İlk Uçuş Denemesi (Başarısız)(Video lu)

Ferhat Güneş

Yeni Uye
İlgi Alanı
Uçak
Merhaba model uçağımızın kalkış ağırlığı 3600gr 5000mAh 4s batarya
2 metre kanat açıklığı ve 320mm chord uzunluğu mevcutur 2 adet sunysky 2814 1100kv ve 50A lık iki adet esc mevcutur. Şimdi gelelim ilk uçuşa aslında bugün ilk uçuşa giderken uçağımızın uçacağını düşünüyorduk ama beklenmedik şekilde bir uçak sağ tarafa yatma problemiyle karşılaştık ve 4s pil ve 50A esc ve iki motora rağmen yeterli itkiyi alamadığımızı düşündük . Sizin tecrübenize göre acaba tespitlerimiz doğrumu yoksa yanlışmı ve varsa önerilerinizi paylaşırsanız çok seveniriz.
İyi günler
Video
Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Pervane boyutunuzu bilmiyorum ama motorun verilerine baktığımda 2kg ye yakın bir itki veriyor. 2 tane motorla itki ağırlık oranınız 1:1 den fazla bence bu uçak için gayet yeterli bir değer. Sesten anladığım kadarıyla tam gaz ile atılmıyor elden çıktıktan sonra tam gaz veriliyor. İlk uçuş için tam gaz ile atılsa iyi olur. Atan arkadaş da uçağı biraz daha düz atabilirse bence uçacaktır. Ağırlık merkezini de bir daha kontrol edin

Pervane boyutunuzu bilmiyorum ama motorun verilerine baktığımda 2kg ye yakın bir itki veriyor. 2 tane motorla itki ağırlık oranınız 1:1 den fazla bence bu uçak için gayet yeterli bir değer. Sesten anladığım kadarıyla tam gaz ile atılmıyor elden çıktıktan sonra tam gaz veriliyor. İlk uçuş için tam gaz ile atılsa iyi olur. Atan arkadaş da uçağı biraz daha düz atabilirse bence uçacaktır. Ağırlık merkezini de bir daha kontrol edin
Öncelikle cevabınız için teşekürler.
Denemeden önce ağırlık merkezini ayarlamıştık.
Aslında bu denemeden sonra tam gaz ile kalkmayı denedik ama sonuç tekrar aynı oldu sonra uçağın sağ motorunun daha az itki üretiğine kanaat getirdik . Belki pilde de sıkıntı olabilir.
Hayırlı geceler

Esc kalibrasyonu yaptınız mı? İtiş ile alakalı sorun yok gibi. Pervane cw ccw takılmalı. Doğru yönlerde takılmalı. Aynı motor ve escler kullanılmalı. Motor açıları da sadece aşağı doğru verilmeli diye hatırlıyorum. Sizin nerede hata yaptığınızı bilmek için detaylı bir şekilde ne yaptığınızı anlatmanız lazım.

Diğer taraftan yavaş yavaş hızlanarak yerden kalkış yapsa uçar gibi geliyor bana.

• Beğen
Tepkiler: Gürkan Öztop
Merhaba, ilk kalkışta tam gaz kalkıp hızını almasını sağlamak uçmasına yardımcı olabilir. Özellikle atış şekli de etkiler. Benim de son yaptığım uçakta yanlış attığım için uçağı uçuramadım başta.

Esc kalibrasyonu yaptınız mı? İtiş ile alakalı sorun yok gibi. Pervane cw ccw takılmalı. Doğru yönlerde takılmalı. Aynı motor ve escler kullanılmalı. Motor açıları da sadece aşağı doğru verilmeli diye hatırlıyorum. Sizin nerede hata yaptığınızı bilmek için detaylı bir şekilde ne yaptığınızı anlatmanız lazım.

Diğer taraftan yavaş yavaş hızlanarak yerden kalkış yapsa uçar gibi geliyor bana.
Motor kar ve esc ler aynı marka ama motorun biri kulanılımıştı sanırım ve motorun açısını dik olarak ayrlamıştık kanata . Onu haricinde esc kalibrosyonu yapmadık ama farklı bağlantı değil paralel olarak kablo bağlantısını yaptık .
Teşekürler cevabınız için

Kaba hesaplamada rahat bir uçuş için itkide toplam ağırlığın %25i kadar fazlasını tercih ederiz.Sizin 3600 gr : 4 = 900 gr. Yani sizin sağlıklı bir uçuş için toplam ihtiyacınız olan itki 3600 + 900 = 4.500 gr oluyor. Sunnysky 2814 1100 kv'dan alabileceğiniz maksimum itki 4s Lipo ile 2230 gr dır (önerilen pervane değerlerine bakıp net bir hesaplama yapılmalıdır) iki motor ile yine kaba hesapla 4460 gr itki elde ediyor olmalısınız. 4s Lipo kullandığınız için şu değerlere göre pervane seçimi deneyebilirsiniz. 14.8 olanlara bakabilirsiniz:

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Bu fabrika önerilerine göre 10x50 pervane kullandığınız taktirde 4s Lipo ile 40.3 amper ve 596 Watt ile 2230 gr itki üretmesi gerekir. Uçak tasarımı,ağırlık vb birçok faktör de buna etki edebilir.Ama dediğim gibi,kaba hesaplamaya göre böyle görünüyor.Tabi iki motor bağlandığında lift (kaldırma kuvveti) x2 olduğunu varsaydık.

Son düzenleme:
Siz cg sini iyi ayarlayın,bir de kanat dengesine bakın.Sola veya sağa yatış kanadın ağırlık dengesizliğinden kaynaklanabilir.Kuyruğa bir lastik bağlayın,pervaneye bir lastik bağlayın ve iki taraftan da eşit derecede kaldırın.Kanadın hangi yanına daha çok yatıyorsa,kanadın tam tersi tarafına biraz ağırlık ilave edip deneyin (Örneğin sola yatıyorsa kanadın sağ ucuna ağırlık ilave edip dengeyi sağlayın)

İki motor ve escye tek Lipo bağlayınca tam güç konusunda sorun olur mu,veya tam güç verilse bile uçuş süresi mi kısalır onu daha deneyimli ağabeylerimiz hesaplayıp bilgilendirebilirler.

Son düzenleme:

Siz cg sini iyi ayarlayın,bir de kanat dengesine bakın.Sola veya sağa yatış kanadın ağırlık dengesizliğinden kaynaklanabilir.Kuyruğa bir lastik bağlayın,pervaneye bir lastik bağlayın ve iki taraftan da eşit derecede kaldırın.Kanadın hangi yanına daha çok yatıyorsa,kanadın tam tersi tarafına biraz ağırlık ilave edip deneyin (Örneğin sola yatıyorsa kanadın sağ ucuna ağırlık ilave edip dengeyi sağlayın)

İki motor ve escye tek Lipo bağlayınca tam güç konusunda sorun olur mu,veya tam güç verilse bile uçuş süresi mi kısalır onu daha deneyimli ağabeylerimiz hesaplayıp bilgilendirebilirler.
Cevabınız için teşekkürler

Kaba hesaplamada rahat bir uçuş için itkide toplam ağırlığın %25i kadar fazlasını tercih ederiz.Sizin 3600 gr : 4 = 900 gr. Yani sizin sağlıklı bir uçuş için toplam ihtiyacınız olan itki 3600 + 900 = 4.500 gr oluyor. Sunnysky 2814 1100 kv'dan alabileceğiniz maksimum itki 4s Lipo ile 2230 gr dır (önerilen pervane değerlerine bakıp net bir hesaplama yapılmalıdır) iki motor ile yine kaba hesapla 4460 gr itki elde ediyor olmalısınız. 4s Lipo kullandığınız için şu değerlere göre pervane seçimi deneyebilirsiniz. 14.8 olanlara bakabilirsiniz:

Bu fabrika önerilerine göre 10x50 pervane kullandığınız taktirde 4s Lipo ile 40.3 amper ve 596 Watt ile 2230 gr itki üretmesi gerekir. Uçak tasarımı,ağırlık vb birçok faktör de buna etki edebilir.Ama dediğim gibi,kaba hesaplamaya göre böyle görünüyor.Tabi iki motor bağlandığında lift (kaldırma kuvveti) x2 olduğunu varsaydık.

Pervane buydu

İki adet 1045 veya 1050 pervane ile denerseniz (en azından fabrikasyon verilerine göre) çözülebilir.Denemeden bilemezsiniz.

1. 1100KV, 14.8V yani 4S, boşta, 16.280 devir yapar, ÇOK YÜKSEK, yani motorlar hernekadar "WATT" olarak yeterinden fazla gibi gözükse de, Böyle bir uçak için uygun değiller. 900KV-1000kV motor ve 3S pil daha uygun olabilir gibi gözüküyor. Küçük pil daha büyük pervane çevirir. Bir hesap kitap yapmadım, zaten hesabın nasıl yapıldığını da UNUTTUM ama 350-400kV motor, 3s pil ve 12" pervane daha uygun gibi geliyor.

2. 55-60 kg/dm2 kanat yükünde bir sorun YOK, 3.6 kg için 500W , 20-30 derece kalkış için yeterli gibi gözüküyor.

SORUN genellikle KÖPÜK UÇAK ve KOLAY UÇURMA çabalarından alışkanlık hale gelen ELDEN ATMADAN kaynaklanıyor.
Uçağın uçabilmesi için belli bir SÜRATTE ve kanadın da belli bir HÜCUM açısında olması lazım. Elden atarak bunların SAĞLANAMADIĞI videoda gözüküyor. Arkadaşlar daha önce belirtmişler, TEKERLEK TAKARAK yerde koşarak havalanması, veya KATAPULT gerekli.

Motorların el kitaplarında olan itiş güçleri, yüksek değerler elde edilecek şartlarda oluştururlar ve her TİP uçak için geçerli değildirler.

Ekte 15-20 sene önce yapılan hesap neticelerinin bir tablosunu bulacaksın, sadece tabloyu saklamışım, hesapları nasıl yaptığımı hatırlamıyorum, bazıları için bir bir YAZILIM kullandım diye hatırlıyorum.. Uçak sizinkinden biraz BÜYÜK ve neredeyse 2 misli ağırlığında. SK 4240 motor ve 13" pervane seçmişiz.

Yazdıklarıma mutlaka ŞÜPHE ile bak ve araştır. Tabloda gördüğün gibi, pervane ebatlarını TERS yazmışız.

Ekli dosyalar

• İki Motor.pdf
    87.4 KB · Görülme: 2
  • Beğen
Tepkiler: Mehmet Kucuksari