İyi bir Droner Olmak İçin Bilinmesi Gereken 10 Şey

İyi bir Droner Olmak İçin Bilinmesi Gereken 10 Şey

Emre Kaman' Alıntı:
Arkadaşlar bir sitede gezerken, yeni trendlerimizden olan malum durum için kullanılan "Droner" kelimesine denk geldim. Türkçesi, malum dron artık Türkçe'mize girdiği için, "Droncu" anlamına geliyor. Tabi bir kelimenin Türkçe'sini kullanmak günah olduğu için, ben droner kelimesini kullanacağım.

Yeni başlayan arkadaşlarımızın bu yolda bilinmesi gerekenlere kolayca ve hiç çaba sarf etmeden ulaşabilmeleri adına bu listeyi hazırlamak gereğini hissettim. Dronunuzu aldınız, pilini şarj ettiniz, şimdi onu ait olduğu yere, gökyüzüne gönderme zamanı. O kadar para verdiniz, öyle bir uçun ki, görmeyen kalmasın. İşte bilmeniz gerekenler:

İyi bir Droner Olmak İçin Bilinmesi Gereken 10 Şey

1. Aldığınız cihaz teknolojinin en üst, en mega seviyesine ulaşmış bir cihazdır. Arada bir uzay mekikleri bile düşebilir, ancak onlar eski teknolojidir. Bu cihaz kesinlikle düşmez.

2. Size yok güvenlik, yok pilotaj, yok cart curt diyen hanım evlatları çıkabilir. Onlar kendi kötü cihazlarıyla sizin dronunuzu karıştırmasınlar. Dedik ya, zaten düşmüyor, ne güvenliği ?..

3. Aletin içinden çıkan kullanma kılavuzunu çıktığı yere geri koyun. Kullanma kılavuzu hanım evlatları içindir.

4. Dronunuzu istediğiniz her yerde ve her an havalandırabilirsiniz. İnsanların üzerinde, binaların üzerinde, ilginç herşeyin üzerinde uçmak size serbesttir. Hatta o kadar para verdiniz, kimse sizi uçarken görmezse, yanınıza gelip size imrenmezlerse, onların sahip olamayıp, sizin sahip olabildiğiniz bu cihazın ayrıcalığını nasıl hissedeceksiniz?

5. Unutmayın, bu cihazı ilginç şeyleri, güzel şeyleri, hatta ve hatta gizli şeyleri çekmek için aldınız. Düşünsenize, Sultanahmeti şöyle bir kuşbakışı çektiğinizi... Kimsenin yapamadığını yapabilirsiniz. Boğaz Köprüsünü bütün ihtişamıyla çekip, oradan Dolmabahçe üzerinden stada bir geçiş... Hatta havaalanına inen uçaklara yoldaşlık edebilirsiniz gökyüzünde! Gidip dağ tepe deniz çekmek için mi aldınız bunu? Onlar hanım evlatlarının işi!

6. İnsanların özel hayatları, mahremiyetleri ayrı konudur, sizin uçma özgürlüğünüz ayrı konu, bunu aklınızdan çıkarmayın. Tabi ki sizin özgürlüğünüz daha önemlidir. Onca işin gücün arasına stres atmak için bir dünya para verdiniz bu cihaza. Görüntülenmek istemiyorlarsa sizin uçtuğunuz yerde gezmesinler!

7. Forumlara falan hiç bulaşmayın. Oralarda birkaç tane herşeyi bilen tip ahkam kesip dururlar. Sayfa sayfa yazı... O kadar yazıyı okuyacak kadar zamanınız olsa atom fiziğini su gibi ezberlerdiniz. Onları yazanların işi gücü yok zaten, boş gezdikleri için sıkıntıdan yazıyorlar, kendilerini tatmin ediyorlar hanım evlatları.

8. Simulatör falan diyen tipler olabilir, bu yaştan sonra dandik oyunlarla mı uğraşacaksınız? Oyun oynayacak zamanınız olsa kankalarla PES çevirirdiniz babalar gibi. Simulatör hanım evlatları içindir.

9. En yükseğe siz çıkabilir, en uzağa siz gidebilirsiniz. Unutmayın, gökyüzünde limit-sizsiniz!

10. Yönetmelik falan derler, hava civa. Arasınlar bulsunlar bulabiliyorlarsa.

Bonus: Arada bir öğrenci yurtlarının etrafında da takılın, perdeyi açık bırakanlar oluyormuş diyolla ;)
Emre muhteşem bir yazı yazmışsın.Parmaklarına sağlık iznin olursa benim takıldığım diğer forumda isim vermeden paylaşmak isterim.

HTC Desire 820 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
Celalettin Yazkan' Alıntı:
Emre muhteşem bir yazı yazmışsın.Parmaklarına sağlık iznin olursa benim takıldığım diğer forumda isim vermeden paylaşmak isterim.

HTC Desire 820 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

İsim de verebilirsin abi istersen. Birkaç mesaj önce de belirttiğim gibi, bunların zaten bir çoğunu "Droner" arkadaşların kendi ağzından duydum ve hepsini de gerek forumda, gerek günlük yaşantımızda görüyoruz da zaten...

Şurası yanlış demek isteyen bir arkadaşım olursa da kendisiyle görüşüp yanlış olan kısmı düzeltmek isterim :)
 
İyi bir Droner Olmak İçin Bilinmesi Gereken 10 Şey

Abdullah , yaklaşımın ve bu güzel yazın gerçekten takdire şayan bir düşünce... :saygilar: Ancak gel gör ki malesef Türker kardeşim gibi ben de aynı şeyi düşünüyorum , bu fazlasıyla iyimserlik olur.Bu arkadaşlar paraları basıp , olur olmaz yerlerde droncuklarını uçurdu uçuralı , hobimizin bile kısıtlanmasına sebep olacak katı kurallar uygulanmasına sebep oldular...Köyümde bile modelimi uçururken bir endişe ve huzursuzluk duymama sebep oldular.Yaptığı işin ya da hobinin temelini , içini , inceliklerini okumayan , araştırmayan , çaba harcamayan bir güruhun , bu işin kültürünü anlayıp , ahlakına sahip çıkmasını beklemek , takdir edersin ki gerçekten iyimserlik...Bu kurallar çıkmadan biz buradan ve değişik platformlarda bağımaya başladık , yapmayın arkadaşlar , etmeyin arkadaşlar....ama olmadı , çünkü onlar bizleri duyamazlar , tüm duyu organları vasfını yitirdiği için , bizler de zamanla duyulmadığımızı anladık zaten....
Kısacası kendi adıma onlarla beraber anılmayı , asla kendime yakıştıramıyorken , dandik modellerimle uğraşmayı da ayrı bir gurur ayrı bir zevk olarak görüyorum..Aramızda gerçekten uzman seviyede quadcopterci , multicopterci , hexacopterci arkadaşlarımız var, ve gerçekten modelci ruhuna sahip , bilinçli , güvenlik kurallarını uygulayan , kültürlü ve güzel insanlar...Hatta öyle korkuyorum ki , biz burada her droncu dediğimizde, azcık da olsa yüreklerinin biryerleri , bizden biraz daha fazla sızlıyor...Bu bile droncu kelimesine ve tiplemelerine zıt gitmem için gayet yeterli bir sebep :mad:
 
İyi bir Droner Olmak İçin Bilinmesi Gereken 10 Şey

Abdullah Dağlı' Alıntı:
Her profesyonel alanda oldugu gibi modelcilik alaninda da malesef boyle konular varmis. Yeni ogrendim. Bir cok seyi bilerek yapilmasi gerekeni tek bir sey ogrenerek diger herseyi gozardi eden insanlar hep oluyor. Aslinda buna engel olmamak da lazim. Sadece buradaki uzman kisiler bir sekilde tavirlariyla bu ayrimi iyi belirtirse belkide sorun olmaktan cikar. Yani all-in-one, plug-and-play bir drone alip kullanan kullanicinin aslinda gercekten bir pilot olmadigini belirtmek lazim. Ama kisisel ongorume gore gun gectikce bu cihazlar daha populer olacak ve modelcilik daha az bir kitle tarafindan icra edilen bir hobi haline gelecek. Modelciler icin bu sorun olmayacaktir. Cig gibi buyume hedefi yoktur diye dusunuyorum kimsenin. Ama bence bir sekilde drone'culari da yanlarina cekip bir statu vermeleri modelcilik acisindan stratejik bir hareket olabilir.

Formula-1 de mechanical sympathy diye bir kavram var, takip edenler biliyordur. Bir F1 pilotundan beklenen, her ne kadar diger teknik takimin urettigi araci kullanmak ve en hizli turu yapmak olsa da, bunu yapabilmesi icin uretilen teknolojinin nasil yapildigini, hangi prensiplere dayandigini da bilmesi gerektigi dusunulmus. F1 pilotlarina teknik anlamda araclarin nasil calistigini anlamalari icin, makina, elektronik ve yazilim egitimleri verilir. Motorun nasil calistigini bilmese de o araci kullanabilecektir. Ama eger bilirse cok daha iyi kullanacagi dusunulmus ve boyle de olmustur.

Mechanical sympathy kavrami gunumuzde yazilimcilar arasinda da kullaniliyor. Gelistiriciler kullandiklari teknolojilerin nasil calistiklarini bilmeseler dahi projelerini yurutebilirler. Ancak alt tarafta nasil calistigini, tepkilerini iyi bilirlerse cok daha iyi muhendislikler sunabilirler. Bu dusunceyle yazilim alaninda da mechanical sympathy akimlari ortaya cikti.

Tabiki kimse boyle bir gorevi ustlenmek zorunda degil. Ama kisileri dogru bilgilendirmek, ahlakli pilot olmalarini saglamak ve belki de oyuncaklardan kurtulup modelcilik hobisini kazandirmak amaciyla drone'culara mechanical sympathy yazilari, video'lari hazirlanabilir. DJI gercekten guzel cihazlar uretiyor ve konuyla ilgisiz insanlar bile ucurabiliyor bu teknolojiler sayesinde. Ama bunun altinda yatan teknoloji nedir, bu nasil yapilir, biz kendi modellerimizde bu teknolojileri nasil kullaniriz gibi sorulara verilecek cevaplarla insanlarda farkindalik olusturulabilir.

Foruma yeni katilmis, konuya da yeni yeni girmis biriyim. Yanlis ya da eksik tanimlarim, hatali goruslerim varsa lutfen uyarin beni.

Abdullah keşke bu şekilde olsa... Ancak durum aynen belirtildiği gibi, zaten o yüzden seçtiğim ifade "Droner". Biz bir şekilde kendimizi, yani "modelcileri" bu arkadaşlardan ayırmak için çaba sarf ediyoruz. Bu "droner" kelimesi de bu yüzden hoşuma gitti. Bir şekilde bir anlam kayması yaratıp en azından modelci ile droncu arasındaki farkı ortaya koymak istedim. Ben kendi adıma "helikopterciyim" diyerek ayrılıyorum, uçakçı ayrılıyor, ancak modelci olan multici arkadaşlarımız hem benden daha fazla sinirleniyor, hem de kolay kolay kendilerini bu tiplerden ayıramıyorlardı, benim gözlemlediğim kadarıyla.

Biz helici, uçakçı, multici olarak değil, modelci ve droner olarak bakmayı seçtik duruma. Zaten yukarıda anlattığın gibi bir şekilde merak edip detay öğrenmeye çalışan arkadaşlar kendiliğinden modelci statüsüne yükseliyorlar. Yeter ki istekli olsunlar :)
 
İyi bir Droner Olmak İçin Bilinmesi Gereken 10 Şey

Yazı ve yorumlar çok iyi! %p

"Droner" tayfasına duyurmaktan mutluluk duyacağım kötü bir haberim var, dron uçuruyorum diye hiç kasılmasınlar, ben bile uçuruyorum :lollol:
 
İyi bir Droner Olmak İçin Bilinmesi Gereken 10 Şey

Erol Tatoğlu' Alıntı:
Yazı ve yorumlar çok iyi! %p

"Droner" tayfasına duyurmaktan mutluluk duyacağım kötü bir haberim var, dron uçuruyorum diye hiç kasılmasınlar, ben bile uçuruyorum :lollol:
İlahi Erol Bey :laugh: :D
 
İyi bir Droner Olmak İçin Bilinmesi Gereken 10 Şey

Ama öyle Mehmet bey :D Daha önce radyo kontrollü hiçbir modeli uçurmadım. Quad geldi, ilk gün karşıdaki 14 katlı sitenin çatısına kaçırdım (meğer arkasındaki binanın çatısına inmiş, boşuna çıkmışım oraya). Sonraki ilk uçuşta biraz zorlandım hepsi o kadar.
Arkadaşlarımızın da söylediği gibi, modelcilik önce terbiye-disiplin işi, teknik beceri ondan sonraki konu. Biz "hanım evladı" olarak devam edelim :) :saygilar:
 
İyi bir Droner Olmak İçin Bilinmesi Gereken 10 Şey

Türker Akgün' Alıntı:
Özgür heliman'mış, uçakman'mış elbette bir önemi yok. Biz modelcilikle uğraşan hiç kimsenin neden keyif aldığını falan sorgulayıp bir ayrım yapmıyoruz, ki haddimize de değildir zaten.
Bazı şakalaşmalar oluyor ama onlar samimiyetin bir göstergesidir esasında. Yoksa modelci arkadaşımız uçakçıymış, heliciymiş, multiciymiş kim karışabilir...

Ama şuan dronculuk olarak tanımlanan faaliyetlerin modelcilik faaliyetleri içerisinde görülmesinden rahatsız oluyorum ben. Onlarla aynı kefeye konulmayı kabul edemiyorum. Her fırsatta " Ben modelciyim, droncu değilim ! " diyorum. :mad:

Multiyle uğraşan modelci arkadaşlarımın yerinde olsam " Ne uçuruyorsun ? "diye sorulduğunda quadro-kopter, multi-kopter vs. gibi tanımlamalar kullanırdım. Asla kendimi droncu olarak tanımlamazdım. Çünkü bana göre droncu olarak tanımlanan kullanıcılara getirilen yasaklamalar hiçte yersiz değildir, hatta gereklidir.

Bence bırakın droncular bizden farklı biryerde droncu olarak kalsınlar. Bu grubu hobinin içerisine katmak bana göre modelciliğin zararına olacaktır. Hatırlayan arkadaşlarımız mutlaka vardır 4 kanallı helilerin hobiye ne yaptığını. Forumlar kaybedildi bu yüzden...

Ben dronculara karşıyım; quadro-kopter, multi-kopter veya başka modeller uçuran modelci arkadaşlarıma değil. Sanırım anlatabilmişimdir...
Uçan bir aygıtım şuan yok ancak yukarıda neden bahsedildiğini anlıyorum. Gerçekten bu işi her çeşit amaç için kullanacak insanların kolaylıkla ulaşabileceği gerçeği var. Bu yazıyı okuduktan sonra drone lafı beni bile rahatsız etti. Son olarak o ulaşmasın bu ulaşmasın sadece modelcilikle şöyle böyle ahlaki şartları denkleştirebilenler uğraşabilsin demekte yanlış. Ancak yazıyı cidden anladım.
 
İyi bir Droner Olmak İçin Bilinmesi Gereken 10 Şey

Mini Quad ve FPV Uçağı kullanan birisi olarak bu dronculara aşırı "KIL"ım :angry: . Her uçan modele DRONE diyorlar başka bildikleri kelime yok. Tricopter, quadcopter, hexcopter, model helikopter, model uçak...demek çok zor sanki, gerçi bu adları daha önce duymamışlardır bile. Hiç birinde okuyup araştırmak yok ki, eline alıyor kumandayı çıkıyor sokağa veriyor gazı sonrada düşürüyor

Eline Phantom kumandasını alan: "Uçurması çok kolaymış" diyor. Ulan alet kendi kendini uçuruyor zaten.
Bide kendilerine DRONER, DRONCU felan diyorlar, kafalarına Li-po fırlatasım geliyor.

Bunlar iyi günlerimiz, bütün bu yasaklar dahada artacak bu sivrizeka DRONER ler yüzünden.

İnsanlara hobimizi kötü tanıtıyorlar. Biz modelciler iyice azınlık kalacağız.
 
@Emre Kaman Multikopter hobisine yeni başlamış biri olarak bu açıklayıcı paylaşım için teşekkür etmek istedim. 2016 yılında belirtmiş olduğun bu maddeler maalesef ki 2020 yılında halen geçerliliğini kaybetmedi. Umarım DRONER'lar daha çok okur, daha mantıklı ve daha bilinçli hareket ederler. :thumbup: