www.bilimselyuzme.com

Hot wire cutter yapmaya çalışıyorum

Berk Eksin

Tecrübeli Uye
İlgi Alanı
Uçak
Son yaptığım Vtail uçağın depron katlama ile yaptığım kanatlardan bir türlü istediğim performansı alamayınca sıcak tel kanat kesme yapmaya karar verdim. Bu konu hakkında hiçbir bilgim yok internetten gördüğüm ve birkaç kişiden öğrendiklerim ile şöyle birşey düşündüm
H şeklinde bir yapı olucak H nin iki kolu serbest dönebilir. H nin üst açıklığını 0.2mm nikel krom tel kesmke için, alt açıklığınada gergi lastiği vb adlarla satılan esnek ipleri takıp teli gergin tutmasını sağlıcak.
Gövde için 20x20 sigma profilden 70cm ortası için, iki tane 50cm parça yanlar için sipariş verdim. Güç kaynağı olarak Toolkitrc M8P şarj Aletimin ayarlı güç kaynağı modunu kullanırım diye düşünüyorum. Birkaç çözülmesi gereken şey var. Krom nikel teli gövdeye nasıl bağlıcam. Sigma profile direk temas etmemeli yoksa kısa devre olur. Ayrıca H yapının kolları serbest haraket edebildiği için paralleliği bozucak gibi geliyor. |-\ yanda yapttığım şekil gibi. Daha parçalar elime ulaşmadı ulaşınca denicem.

Önerilerinizi bekliyorum

Google’da “DIY hot wire foam cutter” araması yaklaşık 2.740... sonuç veriyor. YouTube’da bu konudaki ilk 10 video ise toplamda 19.168.910 kez izlenmiş. Bu kadar fazla kaynak ve bilginin mevcut olması, ayrıca söz konusu aletin çok da karmaşık olmaması göz önüne alındığında, “meraklı” tanımlaması biraz haksız bir nitelendirme gibi görünüyor.

Ayrıca evet, alüminyum hem elektriksel olarak iletken hem de ısı iletimi konusunda oldukça verimli bir malzeme olduğundan, teli doğrudan alüminyuma bağlamak pek uygun olmayacaktır. Zaten sanırım bu konu da zorunlu eğitim müfredatında "öğrenci" lere öğretiliyor.

Son düzenleme:
Bence kendiniz bir tasarım yapmak yerine kullanılıp onaylanmış yöntemlerden birini seçin. Güç kaynağı olarak şarj aletini kullanmak yerine akım ve voltaj ayarını kolaylıkla yapabileceğiniz bir cihaz seçmeniz yararınıza olur. Bunun yanında keseceğiniz köpük türüne göre de tel, tel kalınlığı, akım, kesme hızı gibi parametreler değişecektir. Bu nedenle kullanacağınız köpük türüne göre kurgulayın sisteminizi.

Koruyucu ekipmanları da ihmal etmeyin ve iyi havalanan bir yerde çalışın, köpük dumanını solumayın.

54 videoluk bir playlist çıktı karşıma aratınca, altın değerinde:

Bence kendiniz bir tasarım yapmak yerine kullanılıp onaylanmış yöntemlerden birini seçin. Güç kaynağı olarak şarj aletini kullanmak yerine akım ve voltaj ayarını kolaylıkla yapabileceğiniz bir cihaz seçmeniz yararınıza olur. Bunun yanında keseceğiniz köpük türüne göre de tel, tel kalınlığı, akım, kesme hızı gibi parametreler değişecektir. Bu nedenle kullanacağınız köpük türüne göre kurgulayın sisteminizi.

Koruyucu ekipmanları da ihmal etmeyin ve iyi havalanan bir yerde çalışın, köpük dumanını solumayın.
Bence o kadar masrafa gerek yok Sigma profil felan tahta en mantıklı çözüm olacaktır hem iletkende değil hemde ucuz bence bir tane paspas sapı işini görür.:saygilar::saygilar:

Kendi tasarımım değil daha önce yapmış bir arkadaştan aldım ölçüleri tahta vb denemişler ama Büyük parçalarda tahta esnedigi için telin gerginliği ve kesimin pürüzsüzlüğü bozulduğunu söyledi o sebeple 30x30 veya 20x20 alüminyum profil önerdi.

Benim şarj aletimde direk güç kaynağı modu var istediğim gibi akım ve voltaj ayarı yapabiliyorum.

• Beğen
Tepkiler: Mustafa ÇOBAN
Google’da “DIY hot wire foam cutter” araması yaklaşık 2.740... sonuç veriyor. YouTube’da bu konudaki ilk 10 video ise toplamda 19.168.910 kez izlenmiş. Bu kadar fazla kaynak ve bilginin mevcut olması, ayrıca söz konusu aletin çok da karmaşık olmaması göz önüne alındığında, “meraklı” tanımlaması biraz haksız bir nitelendirme gibi görünüyor.

Ayrıca evet, alüminyum hem elektriksel olarak iletken hem de ısı iletimi konusunda oldukça verimli bir malzeme olduğundan, teli doğrudan alüminyuma bağlamak pek uygun olmayacaktır. Zaten sanırım bu konu da zorunlu eğitim müfredatında "öğrenci" lere öğretiliyor.
Kaynağın çok olması demek bir o kadar çok yanlış bilgi var demektir. Bu sebeple internetteki bilgilerden çok burdaki forumdaki tecrübeli arkadaşların tecrübelerini dinlemek önceliğim olacaktır ki bu konuyu sadece danışmak amaçlı değil forumda nasıl yapılır tarzı bir konu olarak burda kalması için de açtım.

Ayrıca evet okullarımızda alüminyum elektriği ileticeği öğretiliyor ama birşey eksik kalıyor genelde, okuduğunu anlama ki belli ki sizin zamanınızda da bu eksik öğretilmiş. Yazdığım yazıyı düzgünce okursanız teli direk alüminyuma bağlarsam kısa devre olacağını yazmışım ve bu konu hakkında ne yapabileceğimi sormuşum.
Eski yazılarınızıda biliyorum tecrübeli bilgili birisiniz. Bu tecrübeleriniz ile insanları aşağlamadığınız ezmediğiniz forumlar diliyorum size.

Geniş bir "U" şeklinde plastik su borusu kaynatarak yapmıştım. Üç parça boru, iki dirsek ve iki tapayla iş bitiyor. Krom nikel teli de gerdirerek iki vidaya monte ediyorsunuz. Plastik borunun elastisitesi gerginlik için yeterli oluyor. Atölyenin derinliklerinden çıkarabilirsem fotoğraf atarım.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Son düzenleme:
Kendi tasarımım değil daha önce yapmış bir arkadaştan aldım ölçüleri tahta vb denemişler ama Büyük parçalarda tahta esnedigi için telin gerginliği ve kesimin pürüzsüzlüğü bozulduğunu söyledi o sebeple 30x30 veya 20x20 alüminyum profil önerdi.

Benim şarj aletimde direk güç kaynağı modu var istediğim gibi akım ve voltaj ayarı yapabiliyorum.

Güç kaynağı önermemin sebebi şarj cihazına gereksiz yüklenmemeniz içindi. Bende de iSDT'nin benzer özellikle çalışabilen bir şarj aleti var ancak voltaj ve özellikle akım ayarı harici güç kaynağı kadar hassas olmuyor.

Kalın bir tahta ya da @Sumer Yamaner in paylaştığı gibi pvc su boruları ile u şeklinde bir yapı yapıp, teli de yaylı bir sistem ile tutturursanız güzel bir sonuç elde edebilirsiniz. Ben zamanında EPP için benzer bir sistem yapmıştım. EPP çok sağlam ama tel ile kesmesi özellikle elle kesiyorsanız işkence bir malzeme. Kalın ve ısıya dayanıklı olduğu için teli fazla geriyor, bu da özellikle kanat gibi parçalarda profili tutturmanızı zorlaştırıyor. EPP'yi sonradan yaptığımız CNC tipi tel kesme makinesi ile bile düzgün çıkartamamıştık, en son stepcraft da köpüğü işleyerek işimizi halletmiştik.

Yani keseceğiniz malzeme de nasıl bir düzenek yapacağınızı etkiliyor.

EPP'deki zorluğa örnek:

Başka faydalı bir konu:

Bu rcgroups forumu altın değerinde aslında, buraya da mutlaka bak.

Sabit,küçük ve basit bir şey yapmak istesen böyle bir şey var, boyunu ve gerginliğini ayarlıyabiliyorsun.

Güç kaynağı önermemin sebebi şarj cihazına gereksiz yüklenmemeniz içindi. Bende de iSDT'nin benzer özellikle çalışabilen bir şarj aleti var ancak voltaj ve özellikle akım ayarı harici güç kaynağı kadar hassas olmuyor.

Kalın bir tahta ya da @Sumer Yamaner in paylaştığı gibi pvc su boruları ile u şeklinde bir yapı yapıp, teli de yaylı bir sistem ile tutturursanız güzel bir sonuç elde edebilirsiniz. Ben zamanında EPP için benzer bir sistem yapmıştım. EPP çok sağlam ama tel ile kesmesi özellikle elle kesiyorsanız işkence bir malzeme. Kalın ve ısıya dayanıklı olduğu için teli fazla geriyor, bu da özellikle kanat gibi parçalarda profili tutturmanızı zorlaştırıyor. EPP'yi sonradan yaptığımız CNC tipi tel kesme makinesi ile bile düzgün çıkartamamıştık, en son stepcraft da köpüğü işleyerek işimizi halletmiştik.

Yani keseceğiniz malzeme de nasıl bir düzenek yapacağınızı etkiliyor.
Ayarlı güç kaynağı temin etmeye çalışıcam. Şuan sigma profilleri temin ettiğim için ondan devam ediyorum.
Bu malzeme konusu benimde aklıma takılda epp epo epe xpe gibi çeşitler var hangisi verimli olur araştırcam. Birde şuan hangi kanat profilini kullanıcam ona bakmam lazım.
Bu konudaki uçak için yapıyorum kanadı

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Hocam bu benim kanalımda paylaştığım kesim videosu.Malzemeleri sorarsanız:

U şeklinde ve keseceğiniz kanat ebatlarına göre çıta
0.20 veya 0.30 mm rezistans teli
Ayarlanabilir adaptör (ben 24volt 2amper olanı kullanıyorum,keserken potansı sona alıyorum)
U şeklinde kesilecek çıtaya rezistans teli bağlanacak iki vida

Kesimin pürüzsüz olması için,U şeklinde kesilen çıtanın diğer tarafına lastik takmalısınız.Çünkü ısınan rezistans teli genleşecek ve eski gerginliğini ısınmadan ötürü kaybedecektir.Bu yüzden lastikle sürekli gergin olmasını sağlamalısınız.Ayrıca kanat kesimi için keseceğiniz kanadın yan kesitini kestirip kesilecek köpüğe iğne veya çivi ile sabitlemeniz gerekiyor.İlk birkaç kesimin günahı olmaz,mümkünse iki kişi ve yavaşça kesmeye çalışın.Mukavemeti için kanadın içinden 10mmlik karbon boru geçirin.

Volt seçimi: Telin uzunluğu arttıkça voltajı arttırmanız gerekiyor,ben 80 cmlik kanat kestiğim için 80 cm rezistans telini ısıtmak için potansı sona alıp 24volt 2amperde kullanıyorum.Daha küçük kanat kesimleri için daha düşük voltaj tercih edebilirsiniz.Deneme yanılmayla bulabilirsiniz.

Resistans teli bulamazsanız, gitar teli de aynı işi görüyor bilginiz olsun. Eskiyen kaplamasi soyulan gitar teli kesme teli olarak geri döner 🙂