www.bilimselyuzme.com

İstanbul'daki Aktif uçuş alanları

Ülkedeki pist ve kulüp sayısı bir elin parmaklarını bile zor geçiyor ve bunlardan ikisi size oldukça yakın; eminim sizi memnuniyetle üye olarak kabul ederler, böylece pencereden duron salma gibi sorumsuz ve sorunlu bir hevesten vazgeçip daha güvenli bir ortamda uçuş yapabilir, aynı zamanda RC kulüplerin sunduğu bilgi paylaşımı, eğitim ve uygun uçuş alanı gibi önemli avantajlardan da faydalanabilirsiniz.
Scale ya da yakıtlı bir model uçurmadıktan sonra pistlere verilen para bana göre değmez. Pilotajınız yoksa pencereden "duron" salmak sorumsuz ve sorunludur kendi adınıza konuşun.

• Kızdım
Tepkiler: Ali Haydar GÖK
Bunun pilotajla hiçbir ilgisi yok. Mesele tamamen kamu güvenliği. Pencereden drone uçurmayı savunmak, açık şekilde sorumsuz ve riskli bir yaklaşım.

Bu konuyu polemiğe çevirmeden netleştirmenin de basit bir yolu var. Pencereden drone uçurduğunuz bir videoyu YouTube’a yükleyip, başına ya da sonuna kimliğinizin görüldüğü bir bölüm ekleyebilirsiniz. Ardından kendinizi CİMER üzerinden şikayet etmeniz yeterli olur. Eğer ilgili kurumlar bunun bir ihlal olmadığını, pilotaj becerisi nedeniyle herhangi bir sorumluluk doğmadığını değerlendirirse, ben de yanıldığımı kabul ederim.

Ancak mevcut mevzuata göre durum oldukça açık. Sivil Havacılık Kanunu ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan İHA talimatları kapsamında, yerleşim alanlarında ve kontrolsüz şekilde yapılan uçuşlar, özellikle üçüncü şahıslar açısından risk oluşturuyorsa ihlal sayılır. Bu tür faaliyetler izin, kayıt ve operasyon kurallarına tabidir.

• Beğen
Bunun pilotajla hiçbir ilgisi yok. Mesele tamamen kamu güvenliği. Pencereden drone uçurmayı savunmak, açık şekilde sorumsuz ve riskli bir yaklaşım.

Bu konuyu polemiğe çevirmeden netleştirmenin de basit bir yolu var. Pencereden drone uçurduğunuz bir videoyu YouTube’a yükleyip, başına ya da sonuna kimliğinizin görüldüğü bir bölüm ekleyebilirsiniz. Ardından kendinizi CİMER üzerinden şikayet etmeniz yeterli olur. Eğer ilgili kurumlar bunun bir ihlal olmadığını, pilotaj becerisi nedeniyle herhangi bir sorumluluk doğmadığını değerlendirirse, ben de yanıldığımı kabul ederim.

Ancak mevcut mevzuata göre durum oldukça açık. Sivil Havacılık Kanunu ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan İHA talimatları kapsamında, yerleşim alanlarında ve kontrolsüz şekilde yapılan uçuşlar, özellikle üçüncü şahıslar açısından risk oluşturuyorsa ihlal sayılır. Bu tür faaliyetler izin, kayıt ve operasyon kurallarına tabidir.

Yerleşim yerlerinde uçuruyorum ben yıllardır herhangi bir sıkıntı yaşamadım. Drone uçurmak için dağın başına gidecek halim yok veya model pistine.

• Kızdım
Scale ya da yakıtlı bir model uçurmadıktan sonra pistlere verilen para bana göre değmez. Pilotajınız yoksa pencereden "duron" salmak sorumsuz ve sorunludur kendi adınıza konuşun.

Yerleşim yerlerinde uçuruyorum ben yıllardır herhangi bir sıkıntı yaşamadım. Drone uçurmak için dağın başına gidecek halim yok veya model pistine.
Ciddi problem hocam. Pencereden falan uçuş yapmak her ne kadar konforlu gibi gözüksede.. En basit iha ehliyeti için yaptıkları derslerde ilk anlatılan budur. Pilotajın mevzu olması anlamsız. Çünkü basit bir quaddan bahsediyoruz.. Şehir içinde olsa dahi pencereden vs değil de güvenli alanlarda uçuş yapmanız dileğiyle:saygilar:

• Beğen
Tepkiler: Ömer Erkan
Ciddi problem hocam. Pencereden falan uçuş yapmak her ne kadar konforlu gibi gözüksede.. En basit iha ehliyeti için yaptıkları derslerde ilk anlatılan budur. Pilotajın mevzu olması anlamsız. Çünkü basit bir quaddan bahsediyoruz.. Şehir içinde olsa dahi pencereden vs değil de güvenli alanlarda uçuş yapmanız dileğiyle:saygilar:
Hocam bu konu aktif uçuş alanları pistler veya pistler dışında uygun herhangi bir alan. Arkadaş pencereden drone uçurması ile ilgili başka bir konunun yorumunu buraya yazmış. Bu yorumunu ilgili konu başlığına yazabilir. Orada tartışırız. Ben bu konuda demişim ki Beylikdüzü Büyükçekmece civarında pist dışında uçuş yaptığınız yerler var mı. Arkadaş farklı bir cevap vermiş. Konu dışında olduğu için uzatmaya gerek yok dediğim gibi ilgili konu başlığına yazabilir orada tartışabiliriz.

• Şaşırdım
Hocam bu konu aktif uçuş alanları pistler veya pistler dışında uygun herhangi bir alan. Arkadaş pencereden drone uçurması ile ilgili başka bir konunun yorumunu buraya yazmış. Bu yorumunu ilgili konu başlığına yazabilir. Orada tartışırız. Ben bu konuda demişim ki Beylikdüzü Büyükçekmece civarında pist dışında uçuş yaptığınız yerler var mı. Arkadaş farklı bir cevap vermiş. Konu dışında olduğu için uzatmaya gerek yok dediğim gibi ilgili konu başlığına yazabilir orada tartışabiliriz.
Forum kurallarını benimsediğiniz gibi uçuş kurallarını da benimserseniz bizler de mutlu oluruz. Ayrıca @Mehmet Kucuksari abi konudaki bu önemli kısımları ayrı bir konu oluşturacak şekilde düzenleyebilir. Haliyle forum kurallarını da ihlal etmemiş oluruz. Tabi başlık ne olur bilemiyorum. Çünkü bu konunun tartışmaya açık olduğunu da düşünmüyorum..

Duron ve duroncu lakapları, şehir içinde uçuşlar yapıp milleti gözetleyen bir kaç kendini bilmez sebebiyle konuldu. Sizi bu verdiğim örnekten ayrı tutuyorum. O tarz bir çabanız olmadığı aşikar. Fakat istemsiz olarak yaşadığınız bir sorunda tüm modelciler bunun cefasını çekeceğiz. Ki zaten yeterince köşeye sıkışmış bir vaziyetteyiz. Bu yüzden bu tarz kuralsız işlemleri yapmamaya ve hatta savunmamaya özen göstermeniz herkesin iyiliğine olacaktır.

B - SERBEST UÇUŞ ALANLARI(2)

1 - Yenikapı Şehir Parkı - Miting Alanı
* Koordinatları :

* Adres : Aksaray Mah. Kennedy Cad. No:13 (Kennedy Caddesi), 34096 İstanbul, Türkiye
* Kullanılabilen Modeller : Hepsi
* Giriş Ücreti : Araba ile giriş yapanlardan 5 TL giriş ücreti alınıyor
* Açıklama :
Pazar sabahı erken saatlerde modelcilerin uğrak yeri olan bir alan. Diğer günler erken saatlerde de gidebilirsiniz. Daha geç saatlerde giderseniz, piknik yapmak ve gezmek için gelenler nedeni ile sıkıntı yaşarsınız.(3)

2 - Kazlıçeşme
* Koordinatları :

* Adres : Bahşayiş Mah., Aksaray Cad., No: 7, Arnavutköy/İstanbul
* Üyelik/Giriş Ücreti : Ücretsiz
Sabah erken saatlerde gidildiğinde müsait olan, fakat sonrasında acemi sürücülerin işgaline uğrayan bir alan. Alan geniş sayılır fakat gene de araba yolu çok uzak değil. O sebeple kullanırken çok uzaklaşmamakta fayda var.(3)

3 - Orhanlı Serbest Bölge
* Koordinatları :

* Adres : Orhanlı Merkez Mh., Mehmet Akif Ersoy Caddesi (Çataldağ-Çiftlik Yolu), Gençlik Cad. Cami Önü Tuzla/İstanbul
* Açıklama :
Bir zamanların meşhur uçuş alanı. Fakat bir süredir gideni duymadım. Hala kullanılıp kullanılmadığından emin değilim. Şu anki durumunu bilen birileri bilgi verebilirse sevinirim.

Evet, bu alan da SHT-IHA yönetmeliğinden nasibini almış.

4 - Ağaçlı
* Koordinatları :

* Adres : Ağaçlı köyü, Eyüp, İstanbul, Türkiye
* Kullanılabilen Modeller : Uçak
* Açıklama :
TEM üzerinden stadı biraz geçtikten sonra Hasdal çıkışından çıkarak Kemerburgaz yolu takip edilir. Göktürk geçtikden sonraki sağdan ağaçlı tabelasından girilir. Yolboyu Ağaçlı tabelaları takip edilerek dümdüz sahile ulaşabilirsiniz. Biraz uzak olsa da gayet güzel gözüküyor, fazla katılımcısı olmasa da hala kullanılıyor gibi.(3) Kumluk bir yer olduğundan heli ve multi kullanmaya pek de uygun değil.

5 - İDEALTEPE - MALTEPE SAHİL PARKI
* Koordinatları :

* Adres : İdealtepe Maltepe sahil Parkı, İstanbul, Türkiye
* Kullanılabilen Modeller : Mikro Heliler
* Açıklama :

6 - Caddebostan Pendik Sahil Yolu - 1
* Koordinatları :

* Adres : Caddebostan Pendik Sahil Yolu, Kartal, İstanbul, Türkiye
* Açıklama :

7 - Caddebostan Pendik Sahil Yolu - 2
* Koordinatları :

* Adres : Caddebostan Pendik Sahil Yolu, Kartal, İstanbul, Türkiye
* Açıklama :

Listeye eklenecek başka nereler var?

Forum kurallarını benimsediğiniz gibi uçuş kurallarını da benimserseniz bizler de mutlu oluruz. Ayrıca @Mehmet Kucuksari abi konudaki bu önemli kısımları ayrı bir konu oluşturacak şekilde düzenleyebilir. Haliyle forum kurallarını da ihlal etmemiş oluruz. Tabi başlık ne olur bilemiyorum. Çünkü bu konunun tartışmaya açık olduğunu da düşünmüyorum..

Duron ve duroncu lakapları, şehir içinde uçuşlar yapıp milleti gözetleyen bir kaç kendini bilmez sebebiyle konuldu. Sizi bu verdiğim örnekten ayrı tutuyorum. O tarz bir çabanız olmadığı aşikar. Fakat istemsiz olarak yaşadığınız bir sorunda tüm modelciler bunun cefasını çekeceğiz. Ki zaten yeterince köşeye sıkışmış bir vaziyetteyiz. Bu yüzden bu tarz kuralsız işlemleri yapmamaya ve hatta savunmamaya özen göstermeniz herkesin iyiliğine olacaktır.
Tanzimat devri Türk edebiyatının mümtaz simalarından Ziya Paşa’nın Terkib-i Bend’inde beyan ettiği üzere: “Nush ile yola gelmeyeni etmeli tekdir, tekdir ile uslanmayanın hakkı kötektir.”

Şahsım adına ifade ederim ki, gerek benim ikazlarım gerekse @Ali Haydar GÖK tarafından yapılan nasihat ve tekdir kâfi gelmemiş ise, müteakip merhaleye intikal edilmesi artık zaruri ve meşru addedilecektir.
Bu itibarla, siz zahmete girmeyiniz. Meskûn mahallerde icra etmeyi tasarladığınız uçuşların yer ve zamanını evvelden bildirmeniz halinde, keyfiyeti video ile tevsik ederek salahiyetli makamlara arz etmek vazifesini memnuniyetle deruhte edebilirim. Bu suretle, benzer hatalı temayüllere sahip olanlara da ibretamiz bir misal teşkil edilecektir. Belki de yanlış bir niyetle başlanan bu teşebbüs, akabinde hayırlı neticelere vesile olur.

Ayrıca, modelciliğin bu denli müşkül bir hâl almasına sebebiyet veren, bilhassa Atatürk Havalimanı üzerinde duron uçurarak bu görüntüleri neşreden Denyo Aspet Manukyan ve onun zihniyetini paylaşan mesuliyetsiz kimseler karşısında; evvela vatana, bilahare de mesuliyet sahibi bir modelci olmanın icaplarını yerine getirmenin vicdani huzurunu yaşayacağımı ifade etmek isterim. Verilecek müeyyidenin, memleketimizin içinde bulunduğu iktisadi şartlar nazar-ı dikkate alındığında, dolaylı da olsa bir katkı sağlayacağı kanaatini de taşımaktayım.

• Sevdim
Tanzimat devri Türk edebiyatının mümtaz simalarından Ziya Paşa’nın Terkib-i Bend’inde beyan ettiği üzere: “Nush ile yola gelmeyeni etmeli tekdir, tekdir ile uslanmayanın hakkı kötektir.”

Şahsım adına ifade ederim ki, gerek benim ikazlarım gerekse @Ali Haydar GÖK tarafından yapılan nasihat ve tekdir kâfi gelmemiş ise, müteakip merhaleye intikal edilmesi artık zaruri ve meşru addedilecektir.

Bu itibarla, siz zahmete girmeyiniz. Meskûn mahallerde icra etmeyi tasarladığınız uçuşların yer ve zamanını evvelden bildirmeniz halinde, keyfiyeti video ile tevsik ederek salahiyetli makamlara arz etmek vazifesini memnuniyetle deruhte edebilirim. Bu suretle, benzer hatalı temayüllere sahip olanlara da ibretamiz bir misal teşkil edilecektir. Belki de yanlış bir niyetle başlanan bu teşebbüs, akabinde hayırlı neticelere vesile olur.

Ayrıca, modelciliğin bu denli müşkül bir hâl almasına sebebiyet veren, bilhassa Atatürk Havalimanı üzerinde duron uçurarak bu görüntüleri neşreden Denyo Aspet Manukyan ve onun zihniyetini paylaşan mesuliyetsiz kimseler karşısında; evvela vatana, bilahare de mesuliyet sahibi bir modelci olmanın icaplarını yerine getirmenin vicdani huzurunu yaşayacağımı ifade etmek isterim. Verilecek müeyyidenin, memleketimizin içinde bulunduğu iktisadi şartlar nazar-ı dikkate alındığında, dolaylı da olsa bir katkı sağlayacağı kanaatini de taşımaktayım.
Tanzimat devrinin mütefekkir kalemlerinden Ziya Paşa’nın hikmetamiz ifadelerini hatıra getirircesine beyan ederim ki; akl-ı selimin muhafazası, her türlü heves ve teşebbüsün fevkinde tutulması gereken bir zarurettir. Bu minval üzere, çok şükür ki Atatürk Havalimanı üzerinde uçuş icra edecek derecede izanımı kaybetmiş değilim.
Şahsım namına ifade ederim ki, bu gibi bedihî hakikatler karşısında ne bir ikaza ne de bir nasihate ihtiyacım vardır. Zira idrak sahibi her ferdin malumu olduğu üzere, meskûn mahallerde sergilenen bazı hoyrat ve mesuliyetsiz hareketler, ne bir maharetin ne de bir cesaretin nişanesidir.
Bugün gelinen noktada, mahalle aralarında hiçbir kaide ve hudut gözetmeksizin drone uçurmanın sıradan bir meşgale hâline gelmiş olması, işbu sahadaki ciddiyetin ne derece zedelendiğinin açık bir tezahürüdür.
Binaenaleyh, akl-ı selim ile hareket edenlerin, bu kabil müsamahasız ve şuursuz tavırlardan teberri ederek, hem kendi selametlerini hem de umumi intizamı muhafaza etmeleri elzemdir.

• Sevdim
Bu müzakerelerden duyduğum memnuniyet, kelimelerle ifadesi müşkül bir hazdır. Nezih üslubunuzun letafetiyle akl-ı selimin rehberliğinde serdedilen mülahazalarınız, modelcilik sahasında mesuliyet şuurunu pekiştiren mümtaz bir misal teşkil etmektedir. Böyle bir sohbetin meclisine dâhil olmak, şahsım için hakikaten bahtiyarlık vesilesidir.

Puahahahah :lol::lol::lol:
Çok keyif aldım şu yazıdan. Çaktırmayın yapma zekaya yazdırdım :laugh:

• Haha
Tepkiler: Seyda Ünlü