayar vb gibi konularda öğrendiğim bilgiyi tatbik ederek kalıcı hale getirmek. Aldığım kitleri hemen ucurayim gibi bir derdim yok, hatta hiç uçaklarını bile zannetmiyorum, bunlar benim bir nevi deneklerim oldu,l. Hani tıp öğrencilerini ilk ameliyatlarını kadavrada yaparlar ya, :) o kadavra hiçbir zaman canlanmayacak, ama o öğrenciler işin ilmini öğrenmiş olacak.

Aslında bir tanesi uçacak aşamaya geldi gibi, ama sağlam ayar istiyor, ben şimdilik o aşamada değilim, hâlâ işin temel prensibi üzerindeyim. Helikopterin motor soketini söküp, stick hareketlerine göre servoların çalışmasını inceliyorum, servoların pozisyonunu değiştiriyorum vb..

Konuyu çok uzattım ama merak ettiğim konu tam burada başlıyor, temelde her kanalın karşına bir servo veya motor gelir, o cihaz o kanal sayısı ile anılır, ama helikopterde 4 servo ve bir motor var, eder 5. Ben 6 kanal helikopterde 6. Kanalın karşılığını hâlâ çözemedim.
 
ama helikopterde 4 servo ve bir motor var, eder 5. Ben 6 kanal helikopterde 6. Kanalın karşılığını hâlâ çözemedim.
Şöyle özetlersek:

3 Cyclic ve 1 kuyruk servosu, 1 adet Motor (throttle sinyali) ve son olarak 1 adet Gyro (kuyruk ganin) değeri olmak üzere 6 adet kanal diyebiliriz.
 
Şafak bey rc modellerdeki kanal mantığı genellikle söylediğiniz gibi bir servo ile mekanik harekete dönüşen sinyaller olarak bilinir. Oysa Mehmet abinin de söylediği gibi esasen böyle bir zorunluluk yoktur. Kanal sayısı modelimizde kullanılan sinyal sayımızla ilişkilidir. Örneğin sadece ON - OFF bilgisi taşıyan bir sinyal bile kumandamızdan bir kanal kullanmamızı gerektirir.
Helikopter konusundan bir örnek daha vereyim; bir elektrikli ve bir benzinli modeliniz olduğunu düşünelim. Benzinli modelinizin karburatörüne gaz ayarı için bir servo takarız ve kumandamızdan verdiğimiz kontrol ile bu servonun hareketini gözümüzle görebiliriz. Dolayısıyla bu sinyalin kumandamızdan bir 1 kanal kullandığını farketmek çok kolaydır. Sıra elektrikli modelinize geldiğinde ise ortada bir servo falan yoktur. Sadece ESC'den receivera giden bir kablo bağlantısı bulunur. Ama bu sinyal içinde aynı şekilde kumandamızdan 1 kanal kullanırız. Özetle kullandığımız kanalların bir kısmı dijitaldir.

Helikopterler için 6 kanallı bir modeldir denilmesinin sebebi uçabilmesi için birbirinden bağımsız minimum bu sayıda sinyale ihtiyaç duymasındandır. Ama başka bir helikopter, örneğin scale bir helikopter 15 kanallı da olabilir. :saygilar:
 
Son düzenleme:
Tabii tek bir kanal belli bir eksendeki hareketi tanımlıyor cyclicte ama tek bir kanal tek bir servo hareketine karşılık gelmiyor çoğu zaman. Kabaca;

Aileron: Helikopterin sağa sola yatması.. Sağ ve sol aileron servoları zıt yönlerde çalışarak bunu gerçekleştirir.
Elevator: Helikopterin ileri geri yatması.. Elevator servosu bir yönde, aileron servoları zıt yönünde çalışarak bu hareketi gerçekleştirir.
Collective pitch: Helikopterin yukarı aşağı hareketi... Her üç servo da aynı yönde hareket ederek bunu yapar.
Rudder: Burda tek kanal tek servoya komut veriyor. Kuyruğun sağa sola hareketi..
Throttle: ESC üzerinden motorun devrinin değişmesi...
Gyro gain: Bu abilerimin dediği gibi tamamen dijital bir sinyal, bizim komut verdiğimiz bir kanal değil.
 
Cevaplar için teşekkür ederim, yani her kanalın mekanik bir karşılığı yok, bazı kanallar digital de olabilir. Misal gyro, Biz uçuş esnasında doğrudan komut vermiyoruz ama yaptığımız ayarlara göre ve o uçuş karakterimize göre kumanda sinyal gönderiyor.